Uusi puheluominaisuus tekee tuloaan: Reaaliaikaisen tekstin puhelut aktivoitu DNA:n verkossa – pian myös hätäpuhelut mahdollisia
Mahdollisuus reaaliaikaisen tekstin puheluihin (RTT, Real-time text) on avattu DNA:n mobiiliverkoissa. RTT:n avulla puhelun osanottajat voivat kirjoittaa tekstiä toisilleen natiivisti ja reaaliaikaisesti puhelun aikana. RTT toimii myös tekstipuhelimen (TTY, teletypewriter) kanssa eikä vaadi lisävarusteita. Ominaisuus on tulossa mahdolliseksi kesään mennessä myös hätäpuheluissa. Aivan vielä sitä ei kuitenkaan ole laajasti mahdollistettu suomalaisten käyttämien puhelinten käyttöjärjestelmien puolella.

”Nimensä mukaisesti reaaliaikainen teksti tarkoittaa sitä, että teksti näkyy puhelun aikana näytöllä reaaliajassa, siis kirjain kirjaimelta. Vastaanottaja voi lukea viestin saman tien ja aloittaa vastaamaan siihen kirjoittamalla tai puhumalla. RTT tukee siis myös ääntä kirjoittamisen aikana, joten puhelu voi koostua sekä kirjoitetusta tekstistä että puheesta”, DNA:n pilvipalveluista ja mobiiliydinverkoista vastaava johtaja Pekka Jääskeläinen kuvailee.
RTT on aktivoitu mahdolliseksi koko DNA:n mobiiliverkossa, eikä se vaadi liittymäkohtaisia muutoksia tai lisäpalveluiden hankkimista. Reaaliaikaisen tekstin puhelu vertautuu käyttäjän näkökulmasta tavalliseen puheluun. Tekniikka vaatii kuitenkin toimiakseen puhelun molemmilta osapuolilta 4G-verkkoa eli VoLTE-puhelua. Tämä tarkoittaa käytännössä, etteivät reaaliaikaisen tekstin puhelut toimi 2G-verkossa soitettaessa tai vastattaessa.
Ohjelmistopäivityksiä odotetaan
Lisäksi reaaliaikaisen tekstin puhelut tulee aktivoida erikseen käyttöön puhelimen asetuksista. Sekä modernit Android- että iOS-laitteet tukevat RTT:tä jo valituissa maissa, mutta ominaisuutta ei ole laajasti vielä aukaistu suomalaispuhelimissa, sillä palvelu ei ole ollut mobiiliverkkojen puolesta aikaisemmin mahdollinen. Sekä Googlella että Applella löytyy jo verkkosivuiltaan suomenkieliset ohjeet ominaisuuden aktivoimiseksi Android- ja iOS-puhelinten asetuksista. Kyseiset asetukset tulevat kuitenkin saataville vasta, kun puhelinten ohjelmistot sen lähitulevaisuudessa mahdollistavat.
”Kunhan ohjelmistot uuden ominaisuuden ensin mahdollistavat, ja se on otettu asetuksista käyttöön, voi reaaliaikaisen tekstin puhelun soittaa helposti siihen tarkoitetulla painikkeella. RTT-puhelun voi myös soittaa henkilölle, joka ei ole ominaisuutta vielä asetuksistaan aktivoinut. Tällöin hän voi päättää puhelimen näytöltä vastata puheluun RTT-ominaisuuden kanssa tai ilman sitä. Puhelun aikana kirjoitettu teksti tallentuu puhelulokiin, joka on luettavissa myös puhelun jälkeen”, Jääskeläinen kertoo.
Tulossa myös hätäpuheluihin
Suomessa annetun teleyrityksiä koskevan asetuksen perusteella suomalaisten on 28.6.2025 lähtien oltava mahdollista käyttää reaaliaikaisen tekstin puhelua mobiiliverkkotekniikan puolesta hätänumeroon soitettaessa. Tämä tarkoittaa, että hätäpuhelussa voi puhumisen sijasta tai sen lisäksi myös kirjoittaa reaaliaikaisia viestejä. Sisäministeriöllä on kuitenkin lausuntokierroksella asiaa koskeva lakiesitys, jossa esitetään hätäkeskuksen RTT-velvoitteiden osalta kahden vuoden siirtymäajan käyttöönottoa. Lakiesityksen myötä RTT-hätäpuhelut tulevat siis mahdollisiksi 28.6.2027 mennessä.
”RTT on erinomainen tuki hätäpuheluille tai ihan tavallisille arkipuheluille, etenkin jos henkilöllä on kuulon tai puheen kanssa vaikeuksia tai tilanne ei mahdollista puhumista. Toisaalta se myös tarjoaa mahdollisuuden antaa lisätietoja kirjallisesti, jos joidenkin tilanteen kannalta merkittävien paikan- tai henkilönnimien kirjoitusasu on vaikeasti lausuttava ja sen kirjoittaminen selkeyttää tilannetta”, Jääskeläinen kommentoi.
Lisätietoja medialle:
Pekka Jääskeläinen, johtaja, pilvipalvelut ja mobiiliydinverkot, DNA Oyj, puh. 044 044 2459, pekka.jaaskelainen@dna.fi
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Kuvat


DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,7 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2023 liikevaihtomme oli 1 067 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi - http://www.dna.fi, X:ssä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj
Onko 9%&GR hyvä salasana? DNA:n tietoturva-asiantuntija muistuttaa hyvistä salasanakäytännöistä maailman salasanapäivän aattona30.4.2025 08:55:00 EEST | Tiedote
Torstaina 1.5.2025 vietetään vapun lisäksi maailman salasanapäivää, jonka tarkoitus on muistuttaa paremmista salasanakäytännöistä. Yleinen harhakäsitys on, että salasanan pitäisi näyttää kryptiseltä, jotta se suojaisi. DNA:n tietoturva-asiantuntijan mukaan käsitys on vanhentunut, sillä uudet menetelmät pystyvät purkamaan lyhyitä salasanoja helposti, vaikka ne sisältäisivät erikoismerkkejä epämääräisessä järjestyksessä.
Is 9%&GR a good password? DNA’s information security expert gives a reminder of good password habits on the eve of World Password Day30.4.2025 08:55:00 EEST | Press release
Thursday, May 1, 2025, will be – in addition to May Day – World Password Day, that promotes better password habits. It is a common misconception that a password should look cryptic in order for it to provide protection. According to DNA’s information security expert, this notion is outdated, as new methods are easily able to decrypt short passwords even if they contain special characters in a vague order.
Espanjan ja Portugalin sähkökatkot herättivät kysymyksiä – näin käy viestintäverkoille Suomessa, jos sähköt katkeavat29.4.2025 13:30:00 EEST | Tiedote
Espanjan ja Portugalin sähköt katkesivat laajasti tämän viikon maanantaina. Mediatietojen perusteella kyse oli ainakin Espanjassa maan historian pahimmasta sähkökatkosta. Katko kesti paikoin jopa lähes 20 tuntia. Esimerkiksi kodinkone-, liikenne-, valaistus- ja maksupääteongelmien lisäksi myös viestintäverkoissa syntyi katkon vuoksi suuria haasteita. Miten Suomen viestintäverkoille käy sähkökatkon sattuessa? DNA:n asiantuntija kertoo.
Färre barn än tidigare har en egen telefon24.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Färre barn än tidigare i åldern 5–7 år har en egen telefon för personligt bruk. Särskilt bland de yngsta barnen har andelen som äger en egen smarttelefon minskat, konstaterar DNA:s årliga Skolbarnundersökning.
Aiempaa harvemmalla pienellä lapsella on ikioma puhelin24.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Aiempaa harvemmalla 5–7-vuotiaalla lapsella on oma puhelin henkilökohtaisessa käytössään. Pienimpien lasten keskuudessa varsinkin oman älypuhelimen omistaminen on vähentynyt, selviää DNA:n vuosittain teettämästä Koululaistutkimuksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme