Ankkuritoiminta laajenee koko Pirkanmaalle
Pirkanmaan hyvinvointialue ja Sisä-Suomen poliisilaitos solmivat joulukuussa 2024 yhteistyösopimuksen ankkurityömuodon käytöstä. Ankkurityömuodossa nuori ja hänen huoltajansa kohdataan heidän tarpeisiinsa räätälöitynä moniviranomaisyhteistyönä yhden pöydän ääressä.
Ankkurisopimus on aiempina vuosina ollut Tampereen kaupungin ja Sisä-Suomen poliisin välinen sopimus. Ankkuritoiminnan kaltaista toimintaa on ollut soveltuvin osin käytössä Pirkanmaan alueilla mm. Sastamalassa, Kangasalla, Ikaalisissa, Nokialla, Valkeakoskella ja Lempäälässä. Toiminta on ollut vaikuttavaa, mutta se ei ole ollut yhteneväistä ja johdettua, vaan toiminta on perustunut yksittäisten viranhaltijoiden ansiokkaaseen aktiivisuuteen.
Joidenkin Pirkanmaan kuntien alueella ei ole ollut ankkuritoimintaa tai muuta säännöllistä moniammatillisen yhteistyön mallia lainkaan.
Varmistamme yhdenvertaiset palvelut lapsille ja nuorille
Nyt laaditulla sopimuksella poliisi ja hyvinvointialue haluavat varmistaa yhdenvertaisen kohtelun ja palvelut kaikille pirkanmaalaisille lapsille ja nuorille alueesta ja asuinpaikasta riippumatta.
– Ankkuritoiminnan tavoitteena on katkaista lasten ja nuorten ongelmakäyttäytyminen puuttumalla rikolliseen toimintaan kunkin viranomaisen sekä palveluntarjoajan toimivaltaan ja rooliin perustuvin työkaluin. Ankkuritiimin perusta on rakennettu poliisin ja sosiaalipalvelujen ammattilaisten työn pohjalle. Se luo ketteryyttä ja nopeutta ottaa nuori ja hänen huoltajansa pikaisesti palvelutarpeen arviointiin, jos huoli herää, kertoo rikoskomisario Markus Antila.
– Palvelutarpeen arvioinnin perusteella ankkuritiimiä voidaan laajentaa esimerkiksi kunnan eri toimijoiden, koulun, harrastus- ja urheiluseuran tai vaikka uskonnollisten yhteisöjen avulla, jos näistä katsotaan olevan apua ratkaisemaan nuoren haitallinen käytös, Antila jatkaa.
Sopimuksen tavoitteena on selkeyttää ja edistää moniammatillista viranomaisyhteistyötä Sisä-Suomen poliisilaitoksen ja Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen välillä valtakunnallisen ankkuritoimintamallin mukaisesti.
Ankkuritoiminta on moniviranomaistoimintaa
– Kyseessä ei ole lakisääteinen tehtävä vaan moniviranomaistoiminnan työmuoto. Kunnat eivät ole sopimusosapuolena, mutta moniammatilliseen ankkuritoimintaan voidaan ankkuritoiminnan ohjausryhmän päätöksellä ottaa mukaan myös muita viranomaistahojen edustajia, joiden kanssa tarvittaessa laaditaan erilliset sopimukset, toteaa Pirkanmaan hyvinvointialueen erityisten sosiaalipalvelujen vastuualuejohtaja Taru Herranen.
– Lähtökohtana kumppanuudelle on molempien osapuolten sitoutuminen pitkäjänteiseen, luottamukselliseen ja neuvottelevaan vuorovaikutussuhteeseen yhteisten tavoitteiden ja päämäärien saavuttamiseksi, Herranen sanoo.
Ankkuritoimintaan on ohjautunut Pirkanmaan alueella vuosittain noin viisisataa nuorta. Ankkurityöllä on tutkitusti vaikutusta siihen, että nuori itse hahmottaa, että joidenkin asioiden pitää muuttua hänen elämässään. Nuori saa kertoa oman tarinansa ja hänelle tarjotaan vaihtoehtoisia toimintamalleja sekä konkreettista ohjausta muutokseen.
Eri toimijoiden antama palaute on ollut positiivista. Myös nuorilta on saatu rohkaisevaa palautetta.
Ankkurityön toiminnallisista linjauksista vastaavat yhdessä Sisä-Suomen poliisilaitoksen moniammatillisen toiminnan esimieheksi nimetty päällystöön kuuluva poliisimies sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen nimeämä viranhaltija. Sisä-Suomen poliisilaitoksessa moniammatillisesta yhteistyöstä vastaa ennalta estävän erityistoiminnan ryhmä.
Yhteyshenkilöt
Taru HerranenVastuualuejohtajaPirkanmaan hyvinvointialue / Erityiset sosiaalipalvelut
Puh:040 038 0651taru.herranen@pirha.fiPoliisin ennalta estävä erityistoiminta
Puh:0295 415 000toiminta.ennaltaestava.sisa-suomi@poliisi.fiPirkanmaan hyvinvointialue
Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue
Taysissa järjestetään leikkausrobotille juhlat – robotilla on tehty 6000 leikkausta27.3.2025 15:32:12 EET | Tiedote
Taysissa on tehty nyt 6000 robottiavusteista leikkausta. Tule juhlimaan leikkausrobottia Tays Keskussairaalan vanhaan pääaulaan 2. huhtikuuta kello 12–15. Tilaisuudessa on paikalla aito leikkausrobotti itse sekä joukko kirurgeja ja muita ammattilaisia kertomassa työstään robotin kanssa.
Väkivaltaa kokeneen lapsen tai nuoren palvelupolku havainnollistaa auttamisen vaiheita Pirkanmaan hyvinvointialueella27.3.2025 10:48:31 EET | Tiedote
Mitä tapahtuu, kun lapsi tai nuori on kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa? Pirkanmaan hyvinvointialueella on valmistunut palvelupolku, jossa selkiytetään, mitä kaikkea seuraa ja miten lapsi tai nuori perheineen saa apua väkivallan tunnistamisen jälkeen.
Aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluja ja psykiatrista hoitoa uudistetaan Pirkanmaalla26.3.2025 15:52:54 EET | Tiedote
Hyvinvointialue valmistelee aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen organisaatiomuutosta, joka sisältää toimipisteiden ja henkilöstön uudelleenjärjestelyjä. Tavoitteena on, että asiakkaat saisivat sujuvaa ja pitkäjänteistä hoitoa nykyistä varhaisemmassa vaiheessa erityisesti sote-asemilla. Muutoksen odotetaan helpottavan myös psykiatrisen hoidon tilannetta. Muutoksella ei tavoitella säästöjä tai henkilöstövähennyksiä. Aluehallitus käsittelee esitystä yhteistoimintaneuvottelujen aloittamisesta organisaatiomuutoksen vuoksi 31.maaliskuuta.
Hyvinvointialueen palvelut uudistuivat 2024 suunnitellusti –alijäämä puolittui ja kulut nousivat vain vähän26.3.2025 15:48:55 EET | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelujen uudistaminen ja strategia etenivät viime vuonna suunnitellusti ja niillä oli haluttua vaikutusta. Palveluja yhdenmukaistettiin ja käyttöön otettiin esimerkiksi kaikkia asukkaita hyödyttäviä digipalveluja. Alijäämää kertyi vajaa puolet edellisvuodesta eli 56,5 miljoonaa euroa. Kulut kasvoivat vuoden aikana vain 1,8 prosenttia, mikä on hyvin maltillinen kasvu esimerkiksi toteutuneisiin työmarkkinaratkaisuihin verrattuna. Aluehallitus käsittelee viime vuoden tilinpäätöstä 31. maaliskuuta.
Aina ei tarvita leikkaussalia – merkittävä osa Taysin käsikirurgisista operaatioista tehdään toimenpidehuoneissa25.3.2025 11:01:46 EET | Tiedote
Käsikirurgisista leikkauksista merkittävä osa on sellaisia, jotka voidaan turvallisesti suorittaa leikkaussalin sijaan toimenpidehuoneessa paikallispuudutuksessa. Potilas voi tällöin käydä toimenpiteessä suoraan kotoa, ilman osasto- tai heräämöhoidon tarvetta. Taysissa toimenpidehuoneen käyttö ja käsikirurgian hoitopolkujen kehittäminen näkyvät nopeampana hoitoon pääsynä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme