USA:n tutkimusrahoituksen ehdoilla ei ole vaikutusta tutkimuksen vapauteen Helsingin yliopistossa
Rahoitusta ei tule hakea hinnalla millä hyvänsä, kuten poistamalla tiettyjä sanoja tutkimussuunnitelmasta, sanoo Helsingin yliopiston vararehtori Anne Portaankorva.

Mediassa on nostettu esiin USA:n liittovaltion uudet linjaukset, joiden mukaan tietyt tutkimusaiheet tai tutkimussuunnitelmissa olevat sanat voivat olla este liittovaltion rahoituksen saamiselle. Erityisesti esillä ovat olleet ilmastonmuutokseen, vihreään siirtymään, moninaisuuteen, yhdenvertaisuuteen ja inkluusioon liittyvät aiheet ja käsitteet (diversity, equity, inclusion – DEI).
Suomen perustuslaissa on turvattu tieteen ja ylimmän opetuksen vapaus. Helsingin yliopisto painottaa, että akateemisen tutkimuksen ja vapauden kulmakivinä ovat tutkijoiden itsensä valitsemat tutkimusaiheet ja laatimansa tutkimussuunnitelmat. Tiettyjen aiheiden tai sanojen kieltäminen rikkoo näitä periaatteita.
– Helsingin yliopiston arvoja ovat totuus, sivistys, vapaus ja yhteisöllisyys. Toimimme niiden ja akateemisen vapauden periaatteiden mukaisesti. Tutkimusrahoituksen hankkiminen on tärkeä väline tieteellisen tutkimuksen toteuttamiseksi. Rahoitusta ei kuitenkaan tule hakea hinnalla millä hyvänsä, kuten poistamalla tiettyjä sanoja tutkimussuunnitelmastaan rahoittajan tai valtion suoraan tai välillisesti esittämien vaatimusten mukaisesti, sanoo Helsingin yliopiston tutkimuksesta, tohtorikoulutuksesta ja kestävyysasioista vastaava vararehtori Anne Portaankorva.
USA:n liittovaltiolta tuleva tutkimusrahoitus on toistaiseksi jäissä
Yhdysvaltain nykyisen hallinnon päätöksen mukaisesti USA:n liittovaltion rahoitusta, kuten tutkimusrahoitusta, ei toistaiseksi välitetä ulkomailla. Tilanne koskee myös Helsingin yliopistoa ja sen saamaa USA:n liittovaltion tutkimusrahoitusta.
USA:n liittovaltion rahoitusta on kanavoitu yliopistoomme amerikkalaisten yliopistojen ja muiden yhteistyökumppaneidemme kautta ennen kaikkea sellaiseen tutkimukseen, jota tehdään yhteistyössä pohjoisamerikkalaisten tutkijoiden kanssa. Yhdysvaltain presidentin asetuksilla voi olla vaikutuksia myös Fulbright-säätiön rahoituksiin. Yhdysvaltain liittovaltiolta tuleva tutkimusrahoitus on noin kaksi prosenttia Helsingin yliopiston koko tutkimusrahoituksesta.
Korkeatasoinen ja kansainvälinen tutkimusyhteistyö edistää tieteen ja tutkimuksen kehittymistä sekä mahdollistaa suurien haasteiden ratkaisemista. Helsingin yliopisto seuraa tilannetta ja toivoo, että USA:n liittovaltion rahoituksen tilanne kevään kuluessa selkiytyy ja rahoituksen käyttö tulee mahdolliseksi.
Yhteyshenkilöt
FT Ritva Dammert
kehitysjohtaja
p. 0294 122 292
ritva.dammert@helsinki.fi
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiTietoja julkaisijasta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme