Asiantuntijan neuvot siitepölyallergian oireiden lievittämiseen
Siitepöly aiheuttaa monelle erilaisia silmä- ja nenäoireita, kun pensaat, lehtipuut ja heinät kukkivat. Siitepölykausi alkaa Suomessa kevättalvella ja jatkuu pitkälle syksyyn. Herkimmät voivat saada allergisia oireita jo helmikuussa, kun tuulet tuovat mukanaan siitepölyä etelästä.

Siitepölyallergian yleisimpiä oireita ovat nenän tukkoisuus, kirkas vuoto, aivastelu, silmien kutina ja vuotaminen sekä väsymys. Allergia voi myös aiheuttaa iho-ongelmia ja astman kaltaisia hengitystieoireita.
”Allergiaoireiden hoitoon kannattaa kysyä neuvoa apteekista. Autamme sopivan lääkkeen valinnassa ja tarkastamme myös lääkkeen sopivuuden”, apteekinhoitaja Kati Kekkonen Yliopiston Apteekista sanoo.
Tehokkaimman avun saa useimmiten paikallishoitovalmisteista. Allergiaoireita voidaan lievittää paikallisesti esimerkiksi silmätipoilla tai nenäsumutteilla. Jos nämä eivät riitä, käyttöön voi ottaa antihistamiinitabletit.
”Myös lääkkeettömät vaihtoehdot auttavat allergian hoidossa ja voivat tukea lääkehoitoa. Nenänhuuhtelukannulla voi huuhtoa siitepölyn pois nenän limakalvoilta. Suolaliuos myös kosteuttaa limakalvoja”, Kekkonen vinkkaa.
Vältä yleisimmät virheet allergiaoireiden lievittämisessä
Tyypillinen virhe siitepölyallergian hoidossa on, että hoito aloitetaan liian myöhään, kun allergian aiheuttajat ovat jo päässeet ottamaan ylivallan. Toinen tyypillinen virhe on, että allergialääkkeitä käytetään epäsäännöllisesti. On myös tärkeää noudattaa pakkausselosteen ohjeita annostuksesta.
”Parhaan tehon allergialääkkeistä saa, kun hoito aloitetaan ajoissa ja lääkkeitä käytetään säännöllisesti”, Kekkonen sanoo.
Hakeudu lääkäriin, jos allerginen yskä, yskänärsytys tai astman kaltaiset oireet vaivaavat siitepölyaikaan tai astmaatikkona kärsit astman pahenemisesta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yliopiston Apteekin mediapuhelinArkisin klo 9-16
Puh:09 5420 4750Tietoja julkaisijasta
Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki
Apteekkitalouteen esitetyt lakimuutokset vääristävät kilpailua1.7.2025 09:33:13 EEST | Tiedote
Uusi lakiesitys apteekkiverosta vääristää apteekkien välistä kilpailua ja syrjii räikeästi Yliopiston Apteekkia. Yliopiston Apteekin apteekkivero on 43 % ja kilpailevan apteekin apteekkivero 0 % lääkemyynnin myyntikatteesta. Apteekkiveron tulisi olla tasavero.
Mitä lääkelaukkuun kannattaa varata kesäreissulle mukaan?23.6.2025 09:41:35 EEST | Tiedote
Kesällä moni viettää aikaa mökillä, veneellä, telttaillen tai muuten retkeillen. Asiantuntijamme vinkkaa, mitä on hyvä varata mukaan haavereiden tai pienten sairastumisten varalta.
Yliopiston Apteekki valittaa tietosuojavaltuutetun päätöksestä hallinto-oikeuteen4.6.2025 09:51:29 EEST | Tiedote
Tietosuojavaltuutetun toimisto julkaisi tänään 4.6.2025 päätöksensä selvityksestä, joka kohdentuu laajasti suomalaisiin verkkoapteekkeihin. Yliopiston Apteekin verkkoapteekille määrätty seuraamusmaksu koskee kahta palvelua, jotka Yliopiston Apteekki on poistanut käytöstä vuonna 2022. Muiden verkkoapteekkien osalta tietosuojavaltuutetun selvitys vielä jatkuu.
Älä heitä roskiin: palauta lääkejäte apteekkiin20.5.2025 10:47:05 EEST | Tiedote
Lääkekaapin sisältö on hyvä käydä läpi ainakin kerran vuodessa. Vanhentuneet ja käyttämättä jääneet lääkkeet tulee palauttaa apteekkiin. Älä heitä lääkkeitä roskiin, lavuaariin tai vessanpönttöön.
Näin suojaudut auringolta6.5.2025 10:56:35 EEST | Tiedote
Keväällä ja kesän kynnyksellä UV-indeksi kohoaa, vaikkei lämpötila nousisi vielä kovin korkeaksi. Talven jälkeen aurinkoon tottumaton iho on erityisen tärkeää suojata auringolta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme