Suomen sähköverkkojen horjuva tulevaisuus – ”Hajautetun energiantuotannon kasvuun on varauduttava nyt”
Sähkönkulutus on kasvussa kaikkialla maailmassa, sillä uudet teknologiat ja eri alojen sähköistyminen lisäävät energiantarvetta. Uusiutuvien energialähteiden osuus on Suomessa vahvassa kasvussa, ja etenkin tuulivoiman määrä on kasvanut nopeasti. Uudet tuotantomuodot ovat kestävä ratkaisu globaalisti kasvavaan energiantarpeeseen, mutta vaativat samalla sähköverkoilta hajautetun sähköntuotannon sietokykyä.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi globaalin energiankulutuksen kasvavan lähitulevaisuudessa 4 prosentilla vuosittain. Datakeskukset ja tekoälyn käytön räjähdysmäinen nousu ovat osa haastetta, mutta ajoneuvojen ja teollisuuden prosessien sähköistyminen vaatii yhtä lailla energiaa.
Jotta kasvu olisi ympäristön kannalta kestävällä pohjalla, on kasvavaan kulutukseen haettava ratkaisuja uusiutuvista energialähteistä. Suomessa suunta on oikea, sillä Työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan uusiutuvien energialähteiden osuus energian loppukulutuksesta Suomessa on jo nyt yli 40 prosenttia.
Horjuuko verkon tasapaino?
Hajautettujen uusiutuvien energialähteiden yleistyminen voi kuitenkin horjuttaa verkon vakautta. Ilman ennakoivaa nykyaikaistamista monet laitokset saattavat toimia tehottomasti, kärsiä käyttökatkoksista ja jopa saada seuraamuksia sääntelyn vastaisesta toiminnasta.
– Sähköä on perinteisesti tuotettu yksittäisissä voimalaitoksissa, joissa tuotannon määrä on ollut suhteellisen helppoa pitää tasaisena. Hajautetusti tuotetun tuuli- ja aurinkoenergian yleistyminen horjuttaa tätä asetelmaa ja aiheuttaa haasteita sähköjärjestelmän tasapainotukselle, huomauttaa Schneider Electric Finlandin toimitusjohtaja Jani Vahvanen.
Aiemmin sähköntuotantoa on voitu melko vapaasti säätää kulutuksen tarpeisiin, mutta tuulivoiman ja aurinkoenergian tuotanto vaihtelee ymmärrettävästi sään mukaan.
– Etenkin tuulivoiman lisääminen sähköverkkoon voi aiheuttaa ongelmia, koska se on luonteeltaan vaihtelevaa ja ennakoimatonta. Sähköverkko tarvitsee tasapainon tuotannon ja kulutuksen välillä, ja jos tuulivoiman tuotanto heilahtelee äkillisesti, verkossa voi syntyä jännite- ja taajuusongelmia, Vahvanen jatkaa.
Haasteista huolimatta siirtyminen kohti kestävästi tuotettua sähköä ei hidastu vaan nopeutuu. Suomen kansallisen energia- ja ilmastostrategian mukaisena tavoitteena on lisätä uusiutuvan energian käyttöä niin, että sen osuus energian loppukulutuksesta nousee yli 50 prosenttiin 2020-luvulla.
Tekoäly lisää kulutusta
Uutta tuotantoa tarvitaan myös kattamaan kasvavaa energiankulutusta, sillä sähköistymisen lisäksi digitalisaatio lisää energiantarvetta. Pelkästään datakeskukset kuluttavat jo nyt noin 2 prosenttia koko maailmassa käytetystä energiasta, ja suunta on nousujohteinen.
Erityisesti tekoäly on nopeuttanut kulutuksen kasvua. Konsulttiyhtiö Gartner arvioi hiljattain, että tekoälyyn optimoitujen datakeskuksien tarvitsema teho on 500 terawattituntia vuonna 2027, kun vielä vuonna 2023 vastaavat datakeskukset kuluttivat yli puolet vähemmän sähköä, 195 terawattituntia.
Kulutuksen kasvulle voi hakea mittasuhteita esimerkiksi IEA:n Electricity 2024 -raportista, jossa datakeskusten yhteisen energiankulutuksen arvioitiin vielä vuonna 2022 olevan 460 terawattituntia ja arviolta yli 1 000 terawattituntia vuonna 2026.
Uusiutuvat lähteet osaksi verkkoa
Energiamurroksen tuomat haasteet vaikuttavat sähköverkon mitoitukseen lopulta enemmän kuin pelkkä sähkönkulutuksen kasvu. Verkkojen onkin sopeuduttava uuteen, minkä vuoksi tarvitaan joustomahdollisuuksien kasvattamista ja uusia teknologisia ratkaisuja.
Suomen sähköverkon kestävyys on yleisesti ottaen korkealla tasolla, mutta uusiutuvien energialähteiden myötä tarvitaan myös uuden verkon rakentamista ja olemassa olevan vahvistamista. Vahvanen muistuttaa, että haasteiden ratkaiseminen vaatii perusteellista suunnittelua.
– On tärkeää ymmärtää sähköverkkojen mitoitukseen liittyvät nykyiset haasteet ja odotukset sekä näkemykset verkon kehittämisestä lähivuosina. Hyvän pohjan uudistuksille tarjoaa kolmivaiheinen lähestymistapa, johon kuuluu verkon arviointi, suunnittelu ja toiminnan parantaminen. Kun nämä vaiheet tehdään huolellisesti, on tulevaisuuden verkko mahdollista rakentaa siten, että se tukee sekä kestävää kehitystä että kasvavaa energiantarvetta, Vahvanen summaa.
Verkkouudistusten kolme vaihetta
1. Nykyisen verkon toimintakyvyn arviointi. Tässä vaiheessa arvioidaan, mikä on suurin mahdollinen hajautetun energiantuotannon osuus, jolla järjestelmä pystyy toimimaan tyydyttävästi ilman merkittäviä infrastruktuuripäivityksiä. Schneider Electricin ohjelmistoratkaisut helpottavat työtä, sillä niitä voi käyttää modulaarisesti ja joustavasti.
2. Verkkosuunnittelun päivittäminen. Tämä mahdollistaa tehokkaiden suunnittelu-, ennuste- ja toimintastrategioiden kehittämisen. Tämän vaiheen avulla varmistetaan, että verkko pysyy vakaana ja toimintakykyisenä hajautetun energiantuotannon kasvaessa.
3. Ratkaisut verkon laajentamisen optimointiin. Näitä voivat olla esimerkiksi mikroverkot, kysyntäjousto ja energiatehokkuusteknologiat, joilla sähköverkosta voidaan tehdä joustavampi ja valmiimpi vastaamaan tulevaisuuden energiantarpeisiin.
Lue Schneider Electricin e-bookista lisätietoa aiheesta (englanniksi).
Lisätietoja:
Susanna Niemelä, Brand, PR and Communication Manager, Schneider Electric
puh. 050 3545 666, susanna.niemela@se.com
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Susanna NiemeläBrand, PR and Communication ManagerSchneider Electric Finland
Puh:+358503545666susanna.niemela@se.comKuvat
Tietoa Schneider Electricistä
Schneider luo merkitystä tarjoamalla kaikille mahdollisuuden hyödyntää energiaa ja muita resursseja parhailla mahdollisilla tavoilla. Kaikessa toiminnassamme yhdistyy edistys ja kestävä kehitys. Kutsumme tätä ajatusta teemalla Life Is On.
Globaalina teollisena teknologiajohtajana tuomme sähköistämisen, automaation ja digitalisoinnin huippuasiantuntemusta älykkääseen teollisuuteen, joustavaan infrastruktuuriin, tulevaisuuden datakeskuksiin, älykkäisiin rakennuksiin ja intuitiivisiin koteihin. Syvällisen toimialatuntemuksemme ansiosta tarjoamme integroituja, koko elinkaaren kattavia ja tekoälypohjaisia teollisia IoT -ratkaisuja, joissa yhdistyvät kytketyt tuotteet, automaatio, ohjelmistot ja palvelut. Rakennamme asiakkaillemme myös digitaalisia kaksosia kannattavan kasvun mahdollistamiseksi.
Tärkein voimavaramme ovat ihmiset: 150 000 kollegaa ja yli miljoona kumppania yli 100 maassa varmistavat läheisen yhteyden asiakkaisiimme ja sidosryhmiimme. Integroimme monimuotoisuuden ja inkluusion kaikkeen toimintaamme, ja meitä ohjaavat tavoitteemme luoda kestävää tulevaisuutta kaikille.
www.se.com/fi/fi/
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Schneider Electric
Schneider Electric laajentaa Altivar™-pehmokäynnistinvalikoimaa: uudet ratkaisut tehokkaaseen moottorinhallintaan digitalisoiduissa laitoksissa26.3.2025 10:34:06 EET | Tiedote
Schneider Electric, energianhallinnan ja automaation digitalisaation edelläkävijä, on lanseerannut kolme uutta Altivar™-pehmokäynnistintä – ATS130, ATS430 ja ATS490 – vastatakseen digitalisoituvien teollisuuslaitosten muuttuviin tarpeisiin. Uutuudet tarjoavat parempaa energiatehokkuutta ja toimintavarmuutta yhdistettynä digitalisaatioon. Noin 53 % maailman sähköstä kuluu teollisuus- ja infrastruktuurisovellusten sähkömoottoreissa. Moottorinhallinnan optimointi on siten keskeinen osa tuottavuutta, energiatehokkuutta ja kestäviä ratkaisuja. Pehmokäynnistimet tukevat tätä estämällä mekaaniset ja sähköiset rasitukset moottorin käynnistyksessä ja pysäytyksessä. Kolme ratkaisua eri käyttökohteisiin: ATS130 on tarkoitettu yksinkertaisten koneiden ja LVI-järjestelmien optimoituun moottorinohjaukseen 105A / 200 - 480V -moottoreihin asti. Helppokäyttöinen ja huoltovapaa ATS130 sopii joustavaan suunnitteluun. ATS430 on sopivin valmistuksessa käytettäviin teollisuuskoneisiin. Se on optimoitu sekä
ETAP ja Schneider Electric lanseeraavat yhteistyössä maailman ensimmäisen digitaalisen kaksosen tekoälytehtaiden simulointiin NVIDIA Omniversen avulla21.3.2025 13:42:34 EET | Tiedote
Digitaalinen kaksonen tarjoaa paremman näkymän ja hallinnan tekoälytehtaiden sähköjärjestelmiin ja energiatarpeisiin. Tuoteyhteistyön tavoitteena on integroida ETAP:n edistynyt sähköisen digitaalisen kaksosen teknologia NVIDIA Omniverse™ Cloud API -rajapintoihin. Operaattorit saavat käyttöönsä kehittyneitä ratkaisuja energiatehokkuuteen, ennakoivaan kunnossapitoon ja kokonaiskustannusten vähentämiseen. Schneider Electric, energianhallinnan ja automaation digitalisaation edelläkävijä, sekä ETAP, sähköjakelujärjestelmien suunnittelun ja toiminnan teknologiajohtaja, lanseeraavat yhdessä uraauurtavan digitaalisen kaksosen, joka pystyy tarkasti suunnittelemaan ja simuloimaan tekoälytehtaiden (AI-Factory) sähköjärjestelmien toimintaa. Hyödyntämällä NVIDIA Omniverse™ -teknologiaa, Schneider Electric ja ETAP voivat simuloida tekoälytehtaiden toimintaa yhdistämällä tietoa mekaanisista, verkkoteknologisista ja sähköisistä järjestelmistä. Yhteistyö muuttaa tekoälytehtaiden suunnittelua ja operati
Schneider Electricin kiinteistöratkaisut tukevat SRV:n elinkaarihanketta Uudenkaupungin Wintterissä20.3.2025 09:20:32 EET | Tiedote
SRV:n urakoimaan monitoimijatalo Wintteriin valittiin Schneider Electricin kiinteistönhallinnan ja automaation EcoStruxure-ratkaisuja. Wintteri toteutettiin elinkaarimallilla, jossa SRV huolehtii rakennuksen kunnosta ja ylläpidosta 20 vuoden ajan. Schneider Electric on kansainvälinen ja luotettu toimija, jonka ratkaisuja päivitetään jatkuvasti. EcoStruxureen voi yhdistää minkä tahansa valmistajan laitteita, minkä ansiosta ratkaisut soveltuvat erityisen hyvin elinkaariajatteluun. Monitoimijatalo Wintteri on noin 15 000 asukkaan Uudellekaupungille historiallisen suuri ja kunnianhimoinen investointi. Keväällä 2025 saman katon alle tuotiin pienten lasten päivähoitoa, perusopetusta, toisen asteen koulutusta, taiteen perusopetusta, liikuntatiloja, omatoimikirjasto, ravintoloita ja jopa uimahalli. Tilojen suunnittelussa on huomioitu rakennuksen monipuolinen käyttö ja muuntojoustavuus, mikä asettaa omat haasteensa kiinteistöautomaatiolle. Wintterin urakoitsija ja palvelutuottaja SRV valitsi ki
Tekoälykäyttöiset järjestelmät tuovat kiinteistöille merkittäviä energiansäästöjä17.3.2025 12:08:11 EET | Tiedote
Tekoäly voi pienentää merkittävästi rakennusten ilmastovaikutuksia. Se voi auttaa vähentämään energiankulutusta ja hiilidioksidipäästöjä sekä tehostamaan kaukolämmön kulutusta optimoimalla lämmitys-, jäähdytys- ja ilmanvaihtojärjestelmiä.
Schneider Electric lanseeraa Modicon Edge I/O NTS -ratkaisun nykypäivän teollisuuden tarpeisiin ja huomisen haasteisiin13.3.2025 09:57:21 EET | Tiedote
Energianhallinnan ja automaation digitaalisaation edelläkävijä Schneider Electric on lanseerannut Modicon™ Edge I/O NTS -järjestelmän tietojen yhdistämiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme