THL:n lausunto: Terveysperusteinen verotus edistää väestön terveellistä ja kestävää ravitsemusta ja säästää siten terveydenhuollon kustannuksia
Hallituksen esitys makeisten ja suklaan arvonlisäverokannan nostamiseksi on oikeansuuntainen, mutta liian suppea, arvioi THL lausunnossaan. THL kannattaa laaja-alaista terveysperusteista verotusta ja sen valmistelun aloittamista.
Hallitus esittää, että makeisten ja suklaatuotteiden arvonlisäverokanta nostettaisiin nykyisestä 14 prosentista 25,5 prosenttiin.
THL kannattaa arvonlisäverokannan nostamista, mutta pitää lakiehdotusta liian kapea-alaisena, koska se kohdistuu vain makeisiin, suklaaseen ja suklaata/kaakaota sisältäviin elintarvikkeisiin.
”Hallituksen esitys on askel oikeaan suuntaan kuluttajatottumusten ohjaamiseksi terveellisempien valintojen suuntaan. Ottaen huomioon ylipainon ja siihen liittyvien terveysongelmien lisääntymisen väestössä, THL pitäisi kuitenkin tärkeänä, että valmistelua kohti selvästi laaja-alaisempaa terveysperusteista verotusta jatkettaisiin”, kertoo THL:n johtava asiantuntija Heli Kuusipalo.
Laaja-alainen vero sisältäisi muita elintarvikkeita korkeamman verokannan kaikille niille elintarvikkeille, jotka sisältävät runsaasti tyydyttynyttä rasvaa, suolaa ja sokeria. Samanaikaisesti voitaisiin laskea peruselintarvikkeiden verotusta tai poistaa ALV kokonaan terveyttä edistävistä ja ympäristön kannalta kestävistä peruselintarvikkeista, kuten kasviksista, täysjyväviljavalmisteista, marjoista ja hedelmistä.
”Elintarvikkeiden terveysperusteinen verotus tukee väestön siirtymistä kohti terveellisempiä ja kestävämpiä ruokavalioita. Lisäksi verotus kohdistuisi koko väestöön, mikä tukee terveyden tasa-arvoa”, Kuusipalo kertoo.
THL:n lausunnossa ehdotetaan lisäksi, että täysksylitolituotteet rajataan pois lakiehdotuksesta, koska niiden käyttö tukee hammasterveyttä.
Muutokset väestön ravitsemuksessa edellyttävät erilaisia yhteiskunnallisia toimia
Tutkimusten mukaan suomalaiset saavat ruoastaan terveyden kannalta liikaa suolaa ja kovaa rasvaa sekä liian vähän ravintokuitua. Liiallinen sokerin saanti heikentää väestön ruokavalioiden ravitsemuksellista laatua.
Ruokavalioilla on vaikutusta väestön sairastavuuteen ja sitä kautta terveydenhuollon menoihin sekä väestön toiminta- ja työkykyyn.
Lausunnossaan THL suositteleekin, että pelkkien rahallisten verotulojen sijaan huomioitaisiin, että väestön terveyttä ja hyvinvointia edistävä ravitsemus säästää pitkällä aikavälillä terveydenhuollon kustannuksia.
Myös Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelee elintarvikkeisiin kohdistuvaa terveysperusteista verotusta, joka onkin jo voimassa muutamissa maissa. Terveysperusteinen verotus kannustaa elintarviketeollisuutta kehittämään terveyttä edistäviä vaihtoehtoja.
Lisäksi terveysperusteinen verotus kannustaa väestöä vähentämään epäterveellisten elintarvikkeiden kulutusta, koska se lisää kuluttajien tietoisuutta siitä, että säännöllinen epäterveellisten ruokien ja juomien nauttiminen ei kuulu terveyttä edistävään ruokavalioon.
”Mikään yksittäinen toimi ei riitä, vaan uudistuksia tulisi kohdentaa koko ruokajärjestelmään terveyttä edistävien ja kestävien ruokavalintojen tukemiseksi. Hinnan lisäksi runsas tarjonta ja markkinointi lisäävät epäterveellisten elintarvikkeiden kulutusta”, kertoo THL:n pääjohtaja Mika Salminen.
Lisätietoja:
Heli Kuusipalo
johtava asiantuntija
THL
puh. 029 524 6747
etunimi.sukunimi@thl.fi
Avainsanat
Tietoa julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL viikolla 14/202527.3.2025 15:04:36 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 27.3. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet to 3.4. Petteri Orpon hallitus on tehnyt laajoja muutoksia ja leikkauksia sosiaaliturvaan vuosina 2024-2025. Miten muutokset näkyvät perusturvaetuuksia eli vähimmäismääräisiä työttömyys-, sairaus-, perhe- ja eläke-etuuksia saavien kotitalouksien tuloissa? Julkaisemme perusturvan riittävyydestä väliarvioinnin. Materiaali on saatavissa ennakkoon embargolla ensi viikolla. Lisätiedot: piritta.rautavuori(at)thl.fi, puh. 029 524 7120 Verkkouutiset ke 2.4. Uutta
Vaccinationstäckningen bland barn är hög i Finland, men har minskat när det gäller vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund27.3.2025 01:00:00 EET | Pressmeddelande
Täckningen för den andra dosen av vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR) som ges till sexåringar har minskat, vilket ökar risken för en mässlingsepidemi. I Finland är det fortfarande sällsynt att vara ovaccinerad, men andelen helt ovaccinerade barn är ändå större än tidigare.
Lasten rokotuskattavuus on Suomessa korkea, mutta tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokotteen kattavuudessa laskua27.3.2025 01:00:00 EET | Tiedote
Kuusivuotiaille annettavien tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokotteiden (MPR) toisten annosten kattavuudessa on laskua, mikä lisää tuhkarokkoepidemian riskiä. Rokottamattomuus on Suomessa edelleen harvinaista, mutta täysin rokottamattomien lasten osuus on kuitenkin aiempaa suurempi.
Perusterveydenhuolto tarjoaa mielenterveyden tukea ja hoitoa yhä useammalle nuorelle – terapiatakuulaki tulee voimaan toukokuussa26.3.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Nuorten mielenterveysperusteisten käyntien määrä julkisessa terveydenhuollossa on kasvanut merkittävästi. Vuoden 2023 aikana 7–22-vuotiailla raportoitiin noin 1,5 miljoonaa mielenterveysperusteista tutkimus- ja hoitokäyntiä julkisessa terveydenhuollossa. Käyntejä oli noin 175 000 nuorella.
THL viikolla 13/202520.3.2025 16:02:31 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 20.3. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ke 26.3. Tilasto: Lasten ja nuorten mielenterveysperusteinen tutkimus ja hoito 2023. Sisältää tiedot mielenterveysperusteisista tutkimus- ja hoitokäynneistä lapsilla ja nuorilla terveydenhuollossa. Lisäksi tilastossa on hyödynnetty THL:n lastensuojelurekisterin tietoja. Lisätiedot: tiina.puhakka(at)thl.fi, puh. 029 524 7673 to 27.3. THL julkaisee uutta tietoa lasten rokotuskattavuuksista Suomessa. Lisätiedot: elisa.lautala(at)thl.fi, puh. 029 524 7244 Verk
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme