Digihoitopolku kakkostyypin diabetesta sairastavien käyttöön Turussa
Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) avaa Terveyskylän digihoitopolkua kakkostyypin diabetesta sairastavien turkulaisten käyttöön vaiheittain helmi-maaliskuun aikana. Palvelukanavan avulla helpotetaan kiireetöntä asiointia. Asiakas voi rekisteröityä polulle diabetesvastaanotolla tai Varhan järjestämässä käyttöopastuksessa. Vakka-Suomalaiset ovat käyttäneet palvelua jo vuoden ajan.

Kakkostyypin diabeteksen digihoitopolulta löytyy tietoa ja omahoito-ohjeita sekä päiväkirjat verenpaineen, pulssin ja verensokerin omaseurantaan. Hoitopolun kautta potilas tavoittaa diabeteshoitajan kiireettömissä asioissa ja voi esimerkiksi sopia käyntiajan vastaanotolle. Kiireellisissä kysymyksissä käytetään edelleen puhelinta.
- Kyseessä on vastaanottokäyntejä täydentävä palvelukanava, joka helpottaa tiedonsaantia, omahoitoa ja yhteydenpitoa. Asiakas päättää itse, käyttääkö hän digihoitopolkua, kiteyttää Mäntymäen terveysaseman apulaisosastonhoitaja Minttu Tsokkinen.
Potilas voi antaa hoitajalle luvan lisätä hänet polulle vastaanottokäynnin jälkeen, jos se ei ole omalla terveysasemalla vielä asiointipäivänä mahdollista.
Ensimmäinen perusterveydenhuollon digihoitopolku Varsinais-Suomessa
Kakkostyypin diabeteksen polku on ensimmäinen digihoitopolku, jonka Varha on avannut perusterveydenhuollon asiointiin. Varsinais-Suomen alueella on noin 33 000 diagnoosin saanutta henkilöä ja ennusteiden perusteella potilasmäärän odotetaan kasvavan tulevaisuudessa edelleen.
Terveyskylän digihoitopolku tarjoaa omahoitoon lisätukea, josta tyypin 2 diabeetikot hyötyvät erityisen paljon.
- Potilaan elintavat vaikuttavat oleellisesti kakkostyypin diabeteksen hoitoon. Digihoitopolulla hoitajan lisäksi myös asiakas itse voi seurata, miten elintapamuutokset ovat mahdollisesti yhteydessä hoitotasapainon muutoksiin, diabeteshoitaja Katja Santala toteaa.
Käyttäjäkokemuksia Vakka-Suomesta
Tällä hetkellä kakkostyypin diabeteksen digihoitopolulla on noin 500 asiakasta. Polkua on käytetty Uudessakaupungissa, Taivassalossa, Kustavissa, Vehmaalla, Pyhärannassa, Laitilassa, Maskussa, Mynämäessä ja Nousiaisissa jo noin vuoden ajan. Tammikuussa mukaan lähtivät naantalilaiset.
- Käyttäjäpalautteen perusteella sekä asiakkaat että ammattilaiset ovat pitäneet etenkin mahdollisuudesta lähettää viestejä. Asiakkaan ei tarvitse jonottaa puhelimessa, vaan diabeteshoitajan vastaus tulee polulle kolmen päivän kuluessa. Kiireellisissä asioissa osataan yhä ottaa yhteyttä puhelimitse, kertoo suunnittelija Taru Haijanen, jonka tehtävä on edistää digihoitopolkujen käyttöönottoa hyvinvointialueella kansallisen suunnitelman mukaisesti.
Digihoidon tietosisällöt ovat olleet käyttäjien mielestä runsaita. Tietoa on voinut kerrata ja sulatella omassa tahdissa ohjauskäynnin jälkeen.
- Digihoitopolkua ovat käyttäneet aktiivisesti kaikenikäiset, myös yli 80-vuotiaat. Opastusta on tarjolla jokaiselle, jota aihe kiinnostaa. Polun käyttö edellyttää kuitenkin pankkitunnuksia ja nettiyhteyttä, Haijanen huomauttaa. Hän muistuttaa, että digihoitopolut ovat jo monelle turkulaisillekin tuttuja Varhan noin 40 erikoissairaanhoidon digihoitopolun ansiosta.
Haijasen työpari, suunnittelija Hanna-Kaisa Malmberg kertoo, että digihoitopolun kyselyitä on kehitetty ammattilaisten palautteen perusteella, jotta ne tukevat vastaanottokäyntejä mahdollisimman hyvin.
- Kun asiakas on vastannut ennalta palvelun vointikyselyihin, voidaan yhteinen keskusteluaika käyttää yksilöllisesti juuri hänen kannaltaan oleellisten asioiden käsittelyyn, Malmberg sanoo.
Kakkostyypin diabeteksen digihoitopolun käyttöopastuksia Turussa keväällä 2025
- To 13. maaliskuuta klo 13-15, Runosmäen terveysasema, Signalistinkatu 2, Turku.
- Ke 19. maaliskuuta klo 9-11 Mäntymäen terveysasema, Luolavuorentie 2, Turku.
- Ke 19. maaliskuuta klo 13-15 Kirkkotien terveysasema, Kirkkotie 3, Turku.
- To 27. maaliskuuta klo 9.30-11.30 Keskustan terveysasema, Käsityöläiskatu 2, Turku.
- Ke 9. huhtikuuta klo 13-15 Varissuon terveysasema, Untamonkatu 1 B, Turku.
- Ke 16. huhtikuuta klo 13-15 Mäntymäen terveysasema, Luolavuorentie 2, Turku.
Kakkostyypin diabeteksen digihoitopolku pyritään ottamaan käyttöön kevään aikana myös Raisiossa ja Ruskolla. Tavoite on, että muut hyvinvointialueen kunnat liittyvät polulle syksyn kuluessa.
Tyypin 2 diabeteksen digihoitopolun käyttöönotto toteutetaan Varhassa avoterveydenhuollon ja Kestävän kasvun Varsinais-Suomi –hankkeen yhteistyönä Euroopan unionin rahoituksella. Varhan keskeisiin tavoitteisiin kuuluu digipalveluiden yhtenäistäminen ja tehostaminen.

Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna-Kaisa MalmbergSuunnittelija, Kestävän kasvun Varsinais-SuomiVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:050 477 3009hanna-kaisa.malmberg@varha.fiTaru HaijanenSuunnittelija, Kestävän kasvun Varsinais-SuomiVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:046 920 5905taru.haijanen@varha.fiLinkit
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Egentliga Finlands välfärdsområde undersökte situationen i skolorna: Nikotin på rasterna – användningen av e-cigaretter hotar skolfreden6.5.2025 13:36:28 EEST | Pressmeddelande
Varha genomförde en enkät bland läroanstalterna i regionen om elevernas användning av nikotinprodukter. E-cigaretter och nikotinpåsar har gått om användningen av traditionella tobaksprodukter i skolor i Egentliga Finland. I synnerhet utgör e-cigaretterna en utmaning för skolornas vardag. Skolorna behöver mer stöd för att kunna genomföra förebyggande rusmedelsarbete i framtiden.
Varsinais-Suomen hyvinvointialue selvitti koulujen tilannetta: Nikotiinia välitunneilla – sähkötupakointi uhkaa koulurauhaa6.5.2025 13:36:28 EEST | Tiedote
Varha toteutti kyselyn alueen oppilaitoksille oppilaiden nikotiinituotteiden käytöstä. Sähkötupakka ja nikotiinipussit ovat ohittaneet perinteisten tupakkatuotteiden käytön Varsinais-Suomen kouluissa. Etenkin sähkötupakointi aiheuttaa haasteita koulujen arkeen. Koulut tarvitsevat jatkossa lisää tukea ehkäisevän päihdetyön toimeenpanoon.
Varhan aluehallituksen 29.4.2025 kokouksen tarkastamaton pöytäkirja29.4.2025 18:24:12 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) tänään kokoontuneen aluehallituksen kokouksen tarkastamaton pöytäkirja julkaistaan tämän tiedotteen liitteenä.
Politiska samarbetskommittén: Fördelningen av politiska platser i Varha gick i gott samförstånd24.4.2025 16:47:06 EEST | Pressmeddelande
Platsfördelningen gällande de politiska förtroendeuppdragen i Egentliga Finlands välfärdsområde har genomförts i gott samförstånd mellan partierna. Man har fört förhandlingarna i en konstruktiv anda och man har velat betona samarbete mellan fullmäktigegrupperna.
Poliittinen yhteistyötoimikunta: Poliittisten paikkojen jako Varhassa sujui hyvässä yhteisymmärryksessä24.4.2025 16:47:06 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen poliittisten luottamustehtävien paikkajako on toteutettu hyvässä yhteisymmärryksessä puolueiden kesken. Neuvotteluita on käyty rakentavassa hengessä, ja valtuustoryhmien keskinäistä yhteistyötä on haluttu painottaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme