Fysiikan päivät 26.–28.3. kokoaa Ouluun parisataa tutkijaa – yleisöluennon aiheena tekoäly ja Euroopan suurin supertietokone Kajaanissa
Fysiikan päivät kokoaa Ouluun tutkijoita ja opiskelijoita Suomesta ja kansainvälisesti. Yleisöluento 26.3. Oulun keskustassa, Valve-salissa kuullaan tieteen huipulta, kun Lumi-supertietokoneen johtaja Pekka Manninen kertoo historian ja tulevaisuuden suurimpien tietokoneasennusten merkityksestä tieteelle. Toimittajat ovat tervetulleita tutustumaan fysiikan tutkimukseen – huippututkijat ovat haastateltavissa.

Yleisöluento ke 26.3. klo 18–19 Valve-sali, Hallituskatu 7, Oulu:
"Supertietokoneet, tekoäly ja sen sellaiset", Pekka Manninen
Mitä ovat supertietokoneet, ja mihin niitä käytetään? Miten tekoäly toteutetaan? Millaisia ovat kvanttitietokoneet? Suurteholaskennan merkitys kasvaa jatkuvasti tieteellisten ongelmien ratkaisussa, ja Suomi on alalla kansainvälisesti noteerattu edelläkävijä.
Yleisö on tervetullut seuraamaan ajankohtaista, kaikille avointa Studia Generalia -esitelmää laskennallisen tieteen huipulta! Vuorovaikutteisessa esitelmässä perehdytään historian, nykyhetken ja tulevaisuuden suurimpiin tietokoneasennuksiin ja niiden merkitykseen tieteelle. Lisäksi tarkastelemme tekoälyn nykytilaa, ja mitä siltä voidaan odottaa tulevaisuudessa.
FT, dosentti Pekka Manninen on Tieteen tietotekniikan keskus CSC:n Tiede ja teknologia -yksikön johtaja. Hän on muun muassa EU:n tämän hetken suurimman julkisen, Kajaanissa sijaitsevan supertietokone Lumin pääarkkitehti ja vastuullinen johtaja. Manninen vastaa myös rakenteilla olevasta EU:n tekoälypalvelukeskuksesta LUMI AI Factorysta.
Fysiikan päivien huippututkijat haastateltavissa
Fysiikan päivien aikana tutkijat jakavat Linnamaalla esityksiä monipuolisista aiheista, jotka kattavat teoreettisen, kokeellisen ja soveltavan fysiikan viimeisimmät edistysaskeleet. Koko ohjelma nähtävillä englanniksi. Oulun yliopiston kvanttifyysikko Matti Silveri ja avaruusfyysikko Lauri Holappa vastaavat fysiikan päivien järjestelyistä ja kertovat mielellään lisää.
Fysiikan huippututkijat ovat mielenkiintoisia haastateltavia, ja pääluennoitsijoiden aiheet kytkeytyvät Oulun yliopiston korkeatasoiseen tutkimukseen fysiikan eri aloilla.
Karl Laundal Bergenin yliopistosta Norjasta lukeutuu maailman johtaviin avaruustutkijoihin. Hän on erikoistunut yhteiskunnan modernille infrastruktuurille tärkeiden avaruussääilmiöiden mallintamiseen. Hän on kehittänyt menetelmiään Oulun yliopiston tutkijoiden kanssa, ja niitä käytetään myös maaliskuussa 2025 laukaistavassa NASAn EZIE-satelliitissa. EZIE-missioon kuuluu myös Maan pinnalla toimivia magnetometreja, joista yksi on sijoitettu Kastellin lukioon Ouluun, mistä lisätietoja Lauri Holapalta.
Martha Constantinou Temple-yliopistosta Yhdysvalloista on maailman johtavia hadronirakenteen tutkijoita. Hänen työnsä keskittyy erityisesti vahvan vuorovaikutuksen teorian, kvanttiväridynamiikan (QCD) tutkimiseen hilamenetelmän avulla. Hän on saanut Yhdysvaltain energiaministeriön (DOE) vuoden 2019 Early Career -palkinnon sekä Selma Lee Bloch Brown -professuurin tunnustuksena merkittävästä tutkimustyöstään. Hän on myös aktiivisesti mukana kansainvälisissä tieteellisissä yhteistyöhankkeissa, ja toimii muun muassa Franklin Institute -tiedekeskuksen fysiikkapaneelin jäsenenä, jossa hän osallistuu merkittävimpien kansainvälisten tieteellisten saavutusten arviointiin.
Oulun yliopiston luonnontieteellisessä tiedekunnassa fysiikka on keskeistä useissa tutkimusyksiköissä, kuten nano- ja molekyylisysteemien Nanomo-tutkimusyksikössä, jonka tutkimus kattaa aiheita ilmakehän tutkimuksesta nanomateriaaleihin sekä kvanttitason teoreettiseen fysiikkaan ja biolääketieteelliseen fysiikkaan.
Avaruusfysiikan ja tähtitieteen tutkimusyksikössä tutkitaan Aurinkoa, aurinkotuulta, revontulia, Maan magneettikenttää ja yläilmakehää sekä näiden keskinäistä vuorovaikutusta. Tähtitieteen tavoitteena on kuvata ja ymmärtää koko maailmankaikkeutta sekä planeettoja, tähtiä ja galakseja.
NMR-tutkimusyksikkö keskittyy moderniin ydinmagneettiseen resonanssispektroskopiaan. NMR-ilmiö tunnetaan erityisesti lääketieteellisestä magneettikuvauksesta, ja sitä käytetään laajasti myös muilla aloilla kuten vihreän siirtymän edistämiseen tai arkeologiaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt
Apulaisprofessori Matti Silveri, 040 7541759, matti.silveri@oulu.fi, nano- ja molekyylisysteemit, Nanomo, Oulun yliopisto
Akatemiatutkija Lauri Holappa, 050 3502856, lauri.holappa@oulu.fi, avaruusfysiikka ja tähtitiede, Oulun yliopisto
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, 050 4344 261, kaisu.koivumaki@oulu.fi, Oulun yliopisto
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu mukana valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa – suomalaisten korkeakoulujen avoimia opintoja nyt yhdessä paikassa7.5.2025 05:52:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu Oamk ovat mukana uudessa valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa, joka kokoaa korkeakoulujen avoimia opintoja yhteen paikkaan. Maksuton palvelu tekee opintojen löytämisestä ja vertailusta helppoa ja kiinnostavaa. Opinnot ovat tarjolla joustavasti kaikenikäisille, monet ajasta ja paikasta riippumatta. Opiskeltavaa löytyy esimerkiksi kestävästä kehityksestä uusiin teknologioihin ja hyvinvoinnista terveyteen ja turvallisuusalaan.
Johtavien suomalaisyritysten 6G-hankkeessa kehitetään tulevaisuuden verkkoja6.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten yritysten ja akateemisten sidosryhmien uudessa hankkeessa tavoitteena on nopeuttaa 5G- ja 6G-verkkojen radiotaajuusteknologioiden suunnittelua.
Polvien rakenteellisia muutoksia havaitaan yleisesti jo kolmekymppisillä – oireita ei välttämättä ole5.5.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Polven magneettikuvissa havaittavat lievät rakenteelliset muutokset ovat yleisiä jo kolmekymppisillä aikuisilla – myös ilman polvikipuja tai muita oireita. Oulun yliopiston tutkimuksessa yli puolella 33-vuotiaista löytyi merkkejä nivelvaurioista. Korkea painoindeksi oli yleisin nivelmuutoksiin liittyvä tekijä.
Matti Latva-ahosta tutkimusvararehtori ja Petteri Alahuhdasta yhteistyösuhteiden vararehtori Oulun yliopistoon29.4.2025 15:32:25 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston hallitus on valinnut kokouksessaan 29.4.2025 tutkimusvararehtoriksi tekniikan tohtori Matti Latva-ahon ja yhteistyösuhteiden vararehtoriksi filosofian tohtori Petteri Alahuhdan.
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme