Luonnon monimuotoisuutta vahvistavaa Helmi-ohjelmaa toteutettiin aktiivisesti Uudellamaalla
Helmi-ohjelmassa tehdään luonnonhoitoa ja kunnostetaan heikentyneitä elinympäristöjä. Viime vuonna toimenpiteet kohdistuivat erityisesti arvokkaille perinnebiotoopeille, jalopuumetsiin ja lehtoihin, lajirikkaille lintuvesille ja kosteikoille sekä pienvesiin ja rantaluontotyypeille. Hoitotoimenpiteiden lisäksi myös monimuotoisuudeltaan arvokkaiden soiden suojelu lisääntyi merkittävästi.

Alueellinen yhteistyö lisääntyi
Uudenmaan alueella sijaitsevat neljä Helmi-keskittymää ovat tukeneet Helmi-ohjelmaa luonnonsuojelun toimenpiteiden vaikuttavuuden lisäämisessä. Keskittymät edistivät toimijoiden välistä yhteistyötä, mikä parantaa tietoa alueilla sijaitsevista heikentyneistä elinympäristöistä. Tämä mahdollistaa entistä tarkempien ja kohdennettujen toimenpiteiden toteuttamisen luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.
Uudenmaan ELY-keskuksen toteuttamia luonnonhoidon toimenpiteitä sijoittui kaikkien neljän keskittymän alueelle. Helmi-keskittymiä ovat Hankoniemen helminauha, Länsi-Uudenmaan monimuotoisuuskeskittymä, Keski-Uudenmaan virtavesihelmet ja Koskenkylänjokilaakso.
Valtakunnallisella tasolla Helmi-keskittymät tukevat useiden eri elinympäristöjen tilan parantamista ja auttavat luomaan pitkäaikaisia positiivisia vaikutuksia luonnon monimuotoisuudelle.
Pienissä puroissa suuret vaikutukset
Hankoniemellä ja Hangon läntisessä saaristossa kunnostettiin ja hoidettiin rantaluontokohteita. Erityisesti hiekka- ja somerikkorannoista koostuvia kohteita oli yhteensä lähes 20 hehtaaria. Hoitotoimien tavoitteena on ehkäistä rehevöitymisestä seurannutta umpeenkasvua ja vieraslajien kuten kurtturuusun leviämistä, ja sitä kautta turvata rantaluontotyyppien ja niiden alkuperäisen lajiston säilymistä.
Pieniä virtavesiä kunnostettiin seitsemässä kohteessa eri puolilla Uuttamaata. Näistä kahdessa kohteessa korvattiin myös aiempi vaelluseste vesieliöiden liikkumisen paremmin mahdollistavalla ratkaisulla.

Lintuvesillä tapahtuu
Uudellamaalla toteutettiin hoito- ja kunnostustoimia kuudella Natura 2000 –verkoston valtakunnallisesti ja kansainvälisesti arvokkaalla linnustonsuojelualueella. Kahdella lintuvesikohteella tehtiin hoitokalastusta, ruovikoita niittomurskattiin viidellä kohteella ja lisäksi pensaikkoja raivattiin kahdella kohteella.
Tuleviin suuriin lintuvesikunnostuksiin saatiin vesiluvat kolmelle Nummi-Pusulan lintuvesiin kuuluvalle kohteelle. Kohteet kuuluvat Länsi-Uudenmaan monimuotoisuusverkostoon eli LUMO-Helmet -keskittymään. Vesilupien mukaiset työt aloitetaan ensimmäisessä kohteessa syksyllä 2025.
Uudenmaan ELY-keskuksen Helmi lintuvesiteemaan kuuluu myös kunnostusten koordinointi Hämeen ja Kaakkois-Suomen ELY-keskusten alueella. Koordinointialueen merkittävin tapahtuma oli Tammelan Pehkijärven kunnostuksen aloittaminen Kanta-Hämeessä. Kunnostus toteutetaan ruoppaamalla ja sen olisi tarkoitus valmistua maaliskuun loppuun mennessä.

Ennätysvuosi perinnebiotooppien turvaamisessa
Luonnonlaitumia eli metsälaitumia, hakamaita ja laidunniittyjä kunnostettiin Uudellamaalla ennätysmäärä, yhteensä 41 kohdetta, lähes 250 hehtaaria. Näistä useimmat olivat olleet lyhyemmän tai pidemmän aikaa laiduntamatta. Laitumille rakennettiin laidunaitoja, tehtiin vesakonraivausta, puuston harvennusta ja ruovikonniittoa. Laajin kohde on Elisaaressa Inkoossa, jossa arvokkaita tammivaltaisia jalopuuhakoja laajennettiin ja raivattiin sekä uusittiin rapistuneita aitoja.
Laaja-alaisten laidunkohteiden lisäksi hoidettiin myös pienempiä niittyjä. Näillä tehtiin perinteistä niittoa koneella tai viikatteella, raivattiin vesakkoa ja torjuttiin vieraslajeja. Hoitokohteita oli erityisesti Lohjan alueella, jossa on runsaasti lajistollisesti arvokkaita kalkkiketoja. Niittokohteita oli yli 30.
Merkittävinä hoitokohteina olivat myös uuselinympäristöt. Nämä ovat ihmistoiminnan luomia paahteisia pientareita ja kenttiä, esimerkiksi teiden ja ratojen varsilla. Moni uhanalainen kasvi- ja hyönteislaji on löytänyt tällaisista paikoista uuden elinympäristön. Näissä paikoissa suurin työ on ollut umpeenkasvun ehkäisy raivauksin. Paljon työtä on myös aiheuttanut alueille leviävien vieraslajien torjunta. Uuselinympäristöjä oli hoidossa 40 kohdetta. Esimerkiksi Vihdissä Nummelan lentokentällä torjuttiin lupiinia, jotta se ei valloita hyönteislajistoltaan erityisen arvokasta nummimaista ketoaluetta.

Lehtojen ja jalopuumetsien hoitokohteet moninkertaistui
Metsäisten elinympäristöjen luonnonhoitotöitä toteutettiin lehdoissa, jalopuumetsiköissä ja erityisesti suojeltujen lajien elinympäristöissä. Hoitokohteet sijaitsivat 20 yksityisellä luonnonsuojelualueella ympäri Uuttamaata. Luonnonhoidon tavoitteina oli jalopuiden, kuten lehmusten, tammien ja vaahteroiden kasvuolosuhteiden turvaaminen sekä lehtolajiston, kuten pähkinäpensaiden elinympäristön parantaminen. Lajikohteiden tavoitteina oli lajin tarvitsemien elinolosuhteiden ja populaation säilyminen esiintymällä.
Käytännön toimenpiteinä tehtiin kuusialikasvoksen ja lehtipuutaimikon raivausta, jalopuiden kanssa kilpailevan ja lehtolajistoa varjostavan puuston käsittelyä sekä vieraslajien poistoa. Toimenpiteet ehkäisivät umpeenkasvua ja vaikuttivat suotuisasti lahopuun määrään.
Uudenmaan maakunnan ominaispiirteet otettiin huomioon tulevia hoitotoimenpiteitä suunnitellessa. Hoitosuunnitelmia tehtiin erityisesti suojeltujen lajien, kuten luhtaorvokin, sääskenvalkun, punavalkun ja pommerinvirnan esiintymien turvaamiseksi. Lisäksi uhanalaisten lajien, kuten valkoselkätikan, pärnäjäärän, vuorijalavan ja kangasvuokon elinolosuhteiden parantaminen huomioitiin suunnitelmissa.

Soidensuojelussa edettiin suurin harppauksin
Valtakunnallisesti arvokkaita soita suojeltiin Helmi-ohjelmassa yhteensä noin 112 hehtaarilla. Suojelualueita perustettiin viidelletoista kohteelle Inkoossa, Lohjalla, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Pornaisissa, Porvoossa, Raaseporissa ja Vihdissä. Suurin osa perustetuista suojelualueista on yksityisiä suojelualueita, mutta muutama kohde siirtyi kaupan tai vaihtomaan kautta valtiolle.
Suojelualueiden keskimääräinen koko oli noin kuusi hehtaaria. Pinta-alaltaan suurin perustettu suojelualue on Nurmijärvellä sijaitseva Lallinsuon soidensuojelun täydennysehdotukseen kuuluva Puokan luonnonsuojelualue, jonka koko on 29,6 hehtaaria. Lallinsuo muodostuu kahdesta hydrologisesti erillisestä lähes luonnontilaisena säilyneestä keidassuosta. Suon eteläosaan perustettu Puokan suojelualue kattaa lähes puolet suon eteläosan keidassuosta. Raaseporissa sijaitsevalle Stormossenin soidensuojeluohjelman kohteelle perustettiin kolme suojelualuetta: Torvströmossen 14,3 hehtaaria, Teerisuon 9,5 hehtaaria sekä Storskogenin suojelualue 10,4 hehtaaria, josta osa kuuluu Torrsjön rantasuot soidensuojeluohjelman kohteeseen.

Kunta- ja Järjestö-Helmin suosio jatkoi kasvuaan
Kunta- ja Järjestö-Helmi on valtakunnallinen valtionavustus, jota myönnetään keskitetysti Uudenmaan ELY-keskuksesta. Keväällä 2024 järjestettiin hakukierros, jossa myönteisen avustuspäätöksen sai 42 hanketta. Haku herätti laajasti kiinnostusta, avustusta haki yhteensä 70 eri hanketta, yhteensä noin viiden miljoonan euron edestä. Avustusta myönnettiin 2,35 miljoonaa euroa.
Uudellemaalle sijoittuvista hankkeista kuusi sai myönteisen päätöksen vuoden 2024 hakukierroksella. Näin ollen Kunta- ja Järjestö-Helmessä on myönnetty avustusta yhteensä 28:lle toimenpiteitään Uudellamaalla toteuttavalle hankkeelle.
Keväällä 2024 myönteisen päätöksen saaneiden hankkeiden lisäksi hankkeita on ollut käynnissä aiemmilta hakukierroksilta. Uudenmaan ELY-keskus tukee, neuvoo ja valvoo käynnissä olevia hankkeita monin eri tavoin, sekä käsittelee saapuneet maksatushakemukset. Avustus maksetaan toteutuneita kustannuksia vastaan, ja hanke voi hakea maksatuksia useassa erässä.

Helmi-elinympäristöohjelma
Helmi-ohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: Elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen. Helmi-ohjelman tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa muun muassa suojelemalla ja ennallistamalla soita, kunnostamalla ja hoitamalla lintuvesiä, perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä pienvesi- ja rantaluontoa. Toimet auttavat uhanalaisia lajeja sekä uhanalaisia luontotyyppejä.

Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Paula Salomäki, luonnonsuojeluasiantuntija, paula.salomaki@ely-keskus.fi
Pihla Kivistö, luonnonsuojeluasiantuntija, pihla.kivisto@ely-keskus.fi
Kuvat








Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus
Grundrenoveringen av viadukterna i Tammisto i Vanda påverkar trafiken på Ring III från och med maj 202530.4.2025 15:03:00 EEST | Pressmeddelande
Grundrenoveringen av viadukterna i Tammisto inleds 5.5.2025 och orsakar ändringar i trafikarrangemangen på Ring III (rv 50) vid Tammisto. Reparationsarbetet slutförs i sin helhet före utgången av september 2025.
Vantaalla Tammiston risteyssiltojen peruskorjaus vaikuttaa liikenteeseen Kehä III:lla toukokuusta 2025 alkaen30.4.2025 15:03:00 EEST | Tiedote
Tammiston risteyssiltojen peruskorjaus käynnistyy 5.5.2025 ja aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyihin Kehä III:lla (vt 50) Tammiston kohdalla. Korjaustyöt valmistuvat kokonaisuudessaan syyskuun 2025 loppuun mennessä.
Grundlig renovering av Jokivarsi bro i Vanda påverkar trafiken på Brännbergavägen (152)29.4.2025 13:11:00 EEST | Pressmeddelande
Renoveringen av Jokivarsi bro som inleds i Vanda i maj medför ändringar i trafikarrangemangen på Brännbergavägen (152) vid Jokivarsi. Broreparationerna slutförs i sin helhet före utgången av september.
Vantaalla Jokivarren sillan peruskorjaus vaikuttaa Kulomäentien (152) liikenteeseen29.4.2025 13:11:00 EEST | Tiedote
Vantaalla toukokuussa käynnistyvä Jokivarren sillan peruskorjaus aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyihin Kulomäentiellä (152) Jokivarren kohdalla. Sillan korjaustyöt valmistuvat kokonaisuudessaan syyskuun loppuun mennessä.
Lontilan silta i Tavastehus förnyas, trafiken dirigeras till en omväg tisdagen den 6 maj kl. 17.0029.4.2025 12:40:00 EEST | Pressmeddelande
Lontilantie (väg 13693) i Tavastehus stängs för trafik medan bron Lontilan silta förnyas. Under arbetet dirigeras trafiken till en omväg.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme