Hyvinvointialueiden rahoitus: 1,2 miljoonaa suomalaista jäämässä pysyvästi eriarvoiseen asemaan
Nykyinen hyvinvointialueiden rahoitusmalli uhkaa jättää 1,2 miljoonaa suomalaista pysyvästi eriarvoiseen asemaan julkisissa sosiaali-, terveys- ja turvallisuuspalveluissa. Tämä on seurausta hyvinvointialueiden nykyisestä rahoitusmallista, joka leikkaa merkittävästi kuuden hyvinvointialueen laskennallista rahoitusta ja on jättämässä rahoitusleikkauksen pysyväksi vuoden 2029 jälkeen. Näiden alueiden mielestä nykyinen rahoitusmalli tulee ripeästi uudistaa.
Rahoitusleikkurista pysyvästi kärsimään ovat jäämässä Itä-uudenmaan, Keski-Pohjanmaan, Lapin, Pohjois-Karjalan, Päijät-Hämeen ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueet. Alueiden yhteisessä kannanotossa vaaditaan rahoitusmallin korjaamista siten, että kaikki hyvinvointialueet saavat laskennallisen, tarveperusteisen rahoituksen täysimääräisenä, eikä mikään alue jää pysyvästi muita heikompaan asemaan.
Kannanotto tiedotteen liitteenä. Kuuden alueen hyvinvointialuejohtajat luovuttivat kannanoton torstaina 13.2.2025 valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majaselle.
Kannanotto: epäoikeudenmukainen rahoitusmalli on korjattava
Kuuden hyvinvointialueen yhteisessä kannanotossa todetaan, että väestön tarpeisiin perustuva rahoitusmalli on ainoa oikeudenmukainen ja kestävä rahoituksen laskentaperuste. Tavoitteena tulee olla, että kaikki hyvinvointialueet saavat laskennallisen rahoituksen täysimääräisenä ja rahoituslaskelmia päivitetään väestön palvelutarpeiden muuttuessa.
Kannanotossa esitetään siirtymäajan lyhentämistä niillä alueilla, joilla rahoitus on pienempi kuin väestön laskennallinen palvelutarve ja pysyvän siirtymätasauksen poistamista rahoituslaista.
- Nykyinen rahoitusmalli on epäoikeudenmukainen. On väärin olettaa, että osalla hyvinvointialueista voitaisiin oleellisesti pienemmillä taloudellisilla resursseilla järjestää yhdenvertaiset palvelut verrattuna niihin alueisiin, joiden rahoitus vastaa väestön tarvetta, kannanotossa todetaan.
- Siirtymätasausjärjestelmän seurauksena alueelliset terveyserot ovat vaarassa kasvaa edelleen ja kansalaisten yhdenvertaisuus romuttua.
Hyvinvointialueiden rahoituslaissa on säädetty siirtymätasauksesta, jonka tarkoitus on korjata kaikkien hyvinvointialueiden rahoitusta kohti tarveperusteisuutta. Siirtymätasauksen laskennassa verrataan hyvinvointialueelle nykyisen rahoituslainsäädännön perusteella tulevaa rahoitusta kuntien ennen uudistusta käyttämään rahamäärään. Jos alueen kunnat ovat käyttäneet sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluihin vähemmän rahaa kuin hyvinvointialueen laskennallinen rahoituspohja edellyttäisi, siirtymätasaus leikkaa valtion rahoitusta.
Kuuden hyvinvointialueen rahoitukseen on jäämässä pysyvä, yhteensä 85 miljoonan euron leikkaus, joka vastaa noin 1500 hoitajan tai noin 850 lääkärin työpanosta.
- Rahoitusmallin korjaaminen on mahdollista ja täysin välttämätöntä yhdenvertaisten ja laadukkaiden sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palvelujen turvaamiseksi kaikille kansalaisille.
– Uudistuksen valmisteluaikana tehdyt siirtolaskelmat eivät vastaa todellisia kustannuksia ja siirtymätasaus aiheuttaa suurimman alijäämän kattamispaineen Itä-Uudellamaalla, toteaa hyvinvointialuejohtaja”, Max Lönnqvist.
– Ongelma rahoituslain muutoksessa on se, että siirtymätasauksen laskennassa käytetään vuoden 2022 kustannustietoja ilman tarkistuksia. Täten kuntien raportoimat tiedot eivät kattaneet kaikkia sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen kustannuksia täysimääräisesti ja rahoituksen lähtötaso on jo valmiiksi liian matala, mikä vääristää hyvinvointialueemme saamaa rahoitusta ja vaikeuttaa palveluiden järjestämistä. Ilman siirtymätasausta vuodesta 2023 alkaen olisi todennäköistä ja mahdollista, että alijäämät tulisivat katettua vuoden 2026 loppuun mennessä, Lönnqvist jatkaa.
Lisätietoja medialle:
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue: hyvinvointialuejohtaja Max Lönnqvist, max.lonnqvist@itauusimaa.fi, puh. 040 503 0818
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite: hyvinvointialuejohtaja Mikko Komulainen, mikko.komulainen@soite.fi, puh. 040 804 4333
Lapin hyvinvointialue: hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, puh. 040 532 3998
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote: hyvinvointialuejohtaja Kirsi Leivonen, kirsi.leivonen@siunsote.fi, puh. 013 330 8590
Päijät-Hämeen hyvinvointialue: hyvinvointialuejohtaja Petri Virolainen, petri.virolainen@paijatha.fi, puh. 050 438 3662
Varsinais-Suomen hyvinvointialue: hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen, tarmo.martikainen@varha.fi, puh. 050 558 4579 (matkoilla 12.2.-18.2.2025)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
viestintä / kommunikationItä-Uudenmaan hyvinvointialue / Östra Nylands välfärdsområde
viestinta@itauusimaa.fiMax LönnqvistHyvinvointialuejohtajaItä-Uudenmaan hyvinvointialue - Östra Nylands välfärdsområde
Puh:040 503 0818max.lonnqvist@itauusimaa.fiLiitteet
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue tuottaa ja järjestää julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut alueellaan, johon kuuluu seitsemän kuntaa: Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila ja Sipoo.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Itä-Uudenmaan hyvinvointialue – Östra Nylands välfärdsområde
A-bolagen och Östra Nylands räddningsverk ordnar möjlighet att pröva skyddsrum i en ny bostadsfastighet 22.8.20251.7.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Borgå stads ägda bostadsbolag A-bolagen samt Östra Nylands räddningsverk ordnar en möjlighet att pröva på att skydda sig i skyddsrum fredagen den 22 augusti 2025 klockan 10-12 på Gördelmakaregatan 8 i Borgå.
A-yhtiöt ja Itä-Uudenmaan pelastuslaitos järjestävät väestönsuojakokeen uudessa asuinkiinteistössä 22.8.20251.7.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Porvoon kaupungin omistama vuokratalokonserni A-yhtiöt ja Itä-Uudenmaan pelastuslaitos järjestävät mahdollisuuden kokeilla valmistuvan asuinkiinteistön väestönsuojaan suojautumista perjantaina 22.8.2025 klo 10–12 Porvoossa osoitteessa Vaskenvalajankatu 8.
Östra Nylands välfärdsområde ställs inför utvärderingsförfarande av ekonomiska skäl – det är inte fråga om tjänsternas kvalitet eller sammanslagningen av områden17.6.2025 14:56:06 EEST | Pressmeddelande
Finansministeriet har beslutat att inleda ett utvärderingsförfarande med Östra Nylands, Mellersta Finlands och Lapplands välfärdsområden. Utvärderingsförfarandet är inte en utredning om områdesindelningen, utan den bottnar i den finansiella utmaning som uppstod i och med övergångsutjämningen.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue arviointimenettelyyn taloussyistä – kyse ei ole palveluiden laadusta tai alueiden yhdistämisestä17.6.2025 14:55:01 EEST | Tiedote
Valtiovarainministeriö on päättänyt käynnistää arviointimenettelyt Itä-Uudenmaan, Keski-Suomen ja Lapin hyvinvointialueilla. Arviointimenettely ei ole aluejakoselvitys, vaan taustalla on rahoitushaaste, joka syntyi siirtymätasauksen myötä.
Avtalsbrandkårerna i Östra Nyland undertecknade nya samarbetsavtal med räddningsverket12.6.2025 17:46:58 EEST | Pressmeddelande
Nya, tills vidare gällande avtal undertecknades på Borgå räddningsstation 12.6.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme