THL:n lausunto: Terveysperusteinen verotus edistää väestön terveellistä ja kestävää ravitsemusta ja säästää siten terveydenhuollon kustannuksia
Hallituksen esitys makeisten ja suklaan arvonlisäverokannan nostamiseksi on oikeansuuntainen, mutta liian suppea, arvioi THL lausunnossaan. THL kannattaa laaja-alaista terveysperusteista verotusta ja sen valmistelun aloittamista.
Hallitus esittää, että makeisten ja suklaatuotteiden arvonlisäverokanta nostettaisiin nykyisestä 14 prosentista 25,5 prosenttiin.
THL kannattaa arvonlisäverokannan nostamista, mutta pitää lakiehdotusta liian kapea-alaisena, koska se kohdistuu vain makeisiin, suklaaseen ja suklaata/kaakaota sisältäviin elintarvikkeisiin.
”Hallituksen esitys on askel oikeaan suuntaan kuluttajatottumusten ohjaamiseksi terveellisempien valintojen suuntaan. Ottaen huomioon ylipainon ja siihen liittyvien terveysongelmien lisääntymisen väestössä, THL pitäisi kuitenkin tärkeänä, että valmistelua kohti selvästi laaja-alaisempaa terveysperusteista verotusta jatkettaisiin”, kertoo THL:n johtava asiantuntija Heli Kuusipalo.
Laaja-alainen vero sisältäisi muita elintarvikkeita korkeamman verokannan kaikille niille elintarvikkeille, jotka sisältävät runsaasti tyydyttynyttä rasvaa, suolaa ja sokeria. Samanaikaisesti voitaisiin laskea peruselintarvikkeiden verotusta tai poistaa ALV kokonaan terveyttä edistävistä ja ympäristön kannalta kestävistä peruselintarvikkeista, kuten kasviksista, täysjyväviljavalmisteista, marjoista ja hedelmistä.
”Elintarvikkeiden terveysperusteinen verotus tukee väestön siirtymistä kohti terveellisempiä ja kestävämpiä ruokavalioita. Lisäksi verotus kohdistuisi koko väestöön, mikä tukee terveyden tasa-arvoa”, Kuusipalo kertoo.
THL:n lausunnossa ehdotetaan lisäksi, että täysksylitolituotteet rajataan pois lakiehdotuksesta, koska niiden käyttö tukee hammasterveyttä.
Muutokset väestön ravitsemuksessa edellyttävät erilaisia yhteiskunnallisia toimia
Tutkimusten mukaan suomalaiset saavat ruoastaan terveyden kannalta liikaa suolaa ja kovaa rasvaa sekä liian vähän ravintokuitua. Liiallinen sokerin saanti heikentää väestön ruokavalioiden ravitsemuksellista laatua.
Ruokavalioilla on vaikutusta väestön sairastavuuteen ja sitä kautta terveydenhuollon menoihin sekä väestön toiminta- ja työkykyyn.
Lausunnossaan THL suositteleekin, että pelkkien rahallisten verotulojen sijaan huomioitaisiin, että väestön terveyttä ja hyvinvointia edistävä ravitsemus säästää pitkällä aikavälillä terveydenhuollon kustannuksia.
Myös Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelee elintarvikkeisiin kohdistuvaa terveysperusteista verotusta, joka onkin jo voimassa muutamissa maissa. Terveysperusteinen verotus kannustaa elintarviketeollisuutta kehittämään terveyttä edistäviä vaihtoehtoja.
Lisäksi terveysperusteinen verotus kannustaa väestöä vähentämään epäterveellisten elintarvikkeiden kulutusta, koska se lisää kuluttajien tietoisuutta siitä, että säännöllinen epäterveellisten ruokien ja juomien nauttiminen ei kuulu terveyttä edistävään ruokavalioon.
”Mikään yksittäinen toimi ei riitä, vaan uudistuksia tulisi kohdentaa koko ruokajärjestelmään terveyttä edistävien ja kestävien ruokavalintojen tukemiseksi. Hinnan lisäksi runsas tarjonta ja markkinointi lisäävät epäterveellisten elintarvikkeiden kulutusta”, kertoo THL:n pääjohtaja Mika Salminen.
Lisätietoja:
Heli Kuusipalo
johtava asiantuntija
THL
puh. 029 524 6747
etunimi.sukunimi@thl.fi
Avainsanat
Tietoa julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL viikolla 37/20255.9.2025 15:46:04 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka viikko. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat perjantain 5.9. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset ti 9.9. THL kutsuu 16 000 Suomessa asuvaa vastaamaan Terve Suomi -kyselyyn. Tutkimus tuottaa kattavaa tietoa esimerkiksi elintavoista, toimintakyvystä ja lihavuudesta. Tänä vuonna kysely on osa eurooppalaista tiedonkeruuta, jolla kerätään vertailukelpoista tilastotietoa Euroopan unionin jäsenmaiden väestöstä. Esimerkiksi lihavuus on kasvava kansanterveydellinen ongelma koko Euroopassa. Lisätiedot: piritta.rautavuori(at)thl.fi, puh. 029 524 7120 ke 10.9.
THL viikolla 36/202527.8.2025 15:37:32 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy viikoittain. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat keskiviikon 27.8. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset pe 29.8. THL julkaisee ehdotuksensa sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusmallin päivittämiseksi. Rahoitusmalli koskee sitä, miten noin 26 miljardia euroa verorahaa jaetaan vuosittain hyvinvointialueiden kesken. Lain mukaan sote-rahoitusmallia on päivitettävä vähintään neljän vuoden välein. Lisätiedot ja ennakkomateriaalipyynnöt: piritta.rautavuori@thl.fi Blogit to 4.9. Yhteiskunnalliset yritykset hyvinvoinnin vakauttajina. Kirjoittajat: projektipääll
THL viikolla 35/202521.8.2025 15:20:29 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 21.8. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Blogit ma 25.8. Joko teidän sotessa joogataan viitearkkitehtuurin hengessä? Kirjoittaja: Marika Pentikäinen, kehittämispäällikkö THL to 28.8. Laadukas hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen vaatii selkeitä rakenteita ja yhteistyötä. Kirjoittajat: Tuija Ylitörmänen, Erityisasiantuntija Ehkäisevän työn vaikuttavuus THL, Tanja Tasala, Kehittämispäällikkö Ehkäisevän työn vaikuttavuus THL, Tapani Kauppinen Kehittämispäällikkö Ehkäisevän työn vaikuttavuus TH
THL ja Fimea varoittavat: Verkossa leviää nyt runsaasti huijausmainoksia25.7.2025 15:24:45 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea varoittavat suomalaisia kuluttajia yleistyneistä katteettomia terveysväitteitä sisältävistä huijausmainoksista. Viimeisimpänä havaintona videoväärennökset THL:n asiantuntijoiden kasvoilla.
Tukala helle jatkuu – pitkittynyt helle on terveysriski erityisesti ikääntyneille ja pitkäaikaissairaille16.7.2025 13:22:07 EEST | Tiedote
Tukalan helteen on ennustettu jatkuvan osassa maata. Varoitus tukalasta helteestä annetaan, kun vuorokauden ylin lämpötila ylittää 27 astetta ja keskilämpötila on yli 20 astetta. Pitkittynyt helle lisää sairaalahoidon tarvetta ja kuolleisuutta erityisesti ikääntyneillä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme