Robert Åsbacka gör om en klassiker: "I småstaden kan ingen fly"
En dramatisk natt hittas två män på isen: Läkaren Tomas Indal och hans vän Romarbacken. Tomas Indal lever, men Romarbacken är död, skjuten med tre revolverskott. Varför det hände, och hur det som i småstaden kommer att kallas ”olyckan på isen” egentligen gått till är drivkraften i Robert Åsbackas roman De oförlösta.

De oförlösta utgår från Mikael Lybecks klassiker Tomas Indal. Varför valde du den som utgång för din nya roman?
Jag bodde i Nykarleby under mina formativa år, från 12 till 22 ungefär. Jag har sen dess sett staden som mitt andra hem och bor fortfarande där i perioder. Romanen Tomas Indal var särskilt intressant i början av mitt författarskap när jag behövde nåt att hålla mig i, eller kanske förhålla mig till. Jag läste romanen på åttiotalet och på nittiotalet planerade jag att skriva om den som litteraturvetare. Den har följt mig i decennier, men jag har alltid intresserat mig mer för bipersonerna än för själva Tomas Indal. Så jag tänkte att jag skriver väl fram dem.
Lybeck beskriver desillusionen hos de intellektuella som trott på vetenskap och bildning. Ser du paralleller till vår tid?
I De oförlösta kan man se hur rykten och historier skapas, nästintill av staden själv, människorna broderar, fyller i, spekulerar, och till slut har man gemensamt skapat en sanning. Där finns en parallell, ryktesspridningen är bara så mycket större och mer effektiv i dag. När det gäller synen på vetenskap och bildning är jag rädd att bilden är än mörkare idag. Men det skulle vara värt en helt egen roman.
Varför fungerar den lilla staden så bra som en litterär miljö?
Den är hanterbar, överskådlig, men än viktigare är att människor inte kan fly. De tvingas möta den de bedrog i går och den de kommer att bedra i morgon. När de går utanför dörren möter de såväl vän som ovän. I en stor stad kan man byta umgänge, i en liten stad måste man isolera sig för att komma undan.
Robert Åsbacka är född i Terjärv 1961 och bosatt i Eskilstuna, Sverige. Han debuterade 1988 med en diktsamling. De oförlösta är hans femtonde roman. Åsbacka har tilldelats ett flertal litterära priser, senast det Tollanderska priset för romanen Kistmakarna.
De oförlösta av Robert Åsbacka utkommer 20.3 och har recensionsdag 3.4.
Kontakta Susanna Sucksdorff för intervjuer, pdf:ar och recensionsexemplar.
Nyckelord
Kontakter
Susanna SucksdorffProducent
Tel:0505746966susanna.sucksdorff@sets.fiBilder


Länkar
S&S Litteratur
Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors
S&S Litteratur ger ut skönlitteratur, facklitteratur och böcker för barn och unga av hög kvalitet.
Följ Schildts & Söderströms
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms
Välkommen till den ljusa sidan av internet! Schyssta hackers är en hyllning till nyfikenhet, öppen källkod och teknikens goda krafter30.4.2025 12:24:13 EEST | Pressmeddelande
Hacker är inte ett skällsord. Det är en hedersbetygelse. I Schyssta hackers tar Linus Nyman, doktor i informationsbehandling, föreläsare och självutnämnd glad nörd, med oss på en fartfylld resa genom teknikens historia. Från världens första kodare Ada Lovelace till Linus Torvalds, visar han hur världen förändras när tekniken hamnar i rätt händer.
”Är det något i vår samtid som glufsar i sig våra hjärnor?”23.4.2025 08:53:38 EEST | Pressmeddelande
Yvonne Karsten vann första pris i Schildts & Söderströms ljudbokstävling Lyssnar du? för romanen Infiltrerad. Det blev första delen i en trilogi; Projekt människa. Nu utkommer andra delen Invaderad, som utspelar sig främst i Helsingfors år 2087.
En personlig och skoningslös uppgörelse med bantningskultur, fettfobi och kroppsnormer16.4.2025 15:48:21 EEST | Pressmeddelande
Hur är det att leva i en kropp som ständigt ses som ett problem? I Tips för tjockisar riktar författaren, komikern och kroppsaktivisten Raisa Omaheimo skarp kritik mot bantningskultur, fettfobi och samhällets besatthet av smalhet. Med både humor och allvar skildrar hon hur tjocka kroppar osynliggörs, skammas och kontrolleras, och hur självhat formas redan i barndomen. Boken, som gjorde stort avtryck när den utkom på finska 2022, släpps nu på svenska och kombinerar personliga erfarenheter med forskning. Resultatet är en träffsäker uppgörelse med de normer som styr våra liv – och en uppmaning att bryta sig fri.
Livet & USA – Peppe Öhman förklarar landet vi trodde att vi kände10.4.2025 09:12:00 EEST | Pressmeddelande
Hur är det egentligen att leva i USA – ett land som känns allt svårare att förstå? Författaren och journalisten Peppe Öhman har bott i Los Angeles i tolv år och skaffat sig en unik inblick i den amerikanska vardagen, medielandskapet och politiken. I Livet & USA väver hon samman personliga erfarenheter med skarpa analyser av det enorma, komplexa USA.
En spännande berättelse om barn som älskar djur28.3.2025 13:16:19 EET | Pressmeddelande
Wilma Möller som gett ut fyra hästböcker utkommer nu med sin första bilderbok, Lejon på vift som är illustrerad av Fanny Penttinen. Bröderna Nilo och Aron ser fram emot skolresan till djurparken. I parken finns nämligen två lejonungar som de väldigt gärna vill återse. Men när pojkarna äntligen når inhägnaden syns inga lejonungar till …
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum