Sopimuslaidunnus yhdistää laitumet ja eläimet
Monet kunnat ja kaupungit ehkäisevät umpeenkasvua ja torjuvat vieraslajeja viheralueillaan laidunnuksella. Sopimuslaidunnus mahdollistaa suurelta osin taajamalaidunnuksen, jolloin maanomistaja ja eläinten omistaja yhdessä sopivat laidunnuksen tavoitteista ja käytännön toteutuksesta. Laidunpankin kautta maat ja eläimet löytävät toisensa.

Usein arvokkaan alueen hoito ihmisvoimin on mahdotonta. Maanomistajalla ei usein ole itsellään eläimiä, jolloin apua haetaan sopimuslaidunnuksesta. Tällöin maanomistaja ja eläintenomistaja sopivat kirjallisesti yhteistyön raamit, tavoitteet ja vastuut. Fiskarsin suositun ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ruukkikylän lähettyvillä sopimuslaiduntavat Bovikin luomutilan lampaat ja suomenkarja.
"Sopimuslaidunnus eri tahojen kanssa on sujunut pääsääntöisesti erittäin mallikkaasti. Laidunnuksen periaatteita ja tavoitteita on helpompi toteuttaa, kun laidunnuksen tilaajalla on selkeästi selvillä, mitä tavoitellaan ja miksi", sanoo Emmi Nurmi Bovikin tilalta.
Fiskarsin Oyj:n omistamalla laidunalueella avointa niittyä ja lehtipuuvaltaista sekametsää pähkinäpensaineen. Laidunalue on aiemmin ollut avointa niittyä ja omenatarhaa, jonne oli istutettu myöhemmin kuusta. Sopimuslaidunnuksen alettua varjostavat kuuset poistettiin alueelta maanomistajan toimesta. Mitä monipuolisempi ympäristön rakenne, sitä suurempi on siellä viihtyvien hyönteisten, kasvilajien ja lintujen kirjo.
"Laidunnus on elintärkeää maamme luonnon monimuotoisuudelle. Jokainen laidunnettu hehtaari edistää tärkeitä kansallisia tavoitteita luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi", sanoo Etelä-Suomen MKN Maiseman maisema-asiantuntija Hanna Westerlund.
Maiseman monipuolisuus pitää laiduntavien eläinten sorkkaterveyden ja lihaskunnon hyvänä. Puustoisemmat alueet taas tuovat suojaa paahteelta.
"Haitallista vieraslajia lupiinia lampaat ovat syöneet mielellään ja se onkin laidunalueen sisäpuolella jo hyvin hoidossa", tarkentaa Westerlund.
Laidunnukseen saa ohjeita, sopimuspohjia ja ympäristötukea
Uunituore Lammaslaidunnus luonnon monimuotoisuustyön edistäjänä -opas tuo esille erityisesti kunnille lammaslaidunnuksen hyödyt luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjänä ja lisääjänä.
" Laidunnusta suunnittelevan ei ole aina helppoa löytää tarvittavaa tietoa tiivistetysti. Halusimme koota oppaan, jossa lammaslaidunnuksen hyödyt ja käytännön toteutus ovat samoissa kansissa", sanoo oppaan kirjoittajana toiminut Westerlund.
Laidunpankki yhdistää laitumet ja eläimet sekä laiduntamiseen liittyvät palvelut. Laidunpankissa voi ilmoittaa vapaista laitumista tai laiduneläimistä tai etsiä eläimiä maisemanhoitajiksi. Tavoitteena on lisätä sopimuksellista yhteistyötä, joka hyödyttää kaikkia osapuolia.
" Monet kunnat ja kaupungit sekä yksityiset maanomistajat ilmoittavat uusista vuokrattavista alueista Laidunpankki-palvelussa. Hoidettaville alueille voi olla mahdollista saada maatalouden ympäristönhoitotukea", sanoo oppaan toinen kirjoittaja, maisema-asiantuntija Tarja Lahtinen Collin.
Laidunpankkiin toivotaan runsaasti uusia ilmoituksia niin laiduntavista eläimistä kuin uusista laitumista palveluun. Rekisteröitymällä voi jättää oman ilmoituksen maksutta. Palvelu kattaa koko Suomen.
Lisätietoja:
Maisema-asiantuntija Hanna Westerlund, hanna.westerlund@proagria.fi, puh. 050 5605957
Maisema-asiantuntija Tarja Lahtinen Collin, tarja.lahtinencollin@proagria.fi, puh. 050478 2440
ProAgria Etelä-Suomi / MKN Maisemapalvelut
Lammaslaidunopas on toteutettu ja julkaistu Vihtori Peltonen - Lihasulan Säätiön rahoituksella. Opas on ladattavissa ProAgrian verkkosivuilta.
Laidunpankista löytyy yleistä tietoa laidunnuksesta sekä valmiita sopimuspohjia. laidunpankki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sanna LindénViestintäpäällikkö
Puh:044 431 4193sanna.linden@proagria.fiKuvat

Linkit
Olemme maatila- ja maaseutuyrittäjiä koko Suomessa palveleva asiantuntijaorganisaatio ja lisäarvoa luova kumppani. Meitä on 650 Suomen parasta alan asiantuntijaa ja tähtäämme siihen, että asiakkaanamme saat parhaan asiakaskokemuksen liiketoimintasi kehittämiseen. Yrityskokonaisuus ja laadukkaat palvelut tuotantoon, talouteen ja johtamiseen moniosaajatiimiemme kautta saat vain meiltä. Meille tärkeää on mahdollistaa maailman puhtain ja elinvoimaisin maaseutu myös tulevaisuudessa. Sen eteen teemme töitä joka päivä yhteistyökumppaneidemme kanssa.
Meillä toimii kahdeksan alueellista ProAgria-keskusta sekä valtakunnallinen Keskusten Liitto. Keskuksemme tarjoavat asiakkaidemme tarpeiden mukaiset monipuoliset palvelut.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ProAgria
ProAgria tiivistää Pohjoismaista yhteistyötä pääteemoina ruokaturva ja neuvonnan hyvät käytännöt4.7.2025 08:33:17 EEST | Tiedote
Pohjoismaiset neuvontajärjestöt ProAgria, Hushållhingssällskapet i Sverige ja Norsk Lantbruksrådgivning pitivät Ruotsin isännöimän huippukokouksen Brunnby Lantbrukardagar -näyttelyn yhteydessä. Kokouksessa kalibrointiin neuvonnan hyviä käytänteitä ja tilatason varautumista.
Maan parhaaksi, ilmastolle eduksi peltopäivä30.6.2025 10:23:48 EEST | Tiedote
Muuttunut ilmasto tuo haasteita viljelyyn erityisesti äärevien sääolojen osalta. Ratkaisuja sopeutumiseen ja vesitalouden hallintaan sekä hiilen varastointiin maaperään haetaan tiloilla mm. viljelykierrosta ja kasvi- ja lajikevalinnoista, maan kasvukunnon parantamisesta sekä muokkauksen keventämisestä. Samaan aikaan viljelyn vastuullisuusvaatimukset lisääntyvät ja myös mahdolliset hiiliviljelyn kannustimet tulee hyödyntää osana kokonaisvaltaisesti kestävää tuotantoa.
Alkukesän kosteus tuki kasvua, liikasateet jo haitaksi26.6.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Kasvuolosuhteet viljelykasveille ovat olleet hyvät, paikoin jopa erinomaiset, riittävän alkukesän kosteuden ja kovien helteiden puuttumisen ansiosta. Myös muu luonto on hyötynyt sateista ja viileähköstä säästä, mikä näkyy runsaana vihreytenä ja rehevyytenä. Sato-odotukset ovat tässä vaiheessa korkealla, mutta niiden toteutuminen edellyttää, että kasvukausi etenee suotuisasti, sää poutaantuu ja lämpenee. Suuria määriä vettä ei enää kaivata. Paikoitellen sateita on jo nyt saatu liikaa, sillä pellot ovat vettyneet ja kasvustot alkaneet kellastua. Kosteus on lisännyt myös rikkakasvien kasvua sekä kasvitauti- ja lakoriskiä.
Okrassa viestejä maa- ja kotitalousnaisille25.6.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Tule tapaamaan meitä Okra-messujen sisäosastolle F32! Tänä vuonna teemamme on viestejä maaseudun naisilta naisille. Tarjoamme osastollamme monipuolista tietoa toiminnastamme, kuten varautumisesta sekä ruokahävikin vähentämisestä. Opastamme kotitalouksien varautumisasioissa ja luomme turvaa yhteisöihin.
Miten Suomi tuottaa ruokaa vastuullisesti? Viljelijät, asiantuntijat ja maaseutunuoret kertovat SuomiAreenassa Porissa24.6.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset viljelijät toimivat kestävän ja vastuullisen viljelyn edelläkävijöinä. Heille nämä arvot ovat arkipäivää ja osa viljelyn perustaa – niin itsestään selviä, että niiden sanoittaminen alan ulkopuolisille voi olla yllättävän haastavaa. Me ProAgria Länsi-Suomessa ja MTK-Satakunnassa haluamme tehdä kestäviä ja vastuullisia toimintatapoja tutuksi myös kuluttajille. Tapaat meidät SuomiAreenassa Porissa näiden teemojen ääreltä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme