Kansantalouden ongelmien juurisyy on yksityisellä sektorilla
Yrityssektorin heikko tuottavuus on kansantaloutemme suurin ongelma, osoittaa taloustieteen emeritusprofessori Matti Pohjolan Sitran toimeksiannosta laatima tuore analyysi. Talouden alavire ei siis johdu julkisesta sektorista, investointipulasta, heikosta kustannuskilpailukyvystä tai vientikysynnästä.

Suomen markkinasektorin eli käytännössä yrityssektorin kokonaistuottavuus on laskenut 10 prosenttia vuoden 2007 jälkeen. Heikkous koskee laajalti eri toimialoja. Samoilla resursseilla on siis saatu aikaan vähemmän tai matalamman arvonlisän tuotantoa.
Aalto-yliopiston taloustieteen emeritusprofessori Matti Pohjola on tutkinut pitkän uransa aikana Suomen talouskasvua ja sen lähteitä. Hän laati Sitralle selvityksen, jossa Suomen elintason ja tuottavuuden kehitystä verrataan samantapaisiin maihin eli Ruotsiin, Tanskaan ja Saksaan. (Lataa Sitran muistio Miksi Suomen talous ei kasva?)
Finanssikriisin ja euroalueen velkakriisin jälkeen vuosina 2008–2013 kokonaistuottavuus supistui Suomessa ja verrokkimaissa, mutta Suomi ainoana maana ei ole toipunut notkahduksesta.
Tämä kehitys on nakertanut niin talouden kasvua kuin suomalaisten elintasoa, ja se on heijastunut epäsuorasti myös julkisen sektorin velkaantumiseen. Suomen elintason kasvu (bruttokansantuotteessa asukasta kohden mitattuna) oli läntisen Euroopan nopeimpia 150 vuoden ajan eli teollistumisen alkuajoista lähtien, mutta pysähtyi vuoteen 2007.
Pohjolan laskelmat osoittavat, ettei Suomi ole onnistunut valjastamaan 2000-luvun muutosvoimia – digitalisaatiota ja palveluvaltaistumista – kasvun lähteiksi.
Ruotsin ja Tanskan menestystä ovat siivittäneet aineeton pääoma ja palvelut sekä näiden kahden yhdistelmät. Aineettomaan pääomaan luetaan muun muassa kertynyt tutkimus- ja kehittämispääoma, erilaiset ohjelmistot ja tietokannat.
”Talouden rakennemuutos etenee meillä selvästi hitaammin kuin kilpailijamaissa. Tanskassa ja Ruotsissa enemmistö toimialoista edesauttoi talouden tuottavuuskasvua. Suomessa kasvavia toimialoja oli selvästi vähemmän ja niidenkin kasvu oli hitaampaa”, kiteyttää tilanteen Sitran yliasiamies Atte Jääskeläinen.
Heikko tuottavuus taantumaakin vakavampi ongelma – tekninen kehitys jämähtänyt
Suomi on myös vertailun ainoa maa, jossa työn tuottavuus ei ole kasvanut vuoden 2007 jälkeen. Kotitalouksien arjessa tämä näkyy esimerkiksi siinä, että palkkojen kasvu on pysähtynyt.
”Työn tuottavuuden tahmea kasvu johtuu ennen kaikkea kokonaistuottavuuden heikosta kehityksestä. Kokonaistuottavuus on talouskasvun tärkeä ainesosa, joka on loistanut poissaolollaan finanssikriisin jälkeen. Tässä on ongelmamme ydin”, alleviivaa Sitran pääekonomisti Matti Paavonen.
Kokonaistuottavuus kuvaa (yksinkertaistaen) teknistä kehitystä ja kertoo siitä, miten hyvin työvoimaa ja pääomaa onnistutaan yhdessä hyödyntämään parempien tavaroiden ja palvelujen luomiseksi.
Matti Pohjolan mukaan Suomen ongelmat eivät selity huonolla onnella tai ulkopuolisilla tekijöillä. Suomen vientimarkkina on kasvanut kriisivuosien jälkeen yhtä hyvin kuin verrokkimaiden markkinat, mutta viennin määrä ei ole pysynyt kasvussa mukana. Suomi on siis menettänyt markkinaosuuttaan.
Synkän tilanteen hyvä puoli on se, että heikko tuottavuuskehitys on käännettävissä paremmaksi omin toimin.
Sitran Atte Jääskeläinen on toiveikas sen suhteen, että ratkaisut löytyvät: ”Kun tiedämme, mistä kasvu kiikastaa, voimme keskittyä oikeisiin asioihin. Tuottavuus kumpuaa isossa kuvassa uusista, paremmista ideoista. Näin ollen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan sekä osaamisen merkitystä Suomen tulevaisuudelle ei voi painottaa liikaa.”
Muistiossa on kuvattu kaksi yksinkertaista tulevaisuuden skenaariota, jotka näyttävät millaista kokonaistuottavuuden kasvua Suomen ripeämpi talouskasvu edellyttäisi. Molemmat saisivat aikaan kipeästi kaivatun elintason kasvupyrähdyksen.
Lisätietoja:
Matti Pohjola, taloustieteen emeritusprofessori, Aalto-yliopisto,
puh. 050 321 0260, matti.pohjola@aalto.fi
Matti Paavonen, pääekonomisti, Sitra,
puh. 0294 618 334, matti.paavonen@sitra.fi
Taru Keltanen, viestinnän asiantuntija, Sitra,
puh. 040 674 3246, taru.keltanen@sitra.fi
Sitran uusi strategia tuli voimaan syyskuussa 2024. Talouden kestävän kasvun vauhdittaminen ohjaa entistä vahvemmin kaikkea Sitran työtä ja valintoja. Tämä näkyy esimerkiksi paluussa tutkimus- ja kehitysaiheisiin.
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Sitra on tulevaisuustalo, joka auttaa Suomea uudistumaan. Ennakoimme tulevaa. Etsimme yhdessä kumppaneiden kanssa ratkaisuja huomisen haasteisiin. Edistämme Suomen hyvinvointia ja vauhditamme talouden kestävää kasvua. Parempi tulevaisuus vaatii tekoja jo tänään.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sitra
Finlands gigantiska evenemang om cirkulär ekonomi erbjuder lösningar på kampen om kritiska råvaror30.4.2025 09:12:41 EEST | Pressmeddelande
Den allt snabbare kapplöpningen om material undergräver de ekonomiska utsikterna runt om i världen. Lösningar inom den cirkulära ekonomin kan ge stabilitet och källor till ny tillväxt. De bästa lösningarna kommer att presenteras på World Circular Economy Forum WCEF2025, som skapats av Sitra, i Brasilien den 13–16 maj.
Suomalainen kiertotalouden jättitapahtuma tarjoaa ratkaisuja kilpaan kriittisistä raaka-aineista30.4.2025 09:12:41 EEST | Tiedote
Kiihtyvä kisa materiaaleista horjuttaa talouden tulevaisuusnäkymiä eri puolilla maailmaa. Kiertotalouden ratkaisut voivat tarjota vakautta ja uuden kasvun lähteitä. Parhaimmat ratkaisut ovat esillä Sitran luomassa Maailman kiertotalousfoorumi WCEF2025:ssä Brasiliassa 13.–16. toukokuuta.
År 2024: Sitra förnyade sig från grunden – fokus ligger återigen på att stimulera hållbar tillväxt i Finland29.4.2025 07:30:00 EEST | Pressmeddelande
Strategin som Sitra antog sommaren 2024 innebar den största förändringen på flera årtionden. Framtidshusets arbete och organisation riktades in på nya, ambitiösa mål för att främja hållbar tillväxt i Finland. En av metoderna är att styra finansiering till våra partner för samhällsförnyande innovationer. Sitras strategi och arbetets resultat beskrivs i verksamhetsberättelsen och bokslutet för 2024.
Vuosi 2024: Sitra uudistui perusteellisesti – painopiste palaa Suomen kestävän kasvun vauhdittamiseen29.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Kesällä 2024 vahvistettu strategia merkitsi Sitralle vuosikymmeniin suurinta muutosta. Tulevaisuustalon työtä ja organisaatiota suunnattiin palvelemaan uusia, kunnianhimoisia tavoitteita ja edistämään Suomen kestävää kasvua. Yksi keinoista on rahoituksen kanavoiminen kumppaneille yhteiskuntaamme uudistaviin innovaatioihin. Sitran strategiasta ja työn tuloksista kertoo vuoden 2024 toimintakertomus ja tilinpäätös.
Year 2024: Sitra underwent a major reform – focus returns to accelerating Finland’s sustainable growth29.4.2025 07:30:00 EEST | Press release
The strategy approved in the summer of 2024 marked the most significant transformation at Sitra in decades. The Future Fund’s activities and organisation were restructured to meet the ambitious new goals and to advance Finland’s sustainable growth. One key method is channelling funding to partners for innovations that can renew and revitalise society. Sitra’s new strategy and the results of its work are presented in the annual report and financial statements for 2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme