Yksipuolistuuko maailmankuvamme? Tänään ilmestynyt Maailman Kuvalehti ruotii ulkomaanjournalismin tilaa
Maailman Kuvalehden vuoden 2025 ensimmäisessä numerossa tutut toimittajat kertovat, mikä ulkomaanjournalismissa mättää. Tänä vuonna 40 vuotta täyttävä ja samalla uudistuva lehti pohtii myös kehitysyhteistyön nykytilaa.

Ulkomaankirjeenvaihtajia on yhä vähemmän, ja kansainvälisiinkin uutisiin kaivataan Suomi-kulmaa. Yhdysvallat hallitsee uutisotsikoita. Ulkomaanjournalismi tuntuu siis yksipuolistuneen.
Maailman Kuvalehden haastattelemat toimittajat ovat huolissaan siitä, ettei media osaa enää katsoa kauas. Jos media keskittyy vain meitä lähellä oleviin kriiseihin, suomalaisilta voi jäädä ymmärtämättä, miten maailma toimii, sanoo toimittaja Liselott Lindström Tuukka Tuomasjukan artikkelissa.
“Silloin emme ymmärrä muun maailman roolia Euroopan kriiseissä tai osaa suhteuttaa Euroopan kriisejä muuhun maailmaan.”
Ammattilaiset kertovat jutussa vinkkinsä ulkomaanjournalismin parantamiseksi. Juttua varten haastateltiin freelance-toimittaja Esa Salmista, freelance-toimittaja Liselott Lindströmiä, Helsingin Sanomien toimittajaa Maria Petterssonia, Ylen toimittajaa Pertti Pesosta, Helsingin Sanomien valokuvaajaa Saara Mansikkamäkeä, professori Turo Uskalia sekä STT:n ulkomaan erikoistoimittajaa Niilo Simojokea ja Ylen ulkomaantoimituksen päällikköä Krista Taubertia.
Lue jo julkaistu juttu täältä.
Uudessa Maailman Kuvalehdessä myös:
- Nykytaiteilija Moe Mustafa kertoo elämästään ja ajatusmaailmastaan. “Meidän on kuunneltava toisiamme ja jaettava huolia, ei tuomita toisiamme.”
- Ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed pohtii kehitysyhteistyöjärjestöjen kummilapsikampanjoiden eettisyyttä kolumnissaan.
- Varhaiskasvatuksen ja opetuksen antirasismin asiantuntija Paco Diop ja väitöskirjatutkija, yhdenvertaisuusasiantuntija Panu Artemjeff kertovat, miten antirasismia voitaisiin parhaiten edistää kouluissa.
- Esitellään lehden uuden Hyvän Tekijät -podcastin vetäjät Venla Saikku ja Jouni Hemberg, jotka pitävät itseään “naiiveina optimisteina”.
- Kysytään, tuliko kehitysyhteistyöstä oman navan tuijottelua. “Globaalin solidaarisuuden ideaali on kadonnut tai hälvenemässä – tai sitä lähtökohtaisesti jopa vastustetaan”, sanoo akatemiatutkija Eija Ranta.
- Tutustutaan afrobrasilialaiseen taidekouluun, ihmetellään nostalgian suosiota, muistellaan menneitä ja mietitään, miksi maailma ei ole avoin kaikille – ja paljon muuta!
- Kaikki printtinumeron jutut julkaistaan myös verkossa kevään aikana. Tilaamalla uutiskirjeen sekä seuraamalla meitä Facebookissa ja Instagramissa pysyt ajan tasalla uusista julkaisuista ja tapahtumistamme.
Maailmanluokan klubi 27.2. klo 18
Uuden lehden teemoja käsitellään myös Maailmanluokan klubilla. Bar Tÿpossa tarkastellaan maailman kehitystä kahdesta vinkkelistä: aktivistien ja toimittajien silmin. Mukana ovat tunnetut ulkomaantoimittajat Tommi Nieminen, Liselott Lindström, Outi Salovaara ja Pasi Toivonen sekä pitkään Elokapinassa toiminut Anton Keskinen.
Klubi järjestetään yhteistyössä Viestintä ja kehitys -säätiö Vikesin kanssa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Lisätietoa täällä.
Juhlimme nelikymppisiä!
Maailman Kuvalehti täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Sen kunniaksi on jo lanseerattu uudistettu verkkosivu ja freesattu printin ulkoasua. Samalla uutissivusto Maailma.net yhdistyi lehteen.
Maailma kylässä -festareilla toukokuussa luvassa on valokuvanäyttely sekä paneelikeskustelu, jossa mukana ovat lehden huikeat kirjeenvaihtajat. Virallisesti nelikymppisiä juhlitaan syksyllä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anni ValtonenPäätoimittaja, Maailman Kuvalehti
Puh:+358 50 317 6717anni.valtonen@fingo.fiLinkit
Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry
Fingo on suomalaisten kansalaisjärjestöjen kattojärjestö, joka edistää kestävää kehitystä ja kansalaisyhteiskunnan vahvistumista globaalisti. Fingo viestii, vaikuttaa, kouluttaa, kokoaa ihmiset yhteen ja rohkaisee toimintaan. Teemme töitä, jotta maailma olisi reilumpi − ihan kaikille.
Fingon julkaisema Maailman Kuvalehti on riippumaton journalistinen, ajattelevien maailmankansalaisten oma lehti. Se kertoo tarinoita ympäri maailman, taustoittaa ja syventää uutisvirtaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry
Hätä Gazassa on sietämätöntä ja julmaa: Suomella on vastuu toimia30.4.2025 13:58:52 EEST | Tiedote
Israel on lähes kahden kuukauden ajan estänyt ruoan ja lääkkeiden toimitukset Gazaan, rikkoen YK:n kansainvälisen tuomioistuimen sitovaa määräystä. Suomella on vastuu ja velvollisuus toimia, ja tällä hetkellä päättäjien vaikeneminen ja toimettomuus on vakava laiminlyönti.
Suomen hallitus on pureksimatta niellyt komission esityksen heikentää yritysvastuusääntelyä24.4.2025 16:28:08 EEST | Tiedote
Hallituksen tänään eduskunnalle luovuttama kirjelmä on karua luettavaa. Hallitus kannattaa komission esittämiä heikennyksiä EU:n yritysvastuusääntelyyn, vaikka ne ovat kova kolaus ihmisoikeuksille ja ympäristölle. Suomen ei tulisi mahdollistaa yritysvastuudirektiivin vaikuttavuuden heikentämistä, vaan aktiivisesti vastustaa sitä ja puolustaa neuvotteluissa kansainvälisten vastuullisuusnormien noudattamista.
Hallitus leikkaa jälleen kehitysyhteistyöstä − sääntöperustaisuus matkalla romukoppaan23.4.2025 22:59:10 EEST | Tiedote
Hallitus leikkasi jälleen kehitysyhteistyöstä. Päätökset merkitsevät vaikeassa asemassa olevien ahdingon syvenemistä ja Suomen vetäytymistä jo tekemistään sitoumuksista.
Fingon puoliväliarvio: Hallituksen on petrattava kestävässä kehityksessä ja kansalaisyhteiskunnan tukemisessa22.4.2025 15:48:35 EEST | Tiedote
Fingo teki hallituksen kehityspolitiikasta, kansalaisyhteiskuntapolitiikasta ja kestävästä kehityksestä puoliväliarvion. Maailman valtiot ovat yhdessä sitoutuneet edistämään kestävää kehitystä. Aikana, jolloin sääntöperusteista maailmanjärjestystä haastetaan voimakkaasti, Suomen tulee edistää aktiivisesti yhteisiä sitoumuksia.
Sporttia, tanssia ja taidetta – Maailma kylässä tarjoaa runsaasti ohjelmaa koko perheelle16.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Festarikesän avaa 24.–25.5. kaiken ikäisille suunnattu ilmaisfestivaali Maailma kylässä. Ohjelmasta löytyy musiikin ja puheohjelman lisäksi monenlaista katsottavaa, koettavaa ja ajateltavaa: taidetta, liikuntaa, tanssia, terassibileet sekä lastenalueen kattaus toiminnallisia työpajoja. Festivaalin Rauha-teema kuuluu läpi ohjelman.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme