Laskiainen herkuttaa, ilahduttaa ja ennustaa satoa – talven keskellä versoo toivo
Kristillisessä perinteessä laskiaisesta alkaa paaston aika, joka päättyy pääsiäiseen. Tulevan paaston vuoksi laskiaiseen liitetäänkin tuhdit ruuat, ilonpito ja riemukas talviulkoilu. Vaikka laskiaista vietetään viljelysmaiden ollessa vielä lumihunnun alla, moni laskiaisperinne liittyy maatalouteen ja tulevaan kasvukauteen. Laskiaisen aikaan hyvästellään pimein talvi ja aletaan odottaa kevättä sekä tulevaa satokautta.

Laskiaisen herkut syntyvät kotimaisista raaka-aineista – keittoa, pullaa ja talven makuja
Laskiaiseen kuuluu perinteisesti monenlaisia herkkuja: laskiaispullia, täyteläisiä keittoja, nuotiolla paistettua makkaraa ja höyryävää kaakaota. Juhlavamman illanvieton kruunaa blinipannukakku runsailla täytteillä.
- Kotimaiset raaka-aineet tarjoavat loistavan pohjan monipuolisille laskiaisruuille, ja vaikka luonto vielä lepää lumen alla, varastojuureksista ja kotimaisista tuotteista syntyy herkullisia makuja, sanoo MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
Laskiaisen klassikko on tietenkin hernekeitto, joka valmistuu edullisesti kotimaisista kuivatuista herneistä. Herne on perinteinen suomalainen viljelykasvi ja erinomainen proteiinin lähde. Perinteinen possunpotka tuo keittoon täyteläisyyttä, mutta runsailla varastojuureksilla – kuten porkkanalla, lantulla ja sipulilla – saa aikaan maukkaan kasvisversion.
- Hernekeittoa kannattaa valmistaa reilusti, sillä se vain paranee lämmitettäessä ja sopii hyvin pakastettavaksi, Siivonen vinkkaa.
Laskiaispöydän makea päätös on tietysti laskiaispulla. Pehmeän pullan väliin sopivat kotimaiset marjat, hillot ja kuohkea kermavaahto. Vaihtelua täytteisiin saa esimerkiksi maustetuilla rahkoilla tai tuorejuustolla. Sirkkalehtimerkki ja Hyvää Suomesta -merkki auttavat tunnistamaan kotimaiset raaka-aineet helposti.
- Laskiaispulla on monen suosikki, ja täytteissä voi hyvin käyttää luovuutta. Kotimainen hillo ja kotimaiset marjat tuovat pullaan raikkautta ja aitoa makua – se on herkku, joka maistuu kaikenikäisille, Siivonen sanoo.
Tiesitkö, että:
- Laskiaisena syötiin perinteisesti rasvaista ruokaa, mutta rasvaa ei saanut nuolla sormista. Uskomuksen mukaan sormien nuoleminen saattoi tarkoittaa, että kesällä sirppi viiltää sormeen. Jos rasva sen sijaan kului itsestään pois, se takasi hyvän viikatteenkäsittelytaidon.
- Talvihuvit, kuten pulkkamäki, ovat olleet osa suomalaista laskiaista. Mäessä huudettiin toiveita hyvästä sadosta: "Pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, räätikkäitä kuin nurkanpäitä ja nauriita kuin lautasia."
- Mitä pidemmälle pulkka luisti, sitä parempaa pellavasatoa uskottiin olevan luvassa.
- Laskiaisena saunoessa piti olla hiljaa, jotta itikat eivät kiusaisi ihmisiä tai karjaa seuraavana kesänä.
Jos menokenkä maalle vipattaa tai pulkka kutsuu, suuntaa maalle: https://matkamaalle.fi/
Laskiainen vuonna 2025: laskiaissunnuntai on 2.3. ja laskiaistiistai 4.3.
Laskiaisen kotimaiset herkut:
Perinteinen hernekeitto: https://www.mtk.fi/-/hernekeitto
Laskiaispullat: https://www.mtk.fi/-/laskiaispullat_juureen
Blinipannukakku lisukkeineen: https://www.mtk.fi/-/blinipannukakku
Lisätiedot: Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802
Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK-liittojen puheenjohtajien kannanotto: Suomalaisten oikeus kotimaiseen ruokaan on turvattava nyt29.7.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
MTK-liittojen ja valtuuskunnan puheenjohtajat kokoontuivat kesäkokoukseensa Keski-Suomeen 23-24.7.2025. Kesäkokouksen yhteydessä puheenjohtajat tutustuivat myös keskisuomalaiseen maataloustuotantoon.
Komission CAP-esitys jäämässä rahoitukseltaan pahasti vajaaksi16.7.2025 18:43:30 EEST | Tiedote
EU-komission toistaiseksi antamat tiedot ohjelmakauden 2028-2034 maatalouspolitiikasta ja etenkin sen rahoituksesta saavat MTK:lta täyden tyrmäyksen. Komissio on aikeissa maksattaa muuttuneen maailman kasvaneet menotarpeet viljelijöillä. Leikkausten sijaan maatalouspolitiikka ja suomalaisten ruokaturva vaativat toteutuakseen lisärahoitusta, totesi MTK:n johtokunta ylimääräisessä kokouksessaan keskiviikkoiltana.
EU-tiekartta vauhdittaa luontoarvomarkkinoiden kehitystä – MTK ojentaa komissiolle auttavaa kättä7.7.2025 15:19:43 EEST | Tiedote
Komissio on julkaissut tiekartan luontoarvomarkkinoiden (Nature Credits) edistämiseksi EU:ssa. MTK suhtautuu positiivisesti vapaaehtoisten luontoarvomarkkinoiden kehittämiseen, sillä ne voivat parhaimmillaan tuoda maanomistajille uusia ansaintamahdollisuuksia sekä vahvistaa luonnon monimuotoisuuden parantamiseen tarvittavaa rahoitusta.
MTK:n ja SLC:n Kasvukausikysely: Sääolojen vaihtelun vuoksi satonäkymät keskivertoa heikommat – tilojen tulevaisuus huolettaa viljelijöitä7.7.2025 13:57:41 EEST | Tiedote
Sääolosuhteet vaihtelivat merkittävästi eri alueiden välillä, mutta alkukesän sateet heikensivät satonäkymiä lähes koko maassa. Yli puolet vastaajista arvioi satonäkymien olevan hieman tavanomaista heikommat. Lisäksi taloudellinen epävarmuus sekä huoli maatalouden kannattavuudesta varjostavat viljelijöiden tulevaisuudennäkymiä. Erityisesti pienillä tiloilla lopettamista harkitaan yhä useammin.
Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote
EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme