Messukeskus

Vuoden lähiruokateko 2025 -yleisöäänestys käynnissä – mukana kuusi ehdokasta

Jaa

Vuoden lähiruokateko 2025 -yleisöäänestys on käynnistynyt Lähiruoka & luomu -messujen nettisivuilla, jossa omaa suosikkiehdokastaan voi äänestää  22.3. saakka. Sekä yleisöäänestyksen voittaja että raadin valitsema Vuoden lähiruokateko 2025 julkistetaan Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 27.3.2025.

Kasvimaa, jossa on eri kasveja nimikylteillä varustettuina.
Vuoden lähiruokateko 2025 palkitaan Lähiruoka & luomu -messuilla, jotka järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 27.-30.3.

Vuoden lähiruokateko -palkintoraati on valinnut yleisöäänestykseen kuusi ehdokasta. Äänestyksen myötä raati haluaa nostaa esille merkittävää suomalaista lähiruokatoimintaa.

Vuoden lähiruokateko 2025 -yleisöäänestysehdokkaat ovat: 

Arctic Food Lab yhdistää pohjoisen luonnon puhtauden, perinteet ja innovaatiot osana Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -kokonaisuutta. Ohjelma esittelee alueen ainutlaatuisen ruokakulttuurin ja edistää kestävää ruoantuotantoa. Arctic Food Lab yhdistää paikalliset tuottajat, ravintolat, ruokamatkailun ja kuluttajat, ja sen ytimessä ovat arktiset raaka-aineet.

Ease Organic Oy  tarjoaa helposti käytettäviä luomuvihannestuotteita Mikkelin Haukivuorelta. Paikallisten viljelijöiden yhteistyön ansiosta yritys toimittaa tuoreita luomuvihanneksia suoraan ravintoloihin ja kuluttajille Etelä-Savossa. Ease Organic Oy tarjoaa myös pakastekuivattuja luomuvihanneksia, jotka säilyttävät aromit ja ravintoaineet, ja ovat käteviä käyttää ympäri vuoden.

Ketomo Foodin artesaanijäätelöt valmistetaan suomalaisen alkuperäiskarjan Lapinlehmän tilamaidosta ja karrageenittomasta kermasta ilman lisäaineita ja lisättyä valkoista sokeria. Ketomo tekee suojelutyötä Pohjolan Tumman Mehiläisen puolesta ja yhdistää suomalaiset perinteet ja raaka-aineet, kuten Lapinlehmän tilamaidon ja suomalaisen hunajan. Yrityksen missio on edistää lähiruoan asemaa ja tukea puhtaan suomalaisen ruoan tuotantoa.

Koskijäreven Villitila tuotteiden raaka-aineet, kuten villiyrtit, marjat ja sienet, kerätään käsin ilman maan muokkausta. Tila korostaa suomalaisten luonnonkasvien ravintorikkauden ja monipuoliset käyttömahdollisuudet. Yritys kehittää kotimaisia, terveellisiä ja puhtaita tuotteita, kuten yrttiteesekoituksia ja kukkaissokereita, jotka tarjoavat vaihtoehdon ulkomaisille superfoodeille.

Laten Kala Oy  on rovaniemeläisen ammattikalastajan ja lähiruoan puolestapuhujan perustama yritys. Laten Kala kehittää uusia kotimaisia kalatuotteita, kuten järvikalakäristystä, ja tavoittelee oman tuotantolaitoksen rakentamista. Yritys panostaa aktiivisesti puhtauteen ja ympäristöystävällisyyteen, ja haluaa muuttaa suomalaisten asenteita kotimaista kalaa kohtaan.

Vallan Maukas Oy  on Vehmaalla sijaitseva pienteurastamo ja lihakauppa, joka tarjoaa tuoretta possunlihaa, mangalitza-possua, palvituotteita ja makkaroita. Yritys palvelee myös ravintoloita ja lähialueen kasvattajia. Vuonna 2016 perustettu Vallan Maukas panostaa tuoreuteen ja laatuun, edustaen lähiruoan arvoja: vastuullisuutta, innovatiivisuutta ja aitoa makuelämystä.

Ehdokkaista voi lukea lisää ja omaa suosikkiaan äänestää Lähiruoka & luomu -messujen verkkosivuilla https://lahiruokajaluomu.messukeskus.com/vuoden-lahiruokateko-2025/. Yleisöäänestys on käynnissä sunnuntaihin 22.3. klo 24 saakka.

Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 27.3. palkitaan sekä raadin valitsema palkinnonsaaja että yleisöäänestyksen voittaja. Vuoden lähiruokateko -palkinnonsaajalle luovutetaan 5000 euron ja yleisöäänestyksen voittajalle 1000 euron stipendi. Palkintorahat lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Palkintoraatina toimii Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmä puheenjohtajanaan erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Lähiruokateko-palkinnon sai viime vuonna Heinolan Heila. Aiempina vuosina palkinnon ovat saaneet Jyväs-Hamppu (2023), Hakamaan lammastila (2022), Pielisen Kala (2020), Heikkilän Juustola (2019), Stadin puutarhuri ja Juuri Yhtiöt (2018), Otava Food Factory Oy (2017), Sodankylän kunnan ruokapalvelut (2016), Reko-lähiruokarenkaiden ”isä” Thomas Snellman (2015), LähiPuoti Remes (2014) ja keittiömestari Heikki Ahopelto (2013). Palkintoa ei jaettu vuonna 2021.

Lisätietoja:
Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmän puheenjohtaja, erityisasiantuntija Kirsi Viljanen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 040 509 8986, kirsi.viljanen@gov.fi

Viestinnän asiantuntija Antti Karjunen, Helsingin Messukeskus, p. 050 574 3444, antti.karjunen@messukeskus.com

Kuvia Messukeskuksen aiemmista tapahtumista vapaasti median käyttöön: https://mediabank.messukeskus.com

Lähiruoka & luomu -messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 27.3.–30.3. samaan aikaan Kevätmessujen ja Golfmessujen (avoinna pe–su) kanssa. www.lahiruokaluomu.fi,  #lähiruokateko2025 #lähiruokaluomu2025

Suomen Messut -konserniin kuuluvat Messukeskuksen lisäksi messujärjestäjä Expomark Oy ja av-tekniikkayritys SVV Oy. Konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 51,3 miljoonaa euroa, tulovaikutus ympäristölleen 187 miljoonaa euroa ja työllisyysvaikutus 2535 henkilötyövuotta. I messukeskus.com I @messukeskus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kasvimaa, jossa on eri kasveja nimikylteillä varustettuina.
Vuoden lähiruokateko 2025 palkitaan Lähiruoka & luomu -messuilla, jotka järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 27.-30.3.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Messukeskus on Suomen elämyksellisin tapahtumakortteli ja vaikuttavin kohtaamismedia. Onnistuneet kohtaamiset jättävät vahvan muistijäljen ja tuottavat kiistatonta tulosta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan erilaisten tapahtumien areenaksi. Messukeskuksen itse tuottamia tapahtumia ovat mm. Habitare, Helsingin Kirjamessut, Educa, FinnBuild, Matkamessut ja Vene Båt. Vierastapahtumina Messukeskuksen tiloissa järjestetään mm. Slush, Nordic Business Forum, Assembly, Koiramessut sekä lukuisia kansainvälisiä kongresseja ja yritystapahtumia vuosittain. Tilat käsittävät 7 hallia, 40 muuntuvaa kokoustilaa, 21 ravintolaa ja oman tapahtumahotellin. Omistajayritys Suomen Messut Oyj perustettiin vuonna 1919. | Messukeskus. The real social media. | www.messukeskus.com @messukeskus

Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) hosts Finland’s most inspiring events and exciting encounters. We create successful and lasting interactions with undisputable results. As Finland’s premier experience provider, we organise high-quality events and rent out our facilities for various occasions. Events produced by Messukeskus include, among others, Habitare, the Helsinki Book Fair, Educa, Finnbuild, Matka Nordic Travel Fair, and Helsinki International Boat Show. Messukeskus also hosts guest events such as Slush, Nordic Business Forum, Assembly, International Dog Fair, as well as many international congress and business events every year. Our premises include 7 halls, 40 convertible meeting rooms, 21 restaurants, and our own hotel.The Finnish Fair Corporation was founded in 1919. |  Messukeskus. The real social media | www.messukeskus.com @messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Habitare Talents 2025 -muotoilijat on julkistettu – näin he muuttavat esinekulttuuriamme25.3.2025 09:30:00 EET | Tiedote

Habitare Talents 2025 nostaa esiin neljä ennakkoluulotonta uuden muotoilijasukupolven tekijää, joiden töissä näkyy kokeellisuus ja materiaalilähtöisyys. Lennart Engelsin, Reeta Laineen, Anton Mikkosen ja Santeri Mortin oivaltavat työt jäävät mieleen visuaalisina innovaatioina, kuten materiaalina, jonka valmistuksessa hyödynnetään Helsingin julkisten saunojen käytettyjä kiuaskiviä. Habitare Talents -näyttely on esillä Habitaressa Helsingin Messukeskuksessa 10.–14.9.2025.

Kevätmessuilla astellaan kevääseen torstaista alkaen – odotettu tapahtuma esittelee puutarhanhoidon, mökkeilyn, rakentamisen ja sisustamisen ilmiöt ja uutuudet24.3.2025 08:30:00 EET | Tiedote

Joka kerta yhtä odotettu Kevätmessut tuo kevään kaupunkiin ja valloittaa Helsingin Messukeskuksen torstaista sunnuntaihin 27.–30.3.2025. Suomen suurin puutarhanhoidon, mökkeilyn, rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen tapahtumakokonaisuus tuo yhteen yli 550 yritystä ja esittelee kaiken tärkeän kevätkauteen kuuluvan. Kulman takana olevaa golfkautta juhlistava Golfmessut täydentää kokonaisuuden.

Vuoden mökkiläinen 2025 on Pirkka-Pekka Petelius: “Tällä hetkellä ja tässä iässä mökkeily merkitsee minulle elämäntapaa”18.3.2025 08:30:00 EET | Tiedote

Suomen Vapaa-ajan asukkaiden liitto VAAL ry ja Helsingin Messukeskus ovat valinneet Vuoden mökkiläiseksi 2025 taiteilijan ja vapaan kirjoittajan Pirkka-Pekka Peteliuksen. Peteliuksen Nuuksiossa sijaitseva mökki on kivenheiton päässä Helsingistä ja mökkeily siten luonnollinen osa arkea. Tunnustus jaetaan Kevätmessuilla Helsingin Messukeskuksessa torstaina 27.3.2025 klo 11. Kevätmessut tuo kevään Helsingin Messukeskukseen 27.–30.3.2025.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye