Perhesijoitusten määrä on kasvanut VAKEssa – tarve uusille perheille on silti kova
Vuonna 2024 Vantaan ja Keravan hyvinvointialue (VAKE) onnistui sijoittamaan omiin sijaisperheisiinsä 24 pitkäaikaista sijoituspaikkaa tarvinnutta lasta ja nuorta. Lisäksi ostopalveluna sijoitettiin palveluntuottajien perheisiin 13 ja ammatillisiin perhekoteihin 19 lasta ja nuorta.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lastensuojelun työstä valtaosa on perheiden tukemista näiden arjessa. Vuonna 2024 Vantaan ja Keravan hyvinvointialue vastaanotti yli 16 000 lastensuojeluilmoitusta, joista valtaosa ratkesi jo palvelutarpeen arvioinnissa tai muiden kuin lastensuojelun palvelujen avulla. Joissain tapauksista lapsi tai nuori joudutaan kuitenkin sijoittamaan kotinsa ulkopuolelle hänen oman hyvinvointinsa turvaamiseksi.
Sijoitus sijaisperheeseen on usein lapsen kannalta paras
Lapsi tai nuori voidaan sijoittaa kotinsa ulkopuolelle joko lastensuojelulaitokseen tai perhehoitoon. Sijoituspäätöstä tehdessä arvioidaan lapsen tai nuoren tarvitsema tuki. Sijoituksia perhehoitoon eli sijaisperheisiin tehdään, jos lapsen tai nuoren tilanne antaa tähän mahdollisuuden.
Perhehoidossa lapsi saa turvallisen ja välittävän kodin ja ihmissuhteet ja parhaimmassa tapauksessa korvaavia ja eheyttäviä kokemuksia, jotta hänestä voi kasvaa tasapainoinen ja hyvinvoiva nuori aikuinen.
Vuonna 2024 Vantaan ja Keravan hyvinvointialue sijoitti omiin sijaisperheisiinsä 24 lasta tai nuorta, kun vuonna 2023 määrä oli 15. VAKEssa on tällä hetkellä omia sijaisperheitä yhteensä noin 180, ja perhehoitoon sijoitettuja lapsia noin 380. Perheitä pyritään tukemaan ensisijaisesti niin, ettei sijoituksia tarvittaisi, mutta jos sijoituspäätökseen päädytään, sijoitus sijaisperheeseen on lapsen tai nuoren kannalta usein paras vaihtoehto.
Perhehoidon osuus kaikista VAKEn sijoituksista on 54,5 %, ja pitkäaikaisesti sijoitettuja vantaalaisia ja keravalaisia lapsia on yli 700. Sijaisperheet ovat korvaamaton osa VAKEn palveluja turvallista kasvuympäristöä tarvitseville lapsille ja nuorille, ja tavoitteena on, että perhehoitoa ja etenkin omien sijaisperheiden osuutta pystyttäisiin kasvattamaan.
Sijaisperheiden tarve on kova
Tällä hetkellä sijaisperheitä tarvitaan kaikenikäisille lapsille, erityisesti pienimmille. Kaikki sijaisperheeksi ryhtyvät käyvät läpi PRIDE-ennakkovalmennuksen, jossa tulevat sijaisvanhemmat saavat tietoa sijaisvanhemmuudesta. “Moni kuvailee valmennusta matkana itseen. Valmennuksessa on tarkoitus pohtia sitä, olisiko sijaisvanhemmuus itselle ja omaan elämäntilanteeseen sopiva asia.” perhehoidon koordinaattori Pia Pajari kertoo. Valmennuksen aikana käydään läpi myös sijaisvanhempien omaa elämää ja pohditaan omia kiintymyssuhteita. Valmennuksessa perehdytään myös lastensuojeluun ja perhehoitoon sekä yhteistyöhön biologisten vanhempien, sosiaalitoimen ja eri tahojen kanssa. PRIDE-ennakkovalmennuksia järjestetään kolme kertaa vuodessa ja maaliskuun lopussa alkavaan ryhmäänkin mahtuu vielä mukaan.
Sijaisvanhemmuus sopii monenlaisille vanhemmille, jos heidän elämäntilanteensa mahdollistaa sitoutumisen uuteen perheenjäseneen pitkäksi aikaa. VAKE korvaa sijaisvanhemmille lapsen hoidosta koituvat kulut sekä maksaa hoidosta palkkion.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pia PajariPerhehoidon koordinaattoriVantaan ja Keravan hyvinvointialue
Puh:0503025192pia.pajari@vakehyva.fiLinkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
VAKEs tjänster bemöter utmaningarna på välfärdsområdet7.5.2025 08:34:41 EEST | Pressmeddelande
Vanda och Kervo välfärdsområde utvecklar sina tjänster enligt välfärdsområdets servicebehov. Tjänsterna fokuserar bland annat på problem som våld i nära relationer, bostadslöshet, ensamhet och utmaningar med den psykiska hälsan.
VAKEn palvelut vastaavat alueen haasteisiin7.5.2025 08:34:41 EEST | Tiedote
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue kehittää palveluitaan alueen palvelutarpeen mukaan. Palveluita on suunnattu vastaamaan muun muassa lähisuhdeväkivaltaa, asunnottomuuteen, yksinäisyyteen ja mielenterveyden haasteisiin.
Asukkaat haluavat vaikuttaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palveluiden kehittämiseen6.5.2025 14:40:24 EEST | Tiedote
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue kysyi alueen asukkaiden kokemuksia ja toiveita osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista sekä viestinnästä. Vastauksia hyödynnetään uuden strategian valmistelussa, osallisuuden vahvistamisessa ja viestinnän kehittämisessä.
VAKE on varautunut lasten ja nuorten terapiatakuun toteuttamiseen6.5.2025 08:36:44 EEST | Tiedote
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on varautunut 1.5.2025 voimaan astuneen terapiatakuun toteuttamiseen. Terapiatakuu toteutetaan osana mielenterveystyön kokonaisuutta.
Aluehallitus käsitteli oppilaitosten sosiaaliohjaajien ja sairaanhoitajien tehtävien sijoittamista29.4.2025 16:40:41 EEST | Tiedote
Aluehallituksen kokouksessa käsiteltiin selvitystä perusopetuksessa ja toisella asteella työskentelevien hyvinvointialueen sosiaaliohjaajien ja sairaanhoitajien resurssien uudelleenkohdentamista lakisääteisiin tehtäviin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme