ELY-keskukset

Kunnat saavat 6,3 miljoonaa euroa korvauksia kertakäyttöisten muoviroskien siivouskuluista

Jaa

Pirkanmaan ELY-keskus päätti 6,3 miljoonan euron korvauksista kunnille kertakäyttöisten muovituotteiden (SUP) tuottajilta yleisten alueidensa siivoukseen. Kolmasosa kunnista haki korvauksia. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kunnat ovat voineet hakea korvausta.

Kuvassa on roskia ja lokki rannalla.

Pirkanmaan ELY-keskus on päätöksellään velvoittanut SUP-tuotteiden maahantuojat, valmistajat ja etämyyjät korvaamaan kunnille vuonna 2023 syntyneitä keräys- ja siivouskustannuksia. Korvausten kokonaismäärä on noin 6,3 miljoonaa euroa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kunnat ovat voineet hakea tuottajilta korvausta kustannuksiin, jotka ovat aiheutuneet muovia sisältäneistä kertakäyttöistä tuotteista. Saadakseen korvauksen, kunnan tuli ilmoittaa kustannuksensa Pirkanmaan ELY-keskukselle toukokuun 2024 loppuun mennessä.

Vasta kolmasosa kunnista haki

Kunnista noin kolmasosa haki korvauksia. Päätetyn korvauksen piiriin kuuluu kuitenkin kaksi kolmasosaa Suomen asukkaista. Suurin kunnan saama korvaus oli noin 1,2 miljoonaa euroa ja pienimmät alle 5 000 euroa. 

  • Siivouskustannusten ilmoittaminen on ollut kokonaan uusi prosessi kunnille ja se on voinut tuntua työläältä. Kyse on kuitenkin merkittävistä summista. Siihen kannattaa ehdottomasti ryhtyä, kannustaa ryhmäpäällikkö Mika Heinonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta. 


Korvaukset perustuivat pääosin kunnan asukaslukuun: asukaskohtainen korvaus oli noin 1,80 euroa. Päätös on ensimmäinen laatuaan ja perustuu Jätelain 48 e §:ään ja valtioneuvoston asetukseen eräiden muovituotteiden tuottajien kunnille maksamista korvauksista. 

Uusi korvaushaku käynnissä

Kunnilla on nyt mahdollisuus hakea korvauksia viime vuoden siivouskustannuksistaan 2.6.2025 mennessä.

  • Tuottajavastuu.fi-sivuilta löytyy tietoa korvausten hakemisesta ja neuvomme tarvittaessa hakemuksen tekemisessä, Heinonen vinkkaa.


Tuottajilla ja kunnilla on parhaillaan meneillään kolmen vuoden siirtymäaika käytäntöjen opettelemiseen, koska kuntien saama korvaus jätehuolto- ja siivouskustannuksista määräytyy säädetyn kiinteän kustannuksen perusteella. Jatkossa tuottajat teettävät myös selvityksiä, joilla selvitetään yleisten alueiden roskien koostumusta.  Tätä kautta saadaan tietoa, kuinka suuren osan SUP-roskien siivouksesta yritykset jatkossa mahdollistavat rahoituksellaan.

Lisätiedot ja ohjeet kootusti tuottajavastuu.fi -sivulla:


Mistä lyhenne SUP?

SUP eli single-use plastics tarkoittaa kertakäyttömuovituotteita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus

Mika Heinonen, ryhmäpäällikkö, jätelain tuottajavastuuvalvonta
Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 036 136

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Tillsammans mot bättre vattenförvaltning - föreslå lösningar och påverka Skärgårdshavets tillstånd!27.3.2025 12:21:02 EET | Pressmeddelande

Översiktsplanerna för att minska närings- och partikelbelastningen i Skärgårdshavsprogrammets pilotområden har färdigställts, och arbetet framskrider nu i samarbete med markägare för att genomföra verksamma vattenskyddsåtgärder. Planerna utgör grunden för åtgärderna, men lösningarna utvecklas tillsammans med markägarna, med lyhördhet för deras behov och utmaningar. Översiktsplanerna underlättar prioriteringen och verkställandet av verksamma åtgärder på avrinningsområdet och koordineringen av arbetet. och underlättar för olika aktörer att delta i arbetet. Ett brett samarbete är nyckeln till en förbättrad status för Skärgårdshavet, och alla aktörer i området är välkomna att delta.

Yhdessä kohti parempaa vesienhallintaa – ehdota ratkaisuja ja vaikuta Saaristomeren tilaan!27.3.2025 12:21:02 EET | Tiedote

Saaristomeri-ohjelman pilottialueiden yleissuunnitelmat ravinne- ja kiintoainekuormituksen vähentämiseksi ovat valmistuneet, ja työ etenee nyt yhteistyössä maanomistajien kanssa vaikuttavien vesiensuojelutoimien toteuttamiseen. Suunnitelmat tarjoavat pohjan toimenpiteille, mutta ratkaisuja kehitetään yhdessä maanomistajien kanssa heidän tarpeitaan ja haasteitaan kuunnellen. Yleissuunnitelmat helpottavat vaikuttavien toimenpiteiden priorisointia ja toteutusta, valuma-alueilla, työn koordinointia ja helpottaa eri toimijoiden osallistumista työhön. Laaja yhteistyö on avain Saaristomeren tilan parantamiseen, ja kaikki alueen toimijat ovat tervetulleita mukaan.

Vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket – Dataunderlaget är till hjälp vid planeringen av åtgärder inom skogsbruket27.3.2025 09:55:00 EET | Pressmeddelande

Det nationella dataunderlaget över vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket är färdigt. Syftet med dataunderlaget är att hjälpa till att beakta vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket, redan i det skedet då man börjar planera skötselåtgärder. Dataunderlaget har sammanställts i samarbete mellan NTM-centralerna och Finlands miljöcentral (SYKE) och de geografiska objekten kan granskas på en karta. Dataunderlaget är avsett för att underlätta planeringsarbetet, så att skadlig inverkan på vattendrag kan förebyggas och minskas.

Metsätaloudelle herkät vesistöt -aineisto auttaa metsätaloustoimien suunnittelussa27.3.2025 09:55:00 EET | Tiedote

Valtakunnallinen aineisto metsätalouden vaikutuksille herkistä vesistöistä on valmistunut. ELY-keskusten ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) yhteistyönä laatiman aineiston tarkoituksena on auttaa huomioimaan metsätaloudelle herkät vesistöt jo siinä vaiheessa, kun metsänhoidon toimenpiteitä ryhdytään suunnittelemaan. Aineiston avulla pyritään helpottamaan suunnittelutyötä, jotta vesistöihin kohdistuvia haitallisia vaikutuksia voidaan ehkäistä ja vähentää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye