Aluehallitus käsittelee muutosesityksiä hyvinvointialueen hallintosääntöön ja toimielinrakenteeseen
Toimielinrakenteesta tehdyn arvioinnin ja sitä seuranneen työskentelyn perusteella aluehallitukselle esitetään muutoksia hyvinvointialueen hallintosääntöön sekä toimielinrakenteeseen. Tavoitteena on, että uudistettu toimielinrakenne tukisi entistä paremmin hyvinvointialueen päätöksentekoa, strategisten tavoitteiden toteutumista sekä osallisuutta. Aluehallitus käsittelee asiaa kokouksessaan 11.2.2025. Päätöksen toimielinrakenteesta tekee aluevaltuusto.
Keski-Suomen hyvinvointialueen toimielinrakennetta on arvioitu syksyn 2024 aikana aluehallituksen toimeksiannon mukaisesti. Arviointityötä ovat ohjanneet aluevaltuustoryhmien puheenjohtajat ja aluehallitus sekä operatiivista työtä Keski-Suomen hyvinvointialueen johtoryhmä sekä hyvinvointialueen viranhaltijoista koostuva valmistelutyöryhmä. Mukaan prosessiin on osallistettu laajasti luottamushenkilöitä haastatteluin ja työpajoin syksyn 2024 aikana. Tarkoituksena on, että uusi toimielinrakenne ja sitä vastaavat hallintosäännön muutokset voitaisiin ottaa käyttöön 1.6.2025 alkaen uuden aluevaltuuston aloittaessa toimintansa.
Nykyisen toimielinrakenteen arvioidaan tukeneen toiminnan käynnistymistä
Nykyinen toimielinrakenne otettiin käyttöön hyvinvointialueen käynnistyttyä vuonna 2023. Valittu toimielinrakenne on mahdollistanut asioiden tarkastelun eri näkökulmista ja tukenut hyvinvointialueen perustan rakentamista. Käynnistymisvaiheessa päätettävien asioiden määrä on ollut suuri, ja monet asiat on käsitelty ensimmäistä kertaa.
Ensimmäisen vaalikauden lähestyessä loppuaan toimielinrakennetta on arvioitu ensimmäistä kertaa. Toimielinrakenteesta tehdyn arvioinnin perusteella toimielimet ovat toimineet hyvin ja niiden ilmapiiri on ollut kehittämismyönteinen. Luottamushenkilöt ovat kokeneet saaneensa äänensä hyvin kuuluviin. Vakiintuneemmassa organisaation elinkaaren vaiheessa on ollut perusteltua arvioida kriittisesti toimielinten työskentelyä kokonaisuutena, sekä sen vaikutuksia ja vaikuttavuutta. Resurssien viisas käyttö sekä organisaation kehitysvaihe huomioiden on noussut esiin tarve tarkastella luottamushenkilöorganisaation tiivistämistä.
Jatkossa hyvinvointialueella olisi hyvinvoinnin ja terveyden lautakunta sekä turvallisuuslautakunta
Arvioinnin ja sitä seuranneen työskentelyn perusteella aluehallitukselle esitetään muutoksia hyvinvointialueen hallintosääntöön sekä toimielinrakenteeseen. Lautakuntien osalta päätösvallan puuttuminen ja lautakuntien valmisteleva rooli on koettu jossain määrin haastavaksi. Hallintosäännön kirjauksiin on toivottu selkeämpää päätösvaltaa, joka selkeyttäisi lautakunnan roolia. Kolmen lautakunnan malli on aiheuttanut myös tilanteen, jossa asioiden käsittely siiloutuu ja on osin päällekkäistä erityisesti lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan sekä työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnan osalta.
Lautakuntia olisi aluehallituksen käsittelyyn menevän esityksen mukaan jatkossa kaksi: hyvinvoinnin ja terveyden lautakunta sekä turvallisuuslautakunta. Lisäksi lautakunnille määritellään nykyistä selkeämmin tehtävät ja päätösvalta hallintosäännössä.
Järjestöillä ja seurakunnilla sekä palveluntuottajille olisi jatkossa uudenlaiset foorumit
Yhteistyö hyvinvointialueen ja järjestöjen, seurakuntien sekä palveluntuottajien kanssa on koettu tärkeäksi ja merkitykselliseksi. Toimielinrakenteen hallinnollinen ja muodollinen toimintatapa on kuitenkin koettu osallisuutta rajaavaksi ja toiminnan kehittäminen on nähty tarpeelliseksi.
Sekä järjestöille ja seurakunnille että palveluntuottajille otettaisiin esityksen mukaan käyttöön uudenlainen osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia tukeva foorumi, joka kokoaa alueen eri toimijoita entistä laajemmin yhteen. Se saa lopullisen muotonsa yhteiskehittämisen aikana. Perusperiaatteina ovat, että foorumit ovat hyvinvointialueen koollekutsumia, säännöllisen osallisuuden, vaikuttamisen ja vuorovaikutuksen väyliä järjestöille, seurakunnille, palveluntuottajille, hyvinvointialueen viranhaltijoille sekä hyvinvointialueen luottamushenkilöille.
Lakisääteisiin vaikuttamistoimielimiin (vanhusneuvosto, vammaisneuvosto, nuorisovaltuusto) esitetään lisättävän paikkoja järjestöjen ja seurakuntien edustajille. Lisäksi nuorisovaltuuston jäsenmäärä yhtenäistetään muiden vaikuttamistoimielinten kanssa.
Jaostoja olisi jatkossakin kolme
Jaostojen rakenne säilyisi esityksen mukaan ennallaan, eli hyvinvointialueella toimii jatkossakin kolme jaostoa: henkilöstöjaosto, sisäisen tarkastuksen jaosto ja yksilöasiainjaosto. Jaostojen jäsenmäärää esitetään vähennettäväksi viiteen nykyisestä seitsemästä jäsenestä.
Arvioinnissa vertailtiin myös muiden hyvinvointialueiden kokouspalkkioita. Vertailun perusteella Keski-Suomen hyvinvointialueen luottamushenkilöpalkkiot ovat matalat. Olemassa olevat kokouspalkkiot ja vuosipalkkiot esitetään kuitenkin pidettävän ennallaan. Keski-Suomen hyvinvointialueelta puuttuu kokonaan yleisesti käytössä oleva valtuustoryhmien puheenjohtajien vuosipalkkio. Valtuustoryhmän puheenjohtajan vuosipalkkio esitetään lisättäväksi hallintosääntöön ja sen määrä olisi 100 euroa/valtuutettu/vuosi.
Aluehallituksen esityslista on osoitteessa www.hyvaks.fi/aluehallitus
suora linkki asiakohtaan: https://hyvaks-d10julk.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2025193-4
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jan TolletHyvinvointialuejohtaja
Keski-Suomen hyvinvointialue
Lasse LeppäToimialajohtaja, konsernipalvelut
Keski-Suomen hyvinvointialue
Anu PihlSrategisen johtamisen ja järjestämisen vastuualuejohtaja
Keski-Suomen hyvinvointialue
Johanna Aaltolakiasiainjohtaja
Puh:050 434 6544johanna.aalto@hyvaks.fiTero ManninenViestintäjohtajaViestintäpalvelut
Keski-Suomen hyvinvointialue
Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa noin 273 000 keskisuomalaisen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluista.
Keskeinen tehtävämme on keskisuomalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yhteistyössä kuntien, järjestöjen, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Tavoitteenamme on se, että keskisuomaisten kokemus hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta on maan kärkeä. Haluamme olla ihmislähtöisin hyvinvointialue ja tukea keskisuomalaisten hyvää arkea.
Hyvinvointialue on Keski-Suomen suurin työnantaja, jonka palveluksessa työskentelee noin 12 500 ammattilaista. Tarjoamme mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen ja monipuolisiin urapolkuihin.
Palveluiden tiedot, toimipisteet ja yhteystiedot löytyvät Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta www.hyvaks.fi.
Viestintäpalveluiden yhteissähköposti: viestinta(at)hyvaks.fi.
Facebook: @hyvaks, X: @hyvaks, Instagram: @hyvaks, LinkedIn: Keski-Suomen hyvinvointialue,YouTube: Keski-Suomen hyvinvointialue
#hyvaks #hyväarkikaikille
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen hyvinvointialue
Keskisuomalaiset voivat asioida sosiaali- ja terveyspalveluissa myös mobiilisovelluksessa27.3.2025 12:59:31 EET | Tiedote
Keski-Suomen hyvinvointialueen mobiilisovellus on tullut ladattavaksi Applen sekä Googlen sovelluskauppoihin tänään 27. maaliskuuta. Maksuton sovellus löytyy sovelluskaupasta nimellä OmaHyvaks. Sovelluksen voi ladata myös osoitteesta www.hyvaks.fi/asioi-verkossa.
Ikääntyneiden palveluja on monipuolisesti tarjolla27.3.2025 11:21:50 EET | Tiedote
Ikääntyneiden hoiva keskusteluttaa. Keskustelun tueksi hyvinvointialue on koonnut ikääntyneiden palveluista koosteen, jossa kerrotaan palveluista ja niiden käyttämisestä Keski-Suomessa. Ikääntyneiden palvelut ovat hyvinvointialueella monipuolistuneet ja myös laajentuneet koko Keski-Suomeen viimeisten vuosien aikana.
Keski-Suomen hyvinvointialueelle 100 000 euron rahoitus neurokirjon lasten, nuorten ja nuorten aikuisten palvelujen kehittämiseen26.3.2025 12:36:47 EET | Tiedote
Keski-Suomen hyvinvointialueelle on myönnetty 100 000 euron rahoitus neurokirjon lasten, nuorten ja nuorten aikuisten palvelujen kehittämiseen. Kirjo-projektin tavoitteena on parantaa tuen, hoidon ja kuntoutuksen piiriin pääsyä. Projekti käynnistyy huhtikuussa ja jatkuu maaliskuulle 2027.
Tietopaketti ehdokkaille ihmislähtöisen Keski-Suomen rakentamiseen26.3.2025 11:42:37 EET | Tiedote
Keski-Suomen hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan aluevaaleilla joka neljäs vuosi. Huhtikuussa aluevaaleissa valitaan 69 aluevaltuutettua päättämään siitä, miten keskisuomalaiset saavat sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluita. Aluevaltuutetut päättävät muun muassa hyvinvointialueen strategiasta, hallintosäännöstä sekä talousarviosta.
Savunpoistolaitteiden puutteet mutkistavat pelastustehtäviä – taloyhtiöiden huolehdittava laitteistojen toimivuudesta26.3.2025 08:26:22 EET | Tiedote
Puutteet liittyvät usein huollon laiminlyöntiin. Toimiva savunpoistolaitteisto voi olla tulipalotilanteessa pelastustoiminnan kannalta ratkaisevassa roolissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme