Museokäyntiluvut edelleen huipussaan – Vuonna 2024 Suomen museoissa vierailtiin yli 8,4 miljoonaa kertaa
Museoviraston keräämien alustavien tietojen mukaan vuonna 2024 ammatillisesti hoidetuissa museoissa vierailtiin yhteensä 8 441 840 kertaa. Vuoden 2023 ennätysluvusta (8 742 782) museokäyntien määrä on laskenut hieman. Käyntimäärät ovat kuitenkin edelleen huippulukemissa, ja museoiden suosio jatkuu vahvana.

Museotilastossa on mukana 153 ammatillisesti hoidettua museota, jotka ylläpitävät 326 museokohdetta. Museotilastossa museokäynneiksi lasketaan käynnit näyttelyissä tai museon järjestämissä tapahtumissa museon omissa tiloissa.
Myös museoiden omia ennätyksiä rikottiin
Museokohteista yli puolet (53,4 %) kasvatti käyntimääriään vuoden aikana, ja museoiden omia ennätyksiä rikottiin ympäri Suomen. Esimerkiksi Turussa sijaitseva Forum Marinum rikkoi oman kävijäennätyksensä jo kolmantena vuonna peräkkäin.
“Forum Marinum on vierailukohde, jonne kävijät tulevat mielellään viettämään aikaa – ja palaavat yhä uudestaan. Vuoden 2025 loppuun asti esillä oleva Merimonsterit-näyttely on houkutellut erityisesti lapsiperheitä, ja Museokortin kasvava käyttö tukee tätä. Viime kesän kohokohta oli Turun Tall Ships Races -purjelaivatapahtuma, joka toi kävijäpiikin museoon. Kesän Itämeri-aiheiset taidesisällöt sekä näyttelytiloihin ja Suomen Joutsenelle levittäytynyt Turku Sea Jazz taas olivat hyviä esimerkkejä uudenlaisista, kumppaneiden kanssa toteutetuista tapahtumista”, kertoo Forum Marinumin toimitusjohtaja Ulla Teräs.
Tarkastellessa museokohteiden keskimääräisiä käyntimääriä Pirkanmaa erottuu hienoilla luvuillaan. Keskimäärin Pirkanmaalla sijaitseviin museokohteisiin tehtiin 59 323 käyntiä, kun valtakunnallisella tasolla vastaava luku on 27 498. Edelliseen vuoteen verrattuna Pirkanmaan museokäyntiluvut kasvoivat 14,4 % prosenttia. Esimerkiksi Tampereen taidemuseossa tilastoitiin suurin kävijämäärän nousu vuosikymmeniin: museossa vierailtiin 99 146 kertaa, mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin edellisenä vuotena.
"Olemme panostaneet monikasvoiseen näyttelyohjelmaan ja pyrkineet rakentamaan kävijöillemme kokonaisvaltaisia museoelämyksiä ja asiakaskohtaamisia. Tavoitteemme on tuottaa kävijöillemme maailmanluokan taidemuseokokemuksia”, kuvailee Tampereen taidemuseon johtaja Selma Green, ja jatkaa pohtimalla:
“Aikaamme leimaavat murrokset, polarisaatio ja kiihtyvätahtinen muutos. Museot edustavat pysyvyyttä, sortumatta pysähtyneisyyteen, ja tarkastelevat maailmaa menneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden risteyskohdassa.”
Suosituimmat museokohteet
Museokohteista 19 ylitti 100 000 käynnin rajan vuoden aikana. Ateneumin taidemuseo teki kaikkien aikojen ennätyksen jo toisena vuotena peräkkäin.
Viisi suosituinta museokohdetta vuonna 2024 olivat:
- Ateneumin taidemuseo, 581 667 käyntiä
- Helsingin kaupunginmuseo, 330 312 käyntiä
- Vapriikki, 267 961 käyntiä
- Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus, 256 074 käyntiä
- Nykytaiteen museo Kiasma, 230 148 käyntiä
Helsingissä sijaitseva Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus on jälleen yksi suosituimmista museokohteista. Luomuksen museonjohtaja Paula Kankaanpää iloitsee korkeana pysyneistä käyntiluvuista.
“Ehkä merkittävä syy Luonnontieteellisen museon suosioon on se, että museo esittelee sekä luonnonhistoriaa että tieteen uusia tuloksia, mikä kiehtoo kaiken ikäisiä ja inspiroi tietämään ja ymmärtämään lisää. Luontotiedolla näyttää olevan nyt suuri yhteiskunnallinen tilaus. Luonnontieteellisen keskusmuseon visiona on 'luontopositiivinen maailma'“, Kankaanpää pohtii suosion syitä.
Vuoden 2024 Museotilasto julkaistaan kesällä
Museovirasto kokoaa vuosittain tilastotietoa Suomen ammatillisesti ja päätoimisesti hoidettujen museoiden toiminnasta. Museokäyntien lisäksi tilastoidaan laajasti muutakin museotoimintaa, kuten esimerkiksi yleisötyötä, verkkopalveluita, näyttelyitä, henkilöstöä ja taloutta. Nyt julkaistut vuoden 2024 kävijämääriä koskevat tilastot ovat alustavia, ja ne perustuvat museoiden antamiin tietoihin. Kokonaisuudessaan vuoden 2024 tilastotiedot julkaistaan kesäkuussa 2025.
Alustavat tiedot vuoden 2024 museokäynneistä on koottu Excel-tiedostoon, joka löytyy juuri uudistetusta Museotilasto-verkkopalvelusta.
Lisätiedot:
erikoisasiantuntija Anu Niemelä, puh. 0295 33 6015, anu.niemela@museovirasto.fi
erikoisasiantuntija Anna Alavuotunki, puh. 0295 33 6019, anna.alavuotunki@museovirasto.fi
Kuvat

Linkit
Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Museovirasto jakoi 385 500 euroa avustuksina lähes 300 kuvataiteilijan näyttelypalkkioihin museoille ja gallerioille30.6.2025 09:43:40 EEST | Tiedote
Vuosina 2025–2026 järjestettävien taidenäyttelyiden taiteilijapalkkioihin jaettiin 385 500 euroa. Avustusten turvin museot ja muut näyttelynjärjestäjät voivat maksaa kuvataiteilijoille palkkion taidenäyttelyä varten tehdystä työstä.
Museovirasto jakoi avustuksia Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa edistäville yhteistyö- ja kehittämishankkeille26.6.2025 11:30:44 EEST | Tiedote
Hankeavustusta myönnettiin vuodelle 2025 Alvar Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry:lle Aallon jalanjäljillä Euroopassa -hankkeeseen ja Suomen kirjainstituution säätiölle naiskirjailijoiden kulttuurireitin kehittämiseen. Yhteensä jaettu avustussumma oli hiukan yli 103 000 €.
Museovirasto avusti paikallismuseoiden hankkeita 430 000 eurolla17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Avustusta myönnettiin vuodelle 2025 kaikkiaan 67 hankkeelle yhteensä 430 000 euroa. Valtaosa haetuista ja myönnetyistä avustuksista kohdentui paikallismuseoiden kokoelmatyöhön ja museorakennusten korjauksiin.
//KORRIGERAT MEDDELANDE // BILDEN MÅSTE BYTAS UT // Vasaskeppets lillasyster Falken hittad i Finska viken13.6.2025 09:16:47 EEST | Pressmeddelande
Vi ber er korrigera den bild av 3D-mallen som används i Falken-nyheterna och som medföljer detta meddelande. Det finns ett upphovsrättsproblem med den tidigare bilden. Forskare inom programmet Forskningsprogrammet Forgotten Fleet Glömda flottan har fastställtidentifierat ett skeppsvrak att vraket utanför Porkala i Finska viken är pinasssom krigsfartyget Falken, sjönk hösten 1651,. Falken byggdes åt som tillhördekung Gustav II Adolf användes och ssenare under Drottning Kristina och . Falken spelade en central roll i den svenska flottan – både i strid och som transportfartyg för åt högt uppsatta personer.
// KORJATTU TIEDOTE // Kuva vaihdettava // Vasa-laivan pikkusisko Falken löytynyt Suomenlahdelta13.6.2025 09:16:47 EEST | Tiedote
Pyydämme korjaamaan Falken-uutisissa käytetyn 3D-mallin kuvan ja kuvaajatiedon tämän tiedotteen mukana olevaan. Aiemmassa kuvassa on tekijänoikeusongelma. Unohdettu laivasto -tutkimusohjelmassa on tunnistettu Suomenlahdelle Porkkalan edustalle uponnut hylky pinassi Falkeniksi, joka kuului kuningas Kustaa Aadolfille ja myöhemmin kuningatar Kristiinalle. Vuonna 1651 uponnut Falken oli tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme