Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Kotitalouksien varautuminen turvaa myös hyvinvointialueen toimintaa
7.2. vietetään valtakunnallista varautumispäivää. Päivän tarkoituksena on vahvistaa yksityishenkilöiden varautumista erilaisiin häiriötilanteisiin ja kannustaa huolehtimaan kotivarasta. Jokaisen kotitalouden tulisi pärjätä vähintään 72 tuntia itsenäisesti.
Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palvelut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.
– Kotoa tulisi löytyä vettä, ruokaa ja lääkkeitä minimissään kolmeksi vuorokaudeksi, valmiuspäällikkö Mika Nevalainen huomauttaa.
Hän korostaa, että omatoiminen varautuminen on iso apu ihmiselle itselleen mutta myös yhteiskunnan toimivuudelle. Lisäksi on tärkeä tietää, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteessa. Varautumiseen liittyviä ohjeita on koottu Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) ja Huoltovarmuuskeskuksen yhdessä luomalle sivustolle 72tuntia.fi sekä sisäministeriön Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen -oppaaseen (Suomi.fi/varautuminen).
Pullovesi puuttuu suomalaisten kaapeista
Heikoiten suomalaisten kaapeista löytyy vettä. SPEK:n tuore tutkimus osoitti, että vain joka kolmannella kyselyyn vastanneista oli varastossa niin paljon pullovettä, että se riittäisi kolmeksi päiväksi.
– Vettä tulisi varata pelkästään juomiseen kaksi litraa jokaiselle henkilölle joka päivälle, Nevalainen huomauttaa.
Kotiin tulisi hankkia myös puhdas, kannellinen ämpäri tai kanisteri, jolla vettä voi tarvittaessa hakea. Varavedenjakelu järjestetään kuitenkin yleensä vasta pidemmissä vesikatkoissa.
Resurssit kiireellisen toimintaan
Valmiuspäällikkö Jani Mäkinen muistuttaa tuoreessa blogikirjoituksessaan, että jokaisen kansalaisen oma varautuminen auttaa hyvinvointialueen toimimista häiriötilanteissa.
– Laajassa häiriötilanteessa hyvinvointialueiden tehtävät lisääntyisivät ja palveluverkko kuormittuisi ainakin hetkellisesti. Resurssit häiriötilanteessa suunnattaisiin ensisijaiseen ja kiireelliseen toimintaan ja varmistettaisiin heikoimmassa asemassa olevien pärjääminen.
– Ajattelen, että hyvinvointialueellamme on 200 000 kriittistä yhteistyökumppania eli jokainen alueen asukas. Jokaisen toimintakyky ja mahdollisuus selviytyä itsenäisesti erilaisista häiriötilanteista on tärkeää myös hyvinvointialueen toiminnan kannalta. Erityisen tärkeää siis on, että me, joilla on mahdollisuus selvitä itsenäisesti erilaisissa häiriötilanteissa, varaudumme niihin.
Varautumispäivä on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön, Huoltovarmuuskeskuksen ja Suomen Vesilaitosyhdistyksen yhteistyössä järjestämä.
Lisätiedot
Jani Mäkinen, valmiuspäällikkö 0444 823 398
Mika Nevalainen, valmiuspäällikkö 0440 773 123
Päijät-Hämeen hyvinvointialue
Avainsanat
Linkit
Päijät-Hämeen hyvinvointialue
Päijät-Hämeen hyvinvointialue järjestää päijäthämäläisten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut alueen asukkaille.
Päijät-Hämeen hyvinvointialueeseen kuuluvat Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä. Huolehdimme yli 200 000 asukkaan terveydestä ja turvallisuudesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Päijät-Hämeen hyvinvointialue
Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Pientalojen palotarkastukset alkoivat Päijät-Hämeessä30.6.2025 12:27:48 EEST | Tiedote
Päijät-Hämeen pelastuslaitos on aloittanut pientalojen palotarkastukset Päijät-Hämeen alueella. Tarkastuksia tehdään kaikissa Päijät-Hämeen kunnissa.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Epilepsiapotilaan apuna on nyt digitaalinen hoitopolku30.6.2025 09:13:17 EEST | Tiedote
Päijät-Hämeen hyvinvointialueella yhä useammat potilasryhmät saavat käyttöönsä digitaalisia hoitopolkuja. Tuorein tulokas on epilepsiapotilaiden hoidon tueksi suunniteltu digihoitopolku.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Sosiaalialan osaamiskeskukset organisoituvat yhteistoiminta-alueittain, Päijät-Hämeessä työ jatkuu hyvinvointialueen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatioyksikössä27.6.2025 11:31:18 EEST | Tiedote
Sosiaalialan osaamiskeskus Verson toiminta päättyy kesäkuun lopussa osaamiskeskustoiminnan asetusmuutoksen vuoksi. Heinäkuun alusta lähtien sosiaalialan osaamiskeskukset organisoituvat sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalueittain (YTA). Jatkossa toiminta kuuluu Sosiaalialan osaamiskeskus Soccan toiminta-alueeseen, johon Päijät-Hämeen lisäksi liittyvät Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueet.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Asiakkailta saadaan aiempaa enemmän palautetta, tehokkain väline on tekstiviesti26.6.2025 15:37:14 EEST | Tiedote
Päijät-Hämeen hyvinvointialue saa aiempaa enemmän asiakaspalautetta. Eniten palautetta saadaan erityisen tehokkaaksi osoittautuneen tekstiviestin avulla. Hyvinvointialueen palvelua suosittelisi 85 prosenttia palautteen antajista.
Päijät-Hämeen hyvinvointialueen etäpalvelut ja niiden vaikutus vihreään siirtymään on esillä keskustelufestivaaleilla Suomi-areenassa25.6.2025 15:26:10 EEST | Tiedote
Päijät-Hämeen edistykselliset etäpalvelut ja kestävän kehityksen edistäminen ovat esillä torstaina 26.6. Suomi-areenan sotepäivässä Porissa. Hyvinvointialueen kestävän kehityksen päällikkö Riitta-Maija Hämäläinen valottaa puheenvuorossaan vihreän siirtymän näkökulmia, jotka ovat ajankohtaisia myös sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palvelujen järjestämisessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme