Maaseuturahoituksella kehitetään älykkäitä kyliä! Loimaalla panostetaan varautumiseen ja yhteistyöhön
Älykkäät kylät -hankkeilla parannetaan kylien palveluja, yhteisöllisyyttä ja elinvoimaa. Varsinais-Suomessa tällaisia hankkeita on käynnissä kolme, ja kahta suunnitellaan parhaillaan. Loimaan älykkäät kylät -hankkeessa on mukana jo yli 30 yhdistystä.

EU:n maaseuturahoitusta on tarjolla älykkäiden kylien yhteisölliseen kehittämiseen. Älykkäillä kylillä tarkoitetaan maaseutualuiden yhteisöjä, jotka hyödyntävät innovatiivisia ratkaisuja ja paikallisia vahvuuksia kehittääkseen omaa muutoskestävyyttään. Älykkäät kylät kehittävät toimintaansa osallistavasti ja hyödyntävät erityisesti digitaalisia ratkaisuja pyrkiessään parantamaan oman alueensa taloudellista, sosiaalista tai ekologista tilaa.
Älykäs kylä -hankkeet ovat saaneet alkunsa Euroopan komission aloitteesta vuonna 2017. Älykkäisiin kyliin kohdennetulla hankerahoituksella halutaan tukea esimerkiksi digitalisaation, saavutettavuuden ja osaamisen kehittämistä. Rahoituksen avulla kannustetaan etsimään myös risteäviä polkuja maaseudun kehittämisen, aluekehityksen, tutkimuksen, liikenteen, energian ja digitaalisen politiikan välillä.
Varsinais-Suomessa Älykkäät kylät -hankkeita on tällä hetkellä käynnissä kolme: Loimaalla, Paraisilla ja Turunmaan saaristossa. Lisäksi Pöytyälle ja Kemiönsaarelle on myönnetty 5 000 euron valmistelurahat Älykäs kylä -hankkeiden suunnitteluun.
Loimaan älykkäät kylät oppivat yhdessä
Loimaan älykkäät kylät -hankkeessa panostetaan muun muassa viestintään, kestävään kehitykseen, vastuullisuuteen ja varautumiseen. EU:n maaseuturahoituksen hankkeelle on myöntänyt Leader Jokivarsikumppanit. Hankkeen kokonaiskustannus on 100 000 euroa ja se jatkuu vuoden 2026 kevääseen.
Hanketta hallinnoi Loimaan kaupunki ja koordinoi Eija Martti, jonka mukaan hankkeessa on mukana jo 31 yhdistystä ja valtavasti osaamista.
– Mukana on yhdistyksiä laidasta laitaan: Punainen risti, vapaapalokunta, kyläyhdistyksiä, eläkeläisyhdistyksiä ja kulttuuriyhdistyksiä, Martti listaa.
Hankkeen yhteistyökumppaneilla on paljon osaamista eri aloilta ja hankkeen kautta tietoja ja taitoja on saatu jaettua isommalle porukalle.
– Esimerkiksi ensiapu- ja alkusammutustaidot ovat maaseudulla tärkeitä, sillä avun saaminen kestää täällä kauemmin kuin kaupungissa.
Lisäksi hanke on järjestänyt koulutuksia muun muassa yhdistyslaista, tekoälyn käytöstä, tapahtumaturvallisuudesta ja kaupungin äänentoistolaitteiden käytöstä. Koulutukset ovat olleet vapaita ja maksuttomia kaikille. Kun koulutuksia on pidetty eri puolilla Loimaata, toimijat ovat samalla päässeet tutustumaan eri kyliin.
Kyläyhdistykset ja taloyhtiöt saivat tietoa varautumisesta
Hanke järjesti tammikuussa 2025 kaksi koulutusiltaa turvallisuudesta ja varautumisesta. Toinen oli suunnattu kyläyhdistyksille ja toinen taloyhtiöille.
– Taloyhtiöille suunnatussa koulutuksessa pohdittiin esimerkiksi varautumista sähkökatkoihin. Jos sähkökatko tulee, kaukolämpö todennäköisesti toimii, mutta taloyhtiön pitää olla varautunut pitämään pumput käynnissä aggregaatilla, Martti kertoo.
Koulutuksissa muistutettiin myös, että jokaisen tulisi itse varmistua siitä, että pärjää poikkeustilanteessa 72 tuntia ennen kuin apua saadaan muualta. Juomavettä tarvitaan vuorokaudessa kaksi litraa henkilöä kohden ja lisäksi vettä kannattaa olla varastoituna ruuanlaittoa ja peseytymistä varten.
Taloyhtiöiden koulutuksessa pohdittiin myös väestönsuojin käyttöä hätätilanteissa.
– Maaseudun omakotitaloissa asuvat ihmiset ovat yleensä varautuneet hyvin, mutta väestönsuojia on lähinnä kerrostaloissa.
Lisäksi hanke kerää yhteyshenkilöverkostoa häiriötilanteiden viestintää varten.
Kyläsuunnitelmat ja yhdistyssuunnitelmat työn alla
Hankkeessa kartoitetaan yhdistysten ja kylien toimintatavoitteita ja kehittämiskohteita kylä- ja yhdistyssuunnitelmiin. Hanke auttaa yhdistyksiä alkuun suunnitelmien tekemisessä.
– Yhdistysten toiminnan tavoitteet ja tarpeet eroavat paljon toisistaan, sillä mukana on hyvinkin pieniä yhdistyksiä ja toisaalta sellaisia kyläyhdistyksiä, joiden toiminta-alueena on jokin entinen kunta. Jokainen yhdistys tekee suunnitelmansa omista lähtökohdistaan. Suunnittelun saa alkuun, kun lähtee miettimään, miksi yhdistys on aikoinaan perustettu ja tehdäänkö nykyään sellaista työtä, joka edistää niitä tavoitteita.
Tavoitteena on koota suunnitelmien pohjalta koko Loimaan yhteinen älykkäät kylät-strategia, joka luo pohjaa yhdistystoiminnan ja yhdistysyhteistyön pitkäjänteiselle kehittämiselle. Tavoitteena on tiivistää yhdistysten yhteistyötä sekä keskenään että kaupungin kanssa.
– Teimme yhdistysten kanssa yhteisosastoja rekry- ja harrastemessuille, mikä on yksi hyvä esimerkki yhdistysten välisestä yhteistyöstä, Martti kertoo.
Lisäksi yhteistyössä suunnitellaan esimerkiksi kaikille avointa turvallisuuspäivää ja pyöräilytapahtumaa.
EU:n maaseuturahoitusta myönnetään, jotta koko Suomi voisi hyvin. Rahoitus voi tarjota ratkaisuja juuri sinulle – olitpa sitten maaseudun asukas, viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, tai alueen kehittäjä. Maaseuturahoitusta myöntävät ELY-keskukset ja paikalliset Leader-ryhmät, jotka myös neuvovat tuen hakemisessa.
Lisätiedot Loimaan älykkäät kylät -hankkeesta:
Eija Martti
puh. 040 671 2583
eija.martti@loimaa.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janica VilenVarsinais-Suomen ELY-keskus, maaseutuviestinnän koordinaattori
Puh:02 9502 2010janica.vilen@ely-keskus.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus
Siltatyöt Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa vuonna 202520.3.2025 10:45:00 EET | Tiedote
Vuonna 2025 peruskorjataan tai uusitaan Satakunnassa viisi siltaa ja Varsinais-Suomessa yhdeksän siltaa. Uusittavana on myös kolme putkisiltaa, joista yksi sijaitsee Varsinais-Suomessa ja kaksi Satakunnassa. Lisäksi viime vuonna aloitetuista siltahankkeista jatkuvat Tehan Oy:n urakoissa kesken jääneet kolmen siltakohteen loppuun saattamiset. ELY-keskusten siltahankkeiden lisäksi Satakunnassa on käynnistynyt Väyläviraston vetämä Koiviston ja Kokemäenjoen pikkuhaaran sillat Porissa. Varsinais-Suomessa jatkuu myös Väyläviraston vetämä jättihanke, jossa uusitaan Paraisilla oleva Kirjalansalmen silta. Edellä mainittujen siltojen uusimisten ja peruskorjausten lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus tekee joka vuosi myös pienempiä siltojen rakenneosien korjauksia sekä erilaisia siltoihin liittyviä ylläpitotöitä.
Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan luvassa tavanomaista helpompi kelirikkokevät13.3.2025 09:10:48 EET | Tiedote
Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan ennustetaan edellisvuotta helpompaa kelirikkokevättä. Kevään sää ja paikalliset olosuhteet viime kädessä kuitenkin vaikuttavat siihen, millainen kelirikkokevät tulee olemaan. Näillä näkymin painorajoituksia ei ole tarpeen asettaa.
Varsinais-Suomen ja Satakunnan maanteiden korjaus- ja päällystystyöt 202510.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskuksella on tänä vuonna käytössään noin 44 miljoonaa euroa päällystetyn tiestön korjaukseen, päällystykseen ja tiemerkintöihin. Tällä tavoitellaan noin 400 kilometrin päällystysohjelmaa.
Naantalin voimalaitoksella havaitun asennusvirheen aiheuttamien jätevesivuotojen vaikutukset mereen ovat jääneet vähäisiksi7.3.2025 14:58:25 EET | Tiedote
Selvitysten perusteella vahingon vaikutukset mereen ovat jääneet vähäisiksi eivätkä ole aiheuttaneet riskiä Naantalin merialueen ekologiseen tilaan. Varsinais-Suomen ELY-keskus sai 10.2.2025 Turun Seudun Energiatuotanto Oy:ltä häiriöilmoituksen, jonka mukaan Naantalin voimalaitokselta on päässyt vuosina 2016–2017 tapahtuneen asennusvirheen takia talous- ja teollisuusjätevesiä hulevesiviemärin kautta mereen. ELY-keskus teki asiasta selvityspyynnön 11.2.2025, johon Turun Seudun Energiantuotanto Oy on vastannut.
Poikluoman risteyssillat peruskorjataan Kaarinassa – liikenne kavennetuille ajokaistoille5.3.2025 10:30:00 EET | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus aloittaa Kaarinassa maantiellä 110 (Uudenmaantie) sijaitsevien Poikluoman risteyssiltojen peruskorjaustyöt viikolla 12. Töiden aikana ajoneuvoliikenne pysyy silloilla. Kaistajärjestelyt muuttuvat kuitenkin työvaiheiden mukaan. Ajoneuvoliikenteellä on käytössä pääosin kaksi kavennettua ajokaistaa, joista toinen toimii liittymiskaistana Kurkelantien rampeilta Uudenmaantielle liittyville ajoneuvoille. Korjaustyöt valmistuvat marraskuun 2025 loppuun mennessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme