Viranomaisten tueksi on valmistunut julkaisu nimeltään ”Opas perheryhmäkotitoiminnan ohjaukseen ja valvontaan”
Perheryhmäkodit ovat ympärivuorokautisia palveluyksiköitä, joissa asuu ilman huoltajaa maahan saapuneita, oleskeluluvan saaneita lapsia. Toiminta on pitkään muistuttanut sosiaalihuollon palvelua, mutta lainsäädännön soveltaminen on vaihdellut alueittain. Toiminnan juridinen perusta ei ole ollut selkeä, eikä aina ole ollut selvää, minkä lain puitteissa toimintaa tulee toteuttaa.

Lainsäädäntöä on uudistettu
Tunnistetut muutostarpeet ovat johtaneet lainsäädännöllisiin muutoksiin, joiden tavoitteena on tuoda yhtenäisyyttä perheryhmäkotien järjestämiseen, toteuttamiseen, ohjaukseen ja valvontaan.
Perheryhmäkotien järjestämisvastuu siirtyi hyvinvointialueille 1.1.2023. Kotoutumislain ja sosiaalihuoltolain uudistusten myötä perheryhmäkotitoiminta muuttuu sosiaalipalveluksi 1.1.2025 lähtien. Lainsäätäjän tarkoituksena on yhdenmukaistaa ilman huoltajaa maahan saapuneiden lasten palvelut sekä varmistaa, että ne ovat tasalaatuisia sekä lapsen edun mukaisia.
Perheryhmäkotien ohjausta ja valvontaa ovat vuosia hoitaneet alueelliset ELY-keskukset. Lainsäädäntömuutosten myötä valvontavastuu jakaantuu jatkossa hyvinvointialueiden, ELY-keskusten, aluehallintovirastojen sekä Valviran kesken.
Opas selkeyttää ohjausta ja vastuita sekä tarjoaa toimintamallin
Opas tarjoaa kokonaiskuvan perheryhmäkotitoiminnan vaatimuksista, niiden taustalla olevista kriteereistä sekä eri toimijoiden vastuusta, kun varmistetaan asiakkaan oikeus lainmukaiseen, turvalliseen ja laadukkaaseen perheryhmäkotipalveluun.
Opas selkeyttää ohjaus- ja valvontatyön rakenteita, tarjoaa käytännön toimintamallin sekä sisältää tarkastuskertomuslomakkeen työvälineeksi. Opas on suunnattu hyvinvointialueille, ELY-keskuksille, aluehallintovirastoille, Valviralle, perheryhmäkotien toimijoille sekä muille keskeisille sidosryhmille.
Myös perheryhmäkotien kokemukset ja näkemykset kotoutumisesta koottiin julkaisuksi
Osana hankkeen tiedonkeruuta toteutettiin vierailut kaikkiin sillä hetkellä toiminnassa olleisiin perheryhmäkoteihin ympäri Suomen. Haastatteluissa selvitettiin perheryhmäkotien kokemuksia ja näkemyksiä kotoutumista edistävästä työstä perheryhmäkodin arjen käytäntöinä. Tästä aineistosta tuotettiin Näkymiä-julkaisu nimeltään ”Perheryhmäkotien kokemuksia ja näkemyksiä kotoutumisen edistämisestä”. Julkaisun aineisto muodostuu vierailujen keskustelumuistiinpanoista.
Perheryhmäkotien ohjauksen ja valvonnan kehittämishanke
Opas ja Näkymiä-julkaisu on laadittu perheryhmäkotien ohjauksen ja valvonnan kehittämishankkeessa kerätyn tiedon pohjalta. Kehittämistyötä on tehty yhteistyössä monialaisissa verkostoissa. Hanke on valtakunnallinen ja toteutetaan välillä 1.6.2023‒30.6.2025. Hanke toteutetaan osana työ- ja elinkeinoministeriön Pakolaisen kuntiin ohjaamisen ja kotoutumisen tuen toimintaohjelmaa ja rahoitetaan AMIF-rahaston uudelleensijoittamisen erillismäärärahalla ja se on sijoitettu Pirkanmaan ELY-keskukseen.
Tutustu julkaisuihin:
Opas perheryhmäkotitoiminnan ohjaukseen ja valvontaan : Kehittämishankkeessa jäsennettyä tietoa (doria.fi/ely-keskus)
https://www.doria.fi/handle/10024/190710
Perheryhmäkotien kokemuksia ja näkemyksiä kotoutumisen edistämisestä : Perheryhmäkotien ohjauksen ja valvonnan kehittämishanke 2023–2025 (doria.fi/ely-keskus)
https://www.doria.fi/handle/10024/190732
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pirkanmaan ELY-keskus
Projektiasiantuntijat:
Heidi Tofferi, puh. 0295 036 327
Mona Kauneela, puh. 0295 036 329
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande
Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.
Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote
Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.
Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)8.5.2025 09:58:14 EEST | Tiedote
Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.
Norsk e-Fuel AS:n sähköisen polttoaineen tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville, Rauma (Satakunta, Varsinais-Suomi)8.5.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Norsk e-Fuel AS suunnittelee sähköisen lentopolttoaineen tuotantolaitosta Raumalle. Laitoksen suunniteltu sijaintipaikka on Rauman Satamassa, Ulko-Petäjäksen niemen kärjessä.
Valkoposkihanhien kevätmuutto vilkastuu7.5.2025 15:24:14 EEST | Tiedote
Viimeisen viikon aikana kymmeniätuhansia valkoposkihanhia saapui Suomeen. Suomeen saapuminen tapahtui kahdessa aallossa, joista toinen tapahtui vappuaattona keskiviikkona 30.4. ja toinen lauantaina 3.5.2025. Etelä- ja Itä-Suomen pelloilla ruokailee nyt yli 200 000 valkoposkihanhea. Päämuutto ei ole vielä tapahtunut.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme