EU:n rajoitus lyijyammusten käytölle julkaistu
Helmikuun 2025 lopussa julkaistiin pitkään valmisteltu Euroopan komission oikeudellinen ehdotus lyijyn käytön rajoittamisesta ammuksissa ja kalastusvälineissä. Rajoitusten on tarkoitus vähentää ihmisten terveyteen ja ympäristöön kohdistuvia riskejä. Ensimmäinen esittely tehtiin EU:n Reach-komiteassa 27. helmikuuta. Komitea koostuu EU:n jäsenvaltioiden ja komission kansallisista edustajista. Nyt asiasta alkaa keskustelu Reach-komiteassa, jonka seuraava kokous on huhtikuussa.

Teräs korvaa lyijyhaulit
Esityksen mukaan lyijyhaulien käyttö metsästyksessä päättyy. Siirtymäaika on 3 vuotta. Lyijyhauleille tulee myös myyntikielto. Muutoksen siirtymäaika on 5 vuotta.
Lyijyhaulien käyttö myös ampumaradoilla päättyy. Siirtymäaika on 5 vuotta. Kansainvälisen urheiluammunnan vuoksi lyijyhaulien (koko 1,9–2,6 mm) käyttö voi jatkua ampumaradoilla 15 vuotta, jos ampumarata on saanut valtuutuksen jäsenvaltiolta, radalla on erittäin tiukat riskienhallintatoimet (mm. lyijyhaulien keräys 3 vuoden välein) ja ampuja on ampumaurheiluliiton jäsen.
Suurriista lyijyttömillä, kokovaippaluodit sallitaan pienriistalle
Lyijyluoteja saa edelleen myydä, mutta lyijyluotien käyttö metsästyksessä päättyy esityksen mukaan keskisytytteisissä kaliipereissa, jotka ovat luodin halkaisijaltaan 5,6 mm tai suurempia. Siirtymäaika on 18 kuukautta. Esitys koskee siten käytännössä lähes kaikkia keskisytytteisiä kaliipereja kuten .222 rem ja .223 rem.
Edellä mainittuja pienemmille keski- ja reunasytytteisille kaliipereille ehdotettu siirtymäaika on 10 vuotta. Tällaisia kaliipereja ovat muun muassa .17 hmr ja .22 lr.
Poikkeuksena metsästyksessä sallitaan jatkossakin hylkeenmetsästys lyijyluodeilla ja täysvaippa- eli kokovaippaluodit (Full Metal Jacket eli FMJ) sekä Open Tip Match (OTM) eli tarkkuusammuntaan tarkoitetut ”reikäpääluodit” (esim. Lapua Scenar ja Sierra Match King) ovat jatkossa sallittuja metsästyksessä niille riistalajeille, mitkä metsästysasetuksessa eivät vaadi osumasta laajenevaa luotia.
Lyijyluotien käyttö ampumaradoilla jatkuu
Lyijyluotien käytölle ampumaradoilla ei ehdoteta vaatimuksia, toisin kuin Euroopan kemikaalivirasto ECHA komissiolle esitti. Tilannetta tarkastellaan kuitenkin 10 vuoden kuluttua rajoituksen voimaantulosta. Tällä linjauksella on suuri merkitys ampumaratojen säilymiselle, sillä alkuperäisessä EU:n kemikaaliviraston ECHA:n esityksessä radoilta olisi vaadittu mittavia ratainvestointeja. Yksinomaan Suomessa vaaditut rakenteet olisivat maksaneet pelkästään luotiradoille 575 miljoonaa euroa Rambollilla teetetyn selvityksen mukaan.
Seuraavat käyttötavat on vapautettu kokonaan lyijyrajoituksista: ilma-aseet, suustaladattavat aseet ja historialliset ampuma-aseet mukaan lukien niiden modernit replikat, kulttuuriperintötilaisuudet sekä kupari- ja kupariseosluodit (jos lyijyä on alle 3 %, esim. messinki).
Rajoitukset eivät koske viranomaisia kuten poliisia tai puolustusvoimia.
Teollisuudelle ja kaupalle merkintävelvoitteita
Jälleenmyyjien on ilmoitettava lyijyn vaarallisuudesta myyntipisteissään ja verkkosivuillaan. Siirtymäaika on 6 kuukautta. Lyijyammuksia sisältävissä pakkauksissa on oltava merkinnät, että ne sisältävät lyijyä. Pakkausten merkintävaatimuksessa siirtymäaika on 18 kuukautta. Yksittäisissä lyijyhaulipatruunoissa sekä lyijyluodeissa on oltava merkintä Pb. Siirtymäaika on 5 vuotta.
Järjestöt selvittävät kantaansa rajoitusehdotukseen
EU:n REACH-komitean lopullisen äänestyksen ajoitus riippuu jäsenvaltioiden kannasta rajoitukseen. Jos rajoitusehdotus saa REACH-komiteassa määräenemmistön taakseen, ehdotusta käsitellään vielä EU:n parlamentissa ja neuvostossa.
Suomen Metsästäjäliitolla on mahdollisuus vaikuttaa vielä lopullisen rajoituksen yksityiskohtiin yhdessä Pohjoismaiden metsästäjäjärjestön Nordic Hunters Alliancen, EU:n metsästäjien kattojärjestön FACE:n sekä eurooppalaisten ampumaurheilufoorumin ESSF:n ja sen jäsenjärjestöjen kanssa.
Metsästäjäliitto julkaisee kantansa komission edellä todettuun esitykseen, kun järjestöjen keskinäiset neuvottelut esityksestä on käyty. Joka tapauksessa on nyt jo selvää, että komission esitys on selkeästi parempi, kuin mitä EU:n kemikaaliviraston alkuperäinen esitys komissiolle oli. Muutosta vaativia yksityiskohtiakin esityksessä vielä toki on.
Lisätietoja:
Komission englanninkielinen esitys tästä.
EU:n määräenemmistöperiaate suomeksi tästä.
Yhteyshenkilöt
Jussi PartanenmetsästysampumapäällikköMetsästäjäliitto
Puh:040 845 1572jussi.partanen@metsastajaliitto.fiKuvat

Suomen Metsästäjäliitto on valtakunnallinen metsästäjien etujärjestö, jonka jäseninä on noin 145 000 metsästäjää ja 2 700 metsästysseuraa. Tehtävämme on edistää metsästystä, luotoelämyksiä ja luonnonvarojen kestävää käyttöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Metsästäjäliitto ry
Metsästysammunnan ABC avaa tien kohti metsästysharrastusta3.7.2025 15:04:57 EEST | Uutinen
Nykyisin yhä useammalta metsästäjäksi haluavalta puuttuu lähipiiristä henkilö, joka opastaisi uran alkuun. Etenkin ampuma-aseiden kanssa voi mennä sormi suuhun: kuinka ja missä päästä alkuun turvallisesti? Läpi kesän pyörivät Metsästysammunnan ABC -koulutukset on kehitetty juuri tähän tarpeeseen.
EU-jäsenmaat hyväksyivät suden suojelun lievennyksen5.6.2025 12:05:58 EEST | Tiedote
Metsästäjäliitto katsoo, että liitesiirron mahdollistama kannanhoidollinen metsästys edellyttää Suomessa metsästyslakiin kirjattavaa linjausta susikannan suotuisan suojelutason määrittelystä.
Hyväksytty suurpetolaki – oikea suunta, mutta ei vielä riittävä21.5.2025 14:13:43 EEST | Uutinen
Metsästäjäliitto on tyytyväinen hyväksyttyyn metsästyslain muutokseen, joka parantaa suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen edellytyksiä. Lisää lakimuutoksia kuitenkin tarvitaan.
Karhukannan hoitosuunnitelma ei mahdollista kattavaa kannanhoidollista metsästystä21.5.2025 10:01:46 EEST | Uutinen
Metsästäjäliiton mielestä luonnos karhukannan hoitosuunnitelmaksi mahdollistaa kannanhoidollisen metsästyksen parhaimmillaankin vain tiheimmillä karhualueilla.
Kansainvälinen asiantuntijakokous Lahdessa: Suomi on Euroopan vesilintujen kannanhoidon keskiössä7.5.2025 09:25:17 EEST | Uutinen
Kansainvälisiä vesilintuasiantuntijoita kokoontuu Lahteen 13.–15.5. Suomi on keskeinen pesimäalue monille vesilintulajeille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme