ELY-keskukset

Kunnat saavat 6,3 miljoonaa euroa korvauksia kertakäyttöisten muoviroskien siivouskuluista

Jaa

Pirkanmaan ELY-keskus päätti 6,3 miljoonan euron korvauksista kunnille kertakäyttöisten muovituotteiden (SUP) tuottajilta yleisten alueidensa siivoukseen. Kolmasosa kunnista haki korvauksia. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kunnat ovat voineet hakea korvausta.

Kuvassa on roskia ja lokki rannalla.

Pirkanmaan ELY-keskus on päätöksellään velvoittanut SUP-tuotteiden maahantuojat, valmistajat ja etämyyjät korvaamaan kunnille vuonna 2023 syntyneitä keräys- ja siivouskustannuksia. Korvausten kokonaismäärä on noin 6,3 miljoonaa euroa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kunnat ovat voineet hakea tuottajilta korvausta kustannuksiin, jotka ovat aiheutuneet muovia sisältäneistä kertakäyttöistä tuotteista. Saadakseen korvauksen, kunnan tuli ilmoittaa kustannuksensa Pirkanmaan ELY-keskukselle toukokuun 2024 loppuun mennessä.

Vasta kolmasosa kunnista haki

Kunnista noin kolmasosa haki korvauksia. Päätetyn korvauksen piiriin kuuluu kuitenkin kaksi kolmasosaa Suomen asukkaista. Suurin kunnan saama korvaus oli noin 1,2 miljoonaa euroa ja pienimmät alle 5 000 euroa. 

  • Siivouskustannusten ilmoittaminen on ollut kokonaan uusi prosessi kunnille ja se on voinut tuntua työläältä. Kyse on kuitenkin merkittävistä summista. Siihen kannattaa ehdottomasti ryhtyä, kannustaa ryhmäpäällikkö Mika Heinonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta. 


Korvaukset perustuivat pääosin kunnan asukaslukuun: asukaskohtainen korvaus oli noin 1,80 euroa. Päätös on ensimmäinen laatuaan ja perustuu Jätelain 48 e §:ään ja valtioneuvoston asetukseen eräiden muovituotteiden tuottajien kunnille maksamista korvauksista. 

Uusi korvaushaku käynnissä

Kunnilla on nyt mahdollisuus hakea korvauksia viime vuoden siivouskustannuksistaan 2.6.2025 mennessä.

  • Tuottajavastuu.fi-sivuilta löytyy tietoa korvausten hakemisesta ja neuvomme tarvittaessa hakemuksen tekemisessä, Heinonen vinkkaa.


Tuottajilla ja kunnilla on parhaillaan meneillään kolmen vuoden siirtymäaika käytäntöjen opettelemiseen, koska kuntien saama korvaus jätehuolto- ja siivouskustannuksista määräytyy säädetyn kiinteän kustannuksen perusteella. Jatkossa tuottajat teettävät myös selvityksiä, joilla selvitetään yleisten alueiden roskien koostumusta.  Tätä kautta saadaan tietoa, kuinka suuren osan SUP-roskien siivouksesta yritykset jatkossa mahdollistavat rahoituksellaan.

Lisätiedot ja ohjeet kootusti tuottajavastuu.fi -sivulla:


Mistä lyhenne SUP?

SUP eli single-use plastics tarkoittaa kertakäyttömuovituotteita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus

Mika Heinonen, ryhmäpäällikkö, jätelain tuottajavastuuvalvonta
Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 036 136

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande

Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.

Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote

Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.

Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)8.5.2025 09:58:14 EEST | Tiedote

Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye