Savonlinnan seudun kuntien liikenneturvallisuussuunnitelmat kirittävät kuntia kohti liikenneturvallisuuden nollavisiota
Savonlinnan seudun kuntien liikenneturvallisuussuunnitelmat ovat valmistuneet. Kuntakohtaisissa suunnitelmissa on esitetty toimenpiteitä, joiden avulla liikenneturvallisuustilannetta voidaan parantaa kohti pitkän aikavälin tavoitetta: Kaikki liikennemuodot ovat vuoteen 2050 mennessä niin turvallisia, ettei kenenkään tarvitse kuolla tai loukkaantua vakavasti liikenteessä. Kestävien liikkumismuotojen osuuden kasvulla tuetaan liikenneturvallisuustavoitteiden saavuttamista.
Liikenneturvallisuussuunnitelmat laadittiin seudun kuntien (Enonkoski, Rantasalmi, Savonlinna ja Sulkava), Pohjois-Savon ELY-keskuksen, Liikenneturvan, Itä-Suomen poliisilaitoksen ja Etelä-Savon pelastuslaitoksen yhteistyönä. Myös kuntien liikenneturvallisuustyöryhmät osallistuivat suunnitelmien laadintaan. Hanke käynnistyi huhtikuussa 2024 ja sen laadinnasta vastasi Ramboll Finland Oy.
Kunnan liikenneturvallisuussuunnitelma nivoo yhteen valtakunnalliset, alueelliset ja paikalliset liikenneturvallisuustyön tavoitteet
Liikenneturvallisuussuunnitelma on yksi keskeisimmistä työkaluista kunnan liikenneturvallisuustyön kehittämiseen ja paikallisten ongelmien ratkomiseen. Suunnitelma käsittää katsauksen kunnan liikenneturvallisuustilanteeseen (onnettomuudet ja koetut ongelmat) ja pitkän aikavälin tavoitteisiin sekä lähivuosien toimenpidetarpeet liikenneturvallisuustyön eri osa-alueet huomioiden. Liikenneturvallisuussuunnitelma voidaan lukea myös yhdeksi kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen asiakirjoista.
Kunnan liikenneturvallisuussuunnitelma nivoo myös yhteen valtakunnalliset, alueelliset ja paikalliset liikenneturvallisuustyön tavoitteet. Savonlinnan seudun kuntien liikenneturvallisuussuunnitelmissa toimeenpannaan Itä-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelman (2023) linjauksia paikalliset erityispiirteet huomioiden.
Realistisia ja helposti toteutettavia kustannustehokkaita toimenpiteitä
Paikallisen liikenneturvallisuustyön tavoitteena on tarjota jokaiselle kuntalaiselle edellytykset tehdä vastuullisia ja turvallisia liikkumisvalintoja sekä tarjota mahdollisuudet osallistua oman elinympäristönsä kehittämiseen. Näihin kunta voi vaikuttaa monien eri toimintojensa ja palveluidensa kautta.
Liikenneturvallisuussuunnitelmissa toimenpidesuunnittelu on painottunut tieliikenteen turvallisuuteen, mutta myös vesiliikenteen, maastoliikenteen ja raideliikenteen turvallisuutta on tarkasteltu siltä osin kuin se kuntaan tai sen toimintamahdollisuuksiin kytkeytyy. Suunnittelutyön pääpaino on ollut lähivuosissa ja mahdollisimman konkreettisessa, kustannustehokkaassa ja realistisessa toimenpiteiden määrittelyssä.
Toimenpide-ehdotukset liittyvät mm. eri toimijoiden välisen yhteistyön tehostamiseen, liikennekasvatukseen ja viestintään kuntien eri toimialoilla ja yksiköissä, kuntien henkilöstön liikenneturvallisuusosaamisen kehittämiseen, kuljetuspalveluiden turvallisuuteen, liikenneympäristön ratkaisuihin. Liikenneympäristöön kohdistuvista ensivaiheen toimenpiteistä valtaosa kytkeytyy ajonopeuksien rauhoittamiseen, liikennemerkkien ja tiemerkintöjen lisäämiseen, tienylitysten turvallisuuden kehittämiseen ja risteysturvallisuuden parantamiseen.
Liikenneturvallisuussuunnitelmia pitää edistää aktiivisesti
Liikenneturvallisuussuunnitelmat ovat luonteeltaan esiselvityksiä, jotka toimivat yksityiskohtaisemman toimenpidesuunnittelun ja -ohjelmoinnin pohjana. Liikenneturvallisuussuunnitelmat ei kuitenkaan toteudu itsestään, vaan kuntien liikenneturvallisuustyöryhmällä on tärkeä rooli suunnitelmassa esitettyjen toimenpiteiden edistämisessä. Etenkin liikenneturvallisuustyön kehittämiseen ja liikennekasvatukseen liittyvät toimenpiteet ovat pitkälti liikenneturvallisuustyöryhmän säännöllisissä kokoontumisissa sovittavia asioita. Itä-Suomen liikenneturvallisuustoimijahankkeen tavoitteena on tukea kuntia suunnitelmien edistämisessä ja seurannassa. Myös Liikenneturva ja ELY-keskus ovat omissa rooleissaan tukemassa kunnan liikenneturvallisuustyötä ja suunnitelman toteuttamista.
Tutustu liikenneturvallisuussuunnitelmiin:
- Enonkosken kunnan liikenneturvallisuussuunnitelma:
https://www.doria.fi/handle/10024/190873 - Rantasalmen kunnan liikenneturvallisuussuunnitelma:
https://doria.fi/handle/10024/190872 - Savonlinnan kaupungin liikenneturvallisuussuunnitelma:
https://doria.fi/handle/10024/190871 - Sulkavan kunnan liikenneturvallisuussuunnitelma:
https://doria.fi/handle/10024/190870
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ramboll Finland Oy, projektipäällikkö, Juha Heltimo, juha.heltimo@ramboll.fi
Savonlinnan kaupunki, Jani Ahokas, jani.ahokas@savonlinna.fi
Enonkosken kunta, Otto Häkkinen, otto.hakkinen@enonkoski.fi
Rantasalmen kunta, Mauri Ruuskanen, mauri.ruuskanen@rantasalmi.fi
Sulkavan kunta, Asta Veikkanen, asta.veikkanen@sulkava.fi
Pohjois-Savon ELY-keskus, Olli Meriläinen, olli.merilainen@ely-keskus.fi
Pohjois-Savon ELY-keskus, Anna-Kaisa Kuohukivi, anna-kaisa.kuohukivi@ely-keskus.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus
LUMO-ohjelmassa tunnistettiin Pohjois-Savon luonnon monimuotoisuuskeskittymät16.4.2025 09:15:19 EEST | Tiedote
Pohjois-Savon LUMO-ohjelmatyössä on koottu yhteen tietoa maakunnan arvokkaasta luonnosta ja tunnistettu Pohjois-Savon merkittävimmät luonnon monimuotoisuuskeskittymät laji- ja luontotyyppitietoon perustuen. Pohjois-Savossa LUMO-ohjelmaa laaditaan osana luontokatoa torjuvaa Priodiversity LIFE -hanketta.
Uusi liikenneturvallisuussuunnitelma valmistui: Keski-Savossa panostetaan turvalliseen liikkumiseen, hyvinvointiin ja elämänlaatuun15.4.2025 12:26:27 EEST | Tiedote
Keski-Savon kuntien liikenneturvallisuussuunnitelma laadittiin Joroisten, Leppävirran, Pieksämäen ja Varkauden sekä Pohjois-Savon ELY-keskuksen toimeksiannosta. Yhteisenä tavoitteena on vähentää seudulla tapahtuvien liikenneonnettomuuksien määrää ja luoda turvallinen liikenneympäristö kaikille.
Tulevaisuutta luodaan tai heikennetään yhdessä11.4.2025 12:31:40 EEST | Tiedote
Lapset ja nuoret kokevat voivansa vaikuttaa tulevaisuuteen – Tekoälytaiteilija Antti Karppinen loi lasten ja nuorten visioista tulevaisuuskuvan.
Osallistu Mikkelin seudun liikenneturvallisuussuunnitelmaan1.4.2025 12:18:48 EEST | Tiedote
Onko liikkuminen turvallista Mikkelin seudulla? Vastaa kyselyyn ja vaikuta seudun kuntien liikenneturvallisuussuunnitelmiin.
Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 27.3.202527.3.2025 12:26:48 EET | Tiedote
Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,03. Taso on 10 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Maaliskuussa Kallaveden pinta on nousut 2 cm, mutta meneillään oleva sulamiskausi on nostanut pintaa pitkäaikaiskeskiarvon suhteen 10 cm. Toisin sanoen ajankohdalle tyypillistä pinnan laskua ei ole tapahtunut. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä ja toistaiseksi lunta on maastossa niin vähän, että juoksutustarvetta ei ole näköpiirissä. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet leutoon säähän nähden yllättävän pieniä. Herkästi reagoiva säännöstelemätön Sonkajärvi myös on ollut vakaa. Nilsiän reitin ja Juojärven säännöstellyt vedenpinnat ovat keskimääräistä korkeammalla, mutta kaikki vedenkorkeudet ovat säännöstelylupien puitteissa. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 19 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 75,88. Haukivesi laski maaliskuuss
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme