Viranomaisten tueksi on valmistunut julkaisu nimeltään ”Opas perheryhmäkotitoiminnan ohjaukseen ja valvontaan”
Perheryhmäkodit ovat ympärivuorokautisia palveluyksiköitä, joissa asuu ilman huoltajaa maahan saapuneita, oleskeluluvan saaneita lapsia. Toiminta on pitkään muistuttanut sosiaalihuollon palvelua, mutta lainsäädännön soveltaminen on vaihdellut alueittain. Toiminnan juridinen perusta ei ole ollut selkeä, eikä aina ole ollut selvää, minkä lain puitteissa toimintaa tulee toteuttaa.

Lainsäädäntöä on uudistettu
Tunnistetut muutostarpeet ovat johtaneet lainsäädännöllisiin muutoksiin, joiden tavoitteena on tuoda yhtenäisyyttä perheryhmäkotien järjestämiseen, toteuttamiseen, ohjaukseen ja valvontaan.
Perheryhmäkotien järjestämisvastuu siirtyi hyvinvointialueille 1.1.2023. Kotoutumislain ja sosiaalihuoltolain uudistusten myötä perheryhmäkotitoiminta muuttuu sosiaalipalveluksi 1.1.2025 lähtien. Lainsäätäjän tarkoituksena on yhdenmukaistaa ilman huoltajaa maahan saapuneiden lasten palvelut sekä varmistaa, että ne ovat tasalaatuisia sekä lapsen edun mukaisia.
Perheryhmäkotien ohjausta ja valvontaa ovat vuosia hoitaneet alueelliset ELY-keskukset. Lainsäädäntömuutosten myötä valvontavastuu jakaantuu jatkossa hyvinvointialueiden, ELY-keskusten, aluehallintovirastojen sekä Valviran kesken.
Opas selkeyttää ohjausta ja vastuita sekä tarjoaa toimintamallin
Opas tarjoaa kokonaiskuvan perheryhmäkotitoiminnan vaatimuksista, niiden taustalla olevista kriteereistä sekä eri toimijoiden vastuusta, kun varmistetaan asiakkaan oikeus lainmukaiseen, turvalliseen ja laadukkaaseen perheryhmäkotipalveluun.
Opas selkeyttää ohjaus- ja valvontatyön rakenteita, tarjoaa käytännön toimintamallin sekä sisältää tarkastuskertomuslomakkeen työvälineeksi. Opas on suunnattu hyvinvointialueille, ELY-keskuksille, aluehallintovirastoille, Valviralle, perheryhmäkotien toimijoille sekä muille keskeisille sidosryhmille.
Myös perheryhmäkotien kokemukset ja näkemykset kotoutumisesta koottiin julkaisuksi
Osana hankkeen tiedonkeruuta toteutettiin vierailut kaikkiin sillä hetkellä toiminnassa olleisiin perheryhmäkoteihin ympäri Suomen. Haastatteluissa selvitettiin perheryhmäkotien kokemuksia ja näkemyksiä kotoutumista edistävästä työstä perheryhmäkodin arjen käytäntöinä. Tästä aineistosta tuotettiin Näkymiä-julkaisu nimeltään ”Perheryhmäkotien kokemuksia ja näkemyksiä kotoutumisen edistämisestä”. Julkaisun aineisto muodostuu vierailujen keskustelumuistiinpanoista.
Perheryhmäkotien ohjauksen ja valvonnan kehittämishanke
Opas ja Näkymiä-julkaisu on laadittu perheryhmäkotien ohjauksen ja valvonnan kehittämishankkeessa kerätyn tiedon pohjalta. Kehittämistyötä on tehty yhteistyössä monialaisissa verkostoissa. Hanke on valtakunnallinen ja toteutetaan välillä 1.6.2023‒30.6.2025. Hanke toteutetaan osana työ- ja elinkeinoministeriön Pakolaisen kuntiin ohjaamisen ja kotoutumisen tuen toimintaohjelmaa ja rahoitetaan AMIF-rahaston uudelleensijoittamisen erillismäärärahalla ja se on sijoitettu Pirkanmaan ELY-keskukseen.
Tutustu julkaisuihin:
Opas perheryhmäkotitoiminnan ohjaukseen ja valvontaan : Kehittämishankkeessa jäsennettyä tietoa (doria.fi/ely-keskus)
https://www.doria.fi/handle/10024/190710
Perheryhmäkotien kokemuksia ja näkemyksiä kotoutumisen edistämisestä : Perheryhmäkotien ohjauksen ja valvonnan kehittämishanke 2023–2025 (doria.fi/ely-keskus)
https://www.doria.fi/handle/10024/190732
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pirkanmaan ELY-keskus
Projektiasiantuntijat:
Heidi Tofferi, puh. 0295 036 327
Mona Kauneela, puh. 0295 036 329
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Kylmyys hidastaa valkoposkihanhien kevätmuuttoa29.4.2025 13:59:55 EEST | Tiedote
Viimeiset kaksi viikkoa ovat olleet hiljaisia valkoposkihanhien kevätmuutossa. Sunnuntaina 13.4. havaitun muuttoaallon jälkeen seuraava muuttoaalto saapui Suomeen vasta sunnuntain ja maanantain välisenä aikana 27.–28.4. Muuttoaaltojen välissä oli kylmä ja vastatuulinen jakso.
Kevyelle liikenteelle uusi väylä Viitostielle Kontiomäen eteläpuolelle (Kainuu)23.4.2025 09:39:21 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on aloittanut liikennejärjestelmästä ja maanteistä säädetyn lain mukaisen tiesuunnitelman laatimisen valtatielle 5 Paltamoon. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Paltamon kunnan kanssa. Tiesuunnitelmassa suunnitellaan erillinen jalankulku- ja pyörätie valtatien 5 varteen välille Kontiomäen huoltoasema - Leppiläntien liittymä. Tie suunnitellaan valtatien 5 länsipuolelle huoltoaseman ja valtatien 22 liittymän välillä ja itäpuolelle valtatien 22 liittymän ja Leppiläntien välillä. Hankkeen tavoitteena on turvata jalankulkijoille ja pyöräilijöille kulkuyhteys kylältä huoltoaseman palveluihin sekä jalankulun ja pyöräilyn olosuhteiden kehittäminen. Suunnittelutyö aloitetaan huhtikuussa 2025 ja tiesuunnitelma valmistuu helmikuussa 2026. Alkuvuodesta 2026 järjestetään Paltamossa avoin vuorovaikutustilaisuus, jossa esitellään suunnitelmaluonnoksia. Vuorovaikutustilaisuudesta tiedotetaan erikseen. Tiesuunnitelman jälkeen hankkeelle laadi
Varsinais-Suomen ELY-keskus teki päätöksen Porin raatihuoneen suojelemisesta (Satakunta, Varsinais-Suomi)17.4.2025 08:58:22 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus on suojellut Porin raatihuoneen piha-alueineen. Raatihuone on valtakunnallisesti arvokas kohde ja se sijaitsee myös muinaisjäännösalueella.
Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut16.4.2025 14:18:44 EEST | Tiedote
Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut keskimääräistä aikaisemmin. Ensimmäiset kaksi valkoposkihanhea havaittiin perjantaina 7.3. Turun Ruissalossa. Kuluvan jakson suurin muuttoaalto koettiin sunnuntaina 13.4., jolloin useassa havaintopisteessä laskettiin yli 3 000 muuttavaa valkoposkihanhea. Helsingin Kivikossa laskettiin suurin määrä, 3 630 muuttavaa hanhea.
Honkajoen alueella on aloitettu selvitystyö Karvianjoen tilan parantamiseksi (Satakunta, Etelä-Pohjanmaa)14.4.2025 12:34:33 EEST | Tiedote
Karvianjoen päävesistössä Honkajoen alueella selvitetään keinoja, joilla voidaan parantaa Karvianjoen ekologista tilaa. Esiselvitys toteutetaan osana JTF-rahoitteista NEVALA-hanketta, jonka yhtenä tavoitteena on edistää turvetuotannon kuormittamien vesistöjen kunnostamista. Esiselvityksen toteuttaa KVVY Tutkimus Oy, joka on kotimainen ympäristötutkimusten ja laboratoriopalveluiden ammattilainen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme