Uhka- ja väkivaltatilanteiden määrä kasvanut Helsingin kaupungin työpaikoilla – kaupungille työntekijöiden turvallisuus on tärkeää
Erilaisten uhka- ja väkivaltatilanteiden määrä kaupungin palveluissa ja toiminnoissa on kasvanut useamman vuoden ajan. Helsingin kaupungille työntekijöiden turvallisuus on tärkeää ja kaupunki työskentelee uhkaavien tilanteiden ennaltaehkäisemiseksi ja ratkaisemiseksi. Kaupunki toivoo, että palveluissa työskentelevät ammattilaiset saavat turvallisen työympäristön ja työrauhan työskennellessään kaupunkilaisten hyväksi.

Erilaisten uhka- ja väkivaltatilanteiden määrä on kasvanut kaupungin toiminnoissa ja palveluissa viime vuosina. Asia käy ilmi kaupungin työntekijöille suunnatuista kyselyistä, kuten Kunta10-tutkimuksista ja kaupungin omasta Fiilari-kyselystä sekä kaupungin työsuojelupakkiin tulleista ilmoituksista. Tilanteet ovat erilaisia ja moninaisia riippuen toimialasta ja palvelusta, mutta yleinen trendi on ollut nouseva.
– Meille työntekijöiden turvallisuus on ehdottoman tärkeää. Kaupungilla on nollatoleranssi kaikenlaista väkivaltaa ja uhkatilanteita kohtaan, sanoo Helsingin kaupungin henkilöstöjohtaja Petri Lumijärvi.
– Työskentelemme sen eteen, että pystymme ennaltaehkäisemään uhkaavia ja väkivaltaisia tilanteita kaupungin palveluissa ja meillä on työkaluja sekä ohjeistukset niiden varalle. Perehdytämme työntekijöitämme, jotta osaamme toimia uhka- ja väkivaltatilanteissa, käymme tilanteita läpi ja tarjoamme niihin jälkihoitoa. Tuemme ja autamme uhkaa tai väkivaltaa työssään kokeneita.
Monista toimista huolimatta erilaisia tilanteita sattuu kaupungin palveluissa.
– Toivomme, että kaupunkilaiset huomioivat asiallisen käytöksen asioidessaan päiväkodeissa, terveysasemilla, kirjastoissa, kaupungin viestijärjestelmissä ja kaikissa kaupungin eri toiminnoissa. Työntekijämme tekevät töitä päivittäin kaupunkilaisten hyväksi. Turvallinen ja työrauhan antava työpaikka on kaikkien työntekijöidemme oikeus, Lumijärvi sanoo.
Uhka- ja väkivaltatilanteet ovat moninaisia
Kaupungin työntekijöihin kohdistuvat uhka- ja väkivaltatilanteet voivat ilmetä esimerkiksi uhkaavana käytöksenä, ahdisteluna ja pelotteluna tai fyysisenä väkivaltana, kuten tönimisenä, lyömisenä ja potkimisena. Vakavissa ja harvinaisissa ääritapauksissa väkivaltaan voidaan käyttää jopa tavaroita tai asetta.
– Tällaiset tilanteet voivat olla kovin erilaisia. Työntekijää voidaan uhata tai pahoinpidellä niin, että hänen turvallisuutensa, hyvinvointinsa tai terveytensä vaarantuu. Joskus kyseessä voi olla myös maalittaminen ja uhkailu sosiaalisessa mediassa tai osa tilanteista voi liittyä esimerkiksi päiväkotilasten tai muistisairaiden potilaiden käyttäytymiseen. Myös pelkkä väkivallan uhka voi vaikuttaa työntekijän työhyvinvointiin, sanoo työsuojelupäällikkö Taija Hämäläinen Helsingin kaupunginkanslian henkilöstöosastolta.
Uhkaavat tilanteet tai väkivalta eivät kuitenkaan kuulu kenenkään työhön.
– Helsinki haluaa olla työpaikka, johon kaikkien on hyvä tulla ja jossa kaikkien on hyvä olla, henkilöstöjohtaja Petri Lumijärvi summaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin kaupungin henkilöstöjohtaja Petri Lumijärvi, p. 040 5511967, petri.lumijarvi@hel.fi
Työsuojelupäällikkö, HR Taija Hämäläinen, p. 050 5375132, taija.hamalainen@hel.fi
Työturvallisuuspäällikkö Jussi Köntti, p. 040 3345602, jussi.kontti@hel.fi
Viestinnän yhteyshenkilö: Maisa Hopeakunnas, kaupunginkanslian ulkoinen viestintä, p. 040 509 6410
Kuvat



Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaosto kuuli Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen ajankohtaiskatsauksen28.4.2025 18:32:51 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli kokouksessaan 28. huhtikuuta Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n ajankohtaiskatsausta. Konsernijaosto merkitsi katsauksen tiedoksi.
Kaupunginhallitus varasi tontteja asuntohankkeita varten28.4.2025 17:57:10 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 28. huhtikuuta varata tontteja asuntohankkeita varten. Tontteja varataan yhteensä noin 1 323 asunnon rakentamiseen arviolta 2 500 asukkaalle.
Kutsu medialle: Helsingin matkailuseminaari 7.5. – Matkailun hetki on nyt!28.4.2025 10:13:10 EEST | Tiedote
Helsingin matkailu on hyvässä nosteessa. Matkailijamäärät ovat palautuneet poikkeusvuosia edeltävälle tasolle ja vuosi 2025 näyttää kasvusuuntaiselta. Matkailun tulevaisuudennäkymistä keskustellaan Helsingin matkailuseminaarissa 7. toukokuuta Finlandia-talossa. Median edustajat ovat tervetulleita mukaan seminaariin ja tapaamaan matkailualan keskeisiä toimijoita.
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Viikin-Malmin pikaraitiotien ja Mariantunnelin yleissuunnitelmat16.4.2025 21:23:28 EEST | Tiedote
Kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 16.4. myös Puistolan peruskoulun, päiväkodin, leikkipuiston ja liikuntahallin hankesuunnitelman.
Valtuustoryhmien neuvottelut luottamushenkilöpaikoista päättyneet16.4.2025 18:15:31 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginvaltuustoon on kuntavaaleissa valittu 85 jäsentä ja näille varajäsenet 1. kesäkuuta 2025 alkavaksi nelivuotiseksi toimikaudeksi. Vaalituloksen perusteella poliittiset ryhmät ovat käyneet neuvottelut luottamushenkilöpaikoista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme