Työterveyslaitos

Työterveyshuoltoa ja sotea uudistetaan – työkyky ei saa unohtua

Jaa

Työterveyshuollon rooli työkyvyn ylläpidossa ja sairauspoissaolojen vähentämisessä korostuu yhteiskunnan muutosten keskellä. Samalla työterveyshuollon on sopeuduttava työelämän muuttuviin tarpeisiin. Työterveyslaitos esittelee ajankohtaiset kehittämistoimet ja suuntaviivoja tulevaan.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 13.3.2025

– Työterveyshuoltoa on vahvistettava tuottavuuden parantamiseksi ja työhyvinvoinnin edistämiseksi​, sanoo Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula.  

Työn kielteisten terveysvaikutusten ennaltaehkäisy ja työkyvyn tukeminen ovat työterveyshuollon ydinosaamista​. Koko yhteiskunta hyötyy toimenpiteistä, joilla lyhennetään sairauspoissaoloja ja ehkäistään työkyvyttömyyttä. Työterveyshuollon kustannukset ovat alle 4 prosenttia Suomen terveydenhuollon kokonaiskustannuksista, ja sen rahoittavat työnantajat (79 prosenttia) sekä palkansaajat ja yrittäjät (21 prosenttia). 

Koivulan mukaan työelämä ja samalla työterveyshuolto ovat uuden edessä, kun laajamittaiset yhteiskunnalliset muutokset muovaavat toimintaympäristöä.  

– Meillä on samanaikaisesti käynnissä työn murros, terveyden murros ja hyvinvointivaltion murros. Näiden paineessa tarvitaan uudistumiskykyistä työterveyshuoltoa, jossa ymmärretään työpaikkojen muuttuvat tarpeet, Koivula sanoo.  

– Nyt olisi välttämätöntä selvittää, miten työterveyshuollon palveluntuottajia palkittaisiin paremmin ennaltaehkäisevän työterveyshuollon kehittämisestä, hän jatkaa.

Käytäntöjä uudistetaan vastamaan työpaikkojen muuttuvia tarpeita

Työterveyslaitos päivittää parhaillaan Hyvä työterveyshuoltokäytäntö -opasta vuodelta 2014. Työterveyshuollon ammattilaisten käsikirja ohjaa työpaikan ja työterveyshuollon yhteistyötä ja vie käytäntöön työterveyshuoltoasetuksen (708/2013), jonka päivitystyö on aloitettu sosiaali- ja terveysministeriön vetämänä. 

– Oppaan punainen lanka on se, että työterveyshuollon toiminnan tulee perustua nykyistä vahvemmin työpaikan tarpeisiin. Asiantuntijamme ohjeistavat konkreettisesti, miten se tehdään, kertoo oppaan päätoimittaja, ylilääkäri Satu Soini Työterveyslaitoksesta.  

Uutta sisältöä ovat myös mielenterveyttä tukevat toimintamallit, joiden mukaisesti työterveyshuolto auttaa työpaikkoja psykososiaalisen kuormituksen hallinnassa. 

Uudistettu opas julkaistaan loppuvuonna 2025, ja se tulee olemaan saatavilla maksuttomasti verkossa.  

Työterveyshuollon osaamista kannattaa hyödyntää työkyvyn tukemisessa

Työterveyshuolto on ainoa terveydenhuollon toimija, jolla on suora yhteys potilaan työpaikkaan. Tätä yhteyttä hyödynnetään Työote-toimintamallissa, jonka avulla hyvinvointialueet ja työterveyshuolto ovat onnistuneesti tiivistäneet yhteistyötään ja saaneet vähennettyä sairauspoissaoloja.  

– Rutiininomaiset pitkät sairauspoissaolot eivät ole hyvä ratkaisu työntekijälle eivätkä työnantajalle. Siksi työkyvyn arviointi ja työkyvyn tukitoimet on tärkeää ohjata työterveyshuoltoon, sanoo ylilääkäri ja työterveysyksikön johtaja Eva Helaskoski Työterveyslaitoksesta.  

Tänä vuonna toimintamalli otetaan käyttöön erikoissairaanhoidon lisäksi perusterveydenhuollossa. Kun työkyvyn arviointi ja tukitoimet siirretään työterveyshuoltoon, hyvinvointialueen henkilöstön työmäärä helpottuu. Yhteistyöllä saadaan myönteisiä kustannusvaikutuksia työpaikoille ja laajemmin yhteiskuntaan. 

– Seuraavaksi olisi ajankohtaista pilotoida Työote-toimintaa osana omalääkärimallia. Omalääkärimalli on lupaava avaus, kunhan siinä ei unohdeta työkyvyn tukemista. Julkisessa terveydenhuollossa ei ole läsnä työelämän tuntemusta ja työkykyosaamista. Työotteen avulla voidaan edistää työterveyshuollon integraatiota muuhun terveydenhuoltoon, ylilääkäri Pauliina Kangas Työterveyslaitoksesta sanoo.

Lisätiedot

  • Pääjohtaja Antti Koivula, antti.koivula@ttl.fi, 030 474 2340
  • Johtaja, ylilääkäri Eva Helaskoski, eva.helaskoski@ttl.fi, 046 851 2432
  • Ylilääkäri Satu Soini, satu.soini@ttl.fi, 046 851 5858
  • Ylilääkäri Pauliina Kangas, pauliina.kangas@ttl.fi, 030 474 2514

Tutustu myös

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:

Tietoa meistä 

Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.

Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.

X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Työterveyslaitoksen logo.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Internationellt samarbete skapar nya möjligheter för att främja mental hälsa på arbetsplatser17.6.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande

Många länder möter liknande utmaningar när det gäller hantering av psykosociala faktorer på arbetsplatsen. Genom att dela kunskap och goda praxis över nationsgränser skapas möjlighet att försöka lösa dessa utmaningar tillsammans. Första hjälpen-förpackningen för mental hälsa erbjuder akut hjälp till små arbetsplatser för att stödja medarbetarnas mentala välbefinnande.

Fördelarna med distansarbete fördelas inte jämnt – effekterna varierar mellan olika arbetstagargrupper16.6.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande

Distansarbete kan öka välbefinnandet och lätta på arbetsbördan, men det gynnar inte alla lika mycket. Till exempel kan upplevelserna skilja sig åt mellan chefer och arbetstagare. Arbetshälsoinstitutets longitudinella undersökning inom projektet HYMY ger ny information om varför distansarbete kan försvaga förtroendet och gemenskapen – och i vilka roller och livssituationer det kan stödja välbefinnandet.

Etätyön hyödyt eivät jakaannu tasan – vaikutukset vaihtelevat työntekijäryhmittäin16.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote

Etänä työskentely voi lisätä hyvinvointia ja keventää työtaakkaa, mutta se ei hyödytä kaikkia yhtä paljon. Esimerkiksi esihenkilöiden ja työntekijöiden kokemukset voivat poiketa toisistaan. Työterveyslaitoksen HYMY-hankkeen pitkittäistutkimus tarjoaa uutta tietoa siitä, miksi etätyö voi heikentää luottamusta ja yhteisöllisyyttä ja millaisissa rooleissa ja elämäntilanteissa se voi tukea hyvinvointia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye