Suomen 30. vuosi Euroopan avaruusjärjestössä: maan havainnointi kasvussa Suomessa arktisen satelliittikeskuksen ja uusien avaruusyritysten myötä
Suomella on Euroopan avaruusjärjestön (ESA) avaruusohjelmissa mahdollisuus tehdä huippututkimusta ja luoda kasvua yrityksille. Suomen vahvuuksina ovat korkeatasoinen tutkimus yliopistoissa ja valtion tutkimuslaitoksissa sekä avaruusliiketoimintaan erikoistuneet yritykset, joita on perustettu Suomessa viime vuosina kasvavasti. Näin näkee Euroopan avaruusjärjestön kaukokartoituskomitean (ESA PB-EO) puheenjohtaja, Maanmittauslaitoksen ylijohtaja Jarkko Koskinen. ESA PB-EO kokoaa 4.–5.2. Saariselälle eurooppalaisten avaruusjärjestöjen edustajat valmistelemaan linjauksia siitä, millaisiin aiheisiin kaukokartoituskomitean ohjelmat tulevalla kolmivuotisella rahoituskaudella suuntautuvat. Kokouksen ohessa julkistetaan ESAn ja Ilmatieteen laitoksen yhteispanostus: Sodankylään perustettava Arktinen satelliittien kalibrointi- ja validointikeskus.

Euroopan avaruusjärjestön kaukokartoitusohjelma on ESAn suurin ohjelma. Sen vuosittainen budjetti on 2,58 miljardia euroa, rahoitus tulee 27 osallistuvalta maalta. Suomi on nykyisin mukana ESAn ohjelmissa, jotka liittyvät kaukokartoitukseen, avaruustieteeseen, navigaatioon, satelliittitietoliikenteeseen, uusien teknologioiden demonstrointiin sekä ympäristön seurantaan ja turvallisuuteen. Suomi on tänä vuonna ollut ESAn jäsen 30 vuotta.
Saariselän kokoukseen kokoontuu 80 edustajaa 27 maasta.
- Kolmen seuraavan vuoden aikana teemme tiivistä yhteistyötä Ilmatieteen laitoksen kanssa, ja teemme Ilmatieteen laitoksen Arktisesta avaruuskeskuksesta tutkimusalueen, jolla pystytään varmentamaan satelliittihavaintojen luotettavuus ja käyttökelpoisuus. Keskuksen sijainti korkeilla leveysasteilla, ja sitä ympäröivät boreaaliset metsät edustaen laajempaa ympäri napapiiriä ulottuvaa metsä- ja tundraekosysteemiä, tekevät siitä ihanteellisen paikan Maata kiertävien satelliittiemme keräämän datan käyttökelpoisuuden varmentamisessa. Uusi kalibrointi- ja validointikeskus parantaa satelliittipohjaisen tiedon laatua ja edistää uusien, arktiseen alueeseen liittyvien palveluiden ja sovellusten kehittämistä. Tämä ei ainoastaan hyödytä ESAa ja lisää ymmärrystämme metsä-tundra-ympäristöstä, vaan tarjoaa myös suomalaiselle teollisuudelle mahdollisuuksia kehittää ja testata uusia ympäristön mittalaitteita ja teknologioita, sanoo ESA:n Maan havainnointi -ohjelmien (Earth Observation) johtaja Simonetta Cheli.
Suomessa kasvussa uusi toimiala: new space -yritykset
Suomen rooli ESAssa on viime vuosina kasvanut entisestään, kun suomalaisprofessori Jarkko Koskinen syyskuussa 2023 valittiin ESAn kaukokartoituskomitean puheenjohtajaksi. Maanmittauslaitoksessa Koskinen johtaa tutkimuksesta vastaavaa Paikkatietokeskus FGI:tä.
- Suomalaisten osallistuminen ESAn ohjelmiin on luonut Suomeen merkittäviä sovellutuksia, joilla on suuri yhteiskunnallinen merkitys. Esimerkiksi merijään kartoitus ja seuranta mahdollistaa jäämurtajien tehokkaan operoinnin. ESA on myös ollut edesauttamassa suomalaisen New Space -ekosysteemin menestystarinaa ja murrosta. Suomessa ei ole varsinaista avaruusjärjestöä, joten on luonnollista, että ESA toimii Suomen avaruustoiminnan selkärankana, Koskinen toteaa.
Kiinnostuksesta uuteen avaruusliiketoimintaan eli New Space -yrityksiin Suomessa kertoo tammikuussa 2025 ESAn käynnistämä innovaatio-ohjelma Phi-Lab Finland. Innovaatio-ohjelma tähtää avaruusteknologian kaupallistamiseen ja rahoittaa uusia startup-hankkeita.
ESA mukana perustamassa satelliittikeskusta Sodankylään
Hiilidioksidin ja metaanin lähteisiin ja nieluihin liittyy suurta epävarmuutta. Satelliittien ja tarkkojen maanpintahavaintojen avulla on mahdollista saada nykyistä huomattavasti parempaa tietoa näistä. Suomen ilmatieteen laitos on eräs johtavia toimijoita alalla. Kokouksen ohessa julkistetaan myös Euroopan avaruusjärjestön uusi satsaus Suomeen, kun ESA yhdessä Ilmatieteen laitoksen kanssa perustaa Arktisen satelliittien kalibrointi- ja validointikeskuksen Sodankylään (Arctic-Boreal Earth Science, calibration and validation supersite). Keskuksen tarjoama vertailutieto satelliittimittauksille on tärkeää, jotta satelliittien tuottama tieto on varmennettua ja siten käyttökelpoista.
- Keskus nostaa Suomen avaruustoiminnan vaikuttavuutta kansainvälisesti huomattavalla tavalla ja luo kasvun edellytyksiä suomalaiselle avaruustoiminnalle ja -teollisuudelle sekä parantaa tieteellisen tiedon tasoa, sanoo Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas.
Lisätiedot
Jarkko Koskinen, ESA PB-EO:n puheenjohtaja, professori, ylijohtaja, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus p. 050 337 2902, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Petteri Taalas, pääjohtaja, Ilmatieteen laitos, p. 050 341 3460, petteri.taalas@fmi.fi
Mirva Kipinoinen, viestintäjohtaja, Maanmittauslaitos +358 50 471 9367 etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Tietoja Euroopan avaruusjärjestöstä
Euroopan avaruusjärjestö ESA toimii Euroopan porttina avaruuteen.
ESA on vuonna 1975 perustettu hallitustenvälinen järjestö, jonka tehtävänä on muokata Euroopan avaruusvalmiuksien kehittämistä ja varmistaa, että avaruusinvestoinnit hyödyttävät Euroopan ja koko maailman kansalaisia.
Euroopan avaruusjärjestöön kuuluu 23 jäsenvaltiota: Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Luxemburg, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari, Viro ja Yhdistynyt kuningaskunta. Slovenia, Slovakia, Latvia ja Liettua ovat liitännäisjäseniä.
ESA on käynnistänyt muodollisen yhteistyön viiden EU:n jäsenvaltion kanssa. Kanada osallistuu joihinkin ESA:n ohjelmiin yhteistyösopimuksen nojalla.
Koordinoimalla jäsentensä taloudellisia ja henkisiä resursseja ESA voi toteuttaa ohjelmia ja toimia, jotka ylittävät Euroopan kaikkien yksittäisten maiden toiminta-alueen. Järjestö työskentelee erityisesti EU:n kanssa Galileo- ja Copernicus-ohjelmien toteuttamisessa sekä Eumetsatin parissa meteorologisten tehtävien kehittämiseksi.
Lisätietoja ESA:sta on osoitteessa www.esa.int
Kuvat

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitoksen Seinäjoen asiakaspalvelu avaa uusissa tiloissa 10.4.24.3.2025 14:24:24 EET | Tiedote
Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelupiste Alvar Aallon kadulla Seinäjoella on suljettu 24.3–9.4. muuton vuoksi. Torstaina 10.4. asiakaspalvelu avaa ovensa osoitteessa Kirkkokatu 9b B.
Tutkijat havaitsivat, että saman lajin puut samassa metsässä heräävät kevääseen omia aikojaan – ero jopa 12 päivää19.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Maanmittauslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimus on paljastanut merkittäviä yksilöllisiä eroja siinä, miten puut aloittavat kasvukautensa. Tulokset saatiin ensimmäistä kertaa kokeillulla menetelmällä, jossa tutkijat laserkeilasivat metsäalueen tunnin välein koko kasvukauden ajan. Löydökset tarjoavat arvokasta uutta tietoa paikallisten kasvuolosuhteiden vaikutuksesta puiden kasvuun.
Kaduilla ajaa robottiauto, joka auttaa kaupunkeja ratkomaan tulevaisuuden ongelmia12.3.2025 08:20:44 EET | Tiedote
Autonomisten ajoneuvojen yleistyessä niiden keräämää paikkatietoa on mahdollista hyödyntää kaupungeissa monien ongelmien ratkaisemiseen. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n itseajava auto kerää kaupunkien kaduilla ympäristöstään tarkkaa dataa esimerkiksi tien kunnosta, puuston hiilinieluista ja varautumistarpeista tulvien varalta.
Maanmittauslaitoksen maailmanluokan tutkimus toi vuonna 2024 miljoonahyödyt yhteiskunnalle20.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Satelliittipaikannuksen häirintään varautuminen, drooneilla kerättävä tieto ympäristön tilasta ja maan havainnointi satelliittien avulla. Näissä ja lukuisissa muissa ajankohtaisissa aiheissa Maanmittauslaitos tuotti uutta tieteellistä tietoa, jota käyttävät tiedeyhteisön ohella myös yritykset ja suomalainen yhteiskunta.
Osakekirjat sähköistyvät suunniteltua nopeammin – jo 23 prosenttia huoneistoista huoneistotietojärjestelmässä18.2.2025 08:55:31 EET | Tiedote
Vuonna 2024 Maanmittauslaitoksessa sähköistettiin yhteensä noin 180 000 asunnon osakekirjaa. Näistä noin 130 000 osakekirjaa oli sellaisia, joissa ei ollut tapahtunut omistajavaihdosta. Jos huoneisto ei ole vaihtanut omistajaa, osakekirja pitää useimmiten sähköistää vuoden 2033 loppuun mennessä. Helmikuun 2025 puolivälissä tällaisia osakekirjoja oli jonossa noin 12 000.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme