Uhka- ja väkivaltatilanteiden määrä kasvanut Helsingin kaupungin työpaikoilla – kaupungille työntekijöiden turvallisuus on tärkeää
Erilaisten uhka- ja väkivaltatilanteiden määrä kaupungin palveluissa ja toiminnoissa on kasvanut useamman vuoden ajan. Helsingin kaupungille työntekijöiden turvallisuus on tärkeää ja kaupunki työskentelee uhkaavien tilanteiden ennaltaehkäisemiseksi ja ratkaisemiseksi. Kaupunki toivoo, että palveluissa työskentelevät ammattilaiset saavat turvallisen työympäristön ja työrauhan työskennellessään kaupunkilaisten hyväksi.

Erilaisten uhka- ja väkivaltatilanteiden määrä on kasvanut kaupungin toiminnoissa ja palveluissa viime vuosina. Asia käy ilmi kaupungin työntekijöille suunnatuista kyselyistä, kuten Kunta10-tutkimuksista ja kaupungin omasta Fiilari-kyselystä sekä kaupungin työsuojelupakkiin tulleista ilmoituksista. Tilanteet ovat erilaisia ja moninaisia riippuen toimialasta ja palvelusta, mutta yleinen trendi on ollut nouseva.
– Meille työntekijöiden turvallisuus on ehdottoman tärkeää. Kaupungilla on nollatoleranssi kaikenlaista väkivaltaa ja uhkatilanteita kohtaan, sanoo Helsingin kaupungin henkilöstöjohtaja Petri Lumijärvi.
– Työskentelemme sen eteen, että pystymme ennaltaehkäisemään uhkaavia ja väkivaltaisia tilanteita kaupungin palveluissa ja meillä on työkaluja sekä ohjeistukset niiden varalle. Perehdytämme työntekijöitämme, jotta osaamme toimia uhka- ja väkivaltatilanteissa, käymme tilanteita läpi ja tarjoamme niihin jälkihoitoa. Tuemme ja autamme uhkaa tai väkivaltaa työssään kokeneita.
Monista toimista huolimatta erilaisia tilanteita sattuu kaupungin palveluissa.
– Toivomme, että kaupunkilaiset huomioivat asiallisen käytöksen asioidessaan päiväkodeissa, terveysasemilla, kirjastoissa, kaupungin viestijärjestelmissä ja kaikissa kaupungin eri toiminnoissa. Työntekijämme tekevät töitä päivittäin kaupunkilaisten hyväksi. Turvallinen ja työrauhan antava työpaikka on kaikkien työntekijöidemme oikeus, Lumijärvi sanoo.
Uhka- ja väkivaltatilanteet ovat moninaisia
Kaupungin työntekijöihin kohdistuvat uhka- ja väkivaltatilanteet voivat ilmetä esimerkiksi uhkaavana käytöksenä, ahdisteluna ja pelotteluna tai fyysisenä väkivaltana, kuten tönimisenä, lyömisenä ja potkimisena. Vakavissa ja harvinaisissa ääritapauksissa väkivaltaan voidaan käyttää jopa tavaroita tai asetta.
– Tällaiset tilanteet voivat olla kovin erilaisia. Työntekijää voidaan uhata tai pahoinpidellä niin, että hänen turvallisuutensa, hyvinvointinsa tai terveytensä vaarantuu. Joskus kyseessä voi olla myös maalittaminen ja uhkailu sosiaalisessa mediassa tai osa tilanteista voi liittyä esimerkiksi päiväkotilasten tai muistisairaiden potilaiden käyttäytymiseen. Myös pelkkä väkivallan uhka voi vaikuttaa työntekijän työhyvinvointiin, sanoo työsuojelupäällikkö Taija Hämäläinen Helsingin kaupunginkanslian henkilöstöosastolta.
Uhkaavat tilanteet tai väkivalta eivät kuitenkaan kuulu kenenkään työhön.
– Helsinki haluaa olla työpaikka, johon kaikkien on hyvä tulla ja jossa kaikkien on hyvä olla, henkilöstöjohtaja Petri Lumijärvi summaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin kaupungin henkilöstöjohtaja Petri Lumijärvi, p. 040 5511967, petri.lumijarvi@hel.fi
Työsuojelupäällikkö, HR Taija Hämäläinen, p. 050 5375132, taija.hamalainen@hel.fi
Työturvallisuuspäällikkö Jussi Köntti, p. 040 3345602, jussi.kontti@hel.fi
Viestinnän yhteyshenkilö: Maisa Hopeakunnas, kaupunginkanslian ulkoinen viestintä, p. 040 509 6410
Kuvat



Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Neuvottelutulos Helsingin uudesta kaupunkistrategiasta: Helsinki josta voimme olla ylpeitä26.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Kaupunginhallituspuolueet ovat päässeet sopuun Helsingin uudesta kaupunkistrategiasta. Strategialla luodaan suuntaviivat ja painopisteet kaupungin toiminnalle seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Strategian otsikko on Helsinki josta voimme olla ylpeitä.
MEDIAKUTSU: Pormestarikunnan tiedotustilaisuus Helsingin kaupunkistrategiasta 2025–202925.6.2025 10:00:02 EEST | Kutsu
Pormestari Daniel Sazonov julkistaa esityksensä Helsingin kaupunkistrategiaksi valtuustokaudelle 2025–2029 torstaina 26. kesäkuuta 2025 kello 10–10.45 yhdessä apulaispormestarien Johanna Laisaaren, Reetta Vanhasen, Paavo Arhinmäen ja Maarit Vierusen sekä ruotsalaisen kansanpuolueen Marcus Rantalan kanssa. Mediatilaisuus järjestetään Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla (sisäänkäynti Pohjoisesplanadi 11–13).
Helsingille uusi luonnonsuojelualueohjelma – suojeltavaksi esitetään yli 100 uutta kohdetta23.6.2025 17:45:31 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi kevätkauden viimeisessä kokouksessaan 23. kesäkuuta Helsingin uuden luonnonsuojelualueohjelman vuosille 2025–2040. Lisäksi kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan Ressun peruskoulun perusparannuksen hankesuunnitelman.
Helsingin vilkas kongressikesä hyödyttää myös kaupunkilaisia: aivoterveyspäivänä perehdytään aivojen hyvinvointiin19.6.2025 10:00:24 EEST | Tiedote
Helsingin kongressivuodesta 2025 on luvassa vilkas. Kongresseja Helsinkiin houkuttelee muun muassa toimiva infrastruktuuri ja kaupungin tunnettuus kestävänä matkailukohteena. Taloudellisen hyödyn lisäksi vieraat jättävät Helsinkiin myös pitkäkestoista perintöä, kuten tutkimustoimintaa, verkostoja ja kaupallisia suhteita. Myös kaupungin asukkaat saavat osansa kansainvälisten huippuosaajien tietotaidosta.
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Valtioneuvoston linnan asemakaavan muutoksen18.6.2025 20:41:46 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi alkuvuoden viimeisessä kokouksessaan 18. kesäkuuta muun muassa Valtioneuvoston linnan asemakaavan muutoksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme