Kutsu medialle: Tehdään yhdessä nuorille kestävää työelämää -seminaari 12.2.2025 klo 12–14
Mikä auttaa nuoria kiinnittymään työelämään ja voimaan siellä hyvin? Tervetuloa seminaariin, joka avaa Mielihyvin duunissa -hankkeen löytämiä keinoja nuorten tukemiseksi. Pikkuparlamentissa ääneen pääsevät nuoret, asiantuntijat ja päättäjät mm. ministeri Sanni Grahn-Laasonen ja kansanedustaja Saara-Sofia Sirén.

─ Oppilaitoksissa ja työpaikoilla voidaan vaikuttaa siihen, että nuoret pääsevät hyvinvoivina mukaan työelämään. Mielihyvin duunissa -hankkeessa olemme kehittäneet tähän konkreettisia keinoja yhdessä nuorten kanssa, sanoo hankejohtaja Mira Roine Silta-Valmennusyhdistyksestä.
Hankkeessa on esimerkiksi kehitetty maksuton verkkokurssi Viisi askelta tasapainoisempaan työelämään , jonka kuka tahansa työelämässä oleva tai työelämään valmistautuva nuori voi tehdä. Verkkokurssin sisällöt on suunniteltu yhdessä nuorten kanssa. Hanke tarjoaa myös koulutuksia ja materiaaleja opettajille, ohjaajille ja esihenkilöille, jotta heillä olisi enemmän osaamista nuorten mielen hyvinvoinnin vahvistamiseksi.
– Jo noin 200 oppilaitosten opettajaa, ohjaajaa, esihenkilöä ja opiskelijaa on osallistunut koulutuksiimme ja työpajoihimme. Meidän viestimme esimerkiksi opettajille on se, että emme tee heistä terapeutteja vaan tarjoamme jokaiselle taitoja kohdata ja tukea nuoria. Uskalletaan siis ottaa asiat puheeksi, sanoo lehtori Kirsi Purhonen Tampereen ammattikorkeakoulusta.
Myös yhteisöllä on iso rooli nuorten hyvinvoinnin rakentumisessa.
– Nuoren hyvinvointia tukee se, että oma työ- tai oppilaitosyhteisö voi hyvin. Työn ja opetuksen tulee olla järjestetty niin, että opettajilla, esihenkilöillä ja työkavereilla on aikaa ja osaamista nuorten kohtaamiseen. Lisäksi kaikilla yhteisössä tulee olla tilaa ja mahdollisuus huolehtia myös omasta hyvinvoinnistaan, sanoo erityisasiantuntija Jaana Toikkanen Diakonia-ammattikorkeakoulusta.
Kansanedustajia paikalla
Seminaarin järjestäjänä toimii työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Saara-Sofia Sirén. Tilaisuudessa kuullaan ministeri Sanni Grahn-Laasosen ja Saara-Sofia Sirénin puheenvuorot sekä nuorten kehittäjäryhmän terveiset päättäjille. Seminaarissa julkaistaan myös Mielihyvin duunissa -hankkeen toinen politiikkasuositus. Lisäksi luvassa on paneelikeskustelu: Miten rakennetaan kestävää työelämää nuorille?
Ilmoittauduthan tilaisuuteen etukäteen (ti 11.2. klo 12 mennessä), koska paikkoja on rajoitetusti. Tilaisuuden jälkeen on mahdollista haastatella hankkeen kehittäjäryhmän nuoria ja asiantuntijoita. Jos toivot haastatteluaikaa, olethan yhteydessä etukäteen viestinnän asiantuntija Kaisa Pastilaan (yhteystiedot tiedotteen lopussa).
Seminaariohjelma
Aika ja paikka: keskiviikkona 12.2.2025 klo 12–14, Pikkuparlamentti, Arkadiankatu 3
12:00 Tervetuloa seminaariin, juontaja Lorenz Backman
12:05 Avaussanat, toimitusjohtaja Kimmo Kumlander, Silta-Valmennusyhdistys
12:15 Nuorten kehittäjäryhmän terveiset päättäjille
12:20 Mielihyvin duunissa -hankkeen politiikkasuositukset, vanhempi tutkija Paula Rossi, Vaasan yliopisto
12:40 Paneelikeskustelu: Miten rakennetaan kestävää työelämää nuorille?
Päättäjien näkökulmaa paneeliin tuo työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Saara-Sofia Sirén. Nuorten työntekijöiden edustajana paneelissa toimii viestinnän asiantuntija Liisa Vallin, Diakonia-ammattikorkeakoulu. Työnantajien näkökulman paneeliin tuo Senior Partner Teemu Koho, Kids Factory. Oppilaitosmaailman edustajana toimii asiantuntija Heini Kujala, Koulutuskuntayhtymä Tavastia. Työelämässä erityistä tukea tarvitsevien nuorten näkökulmaa paneeliin tuo toimitusjohtaja Kimmo Kumlander, Silta-Valmennusyhdistys.
13:00 Puheenvuoro, ministeri Sanni Grahn-Laasonen
13:10 Paneelikeskustelu jatkuu
13:50 Päätössanat, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén
14:00 Seminaari päättyy
Tilaisuus tallennetaan. Seuraa striimiä Youtubessa.
Lue lisää: mielihyvinduunissa.fi/politiikkasuositukset
Tutustu Mielihyvin duunissa -materiaalipankkiin: mielihyvinduunissa.fi/materiaalipankki
Sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa Mielihyvin duunissa (Nuorten mielenterveyden tuki työelämässä ja työelämään siirryttäessä) -hanketta Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) osana Suomen Kestävän kasvun ohjelmaa (Mielenterveys ja työkyky työllisyyden ja tuottavuuden edellytyksenä). Kestävän kasvun ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).
Silta-Valmennusyhdistyksen koordinoimassa hankkeessa (09/2023–03/2025) osatoteuttajina ovat Diakonia-ammattikorkeakoulu, Kuntoutussäätiö, Mielenterveyden keskusliitto, Tampereen ammattikorkeakoulu, Valo Valmennusyhdistys, Vaasan yliopisto ja Väestöliiton Hyvinvointi Oy.
Yhteyshenkilöt
Mira RoinehankejohtajaSilta-Valmennusyhdistys
Puh:040 868 2127mira.roine@siltavalmennus.fiJaana Toikkanenerityisasiantuntija, FTDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 401 0406jaana.toikkanen@diak.fiKirsi PurhonenlehtoriTampereen ammattikorkeakoulu
Puh:050 528 8135kirsi.purhonen@tuni.fiKaisa Pastilaviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 475 4500kaisa.pastila@diak.fiDiakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diak on sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkausalaan keskittynyt kohtaamisen korkeakoulu. Osaamisemme kohdistuu sinne, missä on eriarvoisuutta, köyhyyttä, yksinäisyyttä ja yhteiskunnan ulkopuolisuutta. Teemme sosiaalista innovointia ihmisen puolella. Olemme ihmisyyden asiantuntijoita, joita ajaa halu rakentaa oikeudenmukaisempaa maailmaa kaikille. Teemme tuloksellisesti jatkuvaa kehitystyötä, jotta maailma olisi kaikille hyvä. Uskomme ihmiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme