Länsi-Uudenmaan, Pohjois-Karjalan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueet kokeilevat uudenlaista yhteistyötä vammaisten henkilöiden etäpäivätoimintojen järjestämisessä
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote ja Varsinais-Suomen hyvinvointialue kokeilevat uudenlaista yhteistyötä vammaisten henkilöiden etäpäivätoimintojen järjestämisessä. Hyvinvointialueet käynnistävät helmikuussa kokeilun hyvinvointialuerajat ylittävästä etäryhmätoiminnasta, joka täydentää jo hyvinvointialueilla tarjottavia etäpalveluja.

Etäpalvelut ovat ryhmämuotoista päivätoimintaa digilaitteen välityksellä. Etäpalvelut ovat paikkaan sitoutumaton palvelumuoto, joka soveltuu kaikille digitaalisista palveluista kiinnostuneille asiakkaille. Uudenlaisen toiminnan tavoitteena on tarjota asiakkaille entistä kattavampia sisältöjä.
– Kokeilulla kerätään kokemuksia, miten hyvinvointialueiden välistä yhteistyötä voisi hyödyntää vammaispalvelujen etätoiminnoissa. Kun meitä on useampi hyvinvointialue mukana, voimme tarjota asiakkaillemme monipuolisempia etäryhmä- ja kurssisisältöjä, palvelusuunnittelija Tarja Huotari Siun sotesta kertoo.
– Olemme kaikki edistäneet virtuaalista päivätoimintaa omilla alueillamme onnistuneesti. Voimme oppia toisiltamme hyväksi koettuja menetelmiä sekä keinoja luoda laadukasta sisältöä tukien asiakkaiden osallisuutta, ohjaaja Samuli Niemi Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelta jatkaa.
Kokeilu käynnistyy hyvinvointiteemaisella etäryhmällä, johon osallistuu noin kymmenen asiakasta. Asiakkaita on mukana jokaiselta hyvinvointialueelta. Hyvinvointiryhmässä käsitellään hyvinvoinnin edistämiseen liittyviä teemoja, kuten ravitsemusta, liikuntaa, mielen hyvinvointia ja turvataitoja. Ryhmässä myös pohditaan, miten esimerkiksi musiikki, tanssi ja eläimet voivat tukea hyvinvointia. Ryhmä sisältää hyvinvoinnin teemoihin pureutuvia tietoiskuja sekä yhteistä keskustelua aiheista.
Kokeilussa mukana olevat hyvinvointialueet ohjaavat etäryhmää vuoroviikoin. Ensimmäinen ryhmäkerta keskittyy tutustumiseen, jolloin kaikilta hyvinvointialueelta on ohjaajia mukana.
Ensimmäinen Varhan voimin järjestettävä tapaaminen on vuorossa helmikuussa viikolla 8. Aiheena on unen merkitys hyvinvoinnille. Ryhmässä käydään mm. läpi keinoja parantaa nukahtamista. Keväämmällä etäryhmätapaamisessa vierailee myös Varhan ravitsemusterapeutti, joka käsittelee ruokavalion vaikutuksia terveyteen ja jaksamiseen.
Lisäksi järjestetään Keho ja musiikki -teemainen etätapaaminen, jossa tutkitaan musiikin vaikutusta kehoon ja mieleen. Musiikin rytmi ja liike voivat tukea sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia.
Kevään hyvinvointiryhmän jälkeen asiakkailta ja ohjaajilta kerätään palautetta, jonka pohjalta toimintaa jatkokehitetään.
– Kokeilu osoittaa, miten hyvinvointialueet voivat yhdessä kehittää palveluita, jotka toimivat yli aluerajojen. On tärkeää, että asiakkaat voivat osallistua toimintaan kiinnostustensa mukaan. Kuuntelemalla sekä asiakkaiden että ammattilaisten kokemuksia kokeilusta voimme kehittää etätoimintoja ja ottaa ensimmäisen askeleen kohti laajempaa etäpalvelumallia, kehittämisasiantuntija Jenni Peltonen Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta toteaa.
Ytimessä selkeä ohjaus sekä rutiinit uudella höystettynä
Vammaispalveluissa on jo aiemmin saatu hyviä kokemuksia pienimuotoisista etätoiminnoista: esimerkiksi suomenkielisten toimintakeskusten Juttutreffit käynnistyivät korona-aikana ja ovat pyörineet Varhassa Katariinan toimintakeskuksen johdolla siitä lähtien. Ruotsinkielisissä vammaispalveluissa etätoiminta alkoi syksyllä 2022. Aluksi tapaamiset toteutettiin Videovisit-tablettien kautta.
Ensimmäisten viikkojen aikana toiminta rakentui yksinkertaisista ja helposti lähestyttävistä sisällöistä, kuten musiikki- ja liikuntatuokioista sekä keskusteluhetkistä.
– Viikoittaiset tapaamiset alkoivat muodostaa osallistujille rutiinia, ja kokemukset osoittivat, että säännöllinen etäosallistuminen voi tuoda yhteenkuuluvuuden tunnetta myös fyysisesti erillään oleville osallistujille, Jenni Peltonen jatkaa.
Keväällä 2023 etäryhmät laajentuivat myös suomenkielisiin yksiköihin, ja tekninen toteutus siirtyi Teams-alustalle. Nykyisin ohjelma elää osallistujien toiveiden mukaan, ja toiminnan kehittämisessä on huomioitu ruotsinkielisistä ryhmistä saadut opit.
– Kokemusten perusteella tärkeää on ollut selkeä ohjaus sekä tutut rutiinit sopivasti uudella höystettynä. Ohjelmaan on sisällytetty aktiviteetteja, jotka ovat helposti seurattavia ja osallistujien taitotasolle sopivia. Etäryhmien kokemukset ovat osoittaneet, että laitteiden ja yhteyksien on oltava luotettavia ja helppokäyttöisiä. Merkityksellisintä on kuitenkin se, että osallistujat otetaan mukaan toimintaan ja vuorovaikutusta tuetaan. Tulevaisuuden suunnitelmissa on laajentaa sisältöä myös uusille teema-alueille, Jenni Peltonen jatkaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jenni PeltonenKehittämisasiantuntijaVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:044 758 1321jenni.peltonen@varha.fiVarsinais-Suomen hyvinvointialue
"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Den nu permanenta polikliniken rehabiliterar patienter med svåra kroppsliga symtom som beror på rubbningar i stressystemet och det centrala nervsystemet1.7.2025 10:05:08 EEST | Pressmeddelande
Polikliniken för funktionsförmåga vid Egentliga Finlands välfärdsområde tillhandahåller nationellt sett unik rehabilitering av långvariga kroppsliga symtom. Patienten kan få remiss till polikliniken av en läkare när kroppsliga symtom som kraftigt försvårar vardagen blivit bestående och ingen klarläggande diagnos har kunnat ställas.
Tänään vakiinnutettu poliklinikka kuntouttaa potilaita, joiden vaikeiden kehon oireiden taustalla on stressijärjestelmän ja keskushermoston järkkyminen1.7.2025 10:05:08 EEST | Tiedote
Toimintakykypoliklinikka tarjoaa kansallisesti katsoen ainutlaatuista pitkittyneiden kehon oireiden kuntoutusta Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Poliklinikalle voi saada lääkärin lähetteen, kun arkea voimakkaasti haittaavat kehon oireet pitkittyvät, eikä selittävää diagnoosia löydy.
Egentliga Finlands välfärdsområde ansöker om tilläggsfinansiering på 150 miljoner euro av staten24.6.2025 16:45:00 EEST | Pressmeddelande
Välfärdsområdesstyrelsen för Egentliga Finlands välfärdsområde beslutade 24.6.2025 att ansöka om tilläggsfinansiering av staten. Välfärdsområdet ansöker om sammanlagt 150 miljoner euro för 2025. Finansieringen ansöks för att trygga de lagstadgade tjänsterna.
Varsinais-Suomen hyvinvointialue hakee valtiolta lisärahoitusta 150 miljoonaa euroa24.6.2025 16:45:00 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen aluehallitus päätti 24.6.2025 lisärahoituksen hakemisesta valtiolta. Hyvinvointialue hakee vuodelle 2025 yhteensä 150 miljoonaa euroa. Rahoitusta haetaan lakisääteisten peruspalveluiden turvaamiseen.
Varhan aluehallituksen 24.6.2025 kokouksen tarkastamaton pöytäkirja24.6.2025 16:34:10 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) tänään kokoontuneen aluehallituksen kokouksen tarkastamaton pöytäkirja julkaistaan tämän tiedotteen liitteenä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme