Tutkimus: Huoli taloudesta ja työstä varjostaa suomalaisnaisten uskoa tulevaisuuteen
Naiset suhtautuvat talouden ja työllisyyden tulevaisuuden näkymiin miehiä pessimistisemmin, paljastaa luotonhallintayhtiö Intrumin Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti. Tutkimuksessa ilmenee selkeitä eroja naisten ja miesten tulevaisuuden näkymissä työllistymisen ja taloudellisen hyvinvoinnin osalta. Velkaongelmat ja niiden taustalle olevat syyt voivat selittää naisten huolia tulevaisuudesta.

Tutkimuksen mukaan 61 prosenttia suomalaisnaisista arvioi, että heidän on hyvin vaikea vaurastua tulevaisuudessa riippumatta siitä, miten kovasti he tekevät töitä tai yrittävät säästää tulevaisuutta varten. Suomalaismiehistä tätä mieltä oli vain 47 prosenttia. Luotonhallintayhtiö Intrumin vuosittain julkaisema Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti kokoaa tietoa kuluttajien taloustilanteesta. Tuoreimmassa tutkimuksessa ilmenevillä naisten synkillä näkymillä voi olla moninaisia yhteiskunnallisia vaikutuksia.
– Kokemus siitä, että ahkera työnteko ja säästäminen eivät riitä taloudellisen turvan takaamiseen voi lisätä taloudellista stressiä entisestään. Epävarmuus vaikuttaa suuriin elämänvalintoihin, kuten perheen perustamiseen, kouluttautumiseen tai sijoittamiseen. Myös työmotivaatio ja halukkuus tavoitella parempia uramahdollisuuksia voivat heikentyä, jos tulevaisuus näyttää synkältä, sanoo Suomen Intrumin kaupallinen johtaja Juha Iskala.
Naiset ovat enemmän huolissaan työttömyydestä kuin miehet
Kyselytutkimukseen osallistuneista naisista 59 prosenttia arvioi työttömyyden kasvavan Suomessa merkittävästi seuraavien kahden vuoden aikana, kun miehistä 53 prosenttia oli samaa mieltä. Myös tekoälyn vaikutukset työelämään huolestuttavat naisia enemmän kuin miehiä. Tutkimuksen mukaan naisista 16 prosenttia ja miehistä 10 prosenttia on huolissaan työnsä tai tulojensa menettämisestä tekoälyn vuoksi. Naisten työllisyystilanne on kuitenkin hieman parempi kuin miesten. Tilastokeskuksen mukaan miesten työttömyysaste oli tammikuussa 10,2 prosenttia, mikä on korkeampi kuin naisten 8,8 prosenttia. Miehillä työttömyysaste oli 1,4 ja naisilla 1,1 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin.

Sukupuolten välillä eroja talousnäkymissä ja velkaongelmien taustoissa
Tutkimuksen mukaan naiset kokevat enemmän vaikeuksia selviytyä veloistaan ja he näkevät Suomen taloustilanteen kehittymisen synkempänä kuin miehet. Naisista 17 prosenttia kertoi, että heillä on vaikeuksia selviytyä veloistaan, kun miehillä vastaava luku oli 13 prosenttia. Intrumin perintädatan mukaan miehet ovat kuitenkin perinnän kohteena hieman useammin kuin naiset, eikä jakaumassa ole tapahtunut suuria muutoksia viime vuosina.
Yleisimmät syyt velkaongelmiin kaikilla vastaajilla olivat korkeat elinkustannukset, pysähtynyt palkkakehitys ja korkeat korot. Suurimmat erot naisten ja miesten velkaongelmien syissä olivat palkkakehityksessä ja ennalta arvaamattomissa kuluissa. Miehet puolestaan mainitsivat naisia useammin velkaongelmien syyksi haasteet omien menojensa seuraamisessa.
Vain 16 prosenttia naisista uskoo taloudellisen tilanteen Suomessa olevan paranemassa, kun taas miehistä 24 prosenttia oli tätä mieltä. Naisten uskoa tulevaisuuteen voitaisiin vahvistaa esimerkiksi edistämällä palkkatasa-arvoa ja uramahdollisuuksia, vahvistamalla talousosaamista, kehittämällä turvaverkkoja ja joustavia työmahdollisuuksia sekä tukemalla asennemuutosta, jossa naisten taloudelliset huolet otetaan vakavasti ja heidän taloudellista itsevarmuuttaan vahvistetaan.
– Tutkimuksessa ilmenevien erojen perusteella olisi tärkeää kiinnittää aiempaa enemmän huomiota huolten lievittämiseen työelämän ja talouden muutoksissa. Taloudellinen vakaus ja oman talouden hallinta ovat merkittävä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Taloudellisen itsevarmuuden vahvistaminen voi lisätä uskoa tulevaisuuteen ja vähentää huolta omasta taloudesta. Kun oma taloudenhallinnan tunne on vahva, epävarmuuden keskelläkin on helpompi luottaa omiin mahdollisuuksiinsa, Iskala toteaa.
Tietoja Eurooppalaisesta kuluttajien maksutaparaportista 2024
Luotonhallintayhtiö Intrumin Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti 2024 (European Consumer Payment Report 2024) on tutkimus, jolla kerätään tietoa eurooppalaisten kuluttajien ja kotitalouksien arjesta, kuluttamisesta sekä kyvystä hallita talouttaan kuukausitasolla. Raportti perustuu kolmannen osapuolen, Longituden, toteuttamaan kyselyyn 20 Euroopan maassa. Vuoden 2024 kyselyyn osallistui yhteensä 20 000 kuluttajaa. Tutkimuksen kenttätyö tehtiin 4.7.-25.8.2024. Lataa Suomea koskeva raportti ja Euroopan laajuinen raportti. Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti on julkaistu 16. marraskuuta.
Lataa European Consumer Payment Report 2024
Lähteet:
Työttömiä enemmän tammikuussa 2025 verrattuna vuoden takaiseen | Tilastokeskus
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha IskalaKaupallinen johtajaIntrum Oy
Puh:+358 50 370 6333juha.iskala@intrum.comMediadeskIntrum Oy, viestintä
Puh:046 5002 8693viestinta@intrum.comKuvat
Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 20 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 9 500 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2024 liikevaihto oli 18,0 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy
Tutkimus: Yritykset hyödyntävät aiempaa enemmän luottotietopalveluja24.4.2025 08:05:00 EEST | Tiedote
Viime vuoteen verrattuna moni yritys onnistui saavuttamaan tavoitteensa usealla mittarilla ja tavoittelee sinnikkäästi kasvua epävarmuudesta huolimatta. Kauppasota voi kuitenkin kampittaa yritysten kasvuhaaveet ja haalistaa aiemmat onnistumiset kaukaiseksi muistoksi. Yrityksissä varaudutaankin nyt talouden häiriöihin kustannussäästöillä, myynnin vahvistamisella ja saatavien nopealla kotiuttamisella. Osana varautumista maksuviiveitä torjutaan aiempaa tarmokkaammin erityisesti annakkomaksujen ja luottotietopalvelujen avulla, kertoo luotonhallintayhtiö Intrumin julkaisema Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti.
Perintään siirtyy aiempaa suurempia summia15.4.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin laskunvälityksen ja perinnän katsaus kertoo, että yhä useampi muistutuslasku jää maksamatta ja siirtyy perintään. Perintään siirtyvien maksujen määrät ja summat kasvoivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä sekä yritys- että kuluttajaperinnässä. Vuoden 2024 lopulla maksukyvyssä nähtiin lievää parannusta, mutta perintätapausten määrien ja pääomien kasvu voi ennakoida maksukyvyn heikentymistä kevään ja kesän aikana.
Maksuviiveellisiä yrityksiä aiempaa vähemmän – suurin parannus majoitus- ja ravitsemistoimialalla14.4.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin maksuviivetutkimus vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä kertoo, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen osuus on laskenut 3,84 prosentilla viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Positiivisen alkuvuoden ilo voi kuitenkin jäädä lyhytaikaiseksi. Toimialavertailussa majoitus- ja ravitsemistoimialalla maksuviiveellisten yritysten osuus on laskenut viime vuoteen verrattuna eniten. Suhteellisesti eniten nousua maksuviiveellisten yritysten määrässä oli julkisen hallinnon ja maanpuolustuksen toimialalla. Alueellisesti maksuviiveellisten yritysten määrä nousi Kainuussa ja Pohjois-Savossa. Eniten maksuviiveellisiä yrityksiä on edelleen Satakunnassa, mutta määrä on laskenut. Yhdysvaltain asettamat tullit ja poliittinen epävarmuus voivat romuttaa alkuvuoden positiivisen kehityksen ja yritysten kasvuhaaveet.
Kuluttajien maksukyky laskussa kevään kynnyksellä20.1.2025 08:10:00 EET | Tiedote
Kuluttajien perintätapausten määrät kääntyivät kasvuun loppuvuonna 2024, kertoo luotonhallintayhtiö Intrumin katsaus. Samaan aikaan perintään siirtyneiden maksujen summat laskivat ja pitkän aikavälin perintäonnistuman kehitys heikkeni, mikä viittaa kuluttajien maksukyvyn alentumiseen. Heikot työllisyysnäkymät nakertavat kuluttajien luottamusta ja hidastavat kulutuksen elpymistä.
Yritysten maksuviiveet laskeneet vain hieman viime vuodesta – talouden käännettä odotetaan9.1.2025 07:55:00 EET | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin tuore maksuviivetutkimus vuoden 2024 viimeiseltä neljännekseltä osoittaa, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen määrä on laskenut hieman sekä vuoden 2023 vastaavaan ajankohtaan että edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Joillakin toimialoilla ja alueilla maksuviiveellisten yritysten määrä on kuitenkin noussut. Toimialavertailussa maksuviiveellisiä yrityksiä on yhä eniten majoitus- ja ravitsemistoimialalla. Suhteellisesti eniten nousua on puolestaan ollut julkisen hallinnon ja maanpuolustuksen toimialoilla. Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan yritykset ovat kärsineet eniten maksuviiveistä. Vaikka talouskasvu on edelleen vaisua, ennusteet näyttävät varovaista elpymistä alkaneelle vuodelle 2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme