Meteorologin puheenvuoro: Leuto talvi, lämmin vuosi? Talvi pitkälti ratkaisee vuoden keskilämpötilan
Alkuvuoden sään perusteella voidaan antaa valistuneita arvioita koko vuoden keskilämpötilasta; tällä hetkellä vaakakuppi kallistuu leudompaan suuntaan. Talven lämpötilat vaikuttavat koko vuoden keskilämpötilaan muita vuodenaikoja enemmän.
Vuodesta 2025 tulee Suomessa noin yhdeksänkymmenen prosentin todennäköisyydellä tavanomaista lämpimämpi.
Arvion voi tehdä nopean pöytälaatikkotutkimuksen pohjalta ja tulos perustuu siihen, että vuoden keskilämpötilaan vaikuttavat kaikkein eniten talvikuukaudet. Tätä vuotta on nyt takana kaksi talvikuukautta, jotka ovat jääneet tilastoihin pitkän ajan keskiarvoa leudompina.
Talvella lämpötilahaitari voi Suomessa olla melkoinen: vuorokauden keskilämpötila voi liikkua –40 asteen pakkasen tai plus viiden asteen välillä, eli haitari on lähes viidenkymmenen asteen luokkaa. Kesällä haitari on selvästi pienempi, sillä keskilämpötiloissa liikutaan pikemminkin +5:n ja +25 asteen välillä. Koska jokaisella kuukaudella on sama painoarvo, yksi hyvin leuto tammikuu ”kumoaa” helpommin useammankin kolean kesäkuukauden vaikutuksen vuoden keskilämpötilaan.
Alkuvuosi on ollut 2,6 astetta tavanomaista lämpimämpi
Alkuvuoden eli tammi-helmikuun keskilämpötila oli Suomessa tänä vuonna noin +2,6 astetta pitkän ajan keskiarvoa leudompi. Jos katsotaan, minkälaiseen lopputulokseen on menneinä vuosina päästy vastaavalla tai lämpimämmällä alkuvuoden poikkeamalla, on vuodesta 1900 alkaen 23 kertaa päädytty tavanomaista lämpimämpään vuoteen ja vain kahdesti tavanomaista kylmempään vuoteen. Panokset siis kannattaa laittaa tänä vuonna lämpimän vuoden puolelle.
Alkuvuoden ja koko vuoden lämpötilojen keskimääräisen suhteen perusteella paras karkea arvaus on, että vuodesta 2025 tulee noin 0,6 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Ensi tammikuussa nähdään, miten kävi.
Tekstin on kirjoittanut Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen. Puheenvuorot ovat Ilmatieteen laitoksen asiantuntijoiden kommentteja ajankohtaisista sää- ja ilmastoilmiöistä, joita julkaistaan laitoksen verkkopalvelussa osoitteessa https://www.ilmatieteenlaitos.fi/ajankohtaista
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi (sääennuste), puh. 029 539 1000 (vaihde)
Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelu (ilmastotilastot), puh. 029 539 1000 (vaihde)
Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Itämeri on nyt jäätön – talvi oli jääpeitteen laajuudella mitattuna leuto26.5.2025 13:14:16 EEST | Tiedote
Viimeisetkin jäät ovat sulaneet Perämeren pohjoisosasta. Suomenlahti oli jäätön jo huhtikuun alussa, eli selvästi tavanomaista aikaisemmin.
Matalapaine vaikuttaa viikonloppuna Suomen säähän – odotettavissa sateita ja puuskaista tuulta22.5.2025 12:47:03 EEST | Tiedote
Myös ukkoset ovat mahdollisia etenkin idässä, mutta niiden esiintymiseen liittyy vielä epävarmuutta.
Kova tuuli voi aiheuttaa vahinkoja ja nopeuttaa maastopalojen leviämistä tiistaina19.5.2025 12:08:38 EEST | Tiedote
Viikko alkaa lämpimänä, mutta keskiviikkona kylmä virtaus viilentää säätä. Viikon edetessä sää muuttuu epävakaisemmaksi, ja pohjoisessa voi tulla räntä- ja lumisateita.
Kaikki myrskyt eivät ole samanlaisia: myrskyn suunta ja puuska-alue vaikuttavat sähköverkon vahinkojen määrään15.5.2025 11:21:07 EEST | Tiedote
Matalapainemyrskyt ja niihin liittyvät kovat tuulet aiheuttavat Suomessa eniten sähkökatkoja. Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin, miten myrskyt vaikuttavat Suomen sähköverkkoon ja millaisia ominaisuuksia tuhoisimmilla myrskyillä on. Tulokset auttavat varautumaan myrskyjen vaikutuksiin entistä paremmin.
AGCLIMATE-forskningsprojektet utvecklar lösningar för att mäta och minska växthusgasutsläpp från jordbruksmark8.5.2025 13:11:57 EEST | Pressmeddelande
Business Finland har beviljat finansiering till forskningsprojektet AGCLIMATE, som utvecklar vetenskapsbaserade lösningar för att mäta och minska växthusgasutsläpp från åkermark. På så sätt skapas nya affärsmöjligheter för klimatvänliga produkter och tjänster.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme