Sitkeät uskomukset muokkaavat maailmankuvaamme
Mikä on valtio? Kuinka monta maanosaa maailmassa on? Miksi Venäjä pyrkii valtaamaan naapurimaitaan? Onko uusi silkkitie pelkkä myytti?

Paul Richardson: Maantieteen myytit – Miksi ymmärrämme maailman väärin
Ilmestyy 17.3.2025
Vanhoissa kartoissa hirviöt vaanivat laivoja ja naapurikansoja esiteltiin kartan tilaajan toivomalla tavalla. Kartat ovat muuttuneet, mutta maantieteen myytit muokkaavat edelleen käsityksiämme.
Sitkeimpiin maantieteen myytteihin kuuluu ajatus mantereista. Poliittisista ja kulttuurisista syistä Eurooppa ja Aasia on aina haluttu erottaa toisistaan, vaikka selkeää maantieteellistä rajaa ei ole. Tätä on pidetty niin tärkeänä, että melko vaatimaton ja matala Uralvuoristo kasvoi monen mielikuvissa paljon todellisuutta dramaattisemmaksi vedenjakajaksi.
Epäloogisuuksia löytyy muualtakin: Välimeri ennemmin yhdistää kuin jakaa, ja niin luonnon kuin kulttuurinkin kannalta Afrikan pohjoisreuna voisikin kulkea Saharan autiomaassa. Geologisessa mielessä Aasiasta olisi perustellumpaa erottaa Intian niemimaa kuin Eurooppa.
Myös rajat ovat vahva maantieteellinen myytti. Kun Donald Trump puhuu Meksikon-vastaisesta raja-aidasta, joka pysäyttää ei-toivotut siirtolaiset, rakennelma vertautuu antiikin muureihin Kiinan ja Rooman valtakunnan reunamilla. Todellisuudessa nämä muurit ovat saattaneet ennen muuta turvata kaupankäyntiä ja yhteyksiä rajojen yli, eivät estää liikkumista.
Paul Richardson esittää, että olemme saattaneet ymmärtää väärin motiivit Venäjän kiistattomien laajentumispyrkimysten taustalla. Pietari Suuren ajoista saakka olemme tottuneet ajattelemaan, että jäättömät satamat tai mahdollisimman laajojen alueiden hallinta ovat Venäjän tavoitteena. Todellisuudessa Venäjällä on ollut aina pääsy merille ja maa on ollut valmis tekemään maakauppoja esimerkiksi Kiinan kanssa. Putinin tavoitteena onkin ennen muuta kansallinen hegemonia: hän haluaa yhdistää maat ja alueet, joiden hän uskoo kuuluvan ikiaikaiseen, myyttiseen venäläiseen maailmaan.
Paul Richardson käsittelee teoksessaan myös yllättävän modernia myyttiä kansakunnasta, bruttokansantuotteen huonoutta menestyksen mittarina ja hyvin ajankohtaisia harhakäsityksiä siitä, kuinka Kiina levittää valtaansa niin sanottujen uusien silkkiteiden kautta.
Maantieteen myytit haastaa lukijan pohtimaan, kuinka historialliset väärinkäsitykset ja myytit ovat vaikuttaneet nykymaailman poliittisiin ja kulttuurisiin rajoihin. Teos tarjoaa uusia näkökulmia ja maailmankartan ylösalaisin kääntäviä esimerkkejä siitä, kuinka perusteellisesti luutuneet ajatukset vaikuttavat meihin kaikkiin.
Paul Richardson on ihmismaantieteen apulaisprofessori Birminghamin yliopistossa. Hän on erikoistunut Venäjän-tutkimukseen ja työskennellyt myös Japanissa ja Venäjän Kaukoidässä. Richardson on toiminut BBC:n ja National Geographicin dokumenttielokuvien asiantuntijana.
Suomentaneet Jaakko Kankaanpää ja Riina Vuokko.
Ilmestyy painettuna, e- ja äänikirjana.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna-Leena SoisaloMarkkinointi- ja viestintäpäällikköOtava
Tietokirjat, harrasteet ja viihdekirjat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Atena on osa Otava-konsernia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Atena
Roope Lipastin Kuuma linja kuvaa villisti, lämpimästi ja haikeasti 80-luvun nuoruutta kylmän sodan ja ydintuhon pelon Suomessa1.7.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Maailmaa ei voi pelastaa, mutta voiko edes rakkaitaan? Roope Lipastin Kuuma linja on vangitseva kasvutarina ja tarkkanäköinen ajankuva maailmasta, joka tuntuu yllättävän tutulta jälleen.
True crime -uutuus Sadetakkitappaja sukeltaa Etelä-Korean rikoshistorian synkimpiin tapauksiin17.6.2025 10:48:09 EEST | Tiedote
Fiia Suurosen, Minna Juutin ja Pinja Mikkosen uutuusteos Sadetakkitappaja – ja muita kurjia juttuja Etelä-Koreasta vie lukijan Etelä-Korean tunnetuimpien rikostapausten äärelle. Teos perustuu tekijöiden suosittuun true crime -podcastiin Kurja juttu ja tarjoaa syväluotaavan katsauksen maan rikoshistoriaan.
Tässä ovat maailmanhistorian törkeimmät valheet – Daniel Rydénin uusi kirja paljastaa suurimpien huijarien tarinat5.6.2025 08:17:00 EEST | Tiedote
Mikä lopulta on valhe? Onko valehtelu aina väärin? Ja jos ei ole, kuka siinä tapauksessa saa valehdella ja milloin? Daniel Rydénin vetävä tietokirja Maailman kovimmat valehtelijat johdattaa lukijan valehtelun maailmaan Donald Trumpin ja muiden tunnettujen valehtelijoiden kautta.
Skottikoomikko Fern Bradyn Vahva naishahmo on anteeksipyytelemätön, ronski ja rohkea elämäkerta autismista4.6.2025 08:22:00 EEST | Tiedote
Autistit elävät maailmassa, jota ei ole suunniteltu heille. Vielä vaikeampaa eläminen on silloin, kun ei tiedä olevansa autistinen.
Mitä asiakkaat toivovat seksityöntekijältä?28.5.2025 11:56:04 EEST | Tiedote
Suomalaisnaisen viihdyttävä tositarina keskieurooppalaiselta seksiklubilta paljastaa, millainen on suosikkiasiakas, mistä klubin takahuoneessa puhutaan ja miten seksityö vaikuttaa parisuhteeseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme