Pirkanmaan hyvinvointialueelle Hyvän mielen työpaikka -merkki
Pirkanmaan hyvinvointialueelle on myönnetty Hyvän mielen työpaikka -merkki tunnustuksena sitoutumisesta edistää työntekijöiden mielenterveyttä tukevia käytäntöjä. Merkki ei tarkoita sitä, että mielenterveysasiat olisivat organisaatiossa kaikilta osin jo kunnossa, vaan se on osoitus siitä, että organisaatio on sitoutunut kehittämään ja vahvistamaan työntekijöiden mielenterveyttä.
Hyvän mielen työpaikka -merkin myöntää Mieli ry vuodeksi kerrallaan. Organisaation toimintaa arvioidaan kolmella peruspilarilla, jotka ovat arjen hyvät käytännöt, mielenterveyden tukeminen eri elämäntilanteissa sekä mielenterveyden johtaminen.
– Mielenterveydellä on suuri vaikutus työkykyyn ja toisin päin. Hyvän mielen työpaikka -merkki kannustaa meitä paitsi arvioimaan mielenterveyttä tukevia käytäntöjämme myös kehittämään niitä eteenpäin, Pirkanmaan hyvinvointialueen työyhteisöpalvelujen HR-palvelujohtaja Taru Kotiniitty kertoo.
Työyhteisöille tukea yhteisöllisyyden vahvistamiseksi
Pirkanmaan hyvinvointialueella työyhteisöjä tuetaan jo tällä hetkellä monin keinoin. Yhteenkuuluvuutta ja yhteisöllisyyttä pyritään edistämään yksiköiden yhteisöllisellä tyhy-toiminnalla. Kehityskeskustelujen sisällössä on huomioitu työhyvinvoinnin näkökulma. Työyhteisöjen vuorovaikutusta edistetään muun muassa luottamusta ja psykologista turvallisuutta käsittelevillä työpajoilla. Yhteisen työkulttuurin syntymistä edistetään suunnitelmallisesti. Lisäksi organisaatiossa on paljon edustuksellista yhteistoimintaa, jota myös kehitetään.
Työaikakäytännöt ovat nykyisellään monelta osin joustavat. Varhaiselle tuelle on olemassa ohjeistukset, ja henkilöstön käytössä ovat laajat työterveyspalvelut. Esihenkilöiden ja työntekijöiden tukena ja hyödynnettävissä ovat viisi työhyvinvointikoordinaattoria.
Työyhteisön konfliktitilanteissa on saatavilla tukea esihenkilöiden lisäksi työsuojelutoimijoilta, ja tarvittaessa voidaan järjestää työyhteisösovittelua. Kriittisissä ja äkillisissä tilanteissa voidaan lisäksi järjestää jälkipuintitilaisuuksia.
Työyhteisöille voidaan tarpeen mukaan teettää kuormituskysely, joiden tulokset ja niiden pohjalta suunniteltavat toimenpiteet on mahdollista käydä läpi yhdessä työsuojelun kanssa. Henkilöstöllä on myös mahdollisuus niin sisäiseen kuin ulkoiseen työnohjaukseen.
Esihenkilöille tukea työkyvyn johtamiseen
Esihenkilöillä on mahdollisuus hyödyntää paitsi työhyvinvointikoordinaattoreita ja työterveyshuollon palveluja myös työkykyjohtamisen koulutussisältöjä. Esihenkilöt pystyvät seuraamaan yksikkönsä työhyvinvoinnin tilaa erilaisten raporttien avulla, ja lisäksi raportteihin liittyvät kehittämistarpeet on tunnistettu.
Työssä jaksamista tuetaan myös mm. työvuorosuunnittelulla sekä tarvittaessa työtä muokkaamalla. Koko hyvinvointialueella on lisäksi käytössä yhteinen terveysperusteinen uudelleensijoitusmalli.
Huomiota mielenterveyshaasteiden tunnistamiseen
Työkyvyn tukemiseksi Pirkanmaan hyvinvointialueella on myös tunnistettu monia kehitettäviä asioita. Etätyön johtamisosaamista vahvistetaan, jotta mm. työkykyhaasteita tunnistettaisiin ja seurattaisiin entistä paremmin, ja työyhteisöillä olisi keinoja yhteisöllisyyden vahvistamiseen. Etätyön pelisäännöistä laaditaan suositukset yksiköiden käyttöön.
Työstä palautumista tuetaan ja siihen kannustetaan. Asiallista käyttäytymistä ja arvostavaa kohtaamista vahvistetaan työyhteisöissä koulutuksilla, konsultaatioilla ja työpajoilla sekä Ihan Pirhana -oppaan suosituksilla.
Esihenkilöiden mielenterveysosaamista kehitetään muun muassa työyhteisöpalvelujen järjestämillä työpajoilla sekä työkyvyn johtamisen koulutuksilla. Tässä huomiota kiinnitetään esimerkiksi mielenterveyttä edistävään johtamiseen, mielenterveyshaasteiden tunnistamiseen työssä sekä leimautumisen ehkäisemiseen työyhteisössä. Haastavien asioiden puheeksi ottamiseen rohkaistaan.
Pirkanmaan hyvinvointialue on mukana myös Työterveyslaitoksen Jacardi-hankkeessa, jolla edistetään työstä palautumista ja esihenkilöiden työkyvyn lukutaitoa.
Niin johto, esihenkilöt kuin työhyvinvointikoordinaattorit edistävät arvostavaa asennoitumista osatyökykyisyyteen. Yhteistyötä työterveyshuollon kanssa kehitetään edelleen, jotta pitkien sairauslomien sijaan työntekijällä säilyisi yhteys työyhteisöön ja työhön.
Yhteyshenkilöt
Kotiniitty TaruHR-palvelujohtaja
Puh:050 407 0919taru.kotiniitty@pirha.fiPirkanmaan hyvinvointialue
Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue
Taysissa järjestetään leikkausrobotille juhlat – robotilla on tehty 6000 leikkausta27.3.2025 15:32:12 EET | Tiedote
Taysissa on tehty nyt 6000 robottiavusteista leikkausta. Tule juhlimaan leikkausrobottia Tays Keskussairaalan vanhaan pääaulaan 2. huhtikuuta kello 12–15. Tilaisuudessa on paikalla aito leikkausrobotti itse sekä joukko kirurgeja ja muita ammattilaisia kertomassa työstään robotin kanssa.
Väkivaltaa kokeneen lapsen tai nuoren palvelupolku havainnollistaa auttamisen vaiheita Pirkanmaan hyvinvointialueella27.3.2025 10:48:31 EET | Tiedote
Mitä tapahtuu, kun lapsi tai nuori on kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa? Pirkanmaan hyvinvointialueella on valmistunut palvelupolku, jossa selkiytetään, mitä kaikkea seuraa ja miten lapsi tai nuori perheineen saa apua väkivallan tunnistamisen jälkeen.
Aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluja ja psykiatrista hoitoa uudistetaan Pirkanmaalla26.3.2025 15:52:54 EET | Tiedote
Hyvinvointialue valmistelee aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen organisaatiomuutosta, joka sisältää toimipisteiden ja henkilöstön uudelleenjärjestelyjä. Tavoitteena on, että asiakkaat saisivat sujuvaa ja pitkäjänteistä hoitoa nykyistä varhaisemmassa vaiheessa erityisesti sote-asemilla. Muutoksen odotetaan helpottavan myös psykiatrisen hoidon tilannetta. Muutoksella ei tavoitella säästöjä tai henkilöstövähennyksiä. Aluehallitus käsittelee esitystä yhteistoimintaneuvottelujen aloittamisesta organisaatiomuutoksen vuoksi 31.maaliskuuta.
Hyvinvointialueen palvelut uudistuivat 2024 suunnitellusti –alijäämä puolittui ja kulut nousivat vain vähän26.3.2025 15:48:55 EET | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelujen uudistaminen ja strategia etenivät viime vuonna suunnitellusti ja niillä oli haluttua vaikutusta. Palveluja yhdenmukaistettiin ja käyttöön otettiin esimerkiksi kaikkia asukkaita hyödyttäviä digipalveluja. Alijäämää kertyi vajaa puolet edellisvuodesta eli 56,5 miljoonaa euroa. Kulut kasvoivat vuoden aikana vain 1,8 prosenttia, mikä on hyvin maltillinen kasvu esimerkiksi toteutuneisiin työmarkkinaratkaisuihin verrattuna. Aluehallitus käsittelee viime vuoden tilinpäätöstä 31. maaliskuuta.
Aina ei tarvita leikkaussalia – merkittävä osa Taysin käsikirurgisista operaatioista tehdään toimenpidehuoneissa25.3.2025 11:01:46 EET | Tiedote
Käsikirurgisista leikkauksista merkittävä osa on sellaisia, jotka voidaan turvallisesti suorittaa leikkaussalin sijaan toimenpidehuoneessa paikallispuudutuksessa. Potilas voi tällöin käydä toimenpiteessä suoraan kotoa, ilman osasto- tai heräämöhoidon tarvetta. Taysissa toimenpidehuoneen käyttö ja käsikirurgian hoitopolkujen kehittäminen näkyvät nopeampana hoitoon pääsynä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme