Yhteistyöllä tulevaisuuteen: Uudenmaan vesihuollon yleissuunnitelma julkaistu
Uudenmaan vesihuollon tulevaisuuden vaihtoehtoja tarkastellaan juuri valmistuneessa alueellisessa yleissuunnitelmassa. Tämä suunnitelma, joka on osa laajempaa alueellista vesihuoltostrategiaa, tarjoaa kunnille ja vesihuoltolaitoksille suuntaviivoja päätöksenteon tueksi. Yleissuunnitelman tavoitteena on paitsi teknistaloudellinen tarkastelu, myös kuntien ja vesihuoltotoimijoiden välisen yhteistyön ja vuoropuhelun lisääminen. Tämä yhteistyö on avainasemassa vesihuollon kehittämisessä ja toimintavarmuuden parantamisessa.

Tutustu suunnitelmaan täällä: https://www.doria.fi/handle/10024/190720
Vesihuollon tekninen toteutus vuoteen 2050
Suunnitelmassa tarkastellaan vedenhankinnan ja -jakelun sekä jäteveden viemäröinnin ja käsittelyn vaihtoehtoja aina vuoteen 2050 asti. Suunnitelmassa keskitytään kuntien vesihuoltolaitoksiin, vaikka asiakasomisteiset vesihuolto-osuuskunnatkin ovat paikoittain merkittävässä roolissa.
Vedenhankinnan toimintavarmuus etusijalla
Uudellamaalla vedenhankintaa tehdään sekä kunnallisesti että ylikunnallisesti. Raakavesi saadaan monista eri lähteistä, myös maakunnan ulkopuolelta. Suunnitelmassa korostetaan vedenhankinnan toimintavarmuuden parantamista saneeraamalla nykyisiä vedenottamoita ja -käsittelylaitoksia sekä rakentamalla uusia yhdys- ja varavesijohtoja. Paikoitellen yhteistyö naapurikuntien kanssa on välttämätöntä, jotta vedenhankinta voidaan turvata myös tulevaisuudessa.
Jäteveden käsittelyn päivitystarpeet
Uudenmaan alueella toimii yli 20 kunnallista tai ylikunnallista jätevedenpuhdistamoa. Useimpien puhdistamoiden kapasiteetti ja ikääntyminen sekä kiristyvä lainsäädäntö aiheuttavat päivitystarpeita. Suunnitelmassa tarkastellaan kuntakohtaisten ratkaisujen lisäksi vaihtoehtoja jäteveden käsittelyn keskittämiseksi ja siirtoviemäriyhteyksien rakentamiseksi.
Verkostojen saneerausvelka haasteena
Vesihuoltolaitosten omaisuus on pääasiassa maanalaisissa verkostoissa, joiden saneerausvelka on yleisesti ottaen suuri haaste. Laitosten täytyy panostaa entistä enemmän verkostosaneerauksiin ja varautua myös tuleviin tarpeisiin. Tämä tarkoittaa, että vesihuollon maksuja on voitava kehittää vesihuoltolain edellyttämällä tavalla, jotta toiminnan kustannukset saadaan katettua pitkällä aikavälillä.
Resurssien riittävyys ja organisaatiorakenteen kehittäminen
Erityisesti pienillä vesihuoltolaitoksilla on haasteita resurssien kuten henkilöstön ja osaamisen riittävyyden kanssa. Yhteistyön ja organisaatiorakenteiden kehittäminen, jopa laitosten yhdistäminen, voivat olla ratkaisuja resurssipulaan. Suunnitelmassa tarkastellaan alustavasti myös näitä vaihtoehtoja. Yhteistyön ja organisaatiorakenteen kehittämiseen liittyen on suunnitteilla erillinen selvitys, jota ELY-keskus koordinoi. Tämä selvitys vaatii paitsi vesihuoltolaitosten myös kuntien aktiivista osallistumista, jotta vesihuollon tulevaisuus voidaan turvata parhaalla mahdollisella tavalla.
Työ jatkuu kunnissa ja vesihuoltolaitoksissa
Alueellinen yleissuunnitelma esittelee useita vaihtoehtoja, jotka kaikki vaativat jatkosuunnittelua ja tarkempaa tarkastelua. Vaikka suunnitelma ei ole kaiken kattava, se tarjoaa vahvan lähtökohdan keskusteluille ja päätöksenteolle. ELY-keskus tukee vesihuollon kehittämistä osana edistämistehtäväänsä, mutta varsinainen työ jatkuu nyt erityisesti kunnissa ja vesihuoltolaitoksissa. Yksi keskeinen tekijä on, että vesihuoltolaitosten omistajaohjaus mahdollistaa kaikki välttämättömät toimet vesihuoltopalveluiden turvaamiseksi jatkossakin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johtava vesitalousasiantuntija Niina Kosunen, niina.kosunen@ely-keskus.fi, 0295 021 047
Ryhmäpäällikkö Ilkka Juva, ilkka.juva@ely-keskus.fi, 0295 021 400
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus
Jättebergs tunnel (Hiidenkallion tunneli) på Ring II i Esbo är stängd för trafik på nätterna mellan 14.–16.5.20257.5.2025 08:16:00 EEST | Pressmeddelande
Jättebergs tunneln på Ring II kommer att stängas för natten mellan onsdag och torsdag samt mellan torsdag och fredag den 14–16 maj från kl. 22.00 till 05.00.
Espoossa Kehä II:n Hiidenkallion tunneli suljetaan liikenteeltä kahtena yönä 14.5. – 16.5.20257.5.2025 08:16:00 EEST | Tiedote
Kehä II:lla sijaitseva Hiidenkallion tunneli suljetaan ensi keskiviikon ja torstain sekä ensi torstain ja perjantain välisiksi öiksi 14.–16.5. klo 22.00–05.00.
Stenhagens tunnel i Helsingfors stängs för trafik under två nätter 12.–14.5. kl. 22.00–05.005.5.2025 08:16:00 EEST | Pressmeddelande
Stenhagens tunnel på Skogsbackavägen (landsväg 100) i Helsingfors stängs för trafik 12.–14.5. kl. 22.00–05.00 för tunneltvätt och underhållsarbete. Trafiken omdirigeras under denna tid till tunnelns alternativa rutt.
Helsingissä Kivihaan tunneli suljetaan liikenteeltä kahdeksi yöksi 12.–14.5. klo 22.00–05.005.5.2025 08:16:00 EEST | Tiedote
Helsingissä Kivihaan tunneli Hakamäentiellä (mt 100) suljetaan liikenteeltä 12.–14.5. klo 22.00–05.00 tunnelin pesua ja huoltotöitä varten. Liikenne ohjataan tänä aikana tunnelin varareitille.
Grundrenoveringen av viadukterna i Tammisto i Vanda påverkar trafiken på Ring III från och med maj 202530.4.2025 15:03:00 EEST | Pressmeddelande
Grundrenoveringen av viadukterna i Tammisto inleds 5.5.2025 och orsakar ändringar i trafikarrangemangen på Ring III (rv 50) vid Tammisto. Reparationsarbetet slutförs i sin helhet före utgången av september 2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme