STTK: Hallituksen lakihankkeet heikentävät naisten asemaa työelämässä
Hallitus aikoo madaltaa irtisanomiskynnystä ja sallia enintään vuoden pituiset määräaikaisuudet ilman perustetta. Määräaikaisuuksia koskeva lakimuutos kasvattaisi väistämättä mahdollisuuksia työsopimusten perusteettomaan ketjuttamiseen ja lisäisi raskaus- ja perhevapaasyrjintää.

Palkansaajien työssään kokema epävarmuus on tutkimusten perusteella kasvussa kaikissa työntekijäryhmissä. Epävarmuudelle on myös aihetta, sillä esimerkiksi Tilastokeskuksen työolotutkimuksen perusteella lähes joka kolmas palkansaaja on ollut työttömänä tai lomautettuna viimeksi kuluneen viiden vuoden aikana. Samaan aikaan hallitus valmistelee useita lainsäädäntömuutoksia, jotka vaikuttavat työntekijöiden työsuhdeturvaan. Tarkoitus on muun muassa mahdollistaa enintään vuoden mittaiset määräaikaiset työsopimukset ilman perustetta ja madaltaa irtisanomiskynnystä.
– On selvää, että työsuhteen jatkumiseen liittyvät kysymykset vaikuttavat siihen, miten epävarmaksi työelämä koetaan. Työttömyys tai sen uhka ja epätyypilliset työntekomuodot kuten määräaikaisuus lisäävät epävarmuutta merkittävästi, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo.
Työelämän epävarmuus vaikuttaa eri tavoin eri työntekijöihin. Sukupuolivaikutusten näkökulmasta esimerkiksi määräaikaiset työsuhteet ovat tyypillisempiä naisilla kuin miehillä. Toisaalta taas mahdollinen kuormitus ja epävarmuus oman työn säilymisestä voivat näkyä voimakkaammin miesvaltaisilla aloilla, joissa työttömyys on kasvussa.
Työn pysyvyydestä ja työsuhteen jatkumisesta aiheutuvan epävarmuuden näkökulmasta hallituksen aikomus madaltaa irtisanomiskynnystä on huolestuttava. Jatkossa henkilöperusteista irtisanomista koskevassa säännöksessä muun muassa todettaisiin irtisanomisen perusteena työntekijän puutteellinen työsuoritus, jonka sisältö jättää paljon tulkinnanvaraa.
– Voi vain kuvitella, miten lakimuutos vaikuttaa työntekijöiden kasvavaan epävarmuuteen. Eikä ainoastaan työsuhteen jatkumisen näkökulmasta, vaan myös itse työssä, kun työntekijöiltä edellytetään jatkuvasti enemmän lakiin kirjatun irtisanomisen uhalla, Palola sanoo.
Myös määräaikaisuuksien salliminen vuodeksi ilman perustetta on ristiriidassa kasvavan työelämän epävarmuuden kanssa.
– Jos työnantaja voi jatkossa solmia työsuhteen määräaikaiseksi ilman perustetta, työntekijän on entistä vaikeampi päästä kiinni vakituiseen työhön ja sen tuomaan turvaan. Lakimuutos myös kasvattaisi väistämättä mahdollisuuksia työsopimusten perusteettomaan ketjuttamiseen ja lisäisi raskaus- ja perhevapaasyrjintää entisestään. Näin muutos heikentäisi erityisesti naisten työmarkkina-asemaa, Palola sanoo.
Työelämän epävarmuudella selvä yhteys perheenperustamissuunnitelmiin
Määräaikaisuuksiin ja irtisanomissuojaan tehtävillä muutoksilla on vaikutuksia myös työmarkkinoiden ulkopuolella. STTK:n teettämän nuorisokyselyn tulosten perusteella työn pysyvyyteen liittyvällä epävarmuudella voi olla yhteys esimerkiksi alhaiseen syntyvyyteen.
Tuloksista selviää, että heikko taloudellinen tilanne vaikuttaa perheenperustamissuunnitelmiin yli 40 prosentilla vastaajista. Taloudellisen tilanteen lisäksi perheen perustamiseen vaikuttavat työn aiheuttama stressi ja epävarma työsuhde. Kysely toteutettiin yhdessä Aula Researchin kanssa viime syksynä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Palolapuheenjohtaja
Puh:040 509 6030antti.palola@sttk.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 12 jäsenliittoa ja yli 400 000 jäsentä.
Olemme työssämme vastuullisia, oikeudenmukaisia ja rohkeita. Visiomme on hyvinvoiva ja menestyvä työntekijä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta STTK ry.
STTK: Nuorten työelämän epävarmuutta ei saa lisätä – vaikutukset mielenterveyteen ja perheellistymissuunnitelmiin merkittävät28.4.2025 09:35:28 EEST | Tiedote
Työelämän osapuolet keskustelevat keinoista tukea nuorten jaksamista työmarkkinoilla STTK:n tilaisuudessa Tiedekulmassa.
STTK: Hallituksen hulppeat veronkevennykset velkaantuneessa Suomessa ovat vastuuttomia23.4.2025 22:42:43 EEST | Tiedote
Puoliväliriihessään hallitus päätti alentaa verotusta merkittävästi, noin kaksi miljardia euroa. Hallitus on lisäksi päättänyt nostaa puolustusmenoja lähes neljä miljardia euroa vuoteen 2029 mennessä. Samanaikaisesti julkisen talouden alijäämä oli viime vuonna peräti 4,4 prosenttia BKT:stä, ja Suomi joutunee siksi EU:n liiallisen alijäämän menettelyyn.
STTK: Suomella ei ole varaa nuorten kasvavaan pitkäaikaistyöttömyyteen8.4.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
15–24-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut rajusti. Tämän vuoden alussa pitkäaikaistyöttömiä nuoria oli yli 5000, kun vielä 2007 heitä oli noin 400. Ilmiötä ja sen ratkaisuja käsitellään STTK:n uudessa Policy Briefissä.
STTK:n hallitus: Julkisen sektorin henkilöstö on palkkansa ansainnut ja sovitun täytyy pitää7.4.2025 13:09:04 EEST | Tiedote
Työmarkkinoiden neuvottelukierros on edennyt varsin vaihtelevasti teollisuuden työehtosopimusratkaisujen syntymisen jälkeen. Valtion työ- ja virkaehtosopimus päättyi jo helmikuussa ja Valtion työmarkkinalaitos katkaisi yllättäen neuvottelut maaliskuun alkupuolella. Henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt ilmoittivat työtaistelutoimista ja kiistaa sovitellaan nyt valtakunnansovittelijan johdolla. - Ei voi todeta muuta kuin että on aikoihin eletty, kun valtiotyönantaja julkisessa keskustelussa toteaa yleisen linjan palkkaratkaisun olevan valtion henkilöstölle liian korkea, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola hämmästelee. Kuntien ja hyvinvointialueiden sopimukset umpeutuvat huhtikuun lopulla. Neuvotteluja uudesta sopimuksesta käydään parhaillaan. - Edellisellä neuvottelukierroksella sovittiin palkkaohjelmista, jotka ulottuvat vuoteen 2027 asti. Sovitusta on pidettävä kiinni myös tällä neuvottelukierroksella, eikä siitä ole mitään syytä venkoilla irti, Palola korostaa. STTK:n hallitus muist
Henkilöstön hallintoedustusta yrityksissä on vahvistettava1.4.2025 10:27:25 EEST | Tiedote
Henkilöstön hallintoedustus toteutuu Suomessa vain harvoin. Jotta tilanne parantuisi, hallintoedustuksen soveltamisrajaa on laskettava muiden Pohjoismaiden tasolle. Henkilöstön hallintoedustus tulisi järjestää ensisijaisesti yrityksen hallituksessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme