Palkittu professori Alexandros Iosifidis palaa Tampereelle
Peter Sarlinin perustama Foundation PS -säätiö on tukenut lahjoituksellaan 13 tekoälyyn keskittyvää professuuria Suomen yliopistoihin. Yksi professuureista sijoittuu Tampereen yliopistoon, jossa tehtävään on nimitetty tekoälytutkijana ansioitunut, aiemminkin Tampereella työskennellyt Alexandros Iosifidis. Tampereen yliopisto on suomalaisista lahjoituksen saaneista yliopistoista ensimmäinen professuurin täyttänyt yliopisto.

Tampereen yliopiston uutena koneoppimisen professorina aloittaa Alexandros Iosifidis.
Iosifidis siirtyy Tampereelle Aarhusin yliopistosta Tanskasta. Hän on toiminut Aarhusissa professorina vuodesta 2021.
Iosifidis keskittyy tutkimuksessaan koneoppimisen ja laskennallisen älykkyyden teemoihin. Hänen työnsä painopisteitä ovat koneoppimismenetelmien suunnittelu, analysointi, ymmärtäminen ja käyttöönotto. Näillä menetelmillä on sovelluksia tietokone- ja robottinäön kehittämisessä, taloudessa sekä graafirakenteisten dataongelmien ratkaisussa.
– Alexandros Iosifidis on monipuolinen ja arvostettu tekoälytutkija, joka vahvistaa edelleen Tampereen yliopiston tutkimusta tällä alueella. Hänessä yhdistyvät kova menetelmällinen osaaminen ja vahva kokemus menetelmien soveltamisesta esimerkiksi tuulivoiman, robotiikan, konenäön, talouden ja esineiden internetin alueilla, kommentoi informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan (ITC) dekaani Jyrki Vuorinen.
– Foundation PS:n lahjoitus edustaa edelläkävijyyttä lahjoituskulttuurin vahvistamiseksi Suomessa ja mahdollistaa Tampereen yliopistolle tämän merkittävän avauksen, Vuorinen jatkaa.
Alexandros Iosifidis palaa tuttuun kaupunkiin
Iosifidis palaa tuttuun kaupunkiin, sillä hän on työskennellyt vuosina 2015–2017 Tampereen teknillisessä yliopistossa postdoc-tutkijana.
– Odotan, että pääsen tekemään Tampereen yliopistossa huippututkimusta ja edistämään sekä kansallisella tasolla että koko Euroopassa tekoälyn tutkimus- ja kehitystoimintaa. Ajoitus paluulleni oli nyt oikea, Iosifidis kommentoi.
Hän on saanut urallaan useita palkintoja, kuten J. P. Morganin tutkimuspalkinnon (Faculty Research Awards) vuonna 2022 ja kansainvälisen tekniikan alan arvostetun EURASIP-tunnustuksen (Early Career Award) vuonna 2021.
Professoreista uusi PS Fellow -verkosto
Foundation PS on perustettu vahvistamaan Suomen ja Euroopan tekoälytutkimuksen ekosysteemiä ja kilpailukykyä, ja professuurit rakentavat pohjaa pitkäjänteiselle ja korkeatasoiselle tutkimukselle.
Lahjoitus tukee myös kansainvälisen ELLIS-instituutin toimintaa. Uudet lahjoitusprofessorit muodostavat PS Fellow -verkoston.
– Hienoa, että Tampereen yliopisto onnistui täyttämään professuurin Isosifidiksen kaltaisella huippuosaajalla – vieläpä näin nopealla aikataululla. Tämä on hyvä esimerkki kansainvälisesti meritoituneiden tutkijoiden houkuttelemisesta ja siitä, miten vahvistamme Suomen asemaa tekoälyn globaalina johtajana, Peter Sarlin, Silo AI:n ja Foundation PS:n perustaja toteaa.
Alexandros Iosifidis:
- Alexandros Iosifidis aloittaa uudessa koneoppimisen professuurissa Tampereen yliopistossa, informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan (ITC) tietotekniikan yksikössä 1. huhtikuuta 2025.
- Hän siirtyy Tampereen yliopistoon Aarhusin yliopistosta Tanskasta. Aarhusissa Iosifidis on työskennellyt professorina ja johtanut koneoppimiseen ja laskennalliseen älykkyyteen keskittyvää tutkimusryhmää sekä koneälyn tutkimusta yliopiston Centre for Digitalisation, Big Data and Data Analytics (DIGIT) -tutkimuskeskuksessa.
- Ennen professuuria Iosifidis työskenteli Aarhusin yliopistossa assistant professor- ja associate professor -nimikkeillä.
- Iosifidis on työskennellyt postdoc-tutkijana Tampereen teknillisessä yliopistossa vuosina 2015–2017.
- Alun perin Iosifidis on kotoisin Kreikasta. Hän on väitellyt Thessalonikin Aristoteles-yliopistosta tietotekniikan alalta.
Lisätietoja:
Jyrki Vuorinen, dekaani, informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta, Tampereen yliopisto
040 849 0110
jyrki.vuorinen@tuni.fi
Alexandros Iosifidis, professori (1.4.2025 alkaen), Tampereen yliopisto
alexandros.iosifidis@tuni.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapalveluarkisin 10-15
Puh:+358294520800viestinta.tau@tuni.fiKuvat

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Tampereen yliopistoon valittiin lähes 3700 uutta opiskelijaa1.7.2025 10:55:00 EEST | Tiedote
Tampereen yliopiston suomenkielisiin koulutuksiin on valittu yhteensä lähes 3700 uutta opiskelijaa yhteishaun, avoimen väylän haun ja siirtohaun kautta. Hakijamäärä ja hyväksyttyjen määrä kasvoivat edellisvuodesta. Tampereen yliopisto oli Suomen toiseksi suosituin yliopisto ensisijaisten hakemusten perusteella.
Rasvan kantasolut muistavat lihavuuden – kyky hillitä tulehduksia palautuu vasta vuosien päästä painonpudotuksesta25.6.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Lääketieteellisiin syihin perustuvassa painonpudotuksessa huomio kiinnittyy usein sen positiivisiin terveysvaikutuksiin. Uusin tutkimus kuitenkin osoittaa, että lihavuuden aiheuttamasta yleisestä tulehdustilasta palautuminen voi kestää vuosia.
290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.
Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote
Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.
Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote
Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme