Suomessa metsästävien määrä säilyi yli 300 000:ssa
Metsästysharrastus kiinnostaa. Metsästyskortin maksaneissa naisten ja yli 70-vuotiaiden osuus on kasvussa.
Suomessa metsästysharrastus säilyttää vahvan suosionsa, sillä riistanhoitomaksun eli metsästyskortin lunastaneiden määrä pysyi vuonna 2024 lähes edellisvuoden tasolla. Suhteutettuna asukaslukuun, metsästyskortin maksaneiden määrä 301 963 henkeä, on Suomessa korkea.
Vertailua Ruotsiin – yhteensä yli puoli miljoonaa harrastajaa Pohjoismaissa
Suomen ja Ruotsin metsästäjätilastot osoittavat, että metsästyksellä on merkittävä rooli molemmissa maissa. Ruotsissa metsästyskortin lunasti edellisellä metsästysvuodella 249 564 ruotsalaista. Ruotsin tilastoissa eivät näy alle 18-vuotiaat metsästäjät, joilla ei ole omia aselupia. Suomessa metsästäjämäärät tilastoidaan kalenterivuosittain, kun taas Ruotsissa tarkastelu perustuu metsästysvuosiin.
Ruotsin tilastotietojen tietolähteenä on käytetty Ruotsin ympäristöviranomaisen (Naturvårdsverket) metsästäjätilastoja. Ruotsin tilasto ei sisällä vierailevien ulkomaalaisten metsästäjien lunastamia metsästyskortteja.
Naisharrastajien määrät nousussa
Naisharrastajien määrä on selvässä nousussa sekä Suomessa että Ruotsissa. Vuonna 2024 Suomessa metsästäjätutkinnon suorittaneista 6 649 henkilöstä 27 prosenttia oli naisia. Ruotsissa vastaava luku oli 6 866 henkilöä, joista 20 prosenttia oli naisia. Naisten kasvava osuus metsästysharrastajien joukossa on ollut nähtävissä jo useamman vuoden ajan, ja kehitys näyttää jatkuvan.
Harrastajien ikärakenteessa samankaltaisuuksia
Metsästäjien ikärakenne on Suomessa ja Ruotsissa samankaltainen. Suurimmat ikäluokat löytyvät 50–59-vuotiaista ja 60–69-vuotiaista. Yli 70-vuotiaiden metsästäjien määrä on molemmissa maissa kasvussa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marko MikkolaErikoissuunnittelija, Pohjois-Häme
Puh:029 431 2282marko.mikkola@riista.fiMari KelkkaAsiantuntija
Puh:029 431 2220mari.kelkka@riista.fiKuvat
Linkit
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus
Den tidiga våren väcker björnarna – så skyddar du biodlingen mot skador19.3.2025 09:00:00 EET | Pressmeddelande
Björnarna börjar vakna ur vintersömnen, och hungriga individer kan orsaka skador på biodlingar. Det effektivaste skyddet är elstängsel, vars funktion är viktig att säkerställa inför våren. Biodlare kan beställa stängseltillbehör avgiftsfritt.
Aikainen kevät herättää karhut – näin suojaat mehiläistarhasi vahingoilta19.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Karhut heräilevät talviuniltaan, ja nälkäiset yksilöt voivat aiheuttaa vahinkoja mehiläistarhoille. Tehokkain suojakeino on sähköaita, jonka toimivuus on tärkeää varmistaa kevään kynnyksellä. Mehiläistarhaajat voivat tilata aitatarvikkeet maksutta.
Färre fällda rådjur och hjortar än tidigare år6.3.2025 09:00:00 EET | Pressmeddelande
Jakten på vitsvanshjort och rådjur avslutades i mitten av februari. Bytet i hela landet blev cirka 48 000 vitsvanshjortar och cirka 14 300 rådjur.
Peuroja ja kauriita saaliiksi aiempaa vähemmän6.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Valkohäntäpeuran ja metsäkauriin metsästys päättyi helmikuun puolivälissä. Koko maassa saaliiksi saatiin noin 48 000 valkohäntäpeuraa ja noin 14 300 metsäkaurista.
Antalet jägare i Finland fortfarande över 300 0005.2.2025 09:00:00 EET | Pressmeddelande
Jakt är en populär fritidsaktivitet. Andelen kvinnor och personer över 70 år som betalar jaktkort ökar.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme