Viranomaisten tueksi on valmistunut julkaisu nimeltään ”Opas perheryhmäkotitoiminnan ohjaukseen ja valvontaan”
Perheryhmäkodit ovat ympärivuorokautisia palveluyksiköitä, joissa asuu ilman huoltajaa maahan saapuneita, oleskeluluvan saaneita lapsia. Toiminta on pitkään muistuttanut sosiaalihuollon palvelua, mutta lainsäädännön soveltaminen on vaihdellut alueittain. Toiminnan juridinen perusta ei ole ollut selkeä, eikä aina ole ollut selvää, minkä lain puitteissa toimintaa tulee toteuttaa.

Lainsäädäntöä on uudistettu
Tunnistetut muutostarpeet ovat johtaneet lainsäädännöllisiin muutoksiin, joiden tavoitteena on tuoda yhtenäisyyttä perheryhmäkotien järjestämiseen, toteuttamiseen, ohjaukseen ja valvontaan.
Perheryhmäkotien järjestämisvastuu siirtyi hyvinvointialueille 1.1.2023. Kotoutumislain ja sosiaalihuoltolain uudistusten myötä perheryhmäkotitoiminta muuttuu sosiaalipalveluksi 1.1.2025 lähtien. Lainsäätäjän tarkoituksena on yhdenmukaistaa ilman huoltajaa maahan saapuneiden lasten palvelut sekä varmistaa, että ne ovat tasalaatuisia sekä lapsen edun mukaisia.
Perheryhmäkotien ohjausta ja valvontaa ovat vuosia hoitaneet alueelliset ELY-keskukset. Lainsäädäntömuutosten myötä valvontavastuu jakaantuu jatkossa hyvinvointialueiden, ELY-keskusten, aluehallintovirastojen sekä Valviran kesken.
Opas selkeyttää ohjausta ja vastuita sekä tarjoaa toimintamallin
Opas tarjoaa kokonaiskuvan perheryhmäkotitoiminnan vaatimuksista, niiden taustalla olevista kriteereistä sekä eri toimijoiden vastuusta, kun varmistetaan asiakkaan oikeus lainmukaiseen, turvalliseen ja laadukkaaseen perheryhmäkotipalveluun.
Opas selkeyttää ohjaus- ja valvontatyön rakenteita, tarjoaa käytännön toimintamallin sekä sisältää tarkastuskertomuslomakkeen työvälineeksi. Opas on suunnattu hyvinvointialueille, ELY-keskuksille, aluehallintovirastoille, Valviralle, perheryhmäkotien toimijoille sekä muille keskeisille sidosryhmille.
Myös perheryhmäkotien kokemukset ja näkemykset kotoutumisesta koottiin julkaisuksi
Osana hankkeen tiedonkeruuta toteutettiin vierailut kaikkiin sillä hetkellä toiminnassa olleisiin perheryhmäkoteihin ympäri Suomen. Haastatteluissa selvitettiin perheryhmäkotien kokemuksia ja näkemyksiä kotoutumista edistävästä työstä perheryhmäkodin arjen käytäntöinä. Tästä aineistosta tuotettiin Näkymiä-julkaisu nimeltään ”Perheryhmäkotien kokemuksia ja näkemyksiä kotoutumisen edistämisestä”. Julkaisun aineisto muodostuu vierailujen keskustelumuistiinpanoista.
Perheryhmäkotien ohjauksen ja valvonnan kehittämishanke
Opas ja Näkymiä-julkaisu on laadittu perheryhmäkotien ohjauksen ja valvonnan kehittämishankkeessa kerätyn tiedon pohjalta. Kehittämistyötä on tehty yhteistyössä monialaisissa verkostoissa. Hanke on valtakunnallinen ja toteutetaan välillä 1.6.2023‒30.6.2025. Hanke toteutetaan osana työ- ja elinkeinoministeriön Pakolaisen kuntiin ohjaamisen ja kotoutumisen tuen toimintaohjelmaa ja rahoitetaan AMIF-rahaston uudelleensijoittamisen erillismäärärahalla ja se on sijoitettu Pirkanmaan ELY-keskukseen.
Tutustu julkaisuihin:
Opas perheryhmäkotitoiminnan ohjaukseen ja valvontaan : Kehittämishankkeessa jäsennettyä tietoa (doria.fi/ely-keskus)
https://www.doria.fi/handle/10024/190710
Perheryhmäkotien kokemuksia ja näkemyksiä kotoutumisen edistämisestä : Perheryhmäkotien ohjauksen ja valvonnan kehittämishanke 2023–2025 (doria.fi/ely-keskus)
https://www.doria.fi/handle/10024/190732
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pirkanmaan ELY-keskus
Projektiasiantuntijat:
Heidi Tofferi, puh. 0295 036 327
Mona Kauneela, puh. 0295 036 329
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Tillsammans mot bättre vattenförvaltning - föreslå lösningar och påverka Skärgårdshavets tillstånd!27.3.2025 12:21:02 EET | Pressmeddelande
Översiktsplanerna för att minska närings- och partikelbelastningen i Skärgårdshavsprogrammets pilotområden har färdigställts, och arbetet framskrider nu i samarbete med markägare för att genomföra verksamma vattenskyddsåtgärder. Planerna utgör grunden för åtgärderna, men lösningarna utvecklas tillsammans med markägarna, med lyhördhet för deras behov och utmaningar. Översiktsplanerna underlättar prioriteringen och verkställandet av verksamma åtgärder på avrinningsområdet och koordineringen av arbetet. och underlättar för olika aktörer att delta i arbetet. Ett brett samarbete är nyckeln till en förbättrad status för Skärgårdshavet, och alla aktörer i området är välkomna att delta.
Yhdessä kohti parempaa vesienhallintaa – ehdota ratkaisuja ja vaikuta Saaristomeren tilaan!27.3.2025 12:21:02 EET | Tiedote
Saaristomeri-ohjelman pilottialueiden yleissuunnitelmat ravinne- ja kiintoainekuormituksen vähentämiseksi ovat valmistuneet, ja työ etenee nyt yhteistyössä maanomistajien kanssa vaikuttavien vesiensuojelutoimien toteuttamiseen. Suunnitelmat tarjoavat pohjan toimenpiteille, mutta ratkaisuja kehitetään yhdessä maanomistajien kanssa heidän tarpeitaan ja haasteitaan kuunnellen. Yleissuunnitelmat helpottavat vaikuttavien toimenpiteiden priorisointia ja toteutusta, valuma-alueilla, työn koordinointia ja helpottaa eri toimijoiden osallistumista työhön. Laaja yhteistyö on avain Saaristomeren tilan parantamiseen, ja kaikki alueen toimijat ovat tervetulleita mukaan.
Vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket – Dataunderlaget är till hjälp vid planeringen av åtgärder inom skogsbruket27.3.2025 09:55:00 EET | Pressmeddelande
Det nationella dataunderlaget över vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket är färdigt. Syftet med dataunderlaget är att hjälpa till att beakta vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket, redan i det skedet då man börjar planera skötselåtgärder. Dataunderlaget har sammanställts i samarbete mellan NTM-centralerna och Finlands miljöcentral (SYKE) och de geografiska objekten kan granskas på en karta. Dataunderlaget är avsett för att underlätta planeringsarbetet, så att skadlig inverkan på vattendrag kan förebyggas och minskas.
Metsätaloudelle herkät vesistöt -aineisto auttaa metsätaloustoimien suunnittelussa27.3.2025 09:55:00 EET | Tiedote
Valtakunnallinen aineisto metsätalouden vaikutuksille herkistä vesistöistä on valmistunut. ELY-keskusten ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) yhteistyönä laatiman aineiston tarkoituksena on auttaa huomioimaan metsätaloudelle herkät vesistöt jo siinä vaiheessa, kun metsänhoidon toimenpiteitä ryhdytään suunnittelemaan. Aineiston avulla pyritään helpottamaan suunnittelutyötä, jotta vesistöihin kohdistuvia haitallisia vaikutuksia voidaan ehkäistä ja vähentää.
Tärkeää tietoa kunnille: Ilmoita SUP-muoviroskien siivouskuluista 2.6.2025 mennessä26.3.2025 09:56:36 EET | Tiedote
Kunnat voivat saada korvausta kertakäyttömuovien (SUP) tuottajilta ilmoittamalla siivouskustannukset Pirkanmaan ELY-keskukselle 2.6.2025 mennessä. Kunnan kannattaa hakea korvauksia, sillä kyse voi olla merkittävistä summista aina yli miljoonaan euroon asti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme