Suomalaiset arvostavat kulttuuripalveluja
Suomalaisten tyytyväisyys kulttuuripalvelujen hoitoon on hyvin vahvalla tasolla kaikenkokoisissa kunnissa ympäri Suomen, selviää Kuntaliiton Kuntalaistutkimuksesta. Tyytyväisimpiä kulttuuripalvelujen hoitoon ollaan Turussa.
Palveluita käyttävät antavat kulttuuripalveluille arvosanan 4,02 (asteikko 1-5). Tyytyväisimpiä ovat palveluja käyttävät, ja heistä erityisesti iäkkäät ja yksin asuvat, mutta kaikenikäisille palvelut ovat hyvin saavutettavia ja myös arvostettuja.
Kuntalaistutkimuksen tulokset osoittavat, että kulttuuripalvelut arvostetaan hyvin korkealle ja että näillä palveluilla todella on suomalaisille suuri merkitys.
Kulttuuri on osa kuntien laaja-alaisia hyvinvointipalveluja, joilla saadaan myös tulovirtaa kuntaan lippu- ja verotulojen sekä matkailun ja muun vierailutoiminnan kautta, jotka hyödyttävät myös paikkakunnan yrittäjiä.

Suomalaisten tyytyväisyys kulttuuripalvelujen hoitoon on hyvin vahvalla tasolla kaikenkokoisissa kunnissa ympäri Suomen, selviää Kuntaliiton Kuntalaistutkimuksesta. Palveluita käyttävät antavat kulttuuripalveluille arvosanan 4,03 (asteikko 1-5). Kulttuuripalveluja hyvin hoidettuina pitää 58 prosenttia kantaa ottaneista.
"Kuntalaistutkimuksen tulokset osoittavat, että kulttuuripalvelut arvostetaan hyvin korkealle ja että näillä palveluilla todella on suomalaisille suuri merkitys. Tyytyväisimpiä ovat iäkkäät ja yksin asuvat, mutta kaikenikäisille palvelut ovat hyvin saavutettavia ja arvostettuja", analysoi Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom.
"Kulttuuri on osa kuntien laaja-alaisia hyvinvointipalveluja, joilla saadaan myös tulovirtaa kuntaan lippu- ja verotulojen sekä matkailun ja muun vierailutoiminnan kautta, jotka hyödyttävät myös paikkakunnan yrittäjiä", nostaa esille Kuntaliiton erityisasiantuntija Johanna Selkee
"Monipuoliset ja toimivat kulttuuripalvelut toimivat myös vetovoimatekijänä uusille asukkaille sekä esimerkiksi kesäasukkaille", Pekola-Sjöblom jatkaa.
Tyytyväisimpiä ovat palveluita henkilökohtaisesti käyttäneet
Tyytyväisyys on suurta kaikenkokoisissa kunnissa, eri kaikenikäisten, eri sukupuolta ja äidinkieltä edustavien sekä eri osassa kuntaa asuvien keskuudessa.
Vastaajista korkeimmat tyytyväisyysarviot antoivat ruotsinkieliset, naiset ja yli 70-vuotiaat, mutta myös nuorimmat vastaajat olivat erittäin tyytyväisiä kulttuuripalvelujen hoitoon. Huomionarvoista on, että palveluita käyttävät arvottavat ne korkeammalle kuin ne, jotka eivät ole palveluja käyttäneet.
"Vähemmän yllättävää oli, että tyytyväisyys kulttuuripalveluihin on korkeammalla tasolla kuntakeskuksissa ja kunnan reuna-alueilla asuvilla kuin haja-asutusalueilla asuvilla. Taide- ja kulttuurilaitokset keskittyvät maakuntakeskuksiin ja yhdistykset vastaavasti ovat keskeisiä kulttuurin tuottajia pienemmissä kunnissa", summaa Selkee.
Paikallisen kulttuurielämän puolesta
Kunnilla on velvollisuus järjestää kulttuuri- ja kirjastotoimintaa. Kulttuuri voi kirjaston ohella tarkoittaa musiikki-, teatteri-, tanssi-, sirkus-, museo- ja näyttelytoimintaa, taiteen harrastamista ja taiteen perusopetusta, tapahtumia, festivaaleja ja juhlia pitkin vuotta. Kunnat voivat ylläpitää kulttuuritaloja ja muita tiloja taide- ja kotiseutuyhdistyksille sekä taitelijoille.
Harrastamisen ohella kunnat ylläpitävät ja tukevat ammattimaista taidetoimintaa ja esitystiloja, ostavat julkista taidetta ja vievät kulttuuria sote-palveluyksiköihin.
Kunta voi luoda kulttuurille eri tavoin edellytyksiä. Esimerkiksi avustamalla paikallisia yhteisöjä, ostamalla palveluja kulttuuritoimijoilta, antamalla tiloja kuntalaisten käyttöön ja hyödyntämällä omaa rakennettua kulttuuriympäristöään ja luontoa.
"Esimerkkeinä Hämeenlinna ja Petäjävesi, joissa arvokasta rakennusperintöä suojellaan ja samalla niiden arvoa kunnioittavalla tavalla voidaan edelleen hyödyntää osana niin matkailua kuin kulttuurin tiloina ja palveluina omille asukkaille. Alueen omaa kulttuuriperintöä on tärkeää vaalia", Kuntaliiton erityisasiantuntija Johanna Selkee kuvailee.
Tyytyväisimpiä kulttuuripalvelujen hoitoon ollaan Turussa
Tutkimuskuntien kuntalaisista turkulaiset ovat tyytyväisimpiä kulttuuripalveluidensa hoitoon. Tyytyväisyys Turun kulttuuripalveluihin ei yllätä Selkeetä.
"Kaupungissa kulttuuri on jo pidemmän aikaa ollut osa kaupungin myönteistä ilmapiiriä, kehittämistä ja imagoa. Turku on laatinut Kulttuurilupauksen ja keskusta-alueelle tehdään mittavia investointeja Kulttuurirannan ympäristössä. Turku tukee taiteilijoita ja taideyhteisöjä runsaasti, ja näin Turussa on tarjontaa kaikenikäisille", Selkee sanoo.
Kuntaliiton kyselyyn vastanneiden keskuudesta taiteen perusopetuksen palveluja on käytetty eniten Lapualla. Lapualla toimiikin esimerkiksi kansalaisopisto, taidekoulu ja musiikkiopisto, jotka tarjoavat mahdollisuuksia taiteen harrastamiseen ja taiteen perusopetukseen.
Kuntalaistutkimus pähkinänkuoressa
Tiedot käyvät ilmi Kuntaliiton Kuntalaistutkimus 2024 -kyselytutkimuksesta, johon vastasi touko-kesäkuussa noin 10 500 suomalaista. Kyselytutkimus on toteutettu osana Kuntaliiton Erilaistuva KuntaSuomi 2025 -tutkimusohjelmaa ja siinä on mukana 46 erikokoista ja erityyppistä kuntaa eri puolilta Suomea.
Kuntalaistutkimuksen osajulkistuksia tehdään aina huhtikuussa 2025 pidettäviin kuntavaaleihin saakka. Kuntaliitto on toteuttanut vastaavanlaisia laajoja kuntalaiskyselyitä aina vuodesta 1996 alkaen. Lisätietoja tutkimuksesta ja sen tuloksista on saatavilla Kuntaliiton verkkosivuilta: www.kuntaliitto.fi/kuntalaistutkimus2024
Lisätietoja:
Marianne Pekola-Sjöblom, tutkimuspäällikkö, p. +358 50 337 5634, marianne.pekola-sjoblom@kuntaliitto.fi
Johanna Selkee, erityisasiantuntija, p. +358 50 435 9420, johanna.selkee@kuntaliitto.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maija Ruohoviestinnän asiantuntija, kuntavaalien projektipäällikkö
Puh:+358 50 340 3541maija.ruoho@kuntaliitto.fiLiitteet
Linkit
Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle. Kuntaliitto tekee työtä, jotta kunnat onnistuvat tehtävässään. Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Vasa är Årets klimatkommun 202522.5.2025 14:40:00 EEST | Pressmeddelande
Kommunförbundet premierade Vasa stad med titeln Årets klimatkommun vid Kommunernas klimatkonferens i Åbo 22.5.2025. Kommunförbundet delar ut priset vartannat år. Urvalskriterierna baserar sig på resultaten av kommunernas arbete för att uppnå koldioxidneutralitet. Den premierade kommunen ska kommunicera på ett effektfullt och ansvarsfullt sätt, vara engagerad i förändringen och få konkreta resultat.
Vuoden ilmastokunta 2025 on Vaasa22.5.2025 14:40:00 EEST | Tiedote
Kuntaliitto palkitsi Vaasan kaupungin vuoden ilmastokuntana Kuntien ilmastokonferenssissa Turussa 22.5.2025. Kuntaliitto myöntää palkinnon joka toinen vuosi. Valintakriteerit perustuvat kuntien hiilineutraaliustyön tuloksiin. Palkitun kunnan tulee tehdä vaikuttavaa ja vastuullista viestintää, olla sitoutunut muutokseen sekä tuottaa konkreettisia tuloksia.
Susanna Huovinen blir vice vd vid Kommunförbundet22.5.2025 10:23:47 EEST | Pressmeddelande
Kommunförbundets styrelse har valt Susanna Huovinen till ny vice verkställande direktör. Styrelsen fattade beslutet vid sitt sammanträde 22.5.2025. Beslutet var enhälligt.
Kuntaliiton varatoimitusjohtajaksi on valittu Susanna Huovinen22.5.2025 10:16:19 EEST | Tiedote
Kuntaliiton hallitus on valinnut uudeksi varatoimitusjohtajaksi Susanna Huovisen. Hallitus teki päätöksen kokouksessaan 22.5.2025. Päätös oli yksimielinen.
Satsningar på digitalt stöd bör ses som en investering som gagnar alla parter – inte bara som en marginell tilläggstjänst19.5.2025 16:19:32 EEST | Pressmeddelande
Kommunförbundet utredde våren 2025 vilket stöd kommunerna och städerna i nuläget erbjuder i användningen av digitala tjänster. Diskussioner fördes med 21 kommuner. De främsta utmaningarna med att erbjuda och utveckla digitalt stöd är bristen på kontinuitet, att ingen ansvarar för stödet, tidsbrist och osäker finansiering. För att utveckla det digitala stödet på lokal eller regional nivå behövs en stadigvarande samordnare och ett långsiktigt arbete.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme