ETL olisi hyväksynyt sovintoehdotuksen, SEL hylkäsi – lakko leipomoalalla alkaa
Sovintoehdotus olisi ratkaissut neuvottelujen isoimmat kiistakysymykset, joten lakkoiluun ei ole järkevää syytä.

Elintarviketeollisuusliitto (ETL) olisi hyväksynyt sovittelija Janne Metsämäen sovintoehdotuksen elintarviketeollisuuden työntekijöiden työriitaan. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL kuitenkin hylkäsi esityksen, mikä merkitsee lakon alkamista leipomoalalla.
Työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta Elintarviketeollisuusliitossa johtava Anne Somer katsoo, että sovittelija oli vaikeassa tilanteessa pyrkinyt rakentamaan erilaisista vaihtoehdoista molempia osapuolia huomioivan kokonaisuuden tilanteen ratkaisemiseksi. Sovintoehdotus olisi taannut työntekijöille yleisen linjan mukaisen palkankorotustason.
– Sovintoehdotusta ei ollut helppoa hyväksyä, mutta se olisi rauhoittanut tilannetta ja luonut alalle vakautta. Ehdotukseen sisältynyt yleisen linjan mukainen palkankorotustaso on monille elintarvikealan yrityksille kuitenkin liian korkea. Lisäksi työehtosopimusten sisältöjen merkittävämpi uudistaminen olisi jälleen kerran lykkäytynyt kauas tulevaisuuteen.
Osapuolten välisiin neuvotteluihin toi oman lisämausteensa se, että eduskunta kumosi leipomotyölain. Somerin mukaan sovintoehdotus olisi sisältänyt tasapainoisen ratkaisun kiistaan siitä, millä ehdoilla leipomoalalla jatkossa työskennellään.
SELin päätös lakkojen aloittamisesta on Anne Somerin mielestä vastuuton ja lyhytnäköinen. Lakot vaarantavat työpaikat ja heikentävät yritysten kykyä vastata kuluttajien tarpeisiin.
– Sovintoehdotuksen sisältö huomioiden SELin toiminta on häikäilemätöntä. Lakon tarkoituksena on saada leipomoalalle muita parempi työehtosopimus. Sen sijaan, että hakisimme yhdessä kestävää ratkaisua, SEL valitsi tien, joka vaarantaa työpaikat, hankaloittaa yritysten toimintaa ja häiritsee koko elintarvikeketjun arkea.
Koska SEL hylkäsi sovintoehdotuksen, SELin ilmoittama lakko alkaa 11.3.2025 klo 00.00 Fazer Leipomot Oy:ssä, Oy Lantmännen Unibake Ab Finlandissa ja Vaasan Oy:ssä.
– Yritykset pyrkivät jatkamaan tuotantoaan lakosta huolimatta. Ratkaisun työtaistelutoimiin osallistumisesta tekee jokainen työntekijä itse. Tämä koskee myös SELin jäseniä, Somer muistuttaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne SomerJohtaja, Työ ja osaaminenETL
Puh:050 345 2134anne.somer@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Elinvoimaa ruoka-alalta – ETL:n maakuntakiertue starttaa Lahdesta17.9.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) järjestää yhdessä jäsenyritystensä kanssa maakunnallisia keskustelutilaisuuksia kuluvan syksyn ja alkuvuoden 2026 aikana. Tilaisuudet kutsuvat alueiden ja kuntien päättäjiä vaihtamaan näkemyksiä ruoka-alan toimintaolosuhteista ja alan huomioimisesta päätöksenteossa.
Budjettiriihen linjauksissa huoltovarmuus ja kasvu kulkevat käsi kädessä3.9.2025 09:50:27 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) korostaa, että elintarviketeollisuus on olennainen osa Suomen huoltovarmuutta ja omavaraisuutta. Alan yritykset tarvitsevat ennakoitavan säädösympäristön, joka mahdollistaa kestävän kasvun ja turvaa vakaan kotimaisen kysynnän. Tuloverotuksen ja ruuan arvonlisäverotuksen keventäminen lisäävät kotimaista ostovoimaa. Ehdotettu virvoitusjuomaveron kiristys sen sijaan uhkaa kotimaisen juomateollisuuden kannattavuutta ja vähentää alan työpaikkoja.
ETL:n terveiset budjettiriiheen: Vakaa ja ennakoitava politiikka turvaa ruoka-alan kasvun14.8.2025 11:47:12 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) muistuttaa päättäjille syksyn budjettiriihen alla, että ruoka-alan yritykset tarvitsevat selkeän ja vakaasti linjatun toimintaympäristön, jossa ne voivat kasvaa, investoida ja kehittää toimintaansa yli hallituskausien. Tällaiset toimintaolosuhteet varmistetaan pitkäjänteisellä ja ennakoitavalla politiikalla.
ETL: Koko ruoka-ala huomioitava EU:n budjetissa16.7.2025 18:43:17 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) haluaa varmistaa pohjoisten erityisolosuhteiden huomioimisen EU:n tulevassa budjetissa, jotta ruuantuotanto olisi mahdollista koko unionissa. Liitto varoittaa, että suunniteltu suuryrityksiä koskeva EU-vero uhkaisi investointeja ja työllisyyttä myös suomalaisessa elintarviketeollisuudessa. ETL korostaa, että alan kilpailukyvyn parantaminen edellyttää kohdennettua EU-rahoitusta.
Biokaasun potentiaali hyödynnettävä energia- ja ilmastopolitiikassa7.7.2025 11:55:49 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) esittää teollisen mittakaavan biokaasun tuotannon lisäämistä ja lannoiteomavaraisuuden vahvistamista ruokaturvan ja ilmastotavoitteiden yhteensovittamiseksi energia- ja ilmastostrategiassa. Biokaasun tuotannon lisääminen voisi tuoda 5 000 uutta työpaikkaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme