Hyvinvointialueet voivat vahvistaa päätöksentekoaan karsimalla toimielimiä ja lisäämällä asukkaiden osallistumista
Hyvinvointialueilla demokratian ja asukkaiden osallistumisen kustannukset ovat häviävän pienet verrattuna alueiden toimintamenoihin. Uuden selvityksen mukaan niukat resurssit tulisi kuitenkin suunnata niin, että päätöksenteko tehostuu ja asukkaiden osallistuminen vahvistuu. Tämä auttaisi lisäämään myös kansalaisten luottamusta päätöksentekoon.

Hyvinvointialueet voivat sujuvoittaa päätöksentekoa muun muassa vähentämällä toimielinten määrää ja selkiyttämällä niiden rooleja. Päätöksentekoa tukisi vahvasti myös asukkaiden osallistumisen lisääminen uusilla tavoilla, kuten kansalaispaneeleilla ja digitaalisella Polis-osallistumisalustalla.
Tiedot käyvät ilmi selvityksestä, jonka tulevaisuustalo Sitra teetti yhteistyössä hyvinvointialueiden ohjauksesta vastaavan valtiovarainministeriön kanssa. Työn toteutti sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijayhtiö Nordic Healthcare Group (NHG).
Selvitys osoittaa, että hyvinvointialueilla päätöksentekoon osallistuvien toimielinten määrä vaihtelee selvästi. Keskimäärin alueilla on 15 toimielintä, joista noin puolet on lakisääteisiä. Lakisääteisiä toimielimiä ovat muun muassa aluevaltuusto ja aluehallitus.
– Monella hyvinvointialueella toimielinrakennetta kannattaa keventää. Selvityksen mukaan päätöksenteko koetaan toimivaksi erityisesti niillä alueilla, joilla toimielimiä on alle 15. Lisäksi hyvinvointialueiden tulisi varmistaa, että jokaisella toimielimellä on selkeä rooli ja vastuu päätöksenteon valmistelussa ja toimeenpanossa, projektipäällikkö Antti Rissanen NHG:stä sanoo.
Hyvinvointialueet ovat vastanneet sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen järjestämisestä vuoden 2023 alusta lähtien. Enemmistö alueista pohtii parhaillaan päätöksenteon ja toimielinrakenteen uudistamista. Tänä keväänä pidetään myös aluevaalit, joissa hyvinvointialueille valitaan uudet luottamushenkilöt.
Asukkaiden osallistumiseen panostaminen vahvistaa luottamusta
Hyvinvointialueisiin kohdistuu valtavat paineet. Alueiden täytyy turvata kansalaisille elintärkeät palvelut ja säästää rahaa osana julkisen talouden sopeutustoimia. Samalla alueiden pitäisi pystyä kehittämään päätöksentekoa niin, että palveluista päätettäisiin mahdollisimman demokraattisesti.
Sitran Demokratiainnovaatiot-ohjelman johtaja Hannu-Pekka Ikäheimo muistuttaa, että kansalaiset haluavat vaikuttaa terveys- ja vanhuspalveluihin, mutta usko omiin vaikutusmahdollisuuksiin on vähäistä.
– Luottamus demokraattiseen hallintomalliin on koetuksella aikana, jolloin sitä tarvittaisiin tuomaan tasapainoa ja turvaa kriisien, pelon ja epävarmuuden keskelle. Kansalaisten mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon myös vaalien välillä on kehitettävä rohkeasti, mikäli Suomi aikoo jatkossakin hyödyntää demokratian vahvuuksiaan. Yhteiskunnallinen vakaus, hallinnon avoimuus ja päätöksenteon ennakoitavuus ovat keskeisen tärkeitä myös Suomen talouden kilpailukyvylle, Ikäheimo painottaa.
Monet hyvinvointialueet ovat pyrkineet ottamaan käyttöön erilaisia osallistumismenetelmiä ja luoneet aluedemokratian perustuksia samalla kun uusi hallintomalli on vielä etsinyt uomiaan. Osallistumisen kehittäminen on kuitenkin ollut pistemäistä ja toiminnan vaikuttavuuden arviointi puutteellista.
Selvityksen mukaan hyvinvointialueiden tulisikin luoda nykyistä selkeämpi asukasosallistumisen menetelmien kokonaisuus ja asettaa asukasosallistumiselle selkeät, mitattavat tavoitteet.
Asukkaiden osallistumisen vahvistamiseen on kustannustehokkaita ratkaisuja. Useat hyvinvointialueet ovat kokeilleet vuosina 2023–2024 puntaroivia kansalaispaneeleja sekä Polis-osallistumisalustaa Sitran rahoituksella ja asiantuntijatuella – ja yhteistyö menetelmien levittämiseksi ja juurruttamiseksi jatkuu.
Kokeilut osoittivat, että hyvinvointialueet onnistuivat vahvistamaan asukkaiden ja henkilöstön osallistumista kansalaispaneelien ja Polis-alustan avulla. Alueiden päättäjät saivat aiempaa vankemman pohjan päätöksille, kun asukkaiden näkemykset esimerkiksi palveluverkosta sekä digi- ja mielenterveyspalveluista olivat tarkemmin tiedossa.
Demokratiakulut promilleluokkaa hyvinvointialueiden menoista
Selvitys tarkasteli myös, miten paljon hyvinvointialueet ovat käyttäneet rahaa demokratiakuluihin, kuten luottamushenkilöiden kokous- ja vuosipalkkioihin sekä puolueiden ryhmärahoihin.
Tulosten mukaan hyvinvointialueiden talousvaikeudet eivät ratkea demokratiakuluista säästämällä. Alueet käyttivät demokratiakustannuksiin keskimäärin 9,5 euroa asukasta kohden tammikuun 2023 alun kesäkuun 2024 lopun välisenä aikana. Määrä vastasi noin 0,18:aa prosenttia hyvinvointialueiden toimintakuluista samalla ajanjaksolla.
– Itsehallinto on tärkeä osa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta ja sen perustuslainmukaisuutta. Avoin ja tehokas päätöksenteko on välttämätöntä paikalliselle hyväksyttävyydelle ja erilaisten olosuhteiden huomioimiselle. On tärkeää käydä keskustelua hyvinvointialueiden palvelujen, talouden ja demokratian suhteesta. Selvitys tarjoaa hyvän pohjan tuleville aluevaltuustoille ja virkajohdolle päätöksenteon tueksi ja osallistumisen kehittämiseksi, osastopäällikkö Ville-Veikko Ahonen valtiovarainministeriöstä sanoo.
Sitran Demokratiainnovaatiot-ohjelma pyrkii vahvistamaan yhteiskunnallista luottamusta ja päätöksentekoa kansalaisten osallistumisen avulla. Tavoitteena on vakiinnuttaa yhdessä kumppaneiden kanssa kansalaispaneeleiden sekä Polis-osallistumisalustan käyttöä Suomessa. Lisäksi ohjelma auttaa julkista hallintoa juurruttamaan käyttöön digitaalisia ratkaisuja, jotka tehostavat päätöksentekoa ja lisäävät toiminnan avoimuutta.
Lisätiedot:
Antti Rissanen, projektipäällikkö, NHG
+358 50 359 7424, antti.rissanen@nhg.fi
Hannu-Pekka Ikäheimo, ohjelmajohtaja, Demokratiainnovaatiot, Sitra
+358 294 618 253, hannu-pekka.ikaheimo@sitra.fi
Antti Koistinen, viestintäpartneri, Sitran ohjelmatoiminta (haastattelupyynnöt)
+358 294 618 384, antti.koistinen@sitra.fi
FAKTALAATIKKO:
Mitä ovat kansalaispaneelit?
-
Puntaroivat kansalaispaneelit ovat uusi kansalaisosallistumisen muoto, jossa satunnaisotannalla valittu joukko tavallisia kansalaisia kokoontuu perehtymään ja keskustelemaan jostakin poliittisesta kysymyksestä.
-
Osallistujat kuulevat asiantuntijoita ja saavat taustatietoa. Keskustelut käydään fasilitoiduissa pienryhmissä sekä koko paneelin kesken.
-
Kansalaispaneelit tarjoavat harkitun kansalaismielipiteen demokraattisen päätöksenteon tueksi tuottamalla ratkaisuehdotuksia tai priorisointeja päättäjille tai äänestäjäkunnalle.
-
Puntaroivat kansalaispaneelit ovat yleistyneet maailmalla viimeisen vuosikymmenen aikana, ja niitä on käytetty mm. perustuslain uudistuksessa Irlannissa ja ilmastopolitiikassa Ranskassa ja Iso-Britanniassa.
Mikä on Polis-osallistumisalusta?
-
Polis on avoimeen lähdekoodiin perustuva osallistumisalusta, joka mahdollistaa suurten joukkojen rakentavan mielipiteiden ilmaisun valitusta aiheesta.
-
Alustalla voi äänestää valmiiksi luoduista väittämistä ja lisätä keskusteluun itse muotoilemiaan väitteitä muiden äänestettäväksi. Polis näyttää reaaliajassa, mistä osallistujat ovat eniten samaa mieltä.
-
Polis-osallistumisalustan avulla asukkaat pääsevät vaikuttamaan palveluiden kehittämiseen ja päätöksentekoon. Päätöksentekijät voivat puolestaan kuulla laaja-alaisesti kansalaisten mielipiteitä.
-
Polis soveltuu erityisen hyvin päätöksenteon suunnittelu- ja valmisteluvaiheeseen, kun halutaan lisätä asukkaiden aloitevaltaa ja ymmärtää aiheeseen liittyviä näkemyksiä, ongelmien juurisyitä ja saada kattava tilannekuva.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti KoistinenviestintäpartneriSitran ohjelmatoiminto
Puh:+358 294 618 384antti.koistinen@sitra.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Sitra on tulevaisuustalo, joka auttaa Suomea uudistumaan. Ennakoimme tulevaa. Etsimme yhdessä kumppaneiden kanssa ratkaisuja huomisen haasteisiin. Edistämme Suomen hyvinvointia ja vauhditamme talouden kestävää kasvua. Parempi tulevaisuus vaatii tekoja jo tänään.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sitra
Finländarnas fotavtryck på naturen har beräknats för första gången – Viktigt steg framåt i kampen mot förlusten av den biologiska mångfalden10.6.2025 01:00:00 EEST | Pressmeddelande
En metod som utvecklats av finska forskare kan nu användas för att beräkna konsumenternas fotavtryck på naturen. En beräkning, som är den första i sitt slag när det gäller omfattning, visar att nästan hälften av finländarnas fotavtryck på naturen orsakas av maten de äter. Påverkan sker till stor del utanför Finland genom internationella produktionskedjor.
Suomalaisten luontojalanjälki laskettiin ensimmäistä kertaa – Tärkeä edistysaskel auttaa luontokadon torjunnassa10.6.2025 01:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaistutkijoiden kehittämällä menetelmällä voidaan nyt laskea tavallisen kuluttajan luontojalanjälki. Ensimmäistä kertaa näin kattavasti tehty laskenta osoittaa, että suomalaisten luontojalanjäljestä lähes puolet aiheutuu syömisestä. Vaikutukset kohdistuvat pitkälti kotimaan ulkopuolelle kansainvälisten tuotantoketjujen kautta.
Finns' biodiversity footprint calculated for the first time – Important step forward in combating biodiversity loss10.6.2025 01:00:00 EEST | Press release
A method developed by Finnish researchers can now be used to calculate the biodiversity footprint of consumers. For the first time ever, a comprehensive calculation reveals that almost half of Finns’ biodiversity footprint is caused by food consumption. The impact is largely external to Finland, stemming from international supply chains of goods and services.
Resultatet av Sitras förändringsförhandlingar: 25 anställningar avslutas3.6.2025 10:09:18 EEST | Pressmeddelande
Finlands jubileumsfond kommer att minska sina stödfunktioner betydligt. Som ett resultat av vårens förändringsförhandlingar kommer sammanlagt 25 anställningsförhållanden att avslutas. Sitra håller på att övergå till att finansiera innovationer för att förnya Finland.
Sitran muutosneuvottelujen lopputulos: 25 työsuhdetta päättyy3.6.2025 10:09:18 EEST | Tiedote
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto karsii merkittävästi tukitoimintojaan. Kevään muutosneuvottelujen seurauksena päättyy yhteensä 25 työsuhdetta. Sitra siirtää painopistettään innovaatioiden rahoittamiseen Suomen uudistamiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme