Vähittäiskauppojen ikärajavalvontaa testattiin Varsinais-Suomen alueella - Vastuullisuudesta kiitosta useille myyntipaikoille
Varsinais-Suomen alueella on toteutettu syksyn ja talven aikana alkoholin ja tupakka- ja nikotiinituotteiden ostokokeita ikärajavalvonnan arvioimiseksi. Ostokokeet ovat osa kuntien ehkäisevän päihdetyön Pakka-toimintaa, jossa Varha on mukana. Tulokset paljastivat ikärajavalvonnan toimivan monessa paikassa erinomaisesti, mutta kehitettävääkin löytyy.

Ostokokeet ovat konkreettinen työkalu vastuullisuuden kehittämiseen. Ostokokeita toteuttivat yli 18-vuotiaat nuoret Turussa, Salossa, Paimiossa, Sauvossa ja Uudessakaupungissa. Nuoret koeostajat yrittivät ostaa alkoholia, tupakkaa, nikotiinipusseja tai nikotiininestettä ilman henkilöllisyystodistusta. Ostoyrityksiä tehtiin yhteensä 159 noin viiteenkymmeneen eri vähittäismyyntipisteeseen. Vähittäismyyntipisteet olivat erikokoisia marketteja, kioskeja, Alkoja ja huoltamoita.
Ostokokeiden tavoitteena oli arvioida alkoholi- ja nikotiinituotteiden ikärajavalvonnan toteutumista myyntipaikoissa. Valviran ohjeiden mukaan on suositeltavaa tarkastaa ikä kaikilta nuoren näköisiltä asiakkailta, jotka ostavat alkoholijuomia. Päivittäistavarakauppa ry ja Alko ohjeistavat tarkastamaan iän kaikilta alkoholijuomien ostajilta, jotka vaikuttavat alle 30-vuotiailta.
Ostokokeiden tuloksissa hajontaa
Alkoholin ostoyrityksistä 21 %:ssa ja tupakkatuotteiden ostoyrityksistä 28 %:ssa tapauksista ei tarkistettu nuorelta näyttävän ostajan henkilöllisyyttä. Yhteensä kaikista ostoyrityksistä lähes neljäsosassa tapauksista (23 %) nuoret saivat ostettua tuotteita ilman henkilöllisyystodistusta.
Parhaiten ikärajavalvonta toteutui Turussa ja Salossa. Vähittäiskaupat ovat saaneet palautteen ostokokeista. Salossa parhaiten suoriutuneet toimijat saivat lisäksi vastuullisuudesta kiittävän diplomin.
Pakka-toimintamalli helpottaa yhteistyötä
Pakka-toiminnan ostokokeita on toteutettu Varsinais-Suomen alueella jo kymmenen vuoden ajan. Nyt toteutetuissa ostokokeissa kokonaistulos oli huonompi kuin edellisvuosina, mutta kuntakohtaiset erot olivat huomattavat.
Ostokokeiden tulokset käsitellään kuntien ehkäisevässä päihdetyössä sekä Varsinais-Suomen Pakka-työryhmässä. Työryhmän vetovastuu on Varhan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksikössä. Pakka-ryhmään kuuluu vähittäiskaupan, poliisin, alkoholivalvonnan ja kuntien edustajia. Aikaisemmin tulokset ovatkin parantuneet huomattavasti, kun vähittäiskauppiaat ovat kehittäneet omavalvontaansa. Pakka-toimintamalli onkin todettu vaikuttavaksi keinoksi tehostaa ikärajavalvontaa.
Ikärajat suojaavat nuoria
Ostokokeet eivät ole valvontakeino, vaan ne tukevat kaupan alan vastuullisuutta ja yhteiskunnallista tavoitetta suojella nuorten terveyttä ja hyvinvointia.
Alkoholi sekä tupakka- ja nikotiinituotteet ovat lain mukaan kiellettyjä alle 18-vuotiailta. Laki suojaa nuoria, kun aikuiset pitävät säännöistä kiinni. Päihteiden kokeilu ja käyttö voivat aiheuttaa nuorelle vakavia terveyshaittoja ja esimerkiksi pysyviä vaurioita nuoren kehittyviin aivoihin. Varhaiset päihdekokeilut ovatkin yhteydessä päihdeongelmiin ja riippuvuuden syntymiseen myöhemmällä iällä. Alaikäisen alkoholinkäyttö voi myös aiheuttaa vakavan alkoholimyrkytyksen, altistaa tapaturmille ja loukkaantumisille.
Nikotiinituotteisiin riippuvuus syntyy hyvin nopeasti. Nikotiini voi vaikuttaa haitallisesti aivojen kehitykseen, mikä vaikuttaa kognitiivisiin toimintoihin, kuten oppimiseen, muistiin ja keskittymiskykyyn. Nikotiinilla on lukuisia haittavaikutuksia: Nuoren tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö aiheuttaa esim. vaurioita keuhkoissa, sydän- ja verenkiertoelinten sairauksia sekä vaurioita suussa tai limakalvoilla.
Lisätietoja:
Paimion Nuorisopalveluiden pajaohjaaja Jenni Leponiemi, 02 474 5303, jenni.leponiemi@paimio.fi
Salon kaupungin ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Satu-Maarit Hildén, 050 408 4436, satu-maarit.hilden@salo.fi
Sauvon hyvinvointi- ja liikuntakoordinaattori Riina Rautiainen, 050 548 4257, riina.rautiainen@sauvo.fi
Turun kaupungin terveyden ja hyvinvoinnin erityisasiantuntija, 044 753 1060, sari.heino@turku.fi
Uudenkaupungin Nuorisopalvelujen vastaava Jennika Salonen, 050 383 5305, jennika.salonen@uusikaupunki.fi
Varhan ehkäisevän päihdetyön erityisasiatuntija Niina Jalo, 050 478 2054, niina.jalo@varha.fi
Avainsanat
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Milli 25 år – tillhandahåller tjänster som förnyas efter kundernas behov, på ett och samma ställe27.3.2025 14:31:41 EET | Pressmeddelande
Personer som injicerar droger och deras närstående som bor i Åbo och närbelägna kommuner kan få hjälp och stöd vid Hälsorådgivningen Milli i Åbo centrum. Syftet är att minska de negativa effekterna av narkotikamissbruk – både mänskligt lidande och samhällskostnader. Vid Milli följer man samhällsutvecklingen och anpassar tjänsterna efter nya behov som uppstår, genom ett nära samarbete med andra aktörer inom området.
Milli 25 vuotta – asiakkaiden tarpeiden mukaan uudistuvia palveluja yhdestä paikasta27.3.2025 14:31:41 EET | Tiedote
Pistämällä huumeita käyttävät sekä heidän läheisensä voivat Turun ja lähikuntien alueella saada tukea Turun keskustassa toimivasta Terveysneuvontapiste Millistä. Toiminnalla pyritään vähentämään huumeiden käytöstä aiheutuvia haittoja - niin inhimillistä kärsimystä kuin yhteiskunnalle koituvia kustannuksia. Millissä eletään yhteiskunnan muutoksissa mukana ja palveluja uudistetaan esiin nousevien tarpeiden mukaan laajassa yhteistyössä alan muiden toimijoiden kanssa.
Oaktsamt eldande av ris och grenar är en vanlig orsak till markbränder26.3.2025 12:18:37 EET | Pressmeddelande
Eldning av skräp samt trädgårdens ris och grenar är en av de vanligaste orsakerna till markbränder – framför allt i mark som har torkats upp på våren kan elden spridas lätt. Räddningsverket påminner att man inte överhuvudtaget får förstöra avfall i hemmen genom eldning. Vid eldning av ris och grenar ska man vara noggrann samt följa myndigheternas bestämmelser.
Varomaton risujen ja oksien polttaminen on yleinen syy maastopalolle26.3.2025 12:18:37 EET | Tiedote
Roskien sekä puutarhan risujen ja oksien polttaminen on yksi yleisimmistä maastopalon syistä - etenkin kevään kuivattamaan maastoon tuli karkaa herkästi. Pelastuslaitos muistuttaa, että jätteitä ei saa hävittää kotioloissa polttamalla lainkaan ja risujen ja oksien polttamisessa on oltava huolellinen sekä noudatettava viranomaisten määräyksiä.
Chatt för mödra- och barnrådgivning och tjänster för äldre har öppnats i Varha-applikationen26.3.2025 10:40:45 EET | Pressmeddelande
Nästan 30 000 invånare i Egentliga Finland har redan använd Varha-applikationen och antalet användare ökar hela tiden. Nu har chattarna för mödra- och barnrådgivning och för servicehandledning för äldre öppnats i appen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme