Helmikuu oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian kolmanneksi lämpimin, globaali merijään laajuus ennätysalhaalla
Copernicus-ilmastopalvelun mukaan helmikuu 2025 oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian kolmanneksi lämpimin helmikuu. Merijään pinta-ala oli sekä pohjoisella että eteläisellä pallonpuoliskolla keskimääräistä pienempi.
Helmikuun maailmanlaajuinen keskilämpötila oli 13,36 celsiusastetta, mikä on 0,63 °C enemmän kuin ilmastollisen vertailukauden eli vuosien 1991–2020 keskiarvo. Kuukausi oli mittaushistorian kolmanneksi lämpimin, ja vain 0,03 °C lämpimämpi kuin vuoden 2020 helmikuu, joka sijoittuu neljänneksi lämpimimpien helmikuiden joukossa.
Helmikuun 2025 keskilämpötila oli 1,59 °C korkeampi kuin esiteollisena aikana vuosina 1850–1900. Helmikuu oli siten 20 viime kuukauden aikana 19. kuukausi, jona maapallon keskilämpötila on ylittänyt 1,5 asteen rajan.
Päivittäinen globaali merijään laajuus, eli pohjoisen ja eteläisen napajään yhteenlaskettu laajuus, saavutti uuden kaikkien aikojen miniminsä helmikuun alussa. Merijään laajuus pysyi koko kuukauden ajan pienempänä kuin aiempi ennätyksellisen pieni laajuus helmikuussa 2023. Arktisen merijään laajuus oli helmikuussa mittaushistorian pienin, 8 % alle keskiarvon. Antarktisen merijään laajuus oli helmikuussa mittaushistorian neljänneksi pienin, 26 % alle keskiarvon.
Merijään vähenemisen taustalla on merien ja ilmakehän lämpeneminen. Laajuudessa on edelleen vaihtelua vuosien välillä, joten minimit eivät seuraa lineaarisesti toisiaan. Uusi ennätys on looginen seuraus sekä pohjoisen merijään 40 vuotta jatkuneesta että eteläisen merijään tuoreemmasta laajuuden laskusta.
“Merijää vaikuttaa merkittävästi ilmastoon. Jää toimii rajapintana meren ja ilmakehän välillä ja vaikuttaa meren kokonaisalbedoon. Kun merijää on jatkuvasti keskimääräistä suppeampi, meri ottaa vastaan enemmän auringon lämpösäteilyä, mikä puolestaan kiihdyttää lämpenemistä”, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Jaakko Seppänen.
Lapissa oli lauha helmikuu
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan helmikuun keskilämpötila vaihteli Suomessa maan lounaisosan nollasta Itä-Lapin –7 asteeseen. Lämpötilapoikkeama vuosien 1991–2020 pitkän ajan keskiarvoon oli maan eteläosan noin kahdesta asteesta Pohjois-Lapin noin seitsemään asteeseen. Lapissa helmikuu oli harvinaisen, Pohjois-Lapissa jopa poikkeuksellisen leuto.
Helmikuun ylin lämpötila oli Inarin Nellimissä 7. helmikuuta mitattu 7,3 astetta. Alin lämpötila oli 4. helmikuuta Savukosken Tulppiossa mitattu –39,6 astetta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkija Mika Rantanen, Ilmatieteen laitos, puh. 050 475 0756, mika.rantanen@fmi.fi
Tutkija Jaakko Seppänen, Ilmatieteen laitos, puh. 050 513 1711, jaakko.seppanen@fmi.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
AGCLIMATE-forskningsprojektet utvecklar lösningar för att mäta och minska växthusgasutsläpp från jordbruksmark8.5.2025 13:11:57 EEST | Pressmeddelande
Business Finland har beviljat finansiering till forskningsprojektet AGCLIMATE, som utvecklar vetenskapsbaserade lösningar för att mäta och minska växthusgasutsläpp från åkermark. På så sätt skapas nya affärsmöjligheter för klimatvänliga produkter och tjänster.
AGCLIMATE-tutkimushankkeessa kehitetään ratkaisuja maatalousmaiden kasvihuonekaasupäästöjen mittaamiseen ja vähentämiseen8.5.2025 13:11:57 EEST | Tiedote
Business Finland on myöntänyt rahoituksen AGCLIMATE-hankkeelle, jossa kehitetään ratkaisuja peltojen kasvihuonekaasupäästöjen mittaamiseen ja vähentämiseen tieteeseen perustuvin keinoin. Näin luodaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia ilmastoystävällisille tuotteille ja palveluille.
AGCLIMATE project develops solutions to measure and reduce greenhouse gas emissions from agricultural lands8.5.2025 13:11:57 EEST | Press release
Business Finland has granted funding for the AGCLIMATE project, which develops science-based solutions to measure and reduce greenhouse gas emissions from agricultural fields. The project creates new business opportunities for climate-friendly products and services.
Huhtikuu oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian toiseksi lämpimin8.5.2025 05:00:00 EEST | Tiedote
Copernicus-ilmastopalvelun mukaan huhtikuu 2025 oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian toiseksi lämpimin huhtikuu. Euroopassa koettiin huhtikuussa sekä kuivuutta että rankkasateita.
Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas on valittu Tulanetin puheenjohtajaksi6.5.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Valtion tutkimuslaitosten yhteistyöfoorumi Tulanet vahvistaa tutkimuksen vaikuttavuutta, tuottavuutta ja kansainvälistä kilpailukykyä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme