Espoo asetti kunnianhimoiset tavoitteet – Luontoviisas Espoo -tiekartta tähtää vuoteen 2035
Espoo haluaa pitää huolta luonnosta samalla, kun kaupunki kasvaa. Kaupunki on tehnyt kunnianhimoisen suunnitelman ja tavoitteet siitä, miten ylläpidämme ja lisäämme luonnon monimuotoisuutta tulevina vuosina. Tämä edellyttää uudenlaista ajattelua, toimintatapoja ja yhteistyötä – luontoviisautta. Kaupunginhallitus hyväksyi tiekartan 10.2.2025.

Tavoitteena hyvinvoiva luonto
Luontoviisas Espoo -tiekartta tähtää Espoon luonnon monimuotoisuuden parantamiseen. Yksi keskeisistä tavoitteista vuoteen 2035 on, että ekologinen verkosto on toimiva ja yhtenäinen. Ekologinen verkosto tarkoittaa keskeisiä luontoalueita ja niiden välisiä viheryhteyksiä, joita pitkin kasvi- ja eläinlajit voivat liikkua ja levittäytyä.
Tavoitteena on myös, että luontotyypit ja lajisto elpyvät. Espoossa on runsaasti erilaisia luontotyyppejä, kuten metsiä, kallioita, merenrantoja, jokilaaksoja ja perinnebiotooppeja, joissa on omat eliölajistonsa. Merialue ja vesistöt ovat vähintään hyvässä kunnossa vuonna 2035.
Espoolaiset arvostavat lähiluontoa ja virkistysmahdollisuuksia. Tiekartan yhtenä tavoitteena onkin, että viheralueita ja kaupunkivihreää on paljon, ja ne tukevat luonnon monimuotoisuutta.
Toimintatapojen kehittäminen on pitkäjänteistä työtä
Luonnon monimuotoisuuden edistäminen kasvavassa kaupungissa on suuri haaste. Päämäärät saavutetaan suunnitelmallisella toiminnalla, joka sisältää toiminnan kehittämistä luontohaittojen vähentämiseksi ja luontohyötyjen lisäämiseksi kaikessa kaupungin toiminnassa.
”Tiekarttatyön aikana olemme kartoittaneet nykyisiä toimintatapoja ja todenneet, että paljon hyvää tehdään jo. Uusia toimintamalleja ja työkaluja kehitetään pitkällä aikajänteellä, ja kehittämistyö on jo vauhdissa”, sanoo kaupunkiympäristön toimialajohtaja Olli Isotalo.
Kaupunkiympäristön toimialalla tehdään monenlaisia töitä suunnittelusta rakentamiseen ja luonnonhoitoon. Uudet toimintatavat vakiinnutetaan osaksi eri alojen ammattilaisten työtä.
Luontoviisas Espoo kehittyy yhteistyöllä
”Luontoviisas Espoo on espoolaisen yhteinen asia. Kaupunki edistää tavoitteita konkreettisilla toimilla. Avuksi tarvitsemme asukkaat, järjestöt, yritykset ja kaikki muut sidosryhmät”, sanoo ympäristöjohtaja Tarja Söderman.
Asukkaat voivat edistää luonnon monimuotoisuutta esimerkiksi osallistumalla erilaisiin talkoisiin. Arvokasta luontoa voi olla omalla kotipihallakin: esimerkiksi pihaniitty on monimuotoisuuden keidas.
Esimerkkejä meneillään olevasta työstä:
- Lue esimerkkejä nykyisistä käytännöistä.
- Espoon asemakaavoituksessa otetaan käyttöön viherkerroin-työkalu. Sillä ohjataan, paljonko viherpinta-alaa rakennettavalla tontilla pitää olla, kuinka hulevesiä hallitaan ja miten luonnon monimuotoisuutta voi tukea pihaympäristöissä. Lue lisää.
- ARVO-hankkeessa kehitetään kaupunkisuunnitteluun työkalua, jonka avulla voidaan arvioida suunnitelman vaikutuksia ekosysteemipalveluihin ja luonnon monimotoisuuteen. Lue lisää hankkeesta.
- Espoon kaupunki jatkaa ekologisen ennallistamisen toteuttamisen selvittämistä ja valitsee pilottikohteet, joille ennallistamista voidaan toteuttaa. Avaa Luontoviisas Espoo: Espoon ennallistamispotentiaalin selvitys.
- Espoo liittyi mukaan Luontoviisaat kunnat -verkostoon. Verkoston kunnat edistävät toimia, joilla vähennetään luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvia haitallisia vaikutuksia. Luontoviisaat kunnat - Luontokunnat (syke.fi)
Lue lisää:
- Luontoviisas Espoo - tiekartta kohti luonnon kokonaisheikentymättömyyttä julkaistaan pian Luontoviisas Espoon verkkosivulla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Olli Isotalokaupunkiympäristön toimialajohtaja
Puh:+358 50 593 3359olli.isotalo@espoo.fiTarja Södermanympäristöjohtaja
Puh:+358 50 330 9767tarja.soderman@espoo.fiKuvat

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad
Mistä espoolaisen hiilijalanjälki muodostuu? Uutta tietoa Espoon kulutuksen päästöistä19.5.2025 17:20:32 EEST | Tiedote
Espoo on selvittänyt kulutuksen kasvihuonekaasupäästöt eli hiilijalanjäljen nyt kolmatta kertaa. Laskennassa näkyvät erityisesti asukkaiden arjen valinnat, sillä kulutuksen hiilijalanjälki koostuu energiankulutuksesta, rakentamisesta, liikkumisesta, ruuasta sekä tavaroiden ja palveluiden hankinnasta.
What makes up the carbon footprint of consumption in Espoo? New insights into Espoo’s consumption-based emissions19.5.2025 17:20:32 EEST | Press release
For the third time, Espoo has calculated its consumption-based greenhouse gas emissions, i.e. its carbon footprint. The calculation particularly reflects residents’ everyday choices, as the consumption-based carbon footprint consists of energy use, construction, transport, food, and the purchase of goods and services.
Työllisyysjaosto nimesi TYM-johtoryhmän – tavoitteena sujuva yhteistyö viranomaisten kesken19.5.2025 17:18:07 EEST | Tiedote
Espoon kaupunginhallituksen työllisyysjaosto nimesi kokouksessaan 19.5.2025 TYM-johtoryhmän. Johtoryhmän tehtävänä on johtaa ja tukea työllistymistä edistävää monialaista yhteistoimintaa Espoon kaupungin, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ja Kelan kesken.
Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan nuorisoasiainjaoston kokouksesta 15.5.202515.5.2025 19:34:10 EEST | Tiedote
Kasvun ja oppimisen lautakunnan nuorisoasiainjaosto keskusteli nuorisobarometri 2024 tuloksista, nuorisopalveluiden toiminnan toteutumisen luvuista ja kesätoiminnan 2025 suunnitelmasta.
Tapiola Sinfoniettan konserttikausi 2025/26 uudistaa taidemusiikin esittämisen tapoja15.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Tapiola Sinfonietta uudistuu konserttikaudelle 2025/26 ja murtaa tavanomaisia taidemusiikin esittämisen tapoja. Kansainvälisesti tunnettu espoolainen kamariorkesteri lanseeraa konserttisarjat, jotka kunnioittavat klassisen musiikin traditiota mutta rakentavat siitä uudenlaisia, monitaiteellisia elämyksiä. Orkesterin uutena taiteellisena partnerina aloittaa sellisti Nicolas Altstaedt.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme