Lyhytvuokrauslaki tuo kaivattua selkeyttä nykytilaan, vuorokausirajat liian tiukat
Ympäristöministeriö on julkaissut uuden ehdotuksensa lyhytaikaista vuokrausta koskevaksi lainsäädännöksi. Suomen Vuokranantajien mukaan myönteistä ehdotuksessa on erityisesti lainsäädännön selkiytyminen sekä vähintään neljän viikon pituisen vuokrauksen rinnastaminen normaaliin asumiseen. Ehdotukseen kirjattu 90 vuorokauden raja muun kuin oman vakituisen asunnon lyhytaikaiselle vuokraukselle on kuitenkin liian lyhyt. Kunnille olisi myös tullut antaa laajempi harkintavalta sallia lyhytvuokraus omalla alueellaan.

”Lakiluonnoksen eteneminen on merkittävä askel oikeaan suuntaan, jotta lyhytaikaisen vuokrauksen edellytykset saadaan varmistettua. Tällä hetkellä lainsäädäntö ei tunnista lyhytvuokrausta lainkaan, ja epäselvä oikeustila on kestämätön kaikkien toimijoiden kannalta.” sanoo Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah.
Suomen Vuokranantajat kiittää, että esitetyssä lainsäädännössä kaikki vähintään neljän viikon mittaiset vuokrausjaksot ovat aina normaalia asumista. Lyhytaikaisempia asumisen mahdollisuuksia tarvitaan niin sesonkitöiden kuin vaikkapa remonttievakkoasumisen mahdollistamiseen, ja muun muassa näihin tarpeisiin uusi lainsäädäntö tarjoaa merkittävää helpotusta.
Tämän lisäksi muuta kuin omassa vakituisessa käytössä olevaa asuntoa saisi jatkossa vuokrata lyhytaikaisesti maksimissaan 90 vuorokauden ajan vuodessa. Kunnat voisivat omalla päätöksellään joustaa tästä rajoituksesta siten, että asuntoa voisi vuokrata vuodessa 180 päivän ajan. Omaa vakituisessa käytössä olevaa asuntoa saisi tulevaisuudessakin vuokrata alle neljän viikon ajanjaksoissa rajoituksetta.
Lakiluonnos parannus nykytilaan, lausuntokierrokselle jää myös korjattavaa
Suomen Vuokranantajien mukaan kunnille jätettävä harkintavalta on tärkeä osa kokonaisuutta, jotta alueiden erilaiset tarpeet voidaan huomioida paikallisesti.
”Parempi malli olisi kuitenkin ollut sellainen, jossa kunta voisi halutessaan rajata lyhytvuokrausta laissa säädettyyn vuorokausirajaan. Nyt tarpeettoman rajauksen poistaminen aiheuttaa monissa kunnissa ylimääräistä hallinnollista taakkaa. Erityisesti muuttotappioalueilla lyhytaikainen vuokraus voi tarjota kaivatun piristysruiskeen koko alueelle. Kunnille pitäisi antaa mahdollisuus halutessaan poistaa vuorokausirajoitus kokonaan”, Ahsanullah kommentoi.
”Lisäksi 120 päivän raja olisi turvannut lyhytvuokrauksen edellytyksiä selvästi 90 päivää paremmin. On oletettavaa, että nyt esitetty 90 vuorokauden raja tulee kaventamaan merkittävissä määrin lyhytaikaisen vuokraustoiminnan tarjontaa ja vaikeuttamaan alan toimintaedellytyksiä sekä esimerkiksi työvoiman liikkuvuutta”, hän sanoo.
Suomen Vuokranantajien Verianilla teettämän kyselyn mukaan joka neljäs suomalainen on yöpynyt lyhytaikaisvuokralla kotimaassa, ja arviolta lähes 100 000 suomalaista on hyödyntänyt lyhytvuokrausta työnteon tarpeisiin. Ilmiön yleisyydestä huolimatta häiriöitä on omassa taloyhtiössään tai naapurustossaan kokenut vain harva.
”On selvää, että asumisrauha taloyhtiöissä on turvattava, mutta se onnistuu parhaiten antamalla taloyhtiöille asunto-osakeyhtiölaissa tehokkaat mahdollisuudet puuttua häiriötilanteisiin. Joka tapauksessa tärkeintä on nyt saada asiaa selkeyttävä lainsäädäntö voimaan mahdollisimman pian”, toteaa Ahsanullah.
Lisätiedot:
Tarik Ahsanullah
Lakiasiainjohtaja, Suomen Vuokranantajat ry
045 1143 854
tarik.ahsanullah@vuokranantajat.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tarik AhsanullahLakiasiainjohtaja, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:045 1143 854tarik.ahsanullah@vuokranantajat.fiKuvat
Suomen Vuokranantajat ry on valtakunnallinen vuokranantajien edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on noin 34 000 vuokranantajaa. Järjestö edustaa Suomen yksityisiä vuokranantajia, jotka vuokraavat yhteensä noin 40 prosenttia kaikista vuokra-asunnoista. Yksityisiä vuokranantajia on Suomessa noin 360 000 ja yksittäinen vuokranantaja omistaa keskimäärin 1-3 asuntoa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Vuokrien nousuvauhti hidastui lähes kaikkialla, ja Espoossa sekä Vantaalla vuokrat jopa laskivat – ”pääkaupunkiseudulla ei näy merkkejä vuokra-asuntopulasta edes kiikareilla”17.4.2025 09:30:54 EEST | Tiedote
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 0,9 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla vuokrien nousu lähes pysähtyi – vuosimuutos oli vain 0,1 prosenttia. Muualla Suomessa vuokrat nousivat selvästi enemmän, 1,4 prosenttia, mutta myös siellä kasvu on hidastunut. Vuokrakehitys on hidastunut selvästi ja yhä useammalla alueella nähtiin laskevia vuokria. Vuokrakehityksen kärjessä jatkavat Rovaniemi, Oulu ja Tampere, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.
Suomen Vuokranantajien barometri: Asuntosijoittajien ostoaikeet kääntyivät hienoiseen laskuun, taloussuhdanteen heikkeneminen kasvava riski15.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet maltillisessa nousussa viimeiset yli puolitoista vuotta, mutta kääntyivät nyt hienoiseen laskuun. Tulonhankkimislainan saanti asuntosijoitustoimintaan on vaikeutunut selvästi: näin kokee jopa 40 prosenttia lainaa hakeneista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi yli 2000 asuntosijoittajaa.
Ihmetyttääkö taloyhtiön touhu? Käytä kyselyoikeuttasi kevään yhtiökokouksessa3.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Taloyhtiöiden yhtiökokouskausi on käynnistynyt. Suomen Vuokranantajien juristi Saara Penttilä kertoo, miksi jokaisen osakkaan kannattaa osallistua taloyhtiön yhtiökokoukseen myös kevätauringon paistaessa ja mihin asioihin siellä on hyvä kiinnittää huomiota. Myös vuokranantajaosakkaan kannattaa olla yhtiökokouksessa tarkkana, sillä kokouksen päätöksillä voi olla vaikutusta asuntosijoittajan verotukseen.
Työryhmän esitys pienriitamenettelystä pannukakku – häätöjen kustannukset kaatuisivat jatkossa muiden vuokralaisten niskaan26.3.2025 14:48:37 EET | Tiedote
Oikeusministeriö on tänään 26.3.2025 julkaissut työryhmän ehdotuksen uudeksi pienten riita-asioiden menettelyksi. Kyseessä olisi käräjäoikeudessa sovellettava uusi oikeudenkäyntimenettely, joka koskisi aluksi vain vuokrasuhteeseen liittyviä oikeudenkäyntejä.
Vuokranantaja: varmista, että ehdit hyödyntää verovähennykset - tänä vuonna aikaa aiempaa vähemmän13.3.2025 08:15:00 EET | Tiedote
Esitäytetyt veroilmoitukset toimitetaan palkansaajille OmaVeroon maalis-huhtikuun aikana. Tänä vuonna aikaa ilmoituksen tarkistamiseen ja täyttämiseen on aiempaa vähemmän, sillä kaikkien tulee palauttaa veroilmoitus jo huhtikuun aikana. Vuokranantajien kannattaakin kerätä hyvissä ajoin kaikki tarvittava materiaali talteen. Asuntosijoittajan yleisimmät vähennykset aiheutuvat taloyhtiölle maksettavista vastikkeista, kaluste- ja kodinkonehankinnoista, huoneistossa suoritetuista remonteista sekä matkakuluista, Suomen Vuokranantajat kertoo.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme