Sosiaali- ja potilasasiavastaavan vuosiselvitys 2024 julkaistu
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja potilasasiavastaavan vuosiselvitys vuodelta 2024 on julkaistu. Asiavastaava seuraa potilaiden ja asiakkaiden oikeuksien ja aseman kehitystä ja kokoaa vuosittain selvityksen aluehallitukselle.
Vuoden 2024 aikana asiavastaavaan otettiin yhteyttä 419 kertaa, mikä on vähemmän kuin vuonna 2023 (516 yhteydenottoa). Yhteydenotoista 219 koski sosiaaliasiavastaavan ja 200 potilasasiavastaavan tehtäviä. Yhteydenottojen väheneminen voi kertoa siitä, että hyvinvointialueen toiminnan vakiintuminen on korjannut aiempia organisaatiomuutoksen aiheuttamia epäkohtia.
Asiakkaiden yhteydenotot ja muistutukset
Potilasasiavastaavan palveluissa oli 147 asiakasta ja sosiaaliasiavastaavan palveluissa 105 asiakasta. Asiakasmäärät laskivat hieman edellisvuodesta.
Sosiaaliasiavastaavaan ottivat useimmiten yhteyttä asiakkaiden huoltajat, edunvalvojat, omaiset tai läheiset. Noin kolmasosa yhteydenotoista tuli asiakkaalta. Yhteydenottoja tuli eniten vammaispalveluista, toiseksi eniten ikääntyneiden palveluista ja kolmanneksi lasten, nuorten ja perheiden palveluista.
Potilasasiavastaavaan ottivat useimmiten yhteyttä potilaat itse. Yhteydenotot koskivat useimmin terveysasemapalveluja, suun terveydenhuoltoa ja terveyskeskussairaalatoimintaa.
Vuonna 2024 hyvinvointialueen kirjaamoon rekisteröitiin 125 muistutusta, mikä on hieman enemmän kuin edellisvuonna. Asiavastaavan tiedossa olevista muistutuksista suurin osa koski potilaiden oikeuksia. Muistutukset liittyivät useimmiten terveysasemapalveluihin, vammaispalveluihin sekä ikääntyneiden ja suun terveydenhuollon palveluihin.
Kanteluita aluehallintovirastolle tehtiin terveydenhuollon osalta 19 ja sosiaalihuollon osalta 14. Näistä 16 palautettiin hyvinvointialueelle muistutuksena vastattavaksi.
Asiavastaavan kehitysehdotukset vuodelle 2025
Sosiaalihuollon palveluissa tulee kiinnittää huomiota hakemusten ja yhteydenottojen asianmukaiseen kirjaamiseen. Ikääntyneiden palveluissa tulee parantaa kaatumis- ja tippumistilanteiden jälkiseurantaa. Myös omaisten kanssa tehtävää yhteistyötä tulisi vahvistaa. Sähköinen oikaisuvaatimuslomake tulisi ottaa käyttöön sosiaalihuollon päätösten ja hyvinvointialueen laskujen oikaisuvaatimuksia varten.
Terveydenhuollon palveluissa tulisi tehostaa toimintamalleja, joilla voidaan välttää mahdollisia virheellisiä diagnooseja tai hoitokäytäntöjä. Terveyskeskussairaaloissa tulisi parantaa yhteistyötä omaisten kanssa ja varmistaa, ettei potilaiden siirto sairaalan, kodin ja osaston välillä heikennä potilaan vointia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
viestintä / kommunikationItä-Uudenmaan hyvinvointialue / Östra Nylands välfärdsområde
viestinta@itauusimaa.fiAnette KarlssonSosiaali- ja potilasasiavastaavaItä-Uudenmaan hyvinvointialue / Östra Nylands välfärdsområde
Puh:+358 40 514 2535anette.karlsson@itauusimaa.fiLiitteet
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue tuottaa ja järjestää julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut alueellaan, johon kuuluu seitsemän kuntaa: Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila ja Sipoo.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Itä-Uudenmaan hyvinvointialue – Östra Nylands välfärdsområde
Stöd och vård är tillgänglig för barns och ungas psykiska utmaningar30.4.2025 10:27:00 EEST | Pressmeddelande
Vid Östra Nylands välfärdsområde kartlägger man noggrant symtomen hos barn och unga som är under 23 år. Kartläggningen görs inom en månad från det att kontakt tagits med mentalvårdstjänsterna. Lagen om terapigaranti, som trädde i kraft i maj, tryggar likvärdig tillgång till psykosocial vård eller kortpsykoterapi som omfattas av garantin. Mentalvårdstjänster för barn startar på hösten när ett nytt team för mentalvårdstjänster inleder sin verksamhet.
Lasten ja nuorten mielenterveyden haasteisiin on tarjolla tukea ja hoitoa30.4.2025 10:15:59 EEST | Tiedote
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella lasten ja alle 23-vuotiaiden nuorten oireet kartoitetaan huolellisesti kuukauden sisällä yhteydenotosta mielenterveyspalveluihin. Toukokuussa voimaan tullut terapiatakuulaki turvaa yhdenvertaisen pääsyn takuun piiriin kuuluvaan psykososiaaliseen hoitoon tai lyhytpsykoterapiaan. Lasten mielenterveyspalvelut käynnistyvät syksyllä, kun uusi mielenterveyspalvelujen tiimi aloittaa toimintansa.
Beslut av nämden för beredskap och säkerhet 22.4.202523.4.2025 08:17:55 EEST | Pressmeddelande
Östra Nylands välfärdsområdes nämnd för beredskap och säkerhet sammanträdde tisdagen den 25.2.2025 på räddningsstationen i Borgå. Vid mötet behandlades välfärdsområdets jämställdhetsplan och plan för likabehandling, upphävande av administrativa tvångsmedel samt andra aktuella ärenden.
Varautuminen ja turvallisuus -lautakunnan päätöksiä 22.4.202523.4.2025 08:14:01 EEST | Tiedote
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen varautuminen ja turvallisuus -lautakunta kokoontui tiistaina 22.4.2025 Porvoon pelastusasemalla. Kokouksessa käsiteltiin hyvinvointialueen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa, hallinnollisten pakkokeinojen purkua sekä muita ajankohtaisia asioita.
Ett tuberkulosfall konstaterats i Borgå10.4.2025 12:48:56 EEST | Pressmeddelande
I Borgå har en enskild tuberkulossmitta konstaterats hos en vuxen person. Smittan medför ingen omfattande exponeringsrisk för invånarna i området.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme