Vuoden lähiruokateko 2025 -yleisöäänestys käynnissä – mukana kuusi ehdokasta
Vuoden lähiruokateko 2025 -yleisöäänestys on käynnistynyt Lähiruoka & luomu -messujen nettisivuilla, jossa omaa suosikkiehdokastaan voi äänestää 22.3. saakka. Sekä yleisöäänestyksen voittaja että raadin valitsema Vuoden lähiruokateko 2025 julkistetaan Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 27.3.2025.

Vuoden lähiruokateko -palkintoraati on valinnut yleisöäänestykseen kuusi ehdokasta. Äänestyksen myötä raati haluaa nostaa esille merkittävää suomalaista lähiruokatoimintaa.
Vuoden lähiruokateko 2025 -yleisöäänestysehdokkaat ovat:
Arctic Food Lab yhdistää pohjoisen luonnon puhtauden, perinteet ja innovaatiot osana Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -kokonaisuutta. Ohjelma esittelee alueen ainutlaatuisen ruokakulttuurin ja edistää kestävää ruoantuotantoa. Arctic Food Lab yhdistää paikalliset tuottajat, ravintolat, ruokamatkailun ja kuluttajat, ja sen ytimessä ovat arktiset raaka-aineet.
Ease Organic Oy tarjoaa helposti käytettäviä luomuvihannestuotteita Mikkelin Haukivuorelta. Paikallisten viljelijöiden yhteistyön ansiosta yritys toimittaa tuoreita luomuvihanneksia suoraan ravintoloihin ja kuluttajille Etelä-Savossa. Ease Organic Oy tarjoaa myös pakastekuivattuja luomuvihanneksia, jotka säilyttävät aromit ja ravintoaineet, ja ovat käteviä käyttää ympäri vuoden.
Ketomo Foodin artesaanijäätelöt valmistetaan suomalaisen alkuperäiskarjan Lapinlehmän tilamaidosta ja karrageenittomasta kermasta ilman lisäaineita ja lisättyä valkoista sokeria. Ketomo tekee suojelutyötä Pohjolan Tumman Mehiläisen puolesta ja yhdistää suomalaiset perinteet ja raaka-aineet, kuten Lapinlehmän tilamaidon ja suomalaisen hunajan. Yrityksen missio on edistää lähiruoan asemaa ja tukea puhtaan suomalaisen ruoan tuotantoa.
Koskijäreven Villitila tuotteiden raaka-aineet, kuten villiyrtit, marjat ja sienet, kerätään käsin ilman maan muokkausta. Tila korostaa suomalaisten luonnonkasvien ravintorikkauden ja monipuoliset käyttömahdollisuudet. Yritys kehittää kotimaisia, terveellisiä ja puhtaita tuotteita, kuten yrttiteesekoituksia ja kukkaissokereita, jotka tarjoavat vaihtoehdon ulkomaisille superfoodeille.
Laten Kala Oy on rovaniemeläisen ammattikalastajan ja lähiruoan puolestapuhujan perustama yritys. Laten Kala kehittää uusia kotimaisia kalatuotteita, kuten järvikalakäristystä, ja tavoittelee oman tuotantolaitoksen rakentamista. Yritys panostaa aktiivisesti puhtauteen ja ympäristöystävällisyyteen, ja haluaa muuttaa suomalaisten asenteita kotimaista kalaa kohtaan.
Vallan Maukas Oy on Vehmaalla sijaitseva pienteurastamo ja lihakauppa, joka tarjoaa tuoretta possunlihaa, mangalitza-possua, palvituotteita ja makkaroita. Yritys palvelee myös ravintoloita ja lähialueen kasvattajia. Vuonna 2016 perustettu Vallan Maukas panostaa tuoreuteen ja laatuun, edustaen lähiruoan arvoja: vastuullisuutta, innovatiivisuutta ja aitoa makuelämystä.
Ehdokkaista voi lukea lisää ja omaa suosikkiaan äänestää Lähiruoka & luomu -messujen verkkosivuilla https://lahiruokajaluomu.messukeskus.com/vuoden-lahiruokateko-2025/. Yleisöäänestys on käynnissä sunnuntaihin 22.3. klo 24 saakka.
Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 27.3. palkitaan sekä raadin valitsema palkinnonsaaja että yleisöäänestyksen voittaja. Vuoden lähiruokateko -palkinnonsaajalle luovutetaan 5000 euron ja yleisöäänestyksen voittajalle 1000 euron stipendi. Palkintorahat lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Palkintoraatina toimii Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmä puheenjohtajanaan erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä.
Lähiruokateko-palkinnon sai viime vuonna Heinolan Heila. Aiempina vuosina palkinnon ovat saaneet Jyväs-Hamppu (2023), Hakamaan lammastila (2022), Pielisen Kala (2020), Heikkilän Juustola (2019), Stadin puutarhuri ja Juuri Yhtiöt (2018), Otava Food Factory Oy (2017), Sodankylän kunnan ruokapalvelut (2016), Reko-lähiruokarenkaiden ”isä” Thomas Snellman (2015), LähiPuoti Remes (2014) ja keittiömestari Heikki Ahopelto (2013). Palkintoa ei jaettu vuonna 2021.
Lisätietoja:
Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmän puheenjohtaja, erityisasiantuntija Kirsi Viljanen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 040 509 8986, kirsi.viljanen@gov.fi
Viestinnän asiantuntija Antti Karjunen, Helsingin Messukeskus, p. 050 574 3444, antti.karjunen@messukeskus.com
Kuvia Messukeskuksen aiemmista tapahtumista vapaasti median käyttöön: https://mediabank.messukeskus.com
Lähiruoka & luomu -messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 27.3.–30.3. samaan aikaan Kevätmessujen ja Golfmessujen (avoinna pe–su) kanssa. www.lahiruokaluomu.fi, #lähiruokateko2025 #lähiruokaluomu2025
Suomen Messut -konserniin kuuluvat Messukeskuksen lisäksi messujärjestäjä Expomark Oy ja av-tekniikkayritys SVV Oy. Konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 51,3 miljoonaa euroa, tulovaikutus ympäristölleen 187 miljoonaa euroa ja työllisyysvaikutus 2535 henkilötyövuotta. I messukeskus.com I @messukeskus
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Karjunenviestinnän asiantuntija
viestintä | tapahtumat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Helsingin Messukeskus on Suomen elämyksellisin tapahtumakortteli ja vaikuttavin kohtaamismedia. Onnistuneet kohtaamiset jättävät vahvan muistijäljen ja tuottavat kiistatonta tulosta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan erilaisten tapahtumien areenaksi. Messukeskuksen itse tuottamia tapahtumia ovat mm. Habitare, Helsingin Kirjamessut, Educa, FinnBuild, Matkamessut ja Vene Båt. Vierastapahtumina Messukeskuksen tiloissa järjestetään mm. Slush, Nordic Business Forum, Assembly, Koiramessut sekä lukuisia kansainvälisiä kongresseja ja yritystapahtumia vuosittain. Tilat käsittävät 7 hallia, 40 muuntuvaa kokoustilaa, 21 ravintolaa ja oman tapahtumahotellin. Omistajayritys Suomen Messut Oyj perustettiin vuonna 1919. | Messukeskus. The real social media. | www.messukeskus.com @messukeskus
Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) hosts Finland’s most inspiring events and exciting encounters. We create successful and lasting interactions with undisputable results. As Finland’s premier experience provider, we organise high-quality events and rent out our facilities for various occasions. Events produced by Messukeskus include, among others, Habitare, the Helsinki Book Fair, Educa, Finnbuild, Matka Nordic Travel Fair, and Helsinki International Boat Show. Messukeskus also hosts guest events such as Slush, Nordic Business Forum, Assembly, International Dog Fair, as well as many international congress and business events every year. Our premises include 7 halls, 40 convertible meeting rooms, 21 restaurants, and our own hotel.The Finnish Fair Corporation was founded in 1919. | Messukeskus. The real social media | www.messukeskus.com @messukeskus
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Messukeskus
MEDIAKUTSU: Matkamessut 15.–18.1.202619.12.2025 11:48:12 EET | Kutsu
Tervetuloa Matkamessuille 15.–18.1.2026 ja sen mediatilaisuuksiin! Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma Matkamessut avaa matkailuvuoden ja kokoaa yhteen uusimmat trendit, asiantuntijat ja kohteet aina Galápagossaarilta Jäämerelle ja Ugandaan saakka. Tapahtuma tarjoaa inspiraatiota, tietoa ja käytännön vinkkejä vapaa-ajan suunnitteluun Helsingin Messukeskuksessa 16.–18.1.2026. Torstai 15.1. on omistettu matkailualan ammattilaisille.
Vene 26 Båt tarjoaa huikean kattauksen veneitä, tarinoita ja vesielämyksiä17.12.2025 11:04:02 EET | Tiedote
Helsingin kansainväliset venemessut Vene 26 Båt tuo Helsingin Messukeskukseen vuosittain 400 venettä, veneilytarvikkeita ja -varusteita, kalastusta sekä vesiharrasteita. Tämän kaiken lisäksi venemessuilla on noin 500 puheenvuoroa ja esitystä. Ohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan 12.1.2026.
Habitare Design Competition 2026 opens – theme: Juonenkäänteitä / Plot Twists16.12.2025 14:50:55 EET | Press release
The Habitare Design Competition 2026, organized by Habitare and Aalto University, is now open. The theme of the competition, which is aimed at architecture and design students, is Plot Twists. The finalists' works will be on display at Habitare at the Helsinki Exhibition and Convention Center from September 2 to 6, 2026.
Habitare-suunnittelukilpailu 2026 avautuu – teemana Juonenkäänteitä / Plot Twists16.12.2025 13:54:40 EET | Uutinen
Habitaren ja Aalto-yliopiston järjestämä Habitare-suunnittelukilpailu 2026 on avautunut. Arkkitehtuurin ja muotoilun opiskelijoille suunnatun kilpailun teema on Juonenkäänteitä / Plot Twists. Kilpailun finalistityöt nähdään Habitaressa Helsingin Messukeskuksessa 2.–6.9.2026.
Vuoden kovin moottoripyörätapahtuma – Pohjois-Euroopan suurin MP 26 ei jätä ketään kylmäksi!15.12.2025 14:57:06 EET | Tiedote
30.1.–1.2.2026 Helsingin Messukeskus täyttyy moottoripyöräilyn huumasta, kun MP 26 tuo saman katon alle satoja uutuuksia, kymmeniä huippumerkkejä ja elämyksiä, joita et unohda. Messut on rakennettu täysin kävijöiden toiveiden pohjalta. Tulevana vuonna kaupallisuus, elämyksellisyys ja motoristien intohimo nousevat ennennäkemättömälle tasolle MP 26 -messuilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme