Kattolaboratorio: Tarkennusta aurinkopaneelien suuntaamiseen ja kallistuksiin pohjoisessa
Aurinkosähköjärjestelmien suorituskykyä pohjoisissa olosuhteissa on mitattu Oulun yliopistolla Linnanmaan kampuksen katolle asennetuilla 40 aurinkopaneelilla, joista osa on asennettu ainutlaatuiseen paneelien karuselli-järjestelmään.

Pohjoisissa olosuhteissa aurinkoenergian tuotantoon vaikuttavat huomattavasti vuodenajat, Auringon korkeus, maantieteellinen sijainti, lämpötila ja lumen määrä. Vaikutuksia tarkasteltiin katolle eri suuntiin ja kaltevuuksiin asennetuilla aurinkopaneeleilla. Mittaukset aurinkoenergian tuotannosta otettiin 15 minuutin välein, ja dataa kerättiin yli kahden vuoden ajan, elokuusta 2021 lähtien osana Vinay Shekarin väitöstyön tutkimusaineistoa.
Aurinkoenergian tuotantoa pohjoisilla leveysasteilla on mitattu suhteellisen vähän verrattuna lauhkeisiin alueisiin. Viime vuosina tutkimus on kuitenkin lisääntynyt, ja siinä on keskitytty muun muassa lumesta johtuviin energiahäviöihin, suorituskykyyn kylmässä ilmastossa ja taloudelliseen kannattavuuteen. Oulu sijaitsee noin 65. pohjoisella leveyspiirillä.
”Mittaustuloksista selviää riippumatonta tietoa aurinkoenergian hyödyntämisen optimoimiseksi pohjoisilla alueilla. Tuloksia voidaan käyttää myös esimerkiksi kaavoituksen ja rakentamisen suunnittelussa”, sanoo Oulun yliopiston professori Eva Pongracz. Hän muistuttaa, että myös EU haluaa Euroopan kattojen valtavan aurinkoenergiapotentiaalin käyttöön. EU:n aurinkoenergiastrategian mukaan kattoaurinkosähköjärjestelmien asennus tulee pakolliseksi vuodesta 2026 uusissa yli 250 neliömetrin julkisissa ja kaupallisissa rakennuksissa, ja lopulta myös kaikissa uusissa asuinrakennuksissa.
Parhaat suuntaukset ovat kaakkoon ja etelään, toiseksi paras on itä, ja paras kallistus on 28°:n kulmassa
Kaikki kattolaboratorion 40 aurinkopaneelia ovat monokiteisiä piipaneeleja, joista 12 paneelia on katolla 23°–46°:n kallistuskulmassa ja 12 paneelia seinällä pystysuorassa eli 90°:n kulmassa, kaikki etelään suunnattuja. Tällä järjestelmällä tutkitaan kallistuskulman vaikutuksia. Karuselli-järjestelmässä on 16 paneelia: kahdeksan paneelia oli 40°:n kallistuksessa ja kahdeksan pystysuorassa. Sekä kallistetut että pystysuorat paneelit on suunnattu kaikkiin kahdeksaan pää- ja väli-ilmansuuntaan. Tällä järjestelmällä tutkitaan Auringon suunnan vaikutusta tuotantoon. Vastaavaa paneelien karusellia ei ole tutkimuskäytössä missään muualla.
”Mittausdatamme pohjalta voidaan todeta, että kun koko vuoden tuottoa halutaan maksimoida, aurinkopaneelit kannattaa asentaa katolle kaakkoon tai etelään. Toiseksi paras on idän suunta Auringon radan ansiosta, ja kolmanneksi paras on lounaan suunta”, toteaa Shekar. Suosituksensa tutkijat pohjaavat vuotuiseen kokonaistarkasteluun.
”Aiemman tutkimuksemme pohjalta suosituksemme on myös, että paneelit kannattaa asettaa matalaan 28°:n kulmaan perinteisen, 43–48°:n kulman sijasta”, vakuuttaa väitöskirjatutkija Shekar. 28°:n kulma vähentää varjostusta ja optimoi vuosittaista tuottoa hieman, eli 3 prosenttia verrattuna 45 asteen kulmaa.
Keväthangen kimmeltäessä monia kiinnostaa lumesta heijastuvan auringonvalon vaikutus aurinkopaneeleihin. ”Heijastumisessa todellakin on energiapotentiaalia, jota kannattaa tutkia enemmän”, Shekar vahvistaa. “Maalis-huhtikuussa lumisen kevään aikana pystysuorat, etelään suunnatut seinäpaneelit pystyivät tuottamaan yhtä paljon energiaa kuin 28°:n kulmaan kallistetut paneelit kesä-heinäkuussa, vaikka päivänvaloajat ovat lyhyemmät.”
Mutta koko vuoden ajan etelään suunnatut 28°:n kulmaan kallistetut kattopaneelit tuottivat 20 prosenttia enemmän energiaa kuin 90°:n kulman seinäpaneelit. Kesän pitkät päivät tuottivat myös piikkejä energiantuotantoon. Touko-heinäkuussa paneelit tuottivat lähes kaksi kolmasosa koko vuoden tuotannostaan.
”Keskittyminen matalalle kesän tuotantoa optimoivalle kallistetukseen on kuitenkin todennäköisesti paras ratkaisu vuoden kokonaistuotannon näkökulmasta. Emme myöskään suosittele hybridiasennustapaa, jossa osa paneeleista asennetaan eri suuntiin”, Pongracz summaa.
Aurinkopaneelien mittausdata on julkaistu, ja parhaillaan uusimmat tulokset ovat tieteellisessä vertaisarvioinnissa niiden vahvistamiseksi. ”Tulokset osoittavat, mitkä ovat taloudellisesti edullisimmat ja mitkä ovat epäoptimaaliset paneelien suuntaukset pohjoisissa olosuhteissa. Tämä antaa tärkeää tietoa EU:n velvoitteen mukaiseen kustannustehokkaaseen aurinkosähkön käyttöönottoon”, Shekar kertoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Eva Pongracz, 040 726 0018, eva.pongracz@oulu.fi, Oulun yliopisto, vesi-, energia- ja ympäristötekniikan tutkimusyksikkö
Väitöskirjatutkija Vinay Shekar (englanniksi), 040 634 5559, Vinay.Shekar@oulu.fi, Oulun yliopisto, vesi-, energia- ja ympäristötekniikan tutkimusyksikkö
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi, Oulun yliopisto
Kuvat



Linkit
- Mittausdata Empirical results (generation and value) from a unique Fixed Multi-Azimuth (Carousel) Solar Photovoltaic infrastructure based in the Arctic julkaistiin syyskuussa 2024.
- Lue aiempi tutkimus: Kokemuksia arktisen alueen kausittaisesta aurinkosähkötuotannosta
- Vesi-, energia- ja ympäristötekniikan tutkimus Oulun yliopistossa
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu mukana valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa – suomalaisten korkeakoulujen avoimia opintoja nyt yhdessä paikassa7.5.2025 05:52:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu Oamk ovat mukana uudessa valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa, joka kokoaa korkeakoulujen avoimia opintoja yhteen paikkaan. Maksuton palvelu tekee opintojen löytämisestä ja vertailusta helppoa ja kiinnostavaa. Opinnot ovat tarjolla joustavasti kaikenikäisille, monet ajasta ja paikasta riippumatta. Opiskeltavaa löytyy esimerkiksi kestävästä kehityksestä uusiin teknologioihin ja hyvinvoinnista terveyteen ja turvallisuusalaan.
Johtavien suomalaisyritysten 6G-hankkeessa kehitetään tulevaisuuden verkkoja6.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten yritysten ja akateemisten sidosryhmien uudessa hankkeessa tavoitteena on nopeuttaa 5G- ja 6G-verkkojen radiotaajuusteknologioiden suunnittelua.
Polvien rakenteellisia muutoksia havaitaan yleisesti jo kolmekymppisillä – oireita ei välttämättä ole5.5.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Polven magneettikuvissa havaittavat lievät rakenteelliset muutokset ovat yleisiä jo kolmekymppisillä aikuisilla – myös ilman polvikipuja tai muita oireita. Oulun yliopiston tutkimuksessa yli puolella 33-vuotiaista löytyi merkkejä nivelvaurioista. Korkea painoindeksi oli yleisin nivelmuutoksiin liittyvä tekijä.
Matti Latva-ahosta tutkimusvararehtori ja Petteri Alahuhdasta yhteistyösuhteiden vararehtori Oulun yliopistoon29.4.2025 15:32:25 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston hallitus on valinnut kokouksessaan 29.4.2025 tutkimusvararehtoriksi tekniikan tohtori Matti Latva-ahon ja yhteistyösuhteiden vararehtoriksi filosofian tohtori Petteri Alahuhdan.
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme