Helsingissä on nyt päiväkoti, jossa lapset kommunikoivat viittomakielellä ja suomeksi
Helsingin kaupunki vastasi kuulovammaisten perheiden toiveisiin ja keskitti viittomakielisen varhaiskasvatuksen Länsi-Helsingin Pitäjänmäkeen. Suomea puhuvien ja viittovien lasten uudesta yhteisryhmästä on saatu päiväkoti Tanelissa hyviä tuloksia.

Kuulovammaisten ja kotikielenään viittomakieltä käyttävien lasten varhaiskasvatus on keskitetty Helsingissä elokuusta 2024 lähtien päiväkoti Taneliin. Tavoitteena on ollut luoda Länsi-Helsingin Pitäjänmäkeen yksikkö, joka vahvistaa lasten osallisuutta, yhdenvertaisuutta ja kielitaidon kehittymistä.
Palvelua ovat olleet kehittämässä Kuurojen Liitto, Viittovat perheet, Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liitto ja Helsingin vammaisneuvosto.
– Meillä on nyt kaksikielinen päiväkoti, jossa käytetään rinnakkain suomen kieltä ja suomenkielistä viittomakieltä. Kahdenkymmenen lapsen ryhmä on integroitu niin, että siinä on sekä kuulevia että kuuroja lapsia, kertoo päiväkodin johtaja Sara Haavikko.
Aiemmin viittomakielistä opetusta toteutettiin hajautetusti Helsingin eri päiväkodeissa. Haasteena oli, että kuulovammainen lapsi saattoi silloin joutua yksin kuulevien ryhmään.
– Lapsi kokee olonsa ulkopuoliseksi, jos ryhmässä ei ole muita viittomakieltä käyttäviä kavereita. Yhteenkuuluvuuden tunnetta voi lisätä jo se, että hän näkee päiväkodissa kaverinkin käyttävän kuuloimplanttia.
Viittomakielisestä opetuksesta hyötyvät myös kuurojen vanhempien kuulevat lapset ja kuurojen lasten sisarukset.
Kaksikielisyys sulautui osaksi päiväkodin arkea
Tanelin viittomakielisessä varhaiskasvatuksen ryhmässä työskentelee viisi aikuista: viittomakielen taitoinen avustaja, kuuro lastenhoitaja, viittomakielinen varhaiskasvatuksen opettaja, suomen kieltä puhuva opettaja ja varhaiskasvatuksen erityisopettaja. Lisäksi päivittäisessä kanssakäymisessä avustaa kolme tulkkia.
Päiväkodin vanhat tilat eivät ole vaatineet kaksikielisen opetuksen myötä suuria muokkauksia. Ryhmäläiset hyödyntävät osittain samaa opetusmateriaalia, ja kuulovammaisten lasten käytössä on lisäksi Jyväskylän yliopistossa kehitetty Vikken veikeä viittomakieli -paketti.
Ensimmäinen puoli vuotta on sujunut päiväkodin johtajan mukaan hyvin.
– Lapset ovat luonnostaan sopeutuvaisia ja heillä on oppimisen nälkä. Olemme nähneet isoja harppauksia sekä ryhmäytymisessä että kielellisessä kehityksessä. Kaksikielisyydestä on tullut päiväkodissamme arkipäiväinen asia, josta olemme saaneet hyvää palautetta sekä lapsilta että vanhemmilta.
Päiväkoti Tanelista varataan tietty määrä paikkoja kuulovammaisille ja viittomakieltä kotikielenään käyttäville lapsille. Mikäli hakijoita on enemmän kuin varattuja paikkoja, etusijalla ovat lapset, joilla on kuulovamma.
Syksyn toimintakausi alkaa heinä-elokuun vaihteessa ja kevään toimintakausi alkaa tammikuun alussa. Viittomakieliseen varhaiskasvatukseen haetaan viimeistään neljä kuukautta ennen toivottua aloitusajankohtaa. Viittomakielisen varhaiskasvatuksen hakemukset käsitellään kaksi kertaa vuodessa.
Lisätiedot ja haastattelut:
Piia Nevala
Pedagoginen asiantuntija
piia.nevala@hel.fi
+358 40 7182858
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki
Tutustuminen Tanelin toimintaan:
Sara Haavikko
päiväkodinjohtaja
Päiväkoti Taneli
sara.haavikko@hel.fi
+ 358 40 630 1499
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mervi Kopomaa-Weymarnyksikön päällikkö
Palveluviestintä
Linkit
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöstiedote 24.6.202524.6.2025 19:10:06 EEST | Tiedote
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston tiistaina 24. kesäkuuta pidetyn kokouksen päätöstiedote löytyy toimialan verkkosivuilta samoin kuin esityslista. Päätöstiedote Esityslista
Beslutsmeddelande: Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning sammanträdde i kväll 24.6.202524.6.2025 18:20:45 EEST | Pressmeddelande
Protokollet finns på sektorns webbplats.
Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 24.6.202519.6.2025 15:12:41 EEST | Tiedote
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 24. kesäkuuta klo 16.30. Jaoston esityslistalla on muun muassa päätösesitys Helsingin esiopetuksen opetussuunnitelmasta 1.8.2025 alkaen sekä päätösesitys esiopetuksen toimipaikoista toimintavuodelle 2025-2026. Lisäksi jaosto käsittelee päätöstä Helsingin kaupungin suomenkielisen perusopetuksen opetussuunnitelman lukujen 1–8 muuttamisesta. Näihin ja muihin kokouksen esityksiin pääsee tutustumaan kasvatuksen ja koulutuksen verkkosivuilla. Jaoston kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.
Päätöstiedote kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksesta 17.6.17.6.2025 19:42:57 EEST | Tiedote
Lautakunnan tiistaina 17. kesäkuuta pidetyn kokouksen päätöstiedote on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksen esityslista on saatavilla toimialan verkkosivuilta.
Från och med augusti kommer Helsingfors grundskolor att ha nya riktlinjer för elevernas användning av smarttelefoner och andra mobila enheter16.6.2025 08:44:25 EEST | Pressmeddelande
De ändringar i lagen om grundläggande utbildning som begränsar användningen av telefoner och andra mobila enheter träder i kraft den 1 augusti 2025. Med mobila enheter avses bland annat smarttelefoner, pekdatorer, smartklockor och hörlurar. I Helsingfors stads skolor har det redan tidigare varit förbjudet att använda telefoner under lektionerna. I förskolan behöver eller använder barnen inte egna smarta enheter.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme